Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Tko je jamio?

Korisnička ocjena:  / 2
LošeNajbolje 

matrix Komentari na ovoj stranici o temi Rujnica, mlađahnom direktoru Škvera i pozajmici vrlog direktora Lošinj parkinga te izostanak komentara o nekim drugim osobama i pojavama ukazuju na jedan zanimljiv fenomen Lošinja. Građani Malog Lošinja žive svoj život kao u filmskoj trilogiji Matrix. Žive u paralelnim životima.

Dvostruka mjerila 

Jedan je život - nazovimo ga službeni - onaj u kome se mučimo i radimo svaki dan, uvjereni da smo suvlasnici / većinski vlasnici Jadranke d.d. ili Lošinjske plovidbe holdinga, te da nam je perspektiva kao "kapitalista" sjajna. Mužići, Šolići, Lekići i ostala elita su naši najbolji, najsposobniji kadrovi koji brinu o našim interesima i predstavljaju ono najbolje od nas.

S druge strane imamo i paralelni život koji živimo u virtualnom svijetu, na primje na ovoj stranici. U tom svijetu smo nezadovoljni, frustrirani, spomenuta elita je suprotno od onoga što o njima javno mislimo i kako ih percipiramo. 

Oni su pijanci. Ljenčine, lopovi, pokvareni i misle samo na sebe, a Lošinj im je plijen, a ne opći interes za koji se bore jer su "domaći", naši. Ipak i među "elitom" na koju su u ovom paralelnom, virtualnom svijetu, uperene strelice kritike i koja je na tapetu postoji "elitina elita" koju se ne dira, već samo uzgredno i stidljivo spomene: to su ekipa iz "Jadranke" i sama "Jadranka". Vidljivo je da ono što, makar prema komentarima na ovoj stranici, nije dopušteno Mužićima, Benvinima i općenito Lošinjskoj plovidbi, dopušteno je ovome dvojcu iz "Jadranke" i samoj "Jadranci".

Devastacija Poljane ne može proći, a devastacija Čikata je o.k.. Mužić i Benvini su lijeni, pohlepni, lopovi, a ovi drugi nisu. Privatizacija LP nije u redu, a privatizacija "Jadranke" je svijetli primjer privatizacije u kojoj su mali dioničari većinski vlasnici. Zanimljivo je da su šolići, lekići kao i "Jadranka" d..d. neupitni i niti u primislima nikom, a kamoli Novom Listu, ne pada na pamet provjeriti što se krije iz blistave fasade savršene privatizacije.

Bajka o uzornoj privatizaciji 

Taj fenomen održavanja bajke o uzornoj privatizaciji je pogotovo zanimljiv jer u vrijeme interneta sve je lako provjeriti. Tako je na stranici Državnog ureda za reviziju lako naći Nalaz revizije privatizacije Jadranke d.d. , a na stranicama Središnje depozitarne agencije spisak 10 najvećih dioničara te iste Jadranke d.d., a na stranici Sudskog registra trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj podaci o pravnom ustroju, temeljnom kapitalu, te članovima nadzornog odbora i uprave. 

Zanimljivo je i upada u oči da je svoj opsežni nalaz ispisan na 23 stranice Revizija svela na jednu jedinu rečenicu: 

6.2. Ocjena postupaka privatizacije: Postupci privatizacije su obavljeni u skladu sa zakonskim odredbama.

Unatoč tome nalazu neke pojedinosti iz izvješća o reviziji rađenoj krajem 2003. vrlo su zanimljive: 

Tako se navodi: " ...Razvojnim programom za razdoblje od 1992. do 2001. planiran je razvoj ugostiteljstva i trgovine. Kod ugostiteljstva predviđena je rekonstrukcija hotela, izgradnja novih hotela i pratećih objekata u iznosu 209.911.000,- DEM. Predviđeno je ulaganje u obnovu smještajnih kapaciteta, te širenje asortimana usluga za zadovoljavanje potreba turista više kupovne moći."...

A zatim se ističe: "Investicijska ulaganja u pojedine objekte ostvarena su u većim iznosima od planiranih (apartmani Punta), a u pojedine objekte u manjim iznosima od planiranih razvojnim programom (na području Čikata hoteli Helios, Čikat, Alhambra i Bellevue). Dugotrajna imovina povećana je za 203.707.244,00 kn ulaganjem u opremu i objekte, čime su usluge podignute na višu razinu kvalitete. Društvo je od 1993. do obavljanja revizije (srpanj 2003.) uložilo u podizanju kvalitete smještajnih kapacitete 307.811.578,00 kn. Najznačajnije ulaganje ostvareno je izgradnjom 148 apartmana na lokaciji Punta u iznosu 58.606.035,00 kn."...

Očigledno je, dakle, da su novci utrošeni, a poznato je da je tek u 2008. godini podignuta razina usluge u hotelu Aurora. Prvi hotel s 4 zvjezdice. Što se pak tiče Punte, ulaganje se samo uz bujnu maštu može smatrati ulaganjem u podizanje kvalitete, jer su to apartmani građeni za tržište, te su kao takvi i prodani. Naravno, protivno planu i razvojnim programima. Ukratko - uloženo je u smanjivanje kapaciteta a ne u podizanje kvalitete. Ali valjda revizori bolje znaju ...

Zanimljiv je i dio Revizije na str.20: "... Razvojnim programom nije planirano smanjenje broja zaposlenih. Broj zaposlenika smanjen je s 942 u lipnju 1992. na 839 zaposlenika u vrijeme obavljanja revizije (srpanj 2003.)., uglavnom zbog sporazumnog raskida ugovora o radu ili odlaska u mirovinu." Danas je zaposleno 600 stalnih radnika.

Izravna pogodba 

Na istoj stranici Revizije stoji i sljedeća zanimljivost: 

"...U razdoblju od 1995. do 2003. prodano je 28 nekretnina Društva i to stambeni objekti na Unijama, Malom Lošinju i Velom Lošinju, restorani u Nerezinama, Susku i Malom Lošinju, poslovni prostori, Kaštel i stara pomorska škola Malom Lošinju. Nekretnine koje su prodane bile su uključene u vrijednost Poduzeća i prodane su u vrijednosti većoj od procijenjene vrijednosti prema elaboratu o procjeni. Prodaje su obavljene na temelju odluka uprave i nadzornog odbora izravnom pogodbom. Sredstva od prodaje uplaćena su na žiro račun Društva. U razdoblju od 1993. do 2002. ostvaren je prihod od prodaje stalne imovine u iznosu 49.316.403,00 kn."...

Izravnom je pogodbom Jadranka d.d. - dakle - stekla dio od 49 milijuna kuna, a Mali Lošinj je dobio onu ružnu i opasnu razvalinu na glavnom gradskom trgu koju gradska uprava sada pokušava sakriti od očiju turista.

pogodba

Financijski inženjering

Zanimljivo je i na str. 11.  i 12. gdje se tek "usput" spominje, već zaboravljena "Lošinjanka  d.d."

"... Društvo Lošinjanka d.d. je osnovano 1992. radi obavljanja trgovačke djelatnosti za potrebe Društva. Dopunom djelatnosti u registar Trgovačkog suda u Rijeci upisane su poslovne usluge financijskog inženjeringa. Navedeno društvo imalo je značajni trgovački promet s Društvom, posebno u pogledu robnih kredita koje je odobravalo Društvo. U poslovnim knjigama društva Lošinjanka d.d. na dan 31. prosinca 1999. nepodmirene obveze prema Društvu za isporučenu robu i primljene pozajmice iznosile su 55.500.000,00 kn."...

Dakle Lošinjanka d.d. koja je de facto bila vlasnik Jadranke d.d., bila je toliko dužna svom vlasniku kojega je sama trebala otkupiti - otplatiti. Kako je dug vraćen, piše dalje u nastavku Reviziji na str. 12.:

... "Nakon dogovora između Društva i društva Lošinjanka d.d. 31. prosinca 1999. obveze su reprogramirane. Odobrena je pozajmica na pet godina uz 7,0% kamatu godišnje i s počekom tri godine. Ugovorena je otplata u jednakim polugodišnjim obrocima. Prvi obrok dospijeva u 2004. U kolovozu 2002. postignuta je nagodba s Društvom o djelomičnom podmirenju obveza u iznosu 7.735.000,00 kn. Obveza je podmirena u dionicama Društva (7.000 dionica).

U pisanom obrazloženju zakonskog predstavnika društva Lošinjanka d.d., navodi se kako će se za povrat duga Društvu upotrijebiti buduća dobit Društva, a na temelju prava upravljanja dionicama koja proizlaze iz ugovora o prijenosu prava upravljanja dionicama u Društvu. U tijeku revizije pretvorbe i privatizacije Društvo je za razdoblje od 2003. do 2007. sastavilo procjenu poslovanja kojom je predviđeno u narednom razdoblju ostvarenje dobiti.

Torbarenje 

U razdoblju od konca 1996. do konca 2002. društvo Lošinjanka d.d. je otkupljivalo otplaćene dionice od dioničara. Od 471 dioničara kupljeno je 5.000 dionica Društva nominalne vrijednosti 5.000.000 DEM. Odnosi se na 2 099 dionica bez popusta i 2 901 dionica s popustom. Dionice su najvećim dijelom kupovane po cijeni 875,00 kn po dionici...

Dakle Lošinjanka d.d. ima velike dugove, ali istovremeno otkupljuju po smiješnim cijenama dionice Jadranke d.d. od malih dioničara. Pomalo zbunjujući zaključak: Lošinjanka uzima novac od Jadranke d.d. da bi kupila od malih dioničara po niskim cijenama dionice  tvrtke koja joj posuđuje novac. Pomalo Edipovsko, nastrano ponašanje. Ali valjda revizori znaju bolje... 

Nakon toga se u Reviziji gubi trag misteriozne tvrtke Lošinjanka d.d.

Rrevizore očito nije zanimala sudbina velikog paketa dionica tvrtke čiju privatizaciju kontroliraju a koja ima posebne veze s društvom. Nije im bilo zanimljivo ili nisu  uspjeli uočiti ni da je direktor Lošinjanke d.d. Jedan od direktora  u Jadranci d.d. gdje prima plaću, niti  da su poslovne prostorije Lošinjnke u stvari prostorije Jadranke d.d. 

Moguće je da su to mogli utvrditi samo forenzičari. Ipak, i malo informatički pismeni i znatiželjni umovi su mogli naći podatke na internetu da je Lošinjanka d.d. prvo postala d.o.o. a onda je pripojena društvu. Ali valjda revizori znaju bolje, pa misle da to nije bitno...

Ima tu još mnogo zanimljivosti (na primjer,.veze društva s Nord Adriaticom iz Italije, itd. itd...) Posebno bi bio zanimljivo pogledati svijetli primjer privatizacije Jadranke kroz prizmu vlasnika odnosno  imena dioničara,  odnosno vlasnika sadašnjih vlasnika društava koja su vlasnici dionica Jadranke d.d. Došlo bi se do zanimljivih spoznaja.

Uzgred, ista ta Lošinjanka d.d. je likvidirana odmah - u brzini i tišini - nakon što je "sastavila procjenu poslovanja kojom je predviđeno u narednom razdoblju ostvarenje dobiti." i prije nogo je dospio prvi obrok kredita na naplatu. Kako je vraćen ostatak duga  cca 48.000.000 kn (55.000.000 - 7.735.000)? Reviziju to ne zanima. Ali valjda revizori znaju bolje, pa su postupak privatizacije ocijenili kao obavljen u skladu sa zakonskim odredbama, kako bi bio nesmetano dovršen prema Rojsovom načelu "Tko je jamio, jamio je". 

NEO

Komentari: 

01 # dionicarkonobar 2008-08-10 13:06
Neo, pa kako su mi oteli dionice, po tako maloj cijeni pod prijetnjom da cu ostati bez posla. A cije su sada te dionice, nemoj reci da su to od nasih vrijednih i sposobnih direktora.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # uskokrevizija 2008-08-10 13:17
Gore napisano nije moguce, a ako i je onda stvarno zivimo u sistemu tko je jamio jos ce, pored izvrsene placene revizije pa da je i ona slijepa svaka cast. Sto o Uskoku, to je i preveliki zalogaj za njega on se ionako bavi sitnim ribama. Jedino ostaje novinar FRANK, tako da objelodani Tko je jamio jamio : Jadranke, i Lošinjske Plovidbe, a režisera Jakova Sedlarada snimi nezaboravan i film o cijenjenim i sposobnim akterima. Glavni glumci su tu, ugledni graðani meðu rajom, i sve se dogaða u našom lijepom skoju, tako da scenografija je gotova. problem bi bio jedino naci gdje je ukradena lova...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # bivši dioničar 2008-08-10 13:29
Konobare, evo čijih je oko 74% tvoje firme:

Prvih deset vlasnika Jadranke d. d.

1. JADRANKA ESOP D.O.O.24,99 %
2. RIVE D.O.O. 14,10 %
3. ŽEČA D.O.O. 7,92 %
4. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 6,65 %
5. JADRANKA D.D. 6,61 %
6. RADNIK D.D. 3,55 %
7. HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 3,24 %
8. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 2,56 %
9. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 2,35 %
10. BOJOPLAST D.D. 1,89 %
Ukupno: 73,85 %

Kad zbrojiš prva tri vlasnika i petog po redu, tj. samu Jadranku dobjaš 53,62 % vlasništva a to je većina koja može šta hoće sa cijelom tvrtkom. A vidi tko upravlja s tri prva (su)vlasnika, a onda tko gazduje samom Jadrankom:


1. JADRANKA - ESOP društvo s ograničenom odgovornošću za savjetovanje u svezi s poslovanjem i upravljanjem
Sjedište: Mali Lošinj, Dražica 1
Temeljni kapital: 27,816,300.00 kuna
Nadzorni odbor
Anita Knežević, zamjenik predsjednika nadzornog odbora
Alojz Dragičević, član nadzornog odbora
Snježana Kučić – Krstaš, predsjednik nadzornog odbora
Članovi uprave - likvidatori
Mira Večerin, član uprave, Ovlaštenje - zastupa samostalno i pojedinačno
Damir Mlacović, predsjednik uprave, Ovlaštenje - zastupa samostalno i pojedinačno

2. RIVE društvo s ograničenom odgovornošću za ekonomski konzalting
Sjedište: Mali Lošinj, Malin 11
Temeljni kapital: 20,000.00 kuna
Članovi društva – osnivači: Borut Leban, putovnica: 033426 X, Italy
Funkcija- jedini osnivač d. o. o.
Članovi uprave - likvidatori
Borut Leban, putovnica: 033426 X, Italy, direktor
Darin Lekić, direktor

3. ŽEČA društvo s ograničenom odgovornošću za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu
Temeljni kapital: 18,000.00 kuna
Članovi društva – osnivači: Ðulio Delise, jedini osnivač d. o. o., direktor

------------------------------------------------------------------------------------
JADRANKA dioničko društvo, hoteli i trgovina, Sjedište Mali Lošinj, Dražica 1
Temeljni kapital 332,484,000.00 kuna

Nadzorni odbor
Tatjana Braškić, zamjenik predsjednika nadzornog odbora
Neven Ivandić, predsjednik nadzornog odbora
Dražen Grubišić – Čabo, član nadzornog odbora
Željko Kovačić, član nadzornog odbora
Sanja Trajkov, član nadzornog odbora
Članovi uprave - likvidatori
Sanjin Šolić, član uprave, zastupa samostalno i pojedinačno
Darin Lekić, predsjednik uprave, zastupa samostalno i pojedinačno
--------------------------------------------------------------------------------------
Uživaj! Dao si dionice u "dobre" ruke. Znaju oni kako će s njima. Ti ne bi znao
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # pouzdan i stručni kadarsajonara 2008-08-10 13:34
Ne brini ti za lovu i u čijim je rukama. Zar ne vidiš da je Željko Kovačić član nadzornog odbora? Uz takavi kadar nema majci da nešta promakne :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Jadrankazbunjena 2008-08-10 19:22
I u čemu je problem? Što je NEO htio reći kada govori o Novom Listu ili o Mužiću i sl.Ja ne poznam baš Lošinj ali ovo mi nije do kraja jasno pa molim da kažete što točno želite i što je glavni problem?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Odgovor zbunjenojgost 2008-08-11 10:18
Zanimljivo je da ti koja nisi odavde pratiš što se zbiva na ovoj stranci i da ništa ne razumiješ i da onda imaš potrebu za komentirati. A možda ipak nisi stranac.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # jamio, i jos bimalo zbunjen 2008-08-10 19:50
I bolje je sto ne poznajes Lošinj, sve bi ti bilo jasnije da je Novi List na vrijeme prozvao Lošinjske lopove pardon Tajkune, ovako bi bilo dosta dugo i nasiroko objasnjavati tko je manji a tko veci lopov.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # kuhardionicar 2008-08-10 21:19
Bivsi dionicar, a koliko su teški Lekić i ŠoliĆ ???
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Guest 2008-08-11 10:02
Eto, svi se prave da ništa ne znaju, Zaboravili konobari kada su prodavali velikom Vladi za 2000 maraka svoje dionice, kada su bili sretni da ih veliki bos pozove u svoj ured. Bila je to ne samo čast, nego i obveza i doprinos razvoju Jadranke svoje dionice prodati našim ljudima, da oni tajkuni iz Zagreba ne bi kupili Lošinj. A naše tajkune jedino zanima kartanje na Boriku, "poneko" pićence i to je to. I treba da su vlasnici Jadranke, pa gdje je rulja vlasnik ičega. Još bi malo samoupravljanja . Hoćemo kapitalizam i sada pričamo priče o porijeklu imovine. I šta će konobaru i kuharu dionica. Za čega mu je? Treba je imati onaj koji zna što će s njom. A pretvorba je slika ove države. Mogu ukrasti što god hoće i ništa im se neće dogoditi. Pa zar Jadranka (Šolić i pojojni Antolović) nisu dobili terene kao i Vinko Mužić, i što je još nemoralnije, prodali ih za po 200 000 eura. Umjesto stanove radnicima Jadranke njih dva strpali novce u džep. Ali samo je Vinko Mužić izložen u novinama. A zašto? On popije više nego ova dvojica u Jadranci zajedno, ali je ugledniji od njih i opasniji za Cappellija. Zato se ugovor o Vinku i objavi, ali ne i o Šoliću i Lekiću. Jednostavno zato što se sa Vinkom Mužićem neda trgovati kao sa ovom dvojicom. Kod njih sve ima svoju cijenu. Pa i poduzeće Riva i ono u Češkoj. Vjerujem da Uskok rasdi nešto po tome. Činjenica da su ljudi loše obrazovani. nikako informirani i u našem gradu vlada atmosfera nezamijeranja, a tajkuni pune džepove kroz lopovsku pretvorbu. I sutra kada naši Sanjin i Dario svoje udjele prodaju Japancima ili Turcima, eto ti i Jadranke koju svi povezuju kao lošinjsku sudbinu.
I na kraju. Što bi sa tim dugom Lošinjanke d.d. od stotinjak milijuna Jadranci d.d. Gdje nestade taj dug zajedno s Lošinjankom? Možda znaju ova dvojica?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Bit će bolje drugi putgost 2008-08-11 10:14
Direktor Lošinjanke je bio Šolić. Firma je propala. Valjda mu je to bila kvalifikacija za Upravu Jadranke d.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # skrnicki racunitajkun 2008-08-11 10:43
U spisku deset najvecih dionicara su zanimljivi slijedeci:

4. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 6,65 %
9. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 2,35 %
To je oko 9 % Jadranke na tzv. skrbnickim racunima, sto znaci da samo skrbnik tj banka zna ko ga je otvorio. Pa sad ja vas pitam sta mislite ko se skriva iza tih racuna?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # dioniceskrnik 2008-08-11 11:29
Tajkunu? Šolić ili Lekić, ili Lekić-Šolić
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # sudacsudac 2008-08-11 11:59
Po pitanju tko je jamio jamio, trebalo bi da se na takmicenju, tko moze vise popiti, dvojac iz Jadranke ili ugledni iz Lošinjske , i tako pijani ustanovili bismo tko je više jamio. Ali gdje su oni koji mogu vise pojesti, a i oni su dobro jamili.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # komentarzbunjena 2008-08-11 15:25
Od kuda bi ja poznavala navike ljudi s kojima nisam bliska. Pa morali bi se valjati po ulici da vidim da su pijani. To vidi onaj koji provodi vrijeme kao i oni, valda u birtiji. Ujedno ove stranice se čitaju i u Zg i vani što je samo za pohvalu. Dolazim na Lošinj povremeno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # *Bivsi_radnik 2008-08-11 15:27
Sve ovo sto govorite je u redu i velikim ste djelom u pravu ali mislim da nije u redu sto se tako odnosite prema pokojniku - gospodinu Antolovicu. Covjek je grijesio, u svakom slucaju, kao i svi, ali mislim da je uvelike zasluzan i za mnoge velike i pozitivne stvari vezane za Jadranku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # JadrankaSadasnji radnik 2008-08-11 15:49
Svi veliki grijese, kao i mali ljudi ali najveca je greska, kada cijeli zivot ono sto radite i kako radite ostavite iza sebe,bogatstvo u pogresne ruke ljudi koje bez rada i znoja nisu zasluzili, da nasljede.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Jo jo 2008-08-11 15:52
Bivši radniče, privatizacija je provedena u vrijeme dok je Antolović bio direktor. to što je on pokojni ne mijenja činjenicu da je svoj položaj znao iskoristiti. Usput da te priupitam koje su to velike i pozitivne strane vezane za Jadranku, osim rasprodaje imovine, mutne privatizacije i preljevanja vlasništva iz mnogo u malo ruku' Ja se, na primjer, sijećam da je devedesetih godina ogroman novac isisan iz Jadranke i prešao u ruke podobnih kadrova putem tzv. projekata. Bilo je dovoljno da napraviš projekt za na pr. bušenje rupa u saksijama ili otkriješ toplu vodu i prijaviš ga upravi kao unapreðenje i dobiješ veliki novac. Naravno, dobio bi samo ako si kao suradnika stavio nekog rukovoditelja, pa da dijelite lovu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Kakva prošlost takva budućnostgost 2008-08-11 20:37
Nije samo zanimljiva prošlost odnosno privatizacija Jadranke d.d.. Zanimljiva će biti i budućnost Jadranke. Spomkenuti vrli dvojac je već prodao 30% Jadranke hotela d.o.o.(najvrije dniji dio). Kad predaju i ostalih 70%, tko može tvrditi da neće, što će ostati hipnotiziranim "ponosnim malim dioničarima" (većinskim vlasnicima???) Jadranke d.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Feragosto 2008-08-11 20:44
A ni sadašnjost nije bajna. Aurora je od 120% popunjenosti (ako je to moguće) pala na pola (to je u ovom slučaju dobrih 60%) u srcu sezone. Nije problem. Ima toga još za prodat.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # *Bivsi_radnik 2008-08-11 20:50
@ Sadasnji radnik - upravo tako, potpuno se slazem s tobom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # e bre bankaEBRE 2008-08-11 21:09
Najmanji je problem to što je do sada učinjeno i opljačkano,ali ono što nam sada serviraju veliki pijanci,to je opasno.Ulazak EBR je problem jer njihovim dolaskjom očinje prava rasprodaja Jadranke.Doduše ne odmah,nego pomalo za 5 godina kada prestaje moratorij za prodaju djela EBR,i to će se prodavati kome oni budu htjeli.Zato su sada na redu Vespera,pa ostali hoteli,Sranje drugovi,sranje
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gogi 2008-08-11 21:18
Bilo je 900 radnika, nakon privatizacije 600, a kad se sve rasproda bice 200. Tako je kad se izbjegne tajkunizacija i firma ostane u rukama domaćih :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Osoba A je...gost 2008-08-11 21:21
Zanimljivo je da je sjedište RIVE d.o.o., drugi po veličini dioničar Jadranke, Malin 11, ako su gore navedeni podaci točni. To je adresa i predsjednika Uprave Jadranke d.d.. A tko je taj Borut Leban?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # timx man 2008-08-11 21:27
Meni je jedino zao covjeka koji je napcetku sve ovo napisao a ona dvojica pijanaca ga nece procitati ,ne samo zato sto su bahati i arogantni sveznalice vec zato sto se neznaju sluziti PC om . Eventualno im mozda javi njihov odvjetnik Koic ako stigne prcitat od svojih silnih slucajeva.(otim acine)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gost 2008-08-11 21:43
Borut Leban je roðen 18, veljače 1937. godinu u Lauria, u provinciji Potenza, Italiji. 1958. godine
diplomirao je na specijalističko m studiju iz «Ekonomije meðunarodne trgovine» na Sveučilištu u Veroni
u Italiji. 1961. godine zaposlio se u Banca Agricola di Gorizia, kao šef meðunarodnog odjela, a od 1983.
do 1994. godine obnašao je dužnost generalnog direktora. Nakon spajanja Banca Agricola sa Banca
Popolare di Cividale primljen je u Ljubljansku banku na mjesto direktora filijale u Milanu. Istovremeno,
više godina bio je direktor društva Nord Adriatica d.o.o., Goriza. Iako je umirovljen, obavlja posao
savjetnika.
Adresa: Vicolo Tronco, 9/a, Gorizia, Italija

...dakle kadar iz uvoza!!! Vjerojatno voli Lošinj!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # juju 2008-08-11 21:51
Vidim da je U razdoblju od 1993. do 2002. ostvaren je prihod od prodaje stalne imovine u iznosu 49.316.403,00 kn. Bilo bi zanimljivo doznati gdje je završio taj novac. Jeli možda za ono "Najznačajnije ulaganje ostvareno je izgradnjom 148 apartmana na lokaciji Punta u iznosu 58.606.035,00 kn.", što je lažno nazvano ulaganje u poboljšanje kvaliteta smještajnih kapacitea a zapravo je bila apartmanizacija tj. prodaja apartmana.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Kockice se slažugost 2008-08-11 21:53
Ops. Nord Adriatiaca? Ona čiji je 30% vlasnik Jadranka? Zanimljivo, zanimljivo...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gogo 2008-08-11 22:48
" Ja volim jadranku, jadranka voli mene", to je parola izabranih i nicim opravdanih vlasnika. Tko im je omogucio prodati "gradsku" imovinu Balija i odvjetnik, tko je kumovao za izgradnju apartmana "Punta" Fučić, tko je pomogao prodati apartmane odvjetnik dvojca, tko je tko je...pitanje za Uskok, obzirom da je revizija nasla sve u redu i vrijeme ucinilo svoje - pojeo vuk magare.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # uglednik 2008-08-11 23:02
Gogo, novac nije propao samo je promijenio vlasnike. A oko toga ne treba praviti buku sve su to naši domaći uglednici.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ortacivlasnik sa zaporkom 2008-08-12 09:45
Zgodna stvar taj skrbnički račun za skrivanje tajnih ortaka. Za one koje to zanima evo što je to:

10. Što je skrbnički račun?

Skrbnički račun je račun na kojem skrbnička banka vodi vlasničke pozicije vrijednosnih papira za račun treće osobe, na temelju ugovora o skrbništvu.

Skrbnički računi mogu biti na ime, pod zaporkom i zbirni.

Identitet vlasnika vrijednosnih papira ubilježenih na skrbničkom računu pod zaporkom ili zbirnom skrbničkom računu poznat je samo skrbničkoj banci. Vrijednosni papiri ubilježeni na skrbničkom računu nikada nisu u vlasništvu skrbničke banke.

Pa sad ti znaj tko su stvarni vlasnici Jadranke :-?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # borikjao meni 2008-08-12 09:57
Znaci na skrbnickom raunu, ne mogu biti JA , mali dionicar, vec moji vrli "direktori" pardon partijaneri na boriku uz pivicu. A kako mali dionicar moze znati imena, vlasnika za koje banka skrbi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gle čudagost 2008-08-12 10:13
Stvarni vlasnik Jadranke d.d. je sigurno Borut Leban (14,10%-vlasnik RIVE). On je radio u Nord Adriatici čiji je suvlasnik bila Jadranka d.d.. Zanimljivo, zanimljivo
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # domaći vlasniciugor 2008-08-12 10:19
Stvarni vlasnik Jadranke d.d. je sigurno Borut Leban, veli gost. Pa jel nam se ne hvali Uprava da su većinski vlasnici radnici Jadranke i Lošinjani. I to je to! On je radio u Nord Adriatici čiji je suvlasnik bila Jadranka d.d
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # zbunjeniMućka d.d. 2008-08-12 11:42
Malo zanimljivosti iz Revizije:

Na temelju društvenog ugovora o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću,
Društvo je tijekom 1998. osnovalo društvo s ograničenom odgovornošću Porat d.o.o., Mali Lošinj (MBS 040063699) u kojem je imalo 51,0%poslovnih udjela. Temeljni kapital je iznosio 9.300,00 kn. Tijekom 1998. povećan je temeljni kapital na 18.000,00 kn.

tek da spomenem da je Porat d.o.o. poduzeće Stipe Gpleša, poznatog ubojice zalutalih labudova. Ima još:

Društvo je tijekom 1999. prema društvenim ugovorima osnovalo društva u kojima je
imalo 51,0% poslovnih udjela i to: Marilena d.o.o., Mali Lošinj (MBS 040142510), Barbika
d.o.o., Mali Lošinj (MBS 040143432), Color Verus d.o.o., Mali Lošinj (MBS 040142472),
Feroelektro d.o.o., Mali Lošinj (MBS 040146046) i Konfin d.o.o., Mali Lošinj (MBS
040144013). Temeljni kapital u svakom pojedinom vlasnički povezanom društvu iznosio je 20.000,00 kn. Novoosnovana društva bave se kupnjom i prodajom robe, te posredovanjemu trgovini. Prema obrazloženju predsjednika uprave Društva razlog osnivanja je zapošljavanje djelatnika Poduzeća i ostvarivanje prihoda od najma poslovnog prostora. Ima još:

Prema rješenju Ministarstva gospodarstva broj UP/I-331-04/93- 08/67 od 28. veljače
1994. u registar poduzeća u inozemstvu upisano je poduzeće Nord Adriatica, sa sjedištem u Mossi-Gorizzia, Italija. Djelatnost je obavljanje usluga veleprodaje. U navedenom poduzeću Društvo ima 35,0% poslovnih udjela.

Na temelju akta o ustupanju Lošinjska plovidba-turiza m d.d., Mali Lošinj je u veljači
2001. ustupila Društvu svoje poslovne udjele u društvu Zračno pristanište Mali Lošinj d.o.o., Mali Lošinj (MBS 040147356). Prema navedenomaktu Društvo ima 26,5%poslovnih udjela u društvu Zračno pristanište Mali Lošinj d.o.o., Mali Lošinj. Djelatnost je prihvat manjih zrakoplova. Temeljni kapital iznosi 34.527.700,00 kn.

Na temelju društvenog ugovora o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću,
Društvo je u siječnju 2002. osnovalo društvo U.N.I.G.R.O.S.S . d.o.o., Pazin (MBS
040170397) u kojem ima 12,5% poslovnih udjela. Temeljni kapital je iznosio 20.000,00 kn. Odlukom članova društva od 23. siječnja 2003. temeljni kapital je povećan je na 32.000,00 kn.

Ali najzanimljivije je ovo:

Na temelju izjave o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću, Društvo je u
srpnju 2002. osnovalo društvo Jadranka Esop d.o.o., Mali Lošinj (MBS 040174541) u kojem ima 47,3% poslovnih udjela. Navedena izjava o osnivanju je izmijenjena i dopunjena društvenim ugovorom 16. rujna 2002. Društvo Jadranka Esop d.o.o., Mali Lošinj je osnovano radi provedbe programa zaposleničkog dioničarstva (ESOP) sa svrhom kupnje dionica Društva, davanjem na otkup zaposlenicima Društva i zaposlenicima povezanih društava, te poduzimanje drugih radnji radi provedbe navedenog programa. Temeljni kapital iznosi 27.816.300,00 kn.

E pa tako je to. Znam tko u ovoj priči nije lud, ali znam tko je jako, jako zbunjen. I tko su postali superbogataši.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Nije šija nego vratgost 2008-08-12 12:28
Za primjetiti je da je spomenuti Leban radio i u Ljubljanskoj banci. Veliki dioničar Jadranke, drugi po veličini donedavno je bio Interfinanz AG iz Zuricha. Takoðer zanimljivo. To je inače firma Ljubljanske banke u Švicarskoj. To je banka koja je opljačkala hrvatske štediše i kojoj HNB ne daje dozvolu za rad u Hrvatskoj zbog toga. Odjednom je nestao Interfinanz a na isto mjesto s sličnim portfeljom se pojavio RIVE čiji je vlasnik Leban. To društvo mi je teško povezati s malim dioničarima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # vezaugor 2008-08-12 12:44
Goste, tebi je društvo RIVE teško povezati s malim dioničarima a ja mislim da je veza očigledna jer tamo su spremljene dionice malih dobivene torbarenjem, mučkama i ucjenama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # dionicesadasnji dionicar 2008-08-12 13:19
A tko su superbogatasi imenom i prezimenom zbunjeni? Jeli to poznato samo tebi ili Uskoku. Reviziji to nije ito. A malim dionicarima itekako.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # SklerozaHi´man 2008-08-12 18:01
E moj MUČKA D.D. , a di ti je "vešeraj-praona " - JAMI FERRIEN, tko sada pere lovu i pretvara šilinge u dionice? Možda ne znaš koja je banka skrbnik računa, a da pitaš nekoga.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pekartarcizio 2008-08-12 18:38
Hi'man, a dije pekara 3 januara pula, kako je ona otisla bez pozdrava i traga.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # sklerozaHi´man 2008-08-12 18:58
Pa pekara je di je i bila, ako ne znaš i novac se vrti doma.Znaš li ti možda kako do raja?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gost 2008-08-12 21:39
Evo još malo Edipovštine u privatizaciji Jadranke. Jedna od kćeri Društva je Jadranka kampovi d.o.o. a njen direktor je Ðulio Delise.
Ðulio Delise je osnivač i jedini vlasnik ŽEČA d.o.o. ŽEČA d.o.o. je treći po veličini dioničar Jadranke-7,92%. Djelatnost ŽEČE je ista kao i Jadranke kompovi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gost 2008-08-12 21:59
Delise je vlasnik firme koja je suvlasnik Jadranke, Delise je usput i jedan od direktora u Jadranki. Ovo pokazuje da bi moglo biti točno da većinu vlasništva drže zaposlenici Jadranke. Ali tu je kvaka: njih, tj. vlasnika je jako malo. Izgleda da je desetak zaposlenika prisvojilo cijelu firmu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Neon 2008-08-12 22:23
Da. I knjigovoða, Anita Knežević ima u dinicam Jadranke skoro 6 miljuna kuna. Vrijedna ženska....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Consigliere 2008-08-12 23:04
Knjigovoða? [cenzurirano]te kako to liči na mafiju...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Gdje je USKOK?Proud to be Croat? 2008-08-13 00:33
6M bas prežalosno
Sigurno joj na vratima pise ''PROUD TO BE CROAT''
...Da sam ja toliko ''spasio'' vec bi odavno odpedalirao na sigurno a nebi bio u tzv ''eliti'
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # knjigovodjazakljucak 2008-08-13 00:48
Kad USKOK stisne knjigovodju svi su najebali. Kao u filmu NEDODIRLJIVI. A odakle nekom od place koja iznosi par tisuca kuna iznos od 6 milijuna dionica. Pa nek je placa i 20.000 kn. I nek su dionice kupljene kad su bile najjeftiije opet fali par milijuna.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # 1 placom do 6 milijunaProud to be Croat? 2008-08-13 01:23
mislis u svakom mafijaškom filmu ?
ok da ih je kupila po kunu ispod stola nebi morala puno investirati..
ako je taj podatak od 6M tocan ispada ovako
6 000 000 /1495 (zadnja cijena) = 4013 kuna 38 lipa
Tko bi reko kako dobra investicija :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Djelatnici vlasnici JadrankeNetFreak 2008-08-13 10:47
Mislim da je podatak o udjelu Anite Knežević u Jadranci netočan. Prema izvješću za 1. polugodište 2008. bila je meðu prvih deset vlasnika i imala je (tako piše u izvješću) 5.862 dionice, što prema zadnjoj cijeni dionice iznosi 8.763.690 kuna, a ne 6 milijuna. Ako neko sumnja može provjeriti na ovom linku (www.zse.hr/.../)

pod Izvješća i kliknuti na (JDRA-fin2008-1 H-NotREV-K-HR.x ls), a onda na Tablica_A

Kako kaže NEO sve je na Internetu ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # jadranko 2008-08-13 11:22
Ma treba taj internet ukinut da se ne može pljuvati po poštenim domaćim ljudima koji rade i stvaraju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # tajkunlopov 2008-08-13 11:52
Tako je, ne treba pljuvati po domacim ljudima, jer lopov je lopov, ali domaci je posteniji i bolji, krade samo nase i ostaje njemu na otoku, ako bi me pokrao furesti lopov onda bi sve ukradeno odnio na kopno ili u hercegovinu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # nije ostalo za krastgost 2008-08-13 11:58
Furešti i hercegovci tu ne kradu. Nije ostalo ništa za krast jer su pokrali domaći :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # špija 2008-08-13 12:29
Točno, u izvješću piše Deset najvećih dioničara: Jadranka Esop doo, Rive doo, Žeča doo, Pbz dd / The Bank of New York as custodian, Radnik dd, HPB dd / KD Investments - Victoria Fond, Hrvatski fond za privatizaciju, Raiffeisenbank Austria dd Zagreb / RBA, Bojoplast dd, Knežević Anita ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # SRAMOTAotočanin 2008-08-13 13:01
Autoru ove teme mogu reći samo jedno: JADNIČE.
Vratite, svi vi koji ovdje raspravljate film unazad pa doðite do devedesetih godina prošlog stoljeća te ćete vidjeti kako su prošla skoro sva poduzeća u hrvatskoj, biti će vam jasno da je jadranka jedina koja je uspjela ostati živa i ne samo to nego njeni radnici su uvjek svaki mjesec imali plaće i nitko nije bio zapostavljen.
U to vrijeme nisi mogao dobiti kredit nisi mogao prebijenu paru u gotovini vidjeti ali jadranka na čelu sa pokojnim Vladom i sadašnjim timom nalazila je načine kako ostati živ i platiti svaki mjesec plaću.
Da li možda netko od vas zna koliko je poptrebno novca da se isplati plaća za sedamsto radnika ako ne znate pa izračunom ćete dobiti da je samo za neto potrebno oko dva milijuna kuna te kad to pomnožite sa godinom dana dobit ćete iznos dvadesetčetri milijuna samo za neto. Pa to pomnožite sa osanaest godina dobit ćete četiristo trideset i dva milijuna kuna samo za neto plaće u zadnjih osamnaest godina otkad jadranka nije državna firma.
E kad na sve ovo dodate i davanja, brojka se strašno penje na troduplo pa vas ja pitam pogotovo vas radnike mislite li da ste sve to zaradili prodavajući pomes i špagete i da ste sve to zaradili na pospremanju kreveta?
niste pogotovu održavanje i slično, mislim da svatko od nas tko ima kuću ili stan može znati koliko je potrebno da bi se odražavalo.
Zato se gospodo nešto i moralo prodati zato se dragi poštenjaci nešto i moralo kredita uzeti i zato se kao i u cijelom svijetu mora i morat će se dopustiti i stranom kapitalu da učestvuje u našem poslovanju, jer inače ćemo biti izbačeni iz svjetske utakmice na tržištu kapitala i moći ćemo samo gledati potonuće ako vam to nije jasno pogledajte zemlje koje nisu htjele suraðivati meðusobno gdje su sad i kako im je (naravno da pri tom ne možete uzeti u obzir zemlje poput švicarske i slč. jer oni nikad nisu imali ni ratove ni probleme kao mi)
mi smo mala zemlje i ne možemo nikako opstati sami moramo naučiti plivati sa morskim psima kao ribe piloti i živjeti u njihovoj sjeni ili ćemo biti pojedeni. tko ovo ne može prihvatiti taj je u najmanju ruku glup.
Dragi moji poštenjaci pogotovu ti autore ove teme vjerojatno pričaš da bi pričao a nikad nisi probao sam osnovati kompaniju te probati zube svjetskog i državnog sustava zato ti opet govorim : JADAN SI:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Čemu nervoza otočanineNeon 2008-08-13 14:11
Zanimljiva je reakcija otočanina. Doista je osobno shvatio uvodni članak i komentare koji su se nastavili. Da li je pročitao o čemu se raspravlja. Dalo bi se zaključiti ili da nije pročitao članak ili da ga nije razumio. Nije NEO pisao o nesposobnom ili korumpiranom vodstvu Jadranke, niti je to komentirao. Tema je privatizacija Jadranke i to na način da su se koristili službeni dokumenti: Nalaz Državnog ureda za reviziju sudski registri i svi drugi dostupni podaci na internetu. Otočan nije demantirao niti jedan podatak ili ispravio a kamoli dokazao ili uočio suštinku, tehničku, logičku ili bilo kakvu drugu pogrešku. Ukazano je samo na fenomen privatizacije Jadranke d.d. koja je primjer "dobre privatizacije u Hrvatskoj, u kojoj su mali dioničari vlasnici 70%Jaranke d.d. a službeni i lako dostupni podaci i dokumnti pokazuju nešto drugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # jadrankin sin 2008-08-13 14:12
Otočanin opravdava "pokojnog gazdu i sadašnji tim" jer mu je žena član tima. No bitno da je za razliku od nas neukih otočanin 'probao sam osnovati kompaniju te probati zube svjetskog i državnog sustava' i zato je i propao ko neka stvar pa ga sad žena krpa. A možda i ne jer tko zna možda su on i njegov kompa wunderkind kuseta vlasnici custodian računa pa se pokrivaju otamo. :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # tajkunizacija jadrankeotočanin 2008-08-13 14:29
A ja mislim da je Jadranka "na čelu sa pokojnim Vladom i sadašnjim timom" prije svega nalazila načine kako si prisvojiti Jadranku. Sada se priča po novinama kako je većinski u vlasništvu djelatnika i da je izbjegla tajkunizaciju, a istina je da je u rukama par djelatnika koji su postali tajkunima. Inače, po tvome ispada da obični radnici nisu ništa dprinjeli opstanku jadranke nego je sve zasluga "pokojnog Vlade i sadašnjeg tima", a radnici su od njih dobivali milostinju za preživit. Jadan je tvoj pokušaj da opravdaš ovu tajkunizaciju.

ps
Namjerno sam uzeo nik otočanin jer mi je pun kufer likova koji bi da govore u ime svih.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # konobari i direktoriotočanin 2008-08-13 14:29
Očito ovdje nekom nije jasno ono što je i pticama jasno.
Dragi moji ja uistinu ne mogu shvatiti da ljudi grizu ruku koja ih hrani, pa zar to ne rade pobješnjeli psi. Poznam podosta konobara i radnika iz jadranke i naravno nisu svi isti ali mnogi vooze aute kakve direktori mogu samo sanjati a da ne kažem kuće koje imaju po zagazinama dok većina rukovodećek kadra živi u stanovima te vozi prosječno jeftine aute glupo bi bilo bilo koga imenovati ali znamo uistinu kako stoje stvari i nije mi jasno kako nisu te iste "jadne radnike" već jednom najurili.
Opet vas pozivam da razmislite o tome što ovdje tvrdite jer i sam autor je naveo tko je vlasnik jadranke pa vas pitam gdje je ostatak i pitam one koji su prodali svoje dionice zašto su to učinili, i pitam još jedno zašto ste devedesete pristali na takovu pretvorbu i svi prihvatili rizik razvoja te danas imate plaću u prosjeku četristo do petsto eura a onda ste imali oko stopedeset maraka, Zašto ne napadnete hdz koji vam ruši standard zato jer nije na meðudržavnom nivou zaštitio hrvatsko poduzetništvo pa sad Jadranka mora lomiti led da bi opstala isto tako kako ga je lomila i devedesetih.
zašto ne postavite pitanje hrvatskoj vladi gdje nestaje standard hrvatskog čovjeka kad on radi više nego ikad.
Mislim da napadate krive ljude ljude koji uistinu troše svoj život na bolje ali vi ne znate to jer od jala i gramzivosti ne vidite dalje ispred nosa.
I poruka za papana koji koristi moj nic ja ne govorim u ime nikog nego u moje ime a ti osnuj kompaniju pa budi konkurentan ili barem obrt pa ćeš vidjet tko uistinu koči posao ove zemlje. tad češ shvatiti da nije jadranka ta koja uništava nego pokušava izgraditi i održati Lošinj.
Tražite reviziju vladavine Hdz-a u zadnje četri godine na lošinju pa ćete vidjeti da su sve što se moglo prodati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # domaci lopovskoljic 2008-08-13 14:32
Polako Otocanine , sve je tako kako si ti u svojoj glavi itracunao, ali zasto nisi zbrojio dionice i pokradeno od strane dva direktora knjigovoðe i uzeg kruga koji je mali broj. Kolika je placa konobara i kuhara ??? Naglasak na lopovluk je od par ljudi ali ti Otocanine moras to moraju djelatnici razotkriti i imenovati, a uskok dovrsiti lopovluk
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pas 2008-08-13 14:43
Otočanine, veliš da kao bijesni psi neki ljudi grizu ruku koja ih hrani. A otkud znaš da ovo pišu zaposlenici Jadranke? I baš mi žao rukovodećeg kadra jer živi u stanovima te vozi prosječno jeftine aute, a za brdo eura prodao teren pored Vinka Mužića, dobija menaðersku plaću i ima miljune u dionicama. koji uistinu troše svoj život na bolje za svoj ðep. I još nešto: A što je to prodao HDZ na Lošinju??? Mislim da samo lupetaš da odvratiš pozornost od jadrankinih kadrova i njihove velike raprodaje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # plaća kao dargost 2008-08-13 15:09
Otočnin je stao u obranu "tima" kao nekad revni partijski sekretari koji su branili tekovine NOB-a. S obzirom da je tako nahvalio "tim" možda bi bilo dobro provjeriti i tu sposobnost "tima" da radnicima isplaćuje plaće. Uzgred ispada da su radnici paraziti koji ništa ne rade pa im "strašni tim," svojom genijalnošću i providnošću pronalazi pare koje radnici ne zaslužuju. Ono što je obveza rukovoditelja, da osigura isplatu plaća za zaraðeni novac, otočan prikazuje kao milodar vlastelina prosjacima koji sjede i čekaju. U tih dvadeset godina koje spominje otočanin neka izračuna koliko je ostvareno noćenja u Jadrankinim objektima. Bilo bi stvarno zanimljivo vidjeti te sposobnosti o kojima otočanin govori...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # bajke za malu djecuradnik 2008-08-13 15:13
Ðabe ti trud otočanine nema tu naivnih da vjeruju u skromni rukovodeći kadar koji kao troši svoj život za bolje. To je bajka koja ne prolazi ni u vrtiću. Pogledaj podatke i kaži ko je vlasnik Jadranke i gospodar života tih radnika konobara i drugih koje osuðuješ. Radnici su za za njih marva a ti si može biti neko iz Uprave kad nastojiš okriviti državu za sve :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ???otočanin 2008-08-13 16:31
Jadrankin sine.
Nisam znao da mi je žena tako jaka i nisam znao da radi u jadranci očito mislite na nekog drugog ali nema veze jedino u ovoj priči je jasno da autor ove teme je očito netko tko je sa jadrankom zaratio i sad ovdje obmanjuje javnost te smišlja kako podlo podmetnuti nekom tko mu je do jučer davao jesti. JADNO
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # tanko sranjemenaðer 2008-08-13 17:08
Daj ohladi otočanine, čovjek je pročitao nalaz revizije i ukazao na neke zanimljive dijelove. Pročitaj ga i ti pa ćeš vidjeti da ništa ne izmišlja. A ti kažeš da obmanjuje javnost i podlo podmeće. Trabunjaš gluposti kao da si za njih plaćen. Na internetu možeš provjeriti sve. Gdje je onda "obmanjivanje javnosti i podlo podmetanje"?

A to da je neko nekome davao jesti baš ne drži vodu. Šta bi jeli ti tvoji "dobročinitelji " milosrdni vlasnici i uprava da nema radnika da rintaju za njih za male plaće. Ne bi imali teške menaðerske ugovore nego bi tanko srali. Pa ti sad reci ko koga hrani.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pipa 2008-08-13 18:17
Ma puna mi je pipa ovog bilmeza koji u revijalnom tonu sere da nam vlasnici jadranke daju jesti pa da trebamo biti cito o njihovim mućkama. Kao, ko te hrani može te i [cenzurirano]. A zapravo mi radnici hranimo njih a ne oni nas.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Pusti priče Tamaragost 2008-08-13 18:36
Otočanine pusti demagogiju. Reci tko se krije iza skrbničkih računa i tko je Leban u toj priči? Ako ne znaš, i ako to ne zanima, olabavi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Logika otočaninegooooooooooooogol 2008-08-13 18:58
Kaže otočanin..."čet iristo trideset i dva milijuna kuna samo za neto plaće u zadnjih osamnaest godina otkad jadranka nije državna firma" priskrbio je "tim", nezahvalnim radnicima za plaće.
Prihodi Jadranke d.d. za samo u zadnje tri godine iznose, prema službenim a ne obavještajnim, podacima 860.000.000 kuna. U čemu je sposobnost "tima"? Budući otočan ne zalužuje trud za točnom brojkom, procjena je da je u tih "osamnaest dugih godina" sirote firme koja je ostala sama na tržištu, uprihodovala cca 3,5 milijardi kuna (3.500.000.000, 00 kuna). Nisu se baš pretrgli u plaćanju radnika. A kako ni dobiti nisu isplaćivali... gdje su novci...Možda na skrbničkom računu, ili kod Lebana.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # zbroji sve troskovezabrinuti pjesak 2008-08-17 14:48
e a .... ako hoces proizvodit automobile dovoljni su ti radnici, jelda ? hale i strojeve dobijes hologramskom projekcijom ili ko u matrixu ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Matematikagooooooogol 2008-08-18 10:15
Ostale troškove su mogli podmiriti iz one preostale 3 milijadrde. Ili misliš da su Šolić i Lekić iz svoga džepa podmirili ostale troškove poslovanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gost 2008-08-13 19:14
Otočane, nemoj ih braniti. Potopit ćeš ih...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # rambo 2008-08-13 19:20
Pusti ti otočana zna on šta radi. Brani ruku koja ga hrani :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # menaðeridionicar 2008-08-13 20:29
Otocane, kadar koji te kje i hranio bio Goleš, ali je on priskrbio tri najbolja lokala... kako? obrtnici koji su radili poslove za Jadranku i za njih je skrbila i odhranila ruka menaðera. Skojim novcem i tko financira gradnju stanova za prodaju na krocati i poljani. Tko da je radio sa Jadrankom zavrsio kao bogat covjek, a menaðeri nisu tako blesavi da nisu naplatili dionicama...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # man ðeriBoško buha 2008-08-13 22:10
Zašto ste svi vi ljubomorni na Lekića,Šolića, i ostali kadar ,pa zar vi mislite da je lako po cijele dane sijediti na boriku i držati karte u rukama i to na onim neudobnim tvrdim klupama, ili odlaziti skoro svaki dan u Punta križu po onoj užasnoj uskoj cesti ,otvarati prozore na kućama koje mu je sagradio njegov prijatelj i partner Pervan..Baš ste zloćesti i pustite više ljude da uživaju u svom zasluženom godišnjem odmoru kako bi im se jetra mogla malo rehabilitirati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # tri i pol milijardeotočanin 2008-08-13 23:23
Ma jesi ti kad probao zaraditi 3 kune razmisli malo o čemu pričaš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # računive 2008-08-13 23:32
A jesi ti kad probao računati? To je ono 2+2 jednako 4. Znam da ti je to teško ali probaj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # peugeotpuntar 2008-08-14 00:30
Bioško Buhi, pa zar je kucice gradio, ja mislio da je samo direktorima kupovao Peugeote...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pobrali smo vrhnjeVjeko G. 2008-08-14 12:32
Otočanin nikako ne može shvatiti da se u članku i komentarima ne pljuje po Jadranci d.d.. Moguće je da on shvaća da je samo pokušaj propitkivanja privatizacije napad na nju. Pogrešno. Zašto on to shvaća kao ugrozu i koga se time ugrožava samo on zna. Siguran sam da nitko niti neće pokušati napadati Jadranku kao firmu jer Jadranka nisu njeni menadžeri pogotovo ne ovi sadašnji. Jadranka su, svi zaposleni i ranije zaposleni koji su je stvarali. Uzgred sve ono što je sada privatizirano je stvoreno do 1990. godine. Nakon toga nije izgraðen ni jedan novi objekt (krevet). Dapače samanjuju se kapaciteti, vidi Puntu . Gdje je bio taj tim tada. Gdje su bili kad se gradio hotel Bellevue, Helios, Punta, Aurora, Vespera. Tko je njih izgradio. Možda "tim"? Možda su bili u vrtiću. Kad se stvaralo njih tada nije bilo. Kad se "grabi za vlasništvom", "tim" je glavni. Firma koja ima tradiciju 60 godina predstavlja se umotvorina Šolića i ekipe, koji s njenim stvaranjem i razvojem nemaju ništa.

p.s. Ali da tim ima dobrog knjigovoðu-ima
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # bljakgost 2008-08-14 19:52
Otočanin tvrdi... "rukovodeći kadra živi u stanovima te vozi prosječno jeftine aute". Sveznajući, reci gdje je Šolić spremio 200.000 eura od prodaje gradskog terena na Kalvariji. Kao zahvalu gradu i graðanima na blagodeti koja mu je poklonjena, nije bio ni na jednoj sjednici Gradskog vijeća osim kad je usvajan Prostorni plan. Čovjeku se mora priznati da je sposoban, minimalan trud, maksimalan utržak- efekt. Vi budale radite i lajte...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Lošinj, Jadranka...profesor 2008-08-15 11:03
Uvijek će ljudi u malim sredinama biti upućeni na tuði novac, status, auto i sl. Zato je i ovj forum počeo razglabati kao oni likovi pred ribarnicom ili u frizerskomalonu . Lakše je prepričavati, dodavati...nego misliti, razmišljati o sebi i svojim postupcima ili i o postupcima drugih ali nakon puno više znanja i bnog poštenja. Možete pričati o brojnima ali donesite pametan prijedlog, stanite iza njega svojim imenom, radom i osobom. Ali ipak u pozadini najviše ovdje izrečenog leži zavist i nemoć što junaci, lovatori nisu dotični koji pišu. Iz puno jednostavnijeg primjera pokazat ću vam koliko su ljudi kratkog pamćenja, bez stvarne želje za istinom, upućeni na svoje male interese: već godinama se priča o zaštićenom rezervatu koji je prilika za sve da iz toga i profitiraju. I što se dogaða. Grupica neznalica, lažnih voða, možda i instruirani od odreðenih lobija pričaju gluposti i dugoročno donose štetu ovom području. I ljudi su pasivni jer zadovolje se čuvši neku poluistinu zauzimaju strane...Jer pričati o Jadranci i poslovnim odlukama, potezima je nezahvalno. Niti poznamo činjenice a znamo koliko su hrvatski zakoni manjkavai, kako je hdz uspostavio i podržao sve moguće oblike kriminala, korupcije, neznanja i posrške domoljubima i kleru...Sve o čemu pričate je posljedica loše postavljenih stvari što se mora jedino tako i završiti
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # zavist i činjeniceučenik 2008-08-15 11:48
Možda je točno da "u pozadini najviše ovdje izrečenog leži zavist i nemoć što junaci, lovatori nisu dotični koji pišu", ali to ne znači da nisu u pravu glede činjenica i sa svojim sumnjama. Možda je neko zavidan što su direktori Jadranke jeftino dobili a skupo prodali gradske terene pa o tome piše, ali njegova zavist ne pravi te direktore poštenijima. Činjenice su činjenice, profesore.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lopovkalimero 2008-08-15 11:55
Profesore ? citiram Vas "kako je hdz uspostavio i podrzao sve moguce oblika kriminala" Pa pobogu profesore, pa to je razlog da posten covjek postane lopov, da posten covjek ono ssto mu grad pokloni proda, da posten covjek u par godina ima dionica u vrijednosti par miliona kuna, to nije pamet to je lopovluk.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # atak na mozakNeon 2008-08-15 21:49
Profesor se vjerojatno lažno predstavlja kao profesor. Puno priče, kvazi etike i podvala. Kaže profesor: "Niti poznamo činjenice a znamo koliko su hrvatski zakoni manjkavai, kako je hdz uspostavio i podržao sve moguće oblike kriminala, korupcije, neznanja i posrške domoljubima i kleru...Sve o čemu pričate je posljedica loše postavljenih stvari što se mora jedino tako i završiti"...
Budući se profesor javio na ovu temu (na takav način se može braniti sve i svakoga) očito želi obraniti privatizaciju Jadranke na način da, kao i otočanin, ne koristi argumente i protuargumente, nego samo fraze i floskule te da diskvalificira one koji pokušavaju malo misliti svojom glavom.
Ali vratimo se na konkretno. "Ne poznamo činjenice...", profesore znamo ih. Nalaz revizije je prepun činjenica. Zakonski zastupnik se nije uopće očitovao na nalaz, što će reći da ga u potpunosti prihvaća, odnosno da je sve što stoji u nalazu činjnično utemeljeno.. Cijela rasprava se temelji na tom nalazu Revizije.Dakle znamo činjenice. Profesor još podvaljuje, kad za moguće kršenje zakona pri privatizaciji Jadranke, optužuje HDZ i hrvatske zakone. Dakle, za činjenje upravo onoga što zakoni,koje je valjda usvojio hdz (a ne Sabor RH) ne dozvoljavaju, nisi krivi oni koji to čine nego hdz i sami zakoni. Profesore ne ide to tako.
Logika vam nije jača strane. Ali, moguće ste profesor zemljopisa pa vam je oprošteno.
Krajnji zaključak profesorove teze je, da za moguće (samo smo propitkivali) nepravilnosti u privatizaciji Jadranke nije kriv Šolić i tim nego Franjo Tuðman i hdz, a moguće i Franjo Kuharić.
Za otimačinu gradskog terena na Kalvariji je kriv HDZ, kler i svi drugi samo ne Dragan Balija i Sanjim Šolić. Profesore zastranili ste.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # zbunjen samgost 2008-08-15 22:08
U nalazu ravizije Jadranke d.d. stoji:..."Na temelju odluke glavne skupštine Društva od 11. listopada 2002. smanjen je temeljni
kapital radi prijenosa u kapitalnu dobit za 55.414.000,00 kn i iznosi 332.484.000,00 kn.
Kapitalna dobit formirana je u ranijim godinama kao razlika izmeðu troška stjecanja vlastitih
dionica i vrijednosti ugovorene prodajom."... Može li tko objasniti o čemu se tu radi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # dioničar 2008-08-16 10:47
Goste to je teško pitanje. Možda je bilo ovako:

Jadranka je za kupnju vlastitih dionica platila manju cijenu nego što se obvezala ugovorom. Manju za 55 mil. Ne znam samo zašto su prodavaoci pristali na taj popust :-?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # madioničar 2008-08-16 12:23
Pa su za toliko (koliko su zaradili na malim dioničarima) smanjili temeljni kapital društva. Dakle od malih dioničara jeftino kupujem, ostvarujem kapitalnu dobit i smanjujem kapital. Djelu je mi, da je tu intencija da se istisnu mali dioničari. Nakako mi se to ne uklapa u idiličnu sliku privatizacije Jadranke d.d..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # maðioničariDavid Coperfild 2008-08-16 12:49
Slika ostaje idilična kao u Novom listu. Jadranka je zaista u većinskom vlasništvu djelatnika firme (njih 4-5) i Lošinjana (svi žive u Lošinju). Stvar ne bi bolje izveo ni David Koperfild koji je znao izvesti iluziju da nestaje i cijeli avion.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # sreća je relativan pojamgost 2008-08-17 12:30
Ljudi nije sve tako idilično. Nije ni poštenim dioničarima Jadranke sve bajno. Npr. knjigovoða je do prije par mjeseci, kad je na burzi cijena bila 2.800 kuna po dionici, imao imovinu vrijednu 18.000.000 kuna. Sada je duplo manja.
Zamislite kako je knjigovoði koji je izgubio skoro 9.000.000 kuna. Zamislite da ste toliko izgubili. Ne biste to mogli podnijeti. Zato uživajte u svom siromaštvu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # špija 2008-08-17 13:04
Goste knjigovoða nije izgubio zato što je cijena pala jer nije prodao nego ih drži. A i tu je pitanje koliko ih je platio (ako je platio?). A pitanje je zašto nije prodao kad je bila visoka. Mislim da od toga ima korist jer ih drži a to ne zbog dividende nego na druge načine, napr. tajni menaðerski ugovor od kojeg zaboli glava.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # političar 2008-08-17 13:52
To sa vlasništvom dionica je isto kao u politici kad imaš glas u gradskom vijeću pa podržavaš većinu a za nagradu postaneš savijetnik s velikom platom ili dobiješ gradski teren za kikiriki. Isto tako jedna dionica je jedan glas na skupštini dijoničara a tisuću je tisuću pa kad podržiš upravu imaš više koristi nego da ih prodaš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lotolo to 2008-08-17 14:04
Osim toga, ulaganje u dionicu Jadranke je vrlo loš posao. Ako je trenutna cijena 1.495 kuna, a dividenda će biti 15 kuna to je samo 1 % zarade na uloženo, znači 4 ili pet puta manje nego na vezanoj štednji. A računati da će cijena dionica porasti je isto što igrati loto. Oni koji imaju mnogo dionica su ih jeftino kupili ili od njih imaju neku drugu korist, a ne samo dividendu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gost 2008-08-17 20:19
Bit je upravo u tome da su gospoda vlasnici, ugrabili bingo, na način da su postali vlasnici tvrtke vrijedne 50 mil. eura, bez novaca, odnosno s novcem same tvrtke. Da su kao pravi vlasnici kupili svojim novcem tvrtku, vodili bi računa o ekonomskoj logici odnosno logičnom gospodarenju vlastitim novcem, odnsno davno bi ga pretvorili u vrijedniju imovinu. Budući im je to "palo s neba", nije problem što će se dešavati s vrijednosti dionca, bitno je da oni imaju kontrolu odnosno da sami upravljaju tvrtkom, isplaćuju bijesne i nezaslužene plaće, a i kroz investicije maste brke (stanovi u ZG). Budući su istovremeno i menaðment i vlasnici, zanimljivo je kako trenutno riješavaju taj unutarnji sukob. U sukobu rada i kapitala oni su na strani rada. Apsurd koji može objasniti samo "svjetli primjer privatizacije Jadranke" a koji je opisan u revizji privatizacije na koju se referirao uvodni članak.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Radujte se dioničari!gost 2008-08-21 13:55
U gradu i meðu graðanima Malog Lošinja osjeća se veliko uzbuðenje. Sutra je veliki dan. Sutra je Skupština dioničara Jadranke.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # dd 2008-08-21 14:50
A jel imamo dosta velik prostor za sve dioničare. Možda u Kino dvorani :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pravo mjestoCastello 2008-08-21 16:11
Najbolje da se okupe na Kaštelu. To je Jadranka dala gradu umjesto duga za komunalnu naknadu. Red je proslaviti taj pametni poslovni potez jer si je njime grad natovario problem, a Jadranka se rješila duga.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gost 2008-08-21 16:18
Pa neka netko kaže da "tim" nije sposoban.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # neš sposobnostigost 2008-08-21 16:51
Lako je bit sposoban kad revizija ne gleda papire il nezna da tu nema prebijanja nego se mora platiti gradu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Gdje mu je mjestootpisani 2008-08-23 21:39
LABUD tj veliki Stipe Goleš voli biti viðen u društvu svojih Jamoša. On kaše da je Lošinj spašen ( malo morgen)
od tajkuna, da jee sve stekao poštenim obiteljskim radom i da je htjeo mogao je ostati u Jadranci i imati dobra primanja i dosta dionica.Meni se ćini da su mu onni nešto malo dali da im nesmeta i on se odmah upecao. Kad Labud zbroji što je dobio udajom i ovo poštenim radom vidi se kako je sposoban.Zna on i kad je nareðivao brisanje kaseta zbog ušteda da zaštiti prijatelje. ............... ............... ............... ............... dosta ,ima još
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mali dioničari svih zemalja ujedinite sedioničar 2008-08-24 11:00
Jedan komentar kaže da je ulaganje u dionice Jadranke loš posao i to je točno sobzirom na dividendu i cjenu dionice. Zato evo zanimljiv članak iz Poslovnog dnevnika o tome, a poučno za sve:

U zemljama u kojima se raznorazne bune slave već stoljećima i koje su dio mentaliteta došao je red da svjetlo dana ugleda i njezina nova podvrsta - ona malih dioničara zbog raspodjele dividendi. Iako njihova buna nije ništa novo u Hrvatskoj, jer treba se sjetiti raznih tužbi malih dioničara protiv sumnjivih privatizacija koje su velikom većinom završile u smeću ili na dnu sudskih ladica gdje su dočekale zastaru, pobuna zbog podjele dividendi ipak je novijeg datuma.

Mali dioničari Hrvatske i njoj susjednih zemalja otvorili su široku frontu protiv uprava koje ili žele zadržati dobit ili je podijeliti meðu sobom ostavljajući male dioničare praznih ruku. A to im se nimalo ne sviða. Dioničari slovenske Nove kreditne banke Maribor, hrvatske Transadrije, bh Fabrike za pocinčavanje iz Srebrenice u otprilike su isto vrijeme ustali protiv uprava tvrtki u kojima imaju manjinske udjele. Barikade izmeðu njih i uprava već su podignute i sve su češće optužbe za malverzaciju i nezakonito poslovanje. Iz istih uprava ne ostaju dužni na paljbu te izjavljuju kako bi eventualno ispunjavanje zahtjeva malih dioničara dovelo do bankrota poduzeća uz optužbu da je jedini cilj takvih dioničara likvidacija tvrtki. Ista ta ugrožena likvidnost nije smetala Upravi srebreničke tvornice da si podijeli 730.000 maraka ili da Uprava NKBM-a poveća sebi nagrade. Manjinski dioničari Transadrije sumnjaju u podatke o poslovanju tvrtke i najavljuju revizije, a dividenda koju traže trebala bi biti najviša u povijesti Zagrebačke burze. Zajedničko upravljanje tvrtki od strane svih dioničara pokazalo se kao teorijom koja se razbila na postavkama koje diktira stvarnost. Baš kao što u stvarnosti ima malo uporišta osnovno demokratsko načelo da graðani preko izbora upravljaju državom. Pobuna, jedna od osnovnih pojmova filozofije i književnosti postala je tako i dio kapitalističkog svijeta. Malim dioničarima se čini da ne odlučuju ni o čemu, a njihovo nezadovoljstvo lako bi se moglo upotrijebiti kao materijal za sociopsihološko stanje nacija, u kojoj se većini čini da su se pogubili u nečemu što se naziva tranzicijski proces u kojemu ih se malo što pita. Mali dioničari svih zemalja ujedinite se, moglo bi uskoro pisati na njihovoj zastavi, bez ikakakve veze s povijesnim kontekstom u kojem je nastala. Jer male dioničare u skladu sa sustavom u kojem se bore i žive zanima ista stvar koja zanima sve vlasnike u kapitalističkom svijetu poduzeća - dobit. U svijetu profita u kojemu se očekuje nemoguće, a to je stalni rast dobiti, nema mjesta solidarnosti, a dobrobit tvrtki tek je fraza. Uzmi novac i bježi (p)ostao je tako glavni moto svih protagonista u vječnoj utrci za profitom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Je li održana skupština?gost 2008-08-24 20:10
U slučaju Jadranke tog sukoba u dogledno vrijeme neće biti. Zna li netko koliko dioničara uopće bude na skupštini? Znaju li mali diničari, većinski vlasnici? uopće o čemu se odlučuje i tko odlučuje. Da li ih to uopće zanima?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Losinj za NORMALNE LJUDE 2008-08-24 23:42
Ma ljudi,ovo je nevjerojatno!!!
Šolić,Lekić,Mužić...pa to su sve banda!!!
a nova banda ce da budu ovi Šipci!
Oni se samo šire...i neka se šire kada u ovoj nasoj drzavi prodalla bi se i vlastita kcer za pare...makar i Šiptaru!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Ponos Lošinja 2008-08-25 13:52
Ah to je vec godinama tako bilo i biti ce,dok neko ne uzme kalašnjikov i to sve ne rješi.......... .......Banda do bande,lopovi, kradljivci..... .... A šiptarima su prodali sve i neka prodaju,govna.. .....a kada i oni u nasoj drzavi budu trazili svoju drzavu onda cemo se stvarno ozbiljno začuditi....... ..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Što se iza brda valja...Neon 2008-08-26 17:23
Zanimljive vijesti i informacije dolaze s Hvara a vezano na Sunčani Hvar, odnosno na priču o JPP. Sunčani Hvar je za Hvar ono što je za Lošinj, Jadranka. Pojavljuje se problem da privatni partner odustaje od daljenjeg ulaganja, jer nama novaca. Kao opravdanim se pokazuju upozorenja koja su se čula za vrijema sklapanja ugovora, da to nije partner iz struke, koji će po definiciji brinuti o razvoju turizma, već se radi o fondu koji trguje nekretninma. Zanimljivo je da Jadranka koja je godinama tražila strateškog partnera- jaki turistički brend, koji bi joj garantirao punjenje objekata odnosno garantirao povrat ulaganja naðe sličnog partnera kao i Sunčani Hvar. Dakle nakon dugog traženja partnera, turističkog brenda, oni izaberu EBRD odnosno banku. Ni ta, kao ni bilo koja druga banka, ne zna ništa o turizmu niti može tu što pomoći. Uložilo se i uložit će se još puno kredita cca 80 milijuna eura. Sve to uz naravno kamate (možemo izračunati koliko je to velika cifra) će se morati vratiti iz poslovanja koje je prepušteno sposobnom menadžmentu koji i bez bilo kakvog ulaganja nije ostarivao dobit. Dosta hrabra i brzopleta odluka. Tko je donio takovu odluku. "Tim" koji je spominjan u prethodnoj raspravi. Čemu takvo srljanje gospodo???
Takoðer se mora primjetiti i još jedna podvojenost oko Jadranke. Jadranka je ključna za razvoj Lošinja i od presudne je važnosti za Grad. Taj isti Grad je servisira kroz prostone planove,i na druge načine, kako to u Jadranci požele, a bez bilo kakve komunikacije ta ista Jadranka donosi strateške odluke o promjeni vlasništva u tajnosti i uskom krugu ljudi, Tko uopće zna što je dogovoreno s EBRD-eom i što će se desiti kad oni odu iz vlasništva. Tko dolazi onda? Mislimo da bi to pitanje trebalo postaviti gospodi iz Jadranke.Ako će nam vlasnikom Jadranke postati nekav bogati Rus, Aremnac, Turčin bilo bi pošteno to reći. Pa neka u skladu s tim činjenicam prilikom strateških odluka Grad to ima na umu.

p.s. Gradonačelnik Hvara, Pjerino Bebić kaže "Ne čude me loše vijesti iz Orca". Hoće li naš graonačelnik imati pravo za četri godine to isto reći. Ako sad to ne postavi kao problem, neće imati na to pravo, nego će naprotiv snositi i dio odgovornosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Dioničar 2008-08-26 18:52
Zaista bi bilo zanimljivo znati što je zapravo dogovoreno, ali očito je da se iza puno priče za medije i široke narodne mase krije obični kreditni posao bez ikakvog rizika za Banku. O tome je pisao Poslovni dnevnik, pa se vidi da je dogovoreno da banka otkupi dionice Jadranke koja će novcem od otkupa vratiti dugove. A biti će i dokapitalizacij a pa će mali dioničari imati još manji značaj, ako je moguće imati manji nego sad :-)

Evo šta piše Poslovni dnevnik:

Predstavnici Europske banke za obnovu i razvitak i hotelske tvrtke Jadranka hoteli iz Malog Lošinja potpisali su jučer u prostorijama Zagrebačke burze ugovor o kapitalnom ulaganju. Time će EBRD financijski sudjelovati u projektu obnove i modernizacije hotela i vila u vlasništvu Jadranke. Na temelju tog ulaganja EBRD će steći oko 30 posto vlasničkog udjela. Ukupna vrijednost tog projekta je 80 milijuna eura, a EBRD će ga financirati sa 24,4 milijuna eura, dok će se ostatak financirati kreditima. Jadranka hoteli su do sada bili u stopostotnom vlasništvu Jadranke d.d. Tvrtka Jadranka hoteli upravlja portfeljom od 10 hotela i vila na otoku Mali Lošinj.

Otkup dionica
Od ukupnog iznosa ulaganja EBRD će za 3,2 milijuna eura otkupiti dio postojećih dionica Jadranke, a ta će sredstva biti utrošena na namirenje dugovanja tvrtke, dok će 20,8 milijuna eura biti uloženo u dionice koje će biti izdane u sklopu dokapitalizacij e tvrtke.

Hotel Helios trebao bi biti srušen te bi umjesto njega trebao biti izgraðen novi hotel. Peter Reineger, predsjednik EBRD-a, kazao je da EBRD preuzima ovim ulaganjem rizik uspjeha, ali da ima povjerenja u grupu Jadranka te da je cilj podignuti standard svakog hotela u sklopu grupe.

Predsjednik Uprave Jadranke Darin Lekić kazao je da su se dogovorili s EBRD-om o načinu upravljanja te da je cilj podići standard hotela na četiri zvjezdice u sljedećih pet godina. "S ulaskom EBRD-a u vlasničku strukturu dobivamo podršku u razvijanju standarada i ljudskih potencijala. Osim toga ovim ulaganjem i sam grad Mali Lošinj dobiva velik potencijal razvoja", dodao je Lekić.

Potporu projektu stoga je dao i malološinjski gradonačelnik Gari Capelli koji je naglasio da su razvojni projekti Jadranke sukladni planovima Grada. Pri tome je naglasio potrebu za gradnjom infrastrukture, a kao jedan od važnijih projekata naveo je projekt produžetka piste na Malom Lošinju, koji bi povećao kvalitetu kako turističke ponude, tako i gostiju. Pri tome je najavio da bi jedan od partnera u tom poslu mogao biti i EBRD.

Drugo ulaganje u nekretnine
Capelli je kazao da je predstavnike EBRD-a zanimala podrška lokalne vlasti, a posebno pitanja vezana za zaštitu okoliša. Reiniger je kazao da je ovo 84. projekt EBRD-a u Hrvatskoj te da su ti projekti ukupne vrijednosti 1,8 milijardi eura, što je najviše u regiji. Ti projekti uglavnom su financirani zajmovima. Budući da je kod Jadranke riječ o kapitalnom ulaganju, Charlotte Ruhe, predstavnica EBRD-a u Hrvatskoj, kazala je da je ovo drugo ulaganje u nekretnine, ali da nije jedino kapitano ulaganje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Nešto ne štima...gost 2008-08-26 19:14
Ovo je odlično: ..."obični kreditni posao bez ikakvog rizika za Banku". Tko nosi rizik? S obzirom da ni "tim" ne riskira, ostaje rizik na malim dioničarima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Teorija zavjereparanoik 2008-08-26 19:28
Moguć je i ovaj scenario. Bio Turčin na Lošinju, dovodio i ljude iz EBRD-a, obećavao velike investicije uz uvjet da mu Grad napravi prostorni plan po želji (apartmani Čikat, Poljana i sl.). Grad to odbije, Turčin ode, ode i EBRD s tvrdnjom da je Jadranka loša tvrtka u koju se ne isplati ulagati. Nakon cca godinu dana Lili napravi takav plan ali za Jadranku. Ovi dogovore biznis s EBRD-om (još se ne vidi Turčin). EBRD ulupa silne milijune u Jadranku odnosno planirane projekte. Vlasnici Jadranke (nisu mali dioničari, nego veliki) i tim Jadranke ne može iskoristiti pravo prvokupa i doðe......... Turčin koji je kupio dionice od EBRD-a i kaže baš su glupi ovi ljudi na Lošinju.
Ali neka zana Turčin nismo svi glupi ima nas i paranoika.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Dioničar 2008-08-26 19:36
Banka se naplati iz kamata, odnosno dobiti, a ako posao krene nizbrdo može se namiriti iz garancija (hipoteke) u nekretninama. A mali dioničari su nevažni pijuni u ovoj igri. Jedan dio "malih" je svoja prava ustupio Jadranka ESOP doo (oko 25 % vlasništva) pa umjesto njih odlučuju menadžeri. To je kao ono kako se kaže "TUDJIM .... PO TRNJU.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Hotel Čikat 2008-08-27 02:17
Svaka cast dok Ramo zivi u hotelu kao najbolji konobar najbolji radnik i Andrija. Vi imate po 3 stana svaka im cast kako umeju da prezive,a vi gospodo svaki 10 dio od svoje plate pomozite tim ljudima da plate račune po šankovima. Jer oni ne stignu toliko novaca uzeti koliko mogu popiti njima treba pomoc,i zato prodajte svako od vas najmanje po 30 dionica za njih. Unaprjed zahvalni svima vama Ramova Familija......ž iro račun Buffet Trojka od šefa Željka Picinića Pice...ili kod šefa Tice.....zajval jujemo unaprjed
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # gost-gostugost 2008-08-27 10:59
Što ti ne štima; iz teksta koji je napisao Dioničar se jasno vidi da EBRD ulazi u vlasničku strukturu te kao vlasnik preuzima rizik da će mu investicija propasti kao i svima ostalima. jedina razlika je da EBRD ulaže vlastita sredstva a mali dioničari su uložili što: svoj rad i što mogu izgubiti ono što i nikad nisu imali, osim ako mi nećete sad poćeti s onim komunističkim glupostima da je to sve naše, ako je tako onda dajte svoje stanove i imovinu na hipoteku te podignimo zajednički kredit od sto milijuna eura pa ćemo sami investirati u Jadranku ali ako stvr krene loše jer može to se vidjelo iz ove sezone tko će onda platiti ako do sad niste shvatili turizam je najriskantnije ulaganje prema tomu normalno je da se dogaðaju stvari kao na Hvaru.
Probajmo biti trezveniji pa reći da se u Hrvatski turizam nije u zadnjih dvadeset godina uložilo ništa i sad je frka i mora se hitno poduzimati korake da bi se stiglo u utakmici na kojoj je protivnik debelo u prednosti ispred nas.
Ako stvr propadne onda neće ni rus ni turčin kupit propalu stvar a ako krene onda će naravno jadranka opet imati snage da povrati svoju imovinu ili banka neće htjeti prodati.
A da nema ovih ulaganja pitate li se bi li isto tako mogao netko kupiti pa ima dionica na trižštu mogli su i do sad kupit pa nisu što mislite zašto svi bi se trebali zapitati vjerojatno jer ne vrijedimo niš.
Nakon ovih ulaganja će jadranka nešto i vrijedit pa će se naravno pojavljivat i kupci samo nemojte zaboraviti ti ljudi koji doðu sa svojim novcem i kupe nešto a to ne mogu zakačiti za auto i odvuć će se itekako truditi da održe svoj ulog i htjeti će da profit raste zato se ja ne bojim stranih ulagača više se bojim vlasti koja ne zna prtiti zakonima te iste ulagače da donesu još više novca na naše tržište.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # muda pod bubregeRambo 2008-08-27 11:36
Gost-gostu kaže da "EBRD ulaže vlastita sredstva a mali dioničari su uložili što: svoj rad i što mogu izgubiti ono što i nikad nisu imali, osim ako mi nećete sad poćeti s onim komunističkim glupostima da je to sve naše".

Jadranka i njeno poslovanje me nimalo ne zanimaju, ali kad vidim da netko argumentaciju temelji na pljuvanju po "komunističkim glupostima" dobivam osip po cijelom tijelu, jer odmah znam odakle vjetar puše i hvatam se za džep u strahu da me se namjerava pokrasti. Samo da napomenem da se većina hrvatskog gospodarstva nalazi u rukama bivših komunista koji su, jeli tako, raskrstili s "komunističkim glupostima" a nama sada prodaju antikomunističk a muda pod kapitalističke bubrege.

A ti dragi goste kad pitaš "mali dioničari su uložili što: svoj rad i što mogu izgubiti ono što i nikad nisu imali" ja tebe pitam a što su uložili veliki dioničari Jadranke, njih par direktora? Jesu li i oni uložili svoj rad? Jeli i oni ne mogu izgubiti ono što nikada nisu imali? A ako ipak imaju (a bogami imaju)otkud im to?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Za Rambagost 2008-08-27 14:24
Nema velikih dioničara to je fama koju stalno komunisti koji nikako ne mogu prretrpjeti bol koju im ne nanjela demokracija plasiraju nema velikih dioničara.
Veliki bi bili oni koji imaju većinskih paket a to su upravo mali dioničari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Javi se kad naučiš računatiRambo 2008-08-27 14:57
Goste, tvrdiš da nema velikih dioničara i da je to fama komunista koji "ne mogu pretrpjeti bol koju im ne nanjela demokracija".

E pa ja ne znam jesi li ti budala ili misliš da sam budala ja, pa da mi možeš prodavati muda pod bubrege. Na tvoju žalost, ta prodaja ne prolazi dokle god su mi dostupni podaci o vlasništvu i znam računati. A iz tih podataka se običnim zbrajanjem jasno vidi da većinski paket od preko 51 % dionica drže:

1. JADRANKA ESOP D.O.O.24,99 %
2. RIVE D.O.O. 14,10 %
3. ŽEČA D.O.O. 7,92 %
4. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 6,65 %
5. JADRANKA D.D. 6,61 %

Istina, JADRANKA ESOP D.O.O. ima 24,99 %, što bi mogle biti dionice malih dioničara, no to nije dovoljno da bi tvoja tvrdnja kako većinskih paket drže upravo mali dioničari bila istinita. 25 % dionica nije većinski paket. A kako nije istinita, ta tvoja tvrdnja je glupa i bezobrazna laž.

Većinski paket je onaj s kojim imaš dovoljno glasova na Skupštini da možeš birati upravu i nadzorni odbor tvrtke te odlučivati o raspodjeli njene dobiti. A kao što znamo, mali dioničari su u tome zadnja rupa na svirali.

Sve skupa to ipak ima veze s komunistima, jer oni su zamislili i proveli privatizaciju Jadranke. Isto kao što su u komunizmu radnici bili "na papiru" vlasnici poduzeća, a o svemu su odlučivali direktori i partijski komitet, tako su i sada na papiru vlasnici mali dioničari. A da li oni odlučuju? Malo sutra! Isto kao i "jučer", tj. za vrijeme komunizma odlučuju drugi. Preporučam ti da naučiš matematiku, pa se javi ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Pametnom gostuNeon 2008-08-27 18:14
Gost koji "brani" Jadranku koja se nije ni napadala, nego samo njena privatizacija na čelu s famoznim timom, je iritantno bahat i glup a želi ostaviti dojam valjda pametnoga kome je sve jasno i sve o.k. u ovoj priči o bajnoj privatizaciji. Ali da ne bi previše kvalificirali bez argumenata krenimo redom.
1. Kaže pametni gost:..." EBRD ulazi u vlasničku strukturu te kao vlasnik preuzima rizik da će mu investicija propasti kao i svima ostalima, jedina razlika je da EBRD ulaže vlastita sredstva,a mali dioničari su uložili što: svoj rad i što mogu izgubiti ono što i nikad nisu imali"... EBRD ulazi samo privremeno u vlasništvo (5 god.), i da se oni bave turizmom i da od toga žive, onda bi tek mogli reći da prihvaćaju rizik. Da toga rizika nema pokazuje i ugovor koji kaže da će za svoja 24 mil. eura kapitala dobiti 32 mil eura kroz pravo prvokupa nakon 5 godina. Oni žive od ubiranja kamata a ne od punjenja hotela. Dakle oni su svojim ulaskom tek omogućili Jadranci da može krenuti u investicije da mogu u bankama uzimati investicijske kredite. U svakoj investiciji, investitor mora imati barem 20% vlastitog kapitala. Kako Jadranka toga nema, uleće EBRD i daje joj taj kapital kroz dokapitalizacij u. EBRD izlazi za, dakle, 4 godine, s garantiranom izlazom cijenom, i to prije negoli će se završiti investicija Jadranke odnosno, kad se krediti budu trebali vraćati EBRD-a više tu neće biti. Pa kako to EBRD snosi bilo kakav rizik. Usput je pametni gost i popljuvao radnike, koji nikad nisu ništa imali. Zanimljivo je da je ova Jadranka koju je ovaj "tim"
tako bajkovito i uzorno privatizirao, izgraðena do 1990. godine i vidi vraga bez ikakvog EBRD-a. Ili je i to dijelo "tima".
2.Kaže pametni gost:..."Probaj mo biti trezveniji pa reći da se u Hrvatski turizam nije u zadnjih dvadeset godina uložilo ništa i sad je frka i mora se hitno poduzimati korake da bi se stiglo u utakmici na kojoj je protivnik debelo u prednosti ispred nas. Ono što se odnosi na Jadranku gost pripisuje hrvatskom turizmu. Da je barem jedan put prošao trajekom na kopno, gost bi se jako iznenadio kad bi vidio koliko se u hrvatskom turizmu investiralo. U Istri već i ne postoje hotel s tri zvjedice. Da li je ikad bio u Opatiji, Zadru, Splitu, možda Dubrovniku gdje su uglavnom hoteli s 5 zvjezdica. Ulaganja u hrvatski turizam se mjere u spomenutom periodu u milijardama eura. Jadranka je prije privatizacije u bivšoj državi bila 5 turistička kuća. Danas je ona u hrvatskim okvirima manje značajna. Meðu hotelskim tvrtkama je 15. po prihodu. Pola od njih su registrirane nakon 1996. godine.
3.Kaže pametni gost:..."A da nema ovih ulaganja pitate li se bi li isto tako mogao netko kupiti pa ima dionica na trižštu mogli su i do sad kupit pa nisu što mislite zašto svi bi se trebali zapitati vjerojatno jer ne vrijedimo niš". Što se moglo kupiti na tržištu.? Koliko dionica se tržilo? Bilo bi zanimljivo, da pametni gost onda objasni cijenu od gotovo 3000 kuna, dakle skoro tri puta veću cijenu od nominale donedavno, dakle kad je Jadranka bila bez ulaganja kad je po pametnome gostu "vjerojatno vrijedila niš". Bilo bi zanimljivo riješiti i taj paradoks. Kad ne vrijedi dionica je skupa, kad vrijedi dionica onda je jeftina. Baš me zanima pametni odgovor, pametnoga gosta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Popis svih dioničaraNEO 2008-08-27 18:59
Tvrdnja gosta, da su oni koji svojom glavom razmišljaju o privatizaciji Jadranke, i koji imaju kritički odnos prema istom, komunisti je glupa upravo onoliko koliko je i glup gost, a to je nemjerljivo odnosno beskonačno. Da bi i tebe goste natjerao da se malo zamiš, objavit ću uskoro i popis svih dioničara Jadranke d.d. Nisam siguran da će to tebi pomoći. Vjerojatno ćeš reći: "Pa nećemo se valjda držati činjenica kao pijan plota" ili "Što je više kleveta i laži "Tim" nam je sve miliji i draži. Ipak vrijedi pokušati...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Graditelj Neongost 2008-08-27 19:59
Što kaže zakon o dionicama koliko mali dioničari mogu imati?
Koliko je poznato jadrankini imaju maksimalno barem su imali dok nisu počeli prodavati i zaradivati na nečemu što su na poklon dobili, a nemojte zaboraviti da su jadranku gradili svi graðani tadašnje Jugoslavije pa opet pitam prodaše nešto što nikad nisu sami zaradili a tako će i iz rizika investiranja izići ako ne bude dobro.
A što se tiče graðenja u istri vjerojatno zna kako je u istri zato jer je tamo i sam gradio, meðutim ovdje ne može više pa ga sad to boli.
A što se tiče Odlazaka na kopno da on je više sa kopna i pitamo se pa zašto se tamo ne preseli.
Jer da ima imalo veze sa otokom znao bi da je to specifično mjesto za život i da se na otoku svi sustavi odvijaju sporije i da je otok mjesto na kojem nema zarade kao na kopnu.
istra da ona je nešto ispred Lošinja ali upravo zato jer je cijela prodana i to rastrgana meðu raznim strancima pa ono što se na ovoj temi tvrdi da će se dogoditi Jadranci se već odavno dogodilo u 90% Istre.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Odgovor gost(ima)Neon 2008-08-27 20:10
"A što se tiče Odlazaka na kopno da on je više sa kopna i pitamo se pa zašto se tamo ne preseli".
Goste, tko ste to vi (množina u "pitamo se"). Jeste li vi "tim". Probaj te se malo uloviti u koštac s činjenicama, a ne stvar svoditi na osobnu razinu. Možda je to prevelik problem?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ah ta IstraBaltazar 2008-08-27 20:16
Goste, spominješ Istru u negativnom kontekstu pa evo činjenica. Meðu prve četri hotelske tvrtke po veličini u Hrvatskoj su sve četri iz Istre. Niti jedna nije u stranom vlasništvu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Gost u šinjeluRambo 2008-08-27 20:16
Goste, ti ga baš kakiš kao galeb. Prvo si lupetao o komunističkim pogleedima, a sada si okrenuo kaput pa se vidi tvoj komunistički šinjel jer kažeš da su jadranku gradili svi graðani tadašnje Jugoslavije. Sigurno si bio sekretar partijskog komiteta pa si se sjetio šta si prije govorio. Daj ohladi, nemaš argumenata i neznaš računati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # bagroRadnik parazit 2008-08-27 20:31
Kaže gost da smo mi paraziti od radnika Jadranke (mali dioničari) dobili na poklon dionice. A kako su oni pošteno zaradili svoje dionica. mamu vam lopovsku
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # parazitdionicar 2008-08-27 21:18
Pitaju se svi ??? Kako su oni "tim" kupili dionice, lako... osnovali su novu firmu Lošinjanka i preko nje pokrali dionice, za koje su se obvezali isplatiti...i pozivali radnike "dionicare" jednog po jednog, da dionice moraju njima prodati aznaju dionicari po kojoj. A oni koji su kupovali "tim" pitanje odkuda im novac i kamo je zavrsila firma "losinjanka" koja nije isplčatila po ugovoru dionice umjesto dionicara
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # boodalmos 2008-08-29 02:38
ljudi moji pa nezivite vise u socijalizmu ilti komunizmu,,bori li smo se za kapitalizam i sad nam opet ne pase... ili bunimo se a prodavali dionice kad nam je lova zamirisala a sad se bunimo.. cista dvolicnost,,,a jesmo glup narod nikad nam nije dobro i uvik ljubomorni..da nebi krivo shvatili i ja sam jedan od vas.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # lopovidionice 2008-08-29 16:00
E moj Dalmosu? pitanje u socijalizmu bi bilo, a otkuda i cijom su lovom kupili dionice ti vrli direktorcici i takozvani "tim". Ako od dva direktora i knigovoða imaju po par miliona dionica ????
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Relax pleaseDijabolik 2008-08-30 21:53
E moj dalmošu. Nije u pitanju socijalizam ili kapitalizam ni ljubomora ni zavist. U pitanju je poštivanje zakona. Dakle ono što je bilo svačije-društve no vlasništvo (u praksi ničije), temeljem zakona koje smo sami putem Sabora donijeli, trebalo je pretvoriti u privatno. Tu ni danas nema,vjerujem, spora. Dakle, to što je Jadranka u rukama popjedinca nije sporno. Sporno je samo da li su sadašnji vlasnici (ne mali dioničari, nego tim i njima povezane osobe) to stekli na zakonit način. Otprilke Zakon o privatizaciji društvenih poduzeća je postavljen na način da se nakon pretvorbe iz društvenog u državno vlasništvo to privatizira odnosno proda za novac. Izričito je zabranjeno stjecanje vlasništva nad tvrtkama bez novca, odnosno sredstvima same tvrtke. Dosta razumljivo. Cijela priča koja se razvila na ovoj stranici krenula je od toga da li je privatizacija Jadranke, svijetli primjer privatizacije u Hrvata ili je u igri nešto drugo. Samo propitkivanje toga procesa i osoba koje su u to uključene ne znači da je u igri zavist ili ljubomora onih koji nisu u tom probranom društvu vlanika. Moguće je da kod nekih ima i zavisti i ljubomore, ali to nije bitna ni presudna stvar. Oni koji su pokušali kritički promišljati o privatizaciji Jadranje bili su kritizirani (dalmoš, otočanin) na način da su etiketirani kao nesposobni, zavidni, ljubomorni, pokvareni, frustrirani i sl. Uglavon su lijepili pridjevi. Zanimljivo nitko od kritičara koji su napadali one skeptične, nije ukazao na logičke, činjenične, metodološke ili druge greške. Je li problem da nemaju arumenata za raspravu, pa sve svode na osobnu razinu? Vjerojatno.
Pitanje za kraj dalmošu. Ako bi netko ušao u banku preko noći, odnio 50 mil eura, saznamo da su osobe x odjednom jako bogate, i povedemo raspravu o tome na ovoj stranici. Da li bi smo mi bili ljubomorni, nesposobni, frustrirani ili samo normalni ljudi koju mogu i smiju svojom glavom razmišljati. Uostalom na ovim stranicam se ne sudi niti kažnjava. Samo slobodno raspravlja. Možda bi nam trebalo i to ukinuti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Revizor(i)Gogolj 2008-09-02 21:56
Dakle u reviziji stoji:..."U razdoblju od 1992. do travnja 2002. Društvo Lošinjanka d.d. je za otplatu dionica Fondu doznačilo 46.437.571,87 kn. Novčana sredstva za otplatu dionica društvo Lošinjanka d.d. je osiguravalo iz vlastitog poslovanja"... .Malo kasnije se u istom "naručenom uratku" može naći i..." Navedeno društvo imalo je značajni trgovački promet s Društvom, posebno u pogledu robnih kredita koje je odobravalo Društvo. U poslovnim knjigama društva Lošinjanka d.d. na dan 31. prosinca 1999. nepodmirene obveze prema Društvu za isporučenu robu i primljene pozajmice iznosile su 55.500.000,00 kn".
Ispada da se vlastitio poslovanje Lošinjake svodilo na to da prima kredite od društva čiji je vlasnika te da tim novcem otplaćuje dionice istog društva. A dug bi se zatvorio tim istim dionicama. A onda je to isto društvo netragom nestalo... Takoðer bi bilo zanimljivo objašnjenje ovlaštenih revizora, zašto ih to nije zanimalo. Moguće će ih netko to i pitati?
Zanimljivosti ima još jako puno, ipak sad samo još jedna. Zašto revizori nisu htjeli provjeriti i drugo društvo koje je imalo značajniji promet sa društvom- s Nord Adriaticom čiji je Jadranka bila 35% vlasnik. A taj promet je bio ako ne i veći onda sigurno "kriminalniji".
Moguće se u tom odnosu krije i razlog, opet citiram Reviziju:..."u razdoblju od 1993. do 1995., 1998., 1999. i 2002. iskazan gubitak u ukupnom iznosu 119.967.120,00 kn."
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ???pijanac 2008-09-03 00:17
E pa tu ima mesa? time bi se pozabavio dobro USKOK (pitanje da li hoce ili bolje pitanje dal li smije). Pa toliki milioni iz supljega u prazno. Pa to je pravi tim Losinjanke i Jadranke, a spominje se i nekakava nord adria ili tako nekako ,pa stvarno smo za niš. Za malu pinkicu u stanju smo dati u tuðe ruke ili u pojedinacni džep cijelo bogatsvo stvoreno godinama" ili otuðeno godinama", stvarno smo jadni u ovoj državi, ili je drzava jadna sa ovakvim kojim vapiju za Uskok, ili pravednu reviziju ili ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Neka rade institiucijeBandić 2008-09-04 21:33
Zašto Bandić kad ga novinari gotovo svakodnevno pitaju o škakljivim i sumnjivim poslovima, s smješkom kaže : "Pustimo da institucije pravne države rade svoj posao". Upravo zato što zna kako te institucije rade odnosno ne rade svoj posao. Jedna od institucija pravne države je i Državni ured za reviziju. Pa je tako i ta institiucija pravne države izradila nalaz revizije privatizacije Jadranke d.d. Iz iste i komentara čitatelja koji nisu, vjerojatno, stručnjaci, već samo sobe koje misle svojom glavom i zaključuju logički, nedvojbeno je da je privatizacija Jadranke barem upitna.U svakom slučaju rezime, u jednoj, jedinoj, rečenici: "Postupci privatizacije su obavljeni u skladu sa zakonskim odredbama" pokazuje s koliko ozbiljnošću, pažnjom radio taj posao. Kao da se radio o par kuna a ne o 50-tak milijuna eura pretvorenog državnog kapitala. Zbog toga kao i Bandić, gospoda Šolić, Lekić, Delize, Leban mogu biti apsolutno mirni i smijati se svemu ovome i prepustiti se blagodatima i institucijama pravne države koja je očito u funkciji zaštite onih koje bi u stvari morala sankcionirati, a čime bi se štito javni interes, zakoni i u konačnici moral ovog društva. Dok se to ne dogodi, Bandić i slični će i dalje s ležernim osmijehom prizivati instiucije pravne države da rade svoj posao. Hoćemo li ikad vidjeti grč na tim licima?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # grcmali 2008-09-04 23:17
E moj Bandicu ? Grc na licu, "menaðera" muljatora a po narodski lopova, vidjet ceš samo onda kada se dobro napiju, odnosno nalocu... A institucije drustva uvijek su radile i radit ce po nalogu vlasti, naravno nju je izabrao narod a narod je uvijek ispadne a i jeste ovca.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Tajni računTovar 2008-09-05 10:13
Da naši domaći Bandići mogu mirno spavati pokazuje nalaz državne revizije u kojem lijepo piše da Državu ne zanima kako je oko 10 % Jadranke pripalo Istarskoj banci. Meni se čini da si ih je prisvojila na "časnu riječ", a revizija je to progutala. Evo što tamo piše:

Poduzeće i društvo Istarska banka d.d. zaključili su 23. lipnja 1992. ugovor o pretvaranju potraživanja u udjel. U ugovoru je navedeno da je društvo Istarska banka d.d., Pula odobrilo Poduzeću šest kredita od kojih je pet bilo kratkoročnih, a jedan je bio dugoročan, u ukupnom iznosu 10.742.000,- DEM. Kreditna sredstva bila su odobrena za pripremu turističke sezone s rokom otplate do 30. lipnja 1993. i za stambenu izgradnju s rokom otplate do 5. ožujka 2000.

Prema ugovoru o pretvaranju potraživanja u udjel, obveze Poduzeća prema Istarskoj banci iznose 10.742.000,- DEM, a prema financijskim izvještajima ukupne obveze (dugoročne i kratkoročne) Poduzeća na dan procjene iznose 9.102.490,- DEM.

A pazi sad ovo:

Iz dokumentacije Društva nije razvidno koliko se od ukupnog iznosa obveza iskazanih u poslovnim knjigama, odnosi na obveze prema društvu Istarska banka d.d. Pula.

A onda ovo:

U dokumentaciji Društva i Fonda nema ugovora o kreditu na temelju kojih je zaključen ugovor o pretvaranju potraživanja u udjel kao ni druge dokumentacije iz koje bi bili vidljivi iznosi i uvjeti kredita te razdoblje korištenja.

I tako vuk pojede tovara:

Agencija je na temelju podataka iz elaborata te ugovora s bankom od 23. lipnja 1992. prihvatila pretvaranje potraživanja društva Istarska banka d.d.,Pula udjel u navedenom iznosu.


I na kraju, revizija konstatira da je ta sumnjiva pretvorba sumnjivog dugovanja uredno zaštićena bankarskom tajnom:

U postupku revizije pretvorbe i privatizacije zatražena je dokumentacija društva Nova banka d.d. Pula (pravnog slijednika društva Istarska banka d.d. Pula) u vezi pretvaranja potraživanja banke u dionički udjel u Društvu. Društvo Nova banka d.d. Pula nije dostavilo traženu dokumentaciju uz obrazloženje da predstavlja bankarsku tajnu.


Nagradno pitanje:

Tko je vlasnik tog tajnog računa?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Vidi čudagost 2008-09-05 11:15
U to vrijeme član nadzornog odbora Istarske banke bio je direktor Jadranke. I gle čuda, te iste dionice Istarske banke su na kraju završile u Jadranci d.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # uskokmali bandic 2008-09-05 13:39
Pustimo da drzavne institucije obave svoj dio posla, malo morgen...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pomoćgost 2008-09-05 14:14
Ja ne mogu nikako pročitati tu famoznu reviziju, možete li ju objaviti tu na stranici
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Kad revizori nisu znatiželjniGogolj 2008-09-05 15:31
Mora se priznati revizorima koji su radili reviziju Jadranke da su hrabri ljudi. Oni su naime hrabro zaključili da je s revizijom Jadranke sve o.k. Iako su priznali da nisu mogli zbog bankarske tajne utvrditi sve relevantne činjenice. Ipak i ono što su utvrdili uvidom u dostupnu dokumentaciju pokazuje se da je razlika izmeðu duga u knjigama Jadranke i uloga koji je stekla banka, na temelju tog potraživanja, veća za više od tadašnjih milijun i šesto tisuća maraka. Banka je za taj iznos stekla veću imovinu u dionicama nego li je Jadranka bila dužna banci. Dakle sami revizori priznaju da za udio od 10% kapitala Jadranke nisu mogli utvrditi relevantne činjenice, a i ono što su utvrdili navodi na zaključak da nešto ne štima. Revizija više sliči na inventuru, odnosno popis činjnica bez ikakve analize istih. Zanimljivo je i da bankarska tajna izjednačava državnu reviziju s znatiželjnim graðanom koji bi htio znati koliko mu susjed ima novaca u banci. A ovdje državni organ-revizija, utvrðuje zakonitost pretvorbe vlastite imovine, koju mu banka uskraćuje. Banka je očito vlast iznad svih vlasti a i revizore ne zanima pretjerano vlastiti posao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Što bi rekao Frojdgost 2008-09-05 21:01
Kažu današnje vijesti: Argentinski putnici, koji se redovito vlakom voze na posao, zapalili su vlak razjareni kašnjenjem u vrijeme najveće jutarnje gužve.Ne mogu baš objasniti zašto ali mi je žao što je Argentina tako daleko ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Psi laju, karavane prolaze...Peron 2008-09-06 13:51
Kad se sve ovo pročita, stvarno se postavlja pitanje u kakvoj mi to državi živimo. Bakica koja ne može platiti struju ide u zatvor a ekipa koja nezakonito i bez vlastitog novaca stekne milijunsku imovinu, su ugledni graðani. I to se sve zna i prihvaća kao normalno. I meni je žao da je Argentina tako daleko.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # veljko javi sePutopisac 2008-09-07 23:43
A di si Veljko, ovo se tebe ne tice, nije u tvome dvoristu. Ista se stvar dogodila i u Lošinjskoj Plovidbi, rijec je o svetom trojstvu???
Ovi novopeceni bogatasi (lopovi) njihova firma ide na bubanj ako ne i u propast, ali njima kapital odnosno dionice ostaju. A sta se dogaða sa svetim trojstvom, oni plivaju polako i sigurno prodaju tuðe a svoje dionice i dalje otimacinom oploðuju itd. Kako stvari stoje, Uskok je na potezu, ali vjerojatno sada ima druga posla, a i Vas iz dvije firme odnosno "tajkun grupe" ima podosta.Veljko mozes komentirati i drugove iz Jadranke, a ne spasavati drugove iz Holdinga LP.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Re: Sicilijaveljko i administrator 2008-09-13 23:16
Veljko piše: "Poruka admin-u nemoj me skidati ja sam valjda jedini cije se komentare brise."

Odgovor administratora:

• Veljko nije jedini čije se poruke brišu, a one koje su mu obrisane nemaju nikakve veze s temom uz koju ih šalje.

• Administrator smatra da izvješća o njegovom kretanju nisu od interesa za posjetitelje ovog sajta, pa mu savjetuje da za tu svrhu otvori vlastitu stranicu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Relativno knjigovodstvoGogolj 2008-09-14 19:37
Ovo mi je malo nejasno. U reviziji stoji slijedeće:
"Procjena vrijednosti obveza
Knjigovodstvena vrijednost dugoročnih obveza iznosi 2.028.127,- DEM, a procijenjene su u iznosu 2.662.672,- DEM. Knjigovodstvena vrijednost kratkoročnih obveza iznosi 4.126.127,- DEM, a procijenjena 4.586.567,- DEM jer je knjigovodstvena vrijednost obveza prema dobavljačima povećana za kamate. Prema knjigovodstveno j vrijednosti procijenjene su kratkoročne financijske obveze u iznosu 2.657.255,- DEM, druge kratkoročne obveze u iznosu 234.855,- DEM i pasivna vremenska razgraničenja u iznosu 56.127,- DEM."
Nakon toga u reviziji stoji i ovaj pasus:
"Pretvaranje potraživanja u udjel
Poduzeće i društvo Istarska banka d.d. zaključili su 23. lipnja 1992. ugovor o pretvaranju potraživanja u udjel. U ugovoru je navedeno da je društvo Istarska banka d.d., Pula odobrilo Poduzeću šest kredita od kojih je pet bilo kratkoročnih, a jedan je bio dugoročan, u ukupnom iznosu 10.742.000,- DEM. Kreditna sredstva bila su odobrena za pripremu turističke sezone s rokom otplate do 30. lipnja 1993. i za stambenu izgradnju s rokom otplate do 5. ožujka 2000. "
Nešto mi tu ne štima. Priznali su puno veće obveze Istarskoj banci nego su ih uopće imali u evidenciji. Možda su ugovori o kreditima s Istarskom bankom bili kod knjigovoðe doma. A možda zbog toga knjigovoða ima te dionice?...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Šok za šokomgost 2008-09-14 19:44
A da stvar bude još gora, samo par rečenica kasnije u reviziji stoji i:
"U dokumentaciji Društva i Fonda nema ugovora o kreditu na temelju kojih je zaključen ugovor o pretvaranju potraživanja u udjel kao ni druge dokumentacije iz koje bi bili vidljivi iznosi i uvjeti kredita te razdoblje korištenja. "
Normalnom čovjeku je to neshvatljivo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # hm..dinamovka 2008-09-14 20:12
svašta sam ovdje pročitala..zani mljivo je da nitko ne spominje famoznog odvjetnika Kojića sa lošinja koji valjda ni sam ne zna koliko imovine ima...lešić je bio mala beba za njega-pokoj mu duši..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Nazovi K kad imaš opak problemgost 2008-09-14 20:59
Njegovim samozatajnim radom na kopnu (Rijeka,Zagreb, inozemstvo) se vjerojatno može objasniti zašto i pored svega ovoga što smo mogli pročitati ovdje na ovoj stranici, nije bilo nikakvih istraga i sudskih procesa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # gost 2008-09-14 21:01
Jesu li ti revizori ludi ili su se samo pravili ludi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Bajka o uzornoj privatizacijiMakiato 2020-05-21 15:26
Citat mia:
Zdravo, Ja sam Mia, trenutno živim u Hrvatskoj, obiteljski sam čovjek s dvoje djece i bio sam u stanju financijskog duga tijekom ove Pandemije virusa Corone
Dobro je da nas ovi što reklamiraju Viagru, kredite itd podsjete na stare članke u kojima je povijest ovih otoka. Mia nas podsjeća na članak od prije 12 godina o privatizaciji Jadranke i Lošinjske. Komentari su naročito zanimljivi. Članak započinje ...

Vidljivo je da ono što, makar prema komentarima na ovoj stranici, nije dopušteno Mužićima, Benvinima i općenito Lošinjskoj plovidbi, dopušteno je ovome dvojcu iz "Jadranke" i samoj "Jadranci".

Devastacija Poljane ne može proći, a devastacija Čikata je o.k.. Mužić i Benvini su lijeni, pohlepni, lopovi, a ovi drugi nisu. Privatizacija LP nije u redu, a privatizacija "Jadranke" je svijetli primjer privatizacije u kojoj su mali dioničari većinski vlasnici. Zanimljivo je da su šolići, lekići kao i "Jadranka" d..d. neupitni i niti u primislima nikom, a kamoli Novom Listu, ne pada na pamet provjeriti što se krije iz blistave fasade savršene privatizacije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Mrkomir 27.05.2023 18:20
  Zanimljiv status
  Dužna sam ovim putem reći... i.imgur.com/IttorkU.png (http://i.imgur.com/IttorkU.png) Zanima ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 17:22
  Pametni otok njenih djedova
  Vjerojatno nije nazočila jer da je već bi se na fejsu pohvalila. I pozirala za zajedničku fotkuNa ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Odgovornost 27.05.2023 15:52
  Na papiru
  Možda će odgovarati isti onaj koji je odlučio da vlasnik stare osnovne škole ne plaća ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 13:33
  Za pametne otoke trebali bi pametnu vlast
  Za razvoj pametnih i održivih otoka građani trebaju birati pametnu vlast. Lošinjski birači ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 12:33
  Samo pljuneš i zalijepiš
  Hmm, nekoliko... ima toga nekoliko stotina duž cijele rive. Samo nekoliko primjera ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 11:51
  Totalni raspad
  Strava!!! Utukli su milijune kuna u ništa. Hoći li netko za ovo odgovarati? Što kaže ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  DD 27.05.2023 11:09
  A oni pričaju o pametnim otocima
  Ovo je još dobro, ali pogledaj rivu na Susku :cry: morski.hr/.../...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  VR 27.05.2023 09:44
  Povlašteni klijent gradske vlasti
  Bezobrazluk pročelnice Žunić imat će priliku ponovno doći do izražaja jer je oštećeni ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  LP 27.05.2023 09:38
  Doće maca na vratanca
  A kada im u postupku javnog savjetovanja dobronamjerno ukažeš na komunalne probleme, onda za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  nemaju pojma o životu 27.05.2023 07:24
  nesposobni za voditi grad
  Zato jer lažu. Kad ih pitanje zatekne u raskoraku, onda na prvu loptu nešto obećaju, samo da ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Gost 26.05.2023 21:41
  Riva
  Riva je napravljena kao pješačka zona za šetnju turista i djece ali se pretvorila u balkansku ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  OMG 26.05.2023 21:23
  ...
  Piše danas na Otoci.net da su u Gradu rekli da će ovih dana promijeniti nekoliko kritičnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Muflon 26.05.2023 14:50
  Koga to zanima?
  Ova što maše kutlačom danas u Opatiji sudjeluje na konferenciji Novog lista o razvoju ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 14:23
  Hvala Gari, hvala Ana ....
  Na to ju je nagovorio Gari da se može praviti važan pred tadašnjim kolegom ministrom Goranom ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Zoro 26.05.2023 13:06
  Slaboumno
  Ali to nije sve. Ugovorom je preuzela obvezu da će Grad urediti zgradu za smještaj državnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 12:51
  Vrati diplomu!
  Zbog sklapanja ugovora o zamjeni potraživanja od države za derutnu zgradu Carine zvanu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lero 26.05.2023 10:29
  Tko s kim, zašto i kako ...
  Taj vijećnik (HDZ) je još prije 14 godina ušao u politiku kao tajni partner HDZ-a osnivanjem ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  AS 26.05.2023 09:51
  Sve to plaćamo mi građani
  Gradonačelnica ne financira baš ništa što se gradi ili događa u gradu. Ne troši ona svoj ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Bankomat 26.05.2023 02:11
  ...
  Joletov nastup na trgu nije financirala gradonačelnica nego "naši" bankari. Ovaj put je ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  NL 25.05.2023 21:46
  Blizu smo točke bez povratka
  Razina Jadranskog mora do kraja stoljeća bi se mogla dići do 65centimetara Najviše će biti ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Atlantida 25.05.2023 21:26
  Kada tonemo, tonemo sa stilom
  Klimatske promjene uzrokuju podizanje razine mora, a mi imamo raspadnutu rivu koja pušta ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lurker 25.05.2023 20:32
  Doživi Lošinj
  Da li je tako sveko veče ili samo za snimanje epizode iz serije Doživi Lošinj za TV Mali ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 17:53
  .......
  Vulgarno kreveljenje s mahanjem kutlačom ne priliči jednoj gradonačelnici: cry ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ..... 25.05.2023 16:42
  ...
  veliko hvala našoj gradonačelnici što nam je za Dan mladosti omogućila Joletov koncert ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 15:39
  Aleja pukotina
  Piše ona na fejsu "Sretna sam što nam je odobreno 65.000 Eura nepovratnih sredstava za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  dd 25.05.2023 14:55
  Aleja reklamnih panoa
  Primjereniji naziv bio bi Aleja reklamnih panoa. i.imgur.com/tLyy1qV.jpg ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 12:31
  Poluraspad u polumandatu
  U stanju poluraspada je i "Grad za tebe" nakon polumandata gradonačelnice i njene vladajuće ...
   
 • Inicijativa za anonimno denunciranje

  Zagor 25.05.2023 11:18
  Prolaz na ispitu dvoličnosti
  Gradonačelnica je pred biračima odglumila odlučnost u borbi protiv bespravne gradnje. Ali to ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  RLK 25.05.2023 11:08
  Vrijeme poluraspada
  U zadnje vrijeme Rivu lošinjskih kapetana koja samo deklarativno predstavlja pješačku zonu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  prolaznik 24.05.2023 20:42
  Vatrena ješka
  Samo što ne vuku za rukav. A ovi pale vatru na terasi da namame goste na dernek. Daju i 20 ...