Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Putem Lošinja

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

Putem LošinjU Palači Kvarner otvorena je izložba učeničkih radova Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba pod nazivom Putem Lošinja. Polaznici škole su grupnim radom otkrivali specifičnosti koje mogu biti glavni adut u turističkom razvoju i široj prepoznatljivosti cresko - lošinjskog otočja s naglaskom na Lošinj, te ovom izložbom nude niz grafičkih i dizajnerskih ideja za predstavljanje Lošinja kao turističkog odredišta. Izložba je organizirana u suradnji sa Centrom za zdravo odrastanje IDEM i ja, a pokrovitelji su joj Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Mali Lošinj i Jadranka hoteli.
Izložba je otvorena svaki dan od 17 do 20:30 sati. Radujemo se Vašem dolasku.

Za izložbu su organizatori pripremili katalog u kojem se navode osnova i metodologija rada na kreiranju prijedloga rješenja.

skola-dizajnaApsyrtides, ime koje svjedoči o starogrčkom posjećivanju ovog otočja, bilo je naseljeno vjerojatno još krajem paleolitika. Hrvatski pečat otoku daju dvanaest hrvatskih obitelji koje naseljavaju Lošinj u 12. st. bježeći s kopna pred najezdom Mongola i nastanjuju se u uvali Sv. Martina. Oni su udarili temelje današnjeg Malog Lošinja.

Otok Lošinj fenomen je u svakom pogledu. Na otoku ima 1300 različitih biljnih vrsta, a za usporedbu u cijeloj Velikoj Britaniji ima ih ne više od 1180. Lošinj se ubraja među najsunčanija područja Europe. Blagotvorna primorska klima djeluje ozdravljujuće na sluznicu dišnih putova, pa ne začuđuje da su Lošinj krajem 19. st. austrijski liječnici proglasili klimatskim mjestom i u Velom Lošinju otvorili lječilište čime je započela era zdravstvenog turizma na otoku, a koja traje i danas.

Fasciniranost fotografijama lošinjskih krasota imala je kao posljedicu ovu izložbu učenika prvog razreda, te drugog, trećeg i četvrtog razreda grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba nastalu prema zamisli profesorice crtanja i slikanja Zlatice Kovačićek Poljan i realiziranu u suradnji s profesoricama grafičkog dizajna Vlastom Pirnat i geografije Mirjanom Božičković, na čijim su satovima učenica istraživali prirodne resurse Lošinja, te autorom ovog teksta, a nastalu u dogovoru sa Centrom za zdravo odrastanje„Idem i ja" iz Malog Lošinja.

Na ovoj izložbi zlatno doba lošinjske povijesti, 19.st., razdoblje kada je Lošinj bio drugi po veličini centar plovidbe na jedra na istočnom Jadranu i kada su 127 jedrenjaka u vlasništvu lošinjskih brodovlasnika plovili sve do glavnih pomorskih središta Sjeverne i Južne Amerike, te kada je lošinjsko brodograditeljstvo bilo na vrhuncu, zastupljeno je na crtežima jedrenjaka koji evociraju tu slavnu povijest, ali istovremeno predstavljaju neke nove zavjetne slike poput onih u crkvici Navještenja Blažene Djevice Marije (Anunziate). Crkvici smještenoj na jednoj od najljepših lokacija u Malom Lošinju od kuda su se dočekivali i ispraćivali lošinjski moreplovci. Vidljivi ostaci te nekad slavne lošinjske prošlosti mnogobrojne su kapetanske kuće i raskošno urešene crkve u Malom i Velom Lošinju, jer su se kapetani natjecali tko će donijeti s putovanja ljepši oltar ili sliku za svoju crkvu.

Te palače danas možemo vidjeti i na ovoj izložbi na crtežima naših učenika. 

U novije doba, kada Mali Lošinj postaje najveći otočni grad na Jadranu, ispisuje jednako lijepu budućnost dobivajući titule šampiona turizma, najljepšeg malog grada Srebrni cvijet, do nedavno međunarodne nagrade za ekološki turizam dobiven za prekrasne šetnice, ovjekovječene na mnogim crtežima i slikama, za manifestaciju „Miomirisi i okusi Lošinja" za što su prijedloge dizajna. izveli naši učenici, a nisu zaboravili ni one zbog kojih je program „Plavi cvijet" također dobio ovu nagradu -dupine. Ljepote uvala Slatine, Velog Žala i Okata nisu mogle ostaviti bez inspiracije naše učenike, a također su morali odati počast portretirajući čovjeka najzaslužnijeg za ovu ljepotu - Ambroza Haračića, koji je u 19. st. osnovao na Lošinju turističko društvo i pošumio uvalu Čikat prekrasnim visokim borovima, danas najljepšim uresom Lošinja.

Jedan od najfascinantnijih pogleda na Lošinju nesumjivo je onaj, kad silazeći s rta hotela Punte, ugledamo monumentalu crkvu Sv. Antuna Pustinjaka i iza nje pitoreskni gradić smješten u prekrasnoj uvali - Veli Lošinj. Natkriljen je ostavštinom iz venecijanskog doba -kulom, uzetom kao simbol grada, a koju je na svojim grafikama maštovito dočarala jedna naša učenica koja Veli Lošinj posjećuje svake godine.

I na kraju ne smijemo mimoići najnoviju malološinjsku atrakciju, u čijem budućem muzeju i naša škola sada otvara ovu izložbu - Apoksiomena, rad čuvenog drevnog Grka Lizipa, kojeg je inspirativno obradio jedan naš bivši učenik, a našao se i na prigodnim igraćim kartama kao jocker Lošinja.

Ninoslav Poljan, prof. voditelj grafičkog odjela

Učenici drugog razreda Grafičkog odjela su tijekom školske godine 2009./2010. na satovima geografije pod vodstvom mentorice prof. Mirjane Božičković, grupnim radom otkrivali specifičnosti koje će biti glavni adut u turističkom razvoju i šire prepoznatljivosti cresko - lošinjskog otočja s naglaskom na Lošinj.

Za prikupljanje podataka učenici su koristili stručnu literaturu (Geografski horizonti) i geografske karte. 

Cresko - lošinjsko otočje čini zapadni niz kvarnerskih otoka, našu najveću i najdužu otočnu cjelinu površine oko 480 km2, dužine 74 km, koja se nalazi u Primorsko - goranskoj županiji.

Za prezentaciju dobivenih podataka učenici su se odlučili za izradu plakata koji će pomoći da drugi ovu regiju što bolje upoznaju. 

Na plakatima je prezentiran: povoljan geoprometni položaj / križište mediteranskih pomorskih i europskih kopnenih prometnih pravaca, sredozemna klima zahvaljujući isturenosti na pučini (ugodne zime i duga insolacija 2454 sata godišnje), bogatstvo mediteranskih biljnih vrsta (1018), lječilišni turizam od 1892. godine, razvedena obala s brojnim dobro zaštićenim uvalama (Čikat, Zlatna uvala, Rovenska, nautički turizam), oživljavanje suhozida (pejzaž zatvorenih polja - uzgoj prirodne zdrave hrane visoke kvalitete), značenje Vranskog jezera (opskrba pitkom vodom Cresa i Lošinja), glavnih naselja Malog i Velikog Lošinja (Mali Lošinj najveće turističko naselje na jadranskim otocima sa 6500 stanovnika) i znameniti Lošinjani koji su utjecali na kvalitetu pejzaža (Ambros Haračić, botaničar, pošumljavanje šume crnog bora krajem 19. stoljeća, zaštićena kategorija Park šuma Čikat).

Mirjana Božičković, prof.

Organizatori izložbe

 skola-dizajna

  idem_logo

 

 

 

Pokrovitelji izložbe

Mali-losinj-grbtzml

 jadranka-hoteli

 

 

 

Komentari: 

0 0 # Prvi dojam je najvažnijiGuest 2010-04-20 17:36
Današnji Novi list piše:

Prvi dojam je najvažniji
Percepcija gostiju je bitna. Prvi dojam se ne počinje stjecati u hotelu, već kada turist započne svoju potragu za destinacijom koju želi posjetiti. Dakle, već kada surfa netom, pregledava brošure, oglase u tisku i slično.
Link Text (novilist.hr/.../...)
Mislim da bi materijal s ove izložbe ostavljao dobar prvi dojam na turiste. Još samo da ga ostavlja i grad :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # hr hrEl porco 2010-04-22 13:21
...ali današnji Novi list piše i o divljim svinjama.Ja predlažem da umjesto Apoksiomena počnemo reklamirati Divlje svinje.Jedna od atrakcija bila bi:BORBA SA DIVLJIM SVINJAMA NA PLAŽI.Ako uspijete pobjediti divlju svinju na plaži možete je na večer ispeći na ražnju .
Ili recimo:BORBA SA DIVLJIMSVINJAMA NA PLAŽI, a na večer pravljenje kobasica i kulena od te divlje svinje.
Ili recimo najavit rat divljim svinjama kao što su nama radili srbi.Postaviti minska polja oko hotela i plaža,pa ako naleti divlja svinja,i kad nagazi ode ona u p.... ma.....
Trebalo bi o tim prijedlozima raspravljati na Vijeću i na vijeću turističke zajednice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # budući kapetankadet 2010-05-06 12:08
ŠKOLSKI BROD JUČER DOPLOVIO U POSJET OTOČNOM GRADU BOGATE POMORSKE TRADICIJE
Lošinjani svečano dočekali »Kraljicu mora«
MALI LOŠINJ – Školski brod »Kraljica mora« uplovio je u luku Mali Lošinj gdje je svečano dočekan od državnih, županijskih i gradskih dužnosnika, predstavnika Lučke kapetanije, profesora i učenika Srednje škole Ambroza Haračića. Posadi broda predvoðenoj kapetanom Krešimirom Bosancem pripremljen je doček uz nastup Lošinjskih mažoretkinja i klape »Čikat«. Okupljene su pozdravili gradonačelnik Gari Cappelli i ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe i zaštitu mora Joško Nikolić, a kap. Bosancu potom je uručena mala statua Apoksiomena, o kojemu je govorila arheologinja Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić. Prof. Aldina Stuparić Burić iz Srednje škole Ambroza Haračića govorila je o bogatoj tradiciji pomorstva, brodogradnje (osobito jedrenjaka) i pomorskog školstva na Lošinju, a potom je ravnatelj škole prof. Tomislav Gospodnetić zapovjedniku »Kraljice mora« uručio sliku broda, čija je autorica upravo prof. Stuparić Burić.
Za učenike i uzvanike je nakon svečanosti organizirano razgledavanje broda, dok je ostatak graðanstva tu priliku dobio u popodnevnim satima. Nakon Malog Lošinja, sljedeće odredište broda je Cres.
»Kraljica mora« je motorni jedrenjak tipa »loger« duljine 35 metara, s dva jarbola, a predviðen je za praktičnu nastavu skupina do 28 učenika i četiri nastavnika, uz sedam članova posade. Razvija brzinu do 11 čvorova, a na jedra do 6 čvorova. Vlasnik broda izgraðenog ove godine u Veloj Luci na Korčuli je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
(Novi list od 5.05.2010.)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Nedamo školekadet 2010-05-07 09:52
Škole se nisu ukidale još od fašističkog režima
Svoje neslaganje s prijedlogom ukidanja creske gimnazije izrazio je i gradonačelnik Kristijan Jurjako navodeći kako otok Cres pamti da su se posljednji put hrvatske škole ukidale za vrijeme dolaska fašističkog režima. »Prije 20 godina prepoznata je važnost ostanka mladih na otoku, a sada imamo najave da će se iseliti cijele obitelji ukoliko njihova djeca ne budu mogla pohaðati gimnaziju na otoku. Iskreno se nadam da je došlo do propusta te da će netko shvatiti da je jedan razredni odjel na Lošinju, a drugi na Cresu. Meðutim, pitam se i je li to možda neka nova politika raseljavanja otoka. Nadam se da nije riječ o novom raspučivanju«, kaže Jurjako. Dodajući kako upravo za predstojeće upise postoji najava o velikom interesu učenika za upis gimnazijskog programa, gradonačelnik kaže kako je i sam osobno uputio dopis Ministarstvu upozoravajući koliko bi »gašenje« tog programa bilo pogubno za Cres.
Lakonska usporedba s Bakrom
Ukidanje creskog gimnazijskog programa nije jedini neprihvatljiv prijedlog povjerenstva za provedbu upisa, jer istovremeno traže i ukidanje jednog od pomorskih zanimanja. Prema riječima ravnatelja Gospodnetića, isti je takav zahtjev u Srednju školu A. Haračića stigao i lani. – Ogorčeni smo s takvim prijedlogom, tim više što nam se kao argument navodi broj učenika u Pomorskoj školi Bakar. Povjerenstvo očito zaboravlja da je Bakar na kopnu te da toj školi gravitiraju učenici 30-ak osnovnih škola, a u našu svega dvije. Ne želimo se odreći programa pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstv o. Tome smo se suprotstavili i lani, onaj tko to predlaže očito ne razumije pomorsko školstvo, kao niti prilike i pomorsku tradiciju otoka, zaključuje ravnatelj.
(N.L. 7.05.2010.)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


ZADNJI KOMENTARI

  • Lošinj ruši rekorde i bez noćnih klubova

    JazierRib 28.01.2022 01:09
    Get with disregard vulgar valuation pharmacy
    kriteriet ivermectin pill(s) (stromectol) echanges ivermectin scabies buy ivermectin 6mg ...
     
  • Svaštara br. 2

    Federiktel 28.01.2022 00:51
    купить набор бит для шуруповерта
    Здравствуйте товарищи.: heavydutytool.by/ (https://heavydutytool.by/) Есть такой замечательный ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ..... 27.01.2022 20:59
    .....
    i on se ponaša kao da zna o čemu se radi, zadnjih godinu dana ga demantira
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 27.01.2022 18:22
    ####
    Kad makneš one koji ne znaju zamjene ih korumpirani. Govna uvijek isplivaju na površinu.
     
  • Vrijedilo je ...

    TITO 27.01.2022 15:23
    Drug
    "Po kratkom postupku SDP oduzeti sve lučke uprave,bez rasprave!" Pokazali su da ne znaju!
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 27.01.2022 14:15
    Poslovnik
    Prijedlog A. Volarić da se uvede internetska stranica groblja s pretraživačem pokojnika ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Zomby 27.01.2022 10:56
    Virtualna šetnja među grobovima
    Po partijskom zadatku oglasila se i Aleksandra Volarić (HDZ) lani na aktualnom satu. Inače ...
     
  • Vrijedilo je ...

    .... 27.01.2022 09:41
    ....
    .....4 riva koja je u banani..
     
  • Vrijedilo je ...

    Deva 26.01.2022 15:33
    Riva
    Vidim danas nova tema na našem otočju. Sada i Cresani kao Ilovčani nezadovoljni rivom, jar ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Hahar 26.01.2022 15:27
    Demokracija
    Demokracija je ozbiljna stvar koju treba godinama graditi i poštivati pravila ponašanja.
     
  • Vrijedilo je ...

    Bambi 26.01.2022 10:18
    Pitanja po partijskom zadatku
    Nedićeva pitanja nisu poslužila samo za predstavu gradonačelnice nego i da se oporbi oduzme ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Bjesomar 25.01.2022 17:54
    Policija trenira strogoću
    “Udri munjo, pukni grome… zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini”, komentar je s ...
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 25.01.2022 14:16
    Predstava za naivne
    Nakon njenih izlaganja Nedić skače za govornicu da prisnaži njene riječi, daje obrazloženja ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ZC 25.01.2022 13:44
    Politika&kriminal
    Telegram ju je opisao kao živopisnu :lol: Pod naslovom Živopisna HDZ-ova gradonačelnica ne ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 25.01.2022 11:44
    Isti, isti...
    Opisao bih je jednako kao i sve druge koji se zalažu za ukidanje ljudskih sloboda i prava ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 25.01.2022 10:55
    Zajamčena karijera
    Kćerka je već drugi mandat u GV. Na pretprošlim izborima bila je na listi ali nije izabrana.
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 25.01.2022 10:18
    Suspenzija osnovnih ljudskih prava
    A kako bi ti opisao osobu koja je zbog pandemije samovoljno zabranila slobodno kretanje ...
     
  • Vrijedilo je ...

    !!! 25.01.2022 09:11
    !!!
    Misliš li da se premijer uvrijedio jer mu ovaj nije pripremio fritaju?
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 25.01.2022 08:08
    Čudo, čudo...
    A kako bi ste vi opisali osobu koja nakon dvije godine najgrubljih kršenja osnovnih ljudskih ...
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 24.01.2022 19:27
    ha ha ha demokrati
    Da razumije što je demokraciji ne bi te ničim izazvan vrijeđao pretpostavkom da si se upravo ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 24.01.2022 19:12
    Što je demokracija? Koliko % glasača mora glasati da bih ja nešto morao na silu uštrcati u ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ... 24.01.2022 18:43
    ....
    Nemoj mi o takvoj demokraciji,o kojoj ti pričaš.Ti si prespavao ovaj period corone i ne ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 24.01.2022 16:45
    Dobro jutro!
    ...da... ne znam jesi li se upravo probudio iz dulje kome da bi ostavio taj komentar ali ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ... 24.01.2022 14:18
    ...
    ukoliko se ovakve stvari dešavaju, jasno je da ne živimo u demokraciji
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 24.01.2022 13:10
    kritika kao narušavanje javnog reda i mira
    Na zLošinju barem još ne uhićuju. Ali ovo treba uzeti kao upozorenje: Priveden zbog komentara ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Grunf 24.01.2022 10:24
    Vulgarni šminkeraj
    Dupelizac je na svom fejsu objavio i ovu fotku na kojoj "jake snage cresko-lošinjsk og ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Hahar 24.01.2022 08:05
    Dubinska zgađenost
    Neprestane afere, krupni politički promašaji, bahato poistovjećivanj e države sa strankom ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 24.01.2022 07:32
    Frka u HDZ-u
    Bahatost i bezobrazluk bez granica. [youtube]vZ-ko1 oS-Zc[/youtube]
     
  • Vrijedilo je ...

    Zemo 23.01.2022 20:45
    Priko i Adamićeva
    Deva dobro zboriš!!!! U tijeku su pripreme. Koliko čujem Ilovčani već pripremaju neke ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 23.01.2022 19:23
    Ništa?
    Ništa, što bi bilo? To su njihova djeca, RODITELJI imaju razumljivo i prirodno pravo boriti ...