Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Stranputice lokalne demokracije

Korisnička ocjena:  / 7
LošeNajbolje 

zasjedaPotaknut načinom rada Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja i njegovih odbora, te djelovanjem gradonačelnice i njenog zamjenika u zadnje tri godine mandata, a posebno izazvan neumjesnim osobnim napadima na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Arsen Mujagić je Ministarstvu uprave podnio Prijedlog za raspuštanje Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja. Uz opširno obrazloženje prijedlog temelji na sljedećim razlozima: Protustavnostima i nezakonitostima počinjenim u radu 25. elektroničke sjednice Gradskog vijeća održane dana 4. svibnja 2020. godine, nezakonitostima počinjenim u radu 4. izvanredne elektroničke sjednice Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja održane dana 6. travnja 2020.godine, nezakonitostima u donošenju odluka po hitnom postupku, krivotvorenju javne isprave - zapisnika sa sjednice Gradskog vijeća, utvrđenim nezakonitostima u odlukama Gradskog vijeća od drugih nadležnih tijela i nezakonitostima u donošenju općih akata Grada Malog Lošinja 

Sačekuša na sjednici
Na sjednici Gradskog vijeća izuzetno sazvanog prema prijedlogu šestero vijećnika, a ne na uobičajeni način voljom gradonačelnice, većina vijećnika – njih jedanaest na broju - dočekala je nezavisne vijećnike izabrane na listi Dubravka Devčića u dobro pripremljenoj sačekuši kojom je izigrana i dokrajčena demokracija na »prvom od 1000 otoka«. Bio je to zadnji čin istjerivanja demokracije s ovih otoka od strane gradonačelnice uz svesrdnu asistenciju vijećnika koalicije oko HDZ-a, snishodljivu podršku dvojice njenih „programskih partnera" izabranih na listi koalicije HNS-IDS, jednog „nezavisnog" vijećnika koji gleda samo svoja posla i – šećer na kraju – dvojice sudionika oporbene inicijative za sazivanje sjednice izabranih u vijeće  kao kandidati na Lošinju hiberniranih SDP-a i PGS-a. Sjednicom na kojoj je odbačeno usvajanje predloženog dnevnog reda i onemogućena rasprava o predloženim mjerama pomoći građanima i poduzetnicima ovih jedanaest vijećnika otkazalo je poslušnost građanima koji su ih na izborima izabrali da ih zastupaju tako što će poštovati ustavne, zakonske i statutarne odredbe. Otkazujući poslušnost građanima ovih jedanaest vijećnika iskazalo je apsolutnu lojalnost gradonačelnici. 

Zašto se ovu kolaboraciju između jedanaestoro vijećnika i gradonačelnice može nazvati sačekušom, likvidacijom iz zasjede na mjestu na kojem će se žrtva sigurno naći? Prije svega zato što predsjednik GV nije jednostavno odbio sazvati sjednicu, nego ju je sazvao kako bi gradonačelnici omogućio javnu egzekuciju stvarne vijećničke oporbe njenom režimu. Nadalje, prema scenariju sačekuše Odbor za statutarno-pravna pitanja je ciljano, s predumišljajem, postupio kako nije trebao postupiti. U slučaju da je imao primjedbe na predložene materijale - a imao ih je ili su mu sugerirane „odozgo" – morao je o tome obavijestiti predlagatelja i tražiti da ih ispravi. Odbor to nije učinio, nego je perfidno šutio i čekao sjednicu da na njoj „ispali prvi metak" u predlagače. No i sam predsjednik vijeća je o zaključcima Odbora morao obavijestiti predlagatelja i zatražiti da ukloni eventualne nedostake. Ni on to nije učinio nego je u zasjedi čekao vijećnika Devčića i njegove kolege.

Nakon što je u ime Odbora vijećnik Luiđino Satalić na sjednici predložio skidanje većine točaka - iako je nejasno je li to stav Odbora ili njegov osobni stav budući da taj odbor radi u tajnosti i da nigdje nije objavljen zapisnik sa sjednice (ako je sjednica Odbora uopće održana), riječ je uzela gradonačelnica. Uslužnog predsjednika Gradskog odbora nije omela činjenica da prema poslovniku gradonačelnica nije treba dobiti riječ, jer poslovnik kaže da prije glasanja o dnevnom redu samo predlagatelj može dobiti riječ i može govoriti najviše 5 minuta. Umjesto da Devčiću odobri njegovih pet minuta, Elvis Živković (HNS) je gradonačelnici podario sat i pet minuta za njene izljeve bijesa i frustriranosti. U nastupu gnjeva ona se obrušila na predložene točke dnevnog reda i zatražila da ih Vijeće sve odbaci. Nije dozvolila vijećnicima da na sjednici Gradskog vijeća raspravaljaju o prijedlozima pomoći građanima i poduzetnicima, a poslušnih jedanaest vijećnika joj je krotko, ponizno i bez pogovora ispunilo želju.

Odmetnuti vijećnici
No to što je tih jedanaest oportunista pokazalo beskarakternost i neodgovornost, i što je pokazalo da su im osobni interesi ili barem osobna komocija ispred interesa građana manje vežno. Važnije je to da su tih jedanaestoro ovim činom faktički ukinuli demokraciju na otoku i narušili ustavni poredak koji građanima jamči demokraciju i lokalnu samoupravu. Odlukom da prema zahtjevu gradonačelnice odbiju raspravljati o predloženim mjerama oduzeli su građanima Malog Lošinja ustavno pravo na samoupravu. Naime, vijećnik Devčić i troje njegovih kolega ne predstavljaju u Gradskom vijeću sebe same već građane koji su ih izabrali. Obračunom s njim i kolegama predlagačima predsjednik gradskog vijeća (HNS) i gradonačelnica (HDZ) te jedanaest vijećnika (HDZ, HSS, HRAST, HKDU, SU, HNS, IDS, PGS, SDP i „nezavisni" Barichevich) obračunali su se i s građanima koje oni zastupaju. Slikovito rečeno, jedanaest poniznih gradskih vijećnika tim je činom - okrenulo leđa građanima i otvoreno pokazalo da ne žele biti predstavnici građana nego sluge i sluškinje izvršne vlasti. Time su postali odmetnici od svoje biračke baze da bi bili zastupnici gradonačelnice u lokalnom parlamentu.

O motivima takvog opredjeljenja nema smisla raspravljati, no čini se kako se potvrđuje mudrost izreke da „pod repom smrdi al' je toplo". Pa ako sami vijećnici ne žele biti predstavničko tijelo građana onda ih treba raspustiti. Znajući da sami za to nisu kadri, niti to žele učiniti, bez velikih očekivanja Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu uprave sam uputio obrazloženi prijedlog za raspuštanje Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja. Tko ima volje prijedlog može pročitati preuzimanjem s ovoga linka.

A priča koja na žalost tako ružno završava po građane i demokraciju počela je idlično prije tri godine. Započeta je prihvaćanjem prisege koja glasi:

»Prisežem svojom čašću da ću dužnost vijećnika u Gradskom vijeću Grada Malog Lošinja obavljati savjesno i odgovorno, i da ću se u svom radu držati Ustava Republike Hrvatske, zakona i Statuta Grada Malog Lošinja, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske i Grada Malog Lošinja.«

Tada, u svom prvom govoru nakon izbora za predsjednika Gradskog vjeća Elvis Živković rekao:

»Zahvaljujem se na podršci kolegama vijećnicima, te također svim građanima koji su izašli na izbore. Nadam se da ćemo ostvariti kvalitetnu i konstruktivnu suradnju, a sve za dobrobit grada Malog Lošinja. Služba smo ljudima i to nam mora biti misao vodilja.«

Tom prilikom su i iz usta, tada razdragane, novoizabrane gradonačelnice „ispadali bomboni". Nakon konstituiranja vijeća obratila se vijećnicima slijedećim riječima:

»Pozivam Vas da koristite svoje ovlasti kao gradski vijećnici, da na ovom mjestu otvoreno predlažete, pitate, kritizirate i hvalite, te da sudjelujete zajedno sa zainteresiranom javnošću kako u donošenju strateških dokumenata, tako i u realizaciji mnogobrojnih projekata koji nas očekuju. Ja sam spremna otvoreno, odgovorno i transparentno voditi ovaj Grad i smatram da je takvo polazište najbolje za ostvarivanje svih naših ciljeva. Gradsko vijeće je mjesto gdje treba preuzimati odgovornost, svaki od vas vijećnika, zajedno samnom kao gradonačelnicom, mojim zamjenikom i cjelokupnom gradskom upravom. Tu smo jedni za druge. Još jednom čestitam svima Vama, novoizabranima gradskim vijećnicama i vijećnicima, novoizabranom predsjedniku. Zajedno i odgovorno u iduće četiri godine služimo na ponos našeg grada i naših sugrađana. Građani Malog Lošinja svoje su povjerenje dali Vama u ruke, Nemojte to nikada i nipošto zaboraviti.«

No umjesto da se svom radu drže Ustava Republike Hrvatske, zakona i Statuta Grada Malog Lošinja, predsjednik Gradskog vijeća, većina vijećnika i sama gradonačelnica rade sasvim suprotno. Krše Ustav, zakone, Statut i Poslovnik. Umjesto deklariranog poziva na predlaganje, propitivanje, slobodno kritiziranje imamo uzurpaciju ovlasti, sačekuše za konstruktivne prijedloge, zatiranje prava na djelovanje vijećnika, a imamo i klevetanje građana. Svoje pravo lice citirani govornici pokazali su svojim postupcima koji snažno odudaraju od njihovih govorancija. Jedino istinito što je gradonačelnica na zadnjoj sjednici rekla jest da su maske pale.

Kratki podsjetnik na Ustav RH
Netko iz njene blizine gradonačelnici bi trebao skrenuti pažnju na Ustav RH i njegove pojedine odredbe. Navest ću samo neke odredbe Ustava za koje naša gradonačelnica ne zna ili ih zna ali za njih ne mari jer ima intimne problema s njihovim prihvaćanjem.

Članak 1.
...
U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

Članak 3.
Sloboda, ...vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Članak 38.
Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. ... slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Članak 46.
Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.

Članak 132.
Građanima se jamči pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.
Pravo na samoupravu ostvaruje se preko lokalnih, odnosno područnih (regionalnih) predstavničkih tijela koja su sastavljena od članova izabranih na slobodnim i tajnim izborima na temelju neposrednog, jednakog i općega biračkog prava.
Građani mogu neposredno sudjelovati u upravljanju lokalnim poslovima, putem zborova, referenduma i drugih oblika neposrednog odlučivanja u skladu sa zakonom i statutom.

Sve navedne odredbe gradonačelnica je uz kolaboraciju s predsjednikom gradskog vijeća, Odborom za statutarno-pravna pitanja i jedanaestero vijećnika uspjela prekršiti samo na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. A počelo je tako lijepim govorima prije tek tri godine.

Komentari: 

732 # Dosta djeljenja na dva reda gradanaPosljedni mohikanac 2020-05-18 15:28
Podrzavam sve ovo gore jer kod nas nema demokracije pisem dosta komentara na fejsu al počelo je bit lose jer me stalno opominju ljudi sa strane sta se mjesas naj* cu (radim u drzavnoj firmi)
I dosta mi je da me se proziva i proglasava psihjatriskim slucajem
Cak me obitelj pocela hledat s gađenjem
Vise puta mi je prejedsjednik gv zvao oca da pobrisem komentare i fore "pazi sta ti mali pise" a meni je dosta tih mrtvih puhala i obecajem da cu se borit za ovaj otok do kraja pa makar ostao na ulici i bez posla jer je to moja građanska duznost i VOLIM LOŠINJ PODRSKA G. MUJAGICU i g. LESICU STO STE JEDINI KOJI IMATE JOS MUDA PROTIV OVE BAGRE
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
283 # demokracijaNevio 2020-05-19 07:23
Konstantno imamo neke koji se na sve bune i to traje u našem gradu od one pobune zbog uvođenja kune kao valute, sjeća li se netko koji su se građani i građanke bunili?! Uvijek protiv uvijek drama...

...demokracija je puno puta spomenuta u tekstu, neznam u kakvoj je agoniji pisac živio prije 1991 kad toliko izgara za demokracijom. Ali znam što je demokracija. Demokracija je vladavina većine. Demokracija nije da se svačije želje moraju uvažiti. To je suprotno od demokracije. Gospoda o kojoj piše su debela manjina. Da su građani željeli da oni vode otok, to bi rekli na izborima. Ovo ostalo je sve eto tako...dramska sekcija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
252 # Demos + kratoshranitelj tuljana 2020-05-19 09:29
Citat Nevio:
Konstantno imamo neke koji se na sve bune i to traje u našem gradu od one pobune zbog uvođenja kune kao valute, sjeća li se netko koji su se građani i građanke bunili?! Uvijek protiv uvijek drama...

...demokracija je puno puta spomenuta u tekstu, neznam u kakvoj je agoniji pisac živio prije 1991 kad toliko izgara za demokracijom. Ali znam što je demokracija. Demokracija je vladavina većine. Demokracija nije da se svačije želje moraju uvažiti. To je suprotno od demokracije. Gospoda o kojoj piše su debela manjina. Da su građani željeli da oni vode otok, to bi rekli na izborima. Ovo ostalo je sve eto tako...dramska sekcija.
Zaista, koji put se može učiniti da je pozivateljima na demokraciju tako teško prihvatiti kako većina građana Lošinja možda i ne dijeli interese, ideološka uvjerenja i viziju pojedinih građana, na primjer gđe Genov ili g Mujagića? Kako je to izigravanje volje građana? Bitna je volja većine građana a oni imaju svoje predstavnike. Zamislimo...nek i žele rezervat za dupine neki ne žele. Nečija volja, nekih građana, se pritom mora "izigrati", zato imamo demokratske višestranačke izbore... i vlast proizlazi iz naroda, kao što piše u Ustavu. Znači da narod većinom glasova određuje što i kako. To ne znači da se svaki hir i želja makar jednog građanina mora ispuniti...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
025 # Lekcija o demokraciji br. 2Popaj 2020-05-19 10:34
Citat hranitelj tuljana:
Zaista, koji put se može učiniti da je pozivateljima na demokraciju tako teško prihvatiti kako većina građana Lošinja možda i ne dijeli interese, ideološka uvjerenja i viziju pojedinih građana, na primjer gđe Genov ili g Mujagića? Kako je to izigravanje volje građana? Bitna je volja većine građana a oni imaju svoje predstavnike.
Ako većina građana ne dijeli interes manjine za zakonitim postupanjem tijela vlasti, većina ima nelegitiman interes. Zastupnici koji ispunjavaju taj hir građana, pa bili oni većina, provode tiraniju i zaslužuju da ih se raspusti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
026 # Lekcija o demokracijiPopaj 2020-05-19 09:57
Citat Nevio:
... Ali znam što je demokracija. Demokracija je vladavina većine.
Ne, ti ne znaš što je demokracija. Dragi, Nevio, lekciju o demokraciji nisi pročitao do kraja. To što si ti naveo kao demokraciju zove se "tiranija većine", vladavina rulje ili ohlokracija. Sviđalo se to tebi kao pripadniku neke većine, demokracija je politički poredak u kojem vlada većina, uz osiguranje prava manjine, te individualnih prava svakoga građanina i time je protivna onim oblicima vladavine u kojima narod nema vrhovnu vlast, nego njime upravlja neki pojedinac ili skupina (monarhija, tiranija, despocija, aristokracija, oligarhija).Citat:
Demokracija nije da se svačije želje moraju uvažiti. To je suprotno od demokracije.
Neke želje se moraju uvažiti. Neuvažavanje legitimnih želja manjina suprotno je od demokracije.Citat:
Gospoda o kojoj piše su debela manjina. Da su građani željeli da oni vode otok, to bi rekli na izborima. Ovo ostalo je sve eto tako...dramska sekcija.
Kad bi svi građani imali slobodan pristup informacijama o onima koji se žele dočepati vlasti i razumjeli o čemu se odlučuje - kao što zbog kontrole medija nemaju - rezultati bi sigurno bili drugačiji. Reklamni članci kao MALI LOŠINJ Najveći grad u jadranskom plavetnilu u Novom listu s gradonačelničin im hvalisanjem uspjesima i djetinjastim tepanjem gradu kao mjestu za život, đir s onim komičarem na TV, njeno fejsbučenje i slikanje na Instagramu ne spadaju u slobodan pristup informacijama.
A ni drugi nužan uvjet demokracije nije na Lošinju ispunjen. To je sloboda građana na izražavanja. Svakoj političkoj odluci treba predhoditi slobodna razmjena mišljenja i stavova čega u "mjestu za život" nema čak ni za članove Gradskog vijeća, a kamoli za građane. Vijećnike koji su pokušali izložiti svoje stavove dočekala je snažna fronta tiranske većine u GV i histerični napad gradonačelnice na pojedine građane i podlo insinuiranje da je manjinska skupina vijećnika bila nesposobna sama složiti prijedlog dnevnog reda.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
020 # Zašto baš sada?Zuban 2020-05-19 16:02
Citat Nevio:
Da su građani željeli da oni vode otok, to bi rekli na izborima. Ovo ostalo je sve eto tako...dramska sekcija.
Građani su Anu Kučić izabrali za gradonačelnicu neznatnom većinom glasova koja je mogla nastati i greškom u prebrojavanju glasačkih listića. Birači nisu znali da će se njen poziv vijećnicima citiran u članku da kao gradski vijećnici otvoreno predlažu, pitaju, kritiziraju i hvale, te da sudjeluju zajedno sa zainteresiranom javnošću kako u donošenju strateških dokumenata, tako i u realizaciji mnogobrojnih projekata izroditi u niz loših kabaretskih predstava u kojima samo ona ima pravo na predlaganje, tuđe prijedloge doživljava kao iskaze neprijateljstva i podmetanja, pitanja kao osobne napade pa se silno snebiva zbog takve drskosti,volim-losinj.org/politika/2868-zasto-bas-sada, kritika joj izaziva histerične napadaje, a zainteresiranu javnost osuđuje u duhu imbecilne teorije zavjere. Dopušta samo da je se hvali zbog čega se njena FB stranica radi skupljanja lajkova ažurno popunjava trivijalnim pričicama o tome gdje je i s kim je bila. Zadnja internetska sjednica je ogolila tu njezinu laž s početka mandata.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Tiranija većineSnob 2020-05-20 10:13
Citat Nevio:
Demokracija je vladavina većine. Demokracija nije da se svačije želje moraju uvažiti. To je suprotno od demokracije.
Demokracija jeste vladavina većine, ali zanemaruješ činjenicu da u demokraciji većina bira manjinu da bi ta manjina vladala većinom. U tome je čar demokracije. Naivni birači misle da su izlaskom na izbore nešto postigli, ali varaju se. Kad bi se izborima moglo išta promijeniti, izbori bi bili ukinuti. Znači, većina bira manjinu da njome vlada pa tako nastaje politička oligarhija koja se nakon izbora pretvara u tiraniju. Usporedi gore citirano umiljato tepanje novoizabrane gradonačelnice tek uspostavljenom novom Gradskom vijeću s njezinim autokratskim bijesom i cendranjem uvrijeđene kraljevne pred kamerom na internetskoj sjednici GV-a. A usporedi i tekst prisege novoizabranih vijećnika ("Prisižem ... da ću se u svom radu držati Ustava Republike Hrvatske, zakona i Statuta Grada Malog Lošinja" s tiranskim postupkom većine GV-a prema manjini koja je koristila svoje zakonsko pravo da sazove sjednicu GV i predloži dnevni red.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Nečasni gradski vjećnicigost 2020-05-20 15:36
Stvarno vjerodostojno :sad: Na početku je Ana Kučić gugutala "Pozivam Vas da koristite svoje ovlasti kao gradski vijećnici, da na ovom mjestu otvoreno predlažete, pitate, kritizirate i hvalite, te da sudjelujete zajedno sa zainteresiranom javnošću ...", a kad su neki vijećnici iskoristili te ovlasti i otvoreno predložili sjednicu i dnevni red sat vremena je šizila i ludovala preko interneta. A vijećnici koji su prisegli svojom čašću da će dužnost vijećnika u Gradskom vijeću Grada Malog Lošinja obavljati savjesno i odgovorno, i da ću se u svom radu držati Ustava Republike Hrvatske, zakona i Statuta Grada Malog Lošinja nečasno su dopustili da gradonačelnica pljuje po njihovim kolegama i zainteresiranim građanima. Prisegli su da će se držati Ustava Republike Hrvatske, zakona i Statuta Grada Malog Lošinja, a nih 11 su se držali njene suknje kao nedorasla uplašena dječurlija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
255 # Alternativne činjeniceNevio 2020-05-19 11:15
Ne da mi se citirati sve. Koliko pogrešnih tvrdnji! Demokracija ne znači ono što bi vi ili ja htjeli da znači. Riječi imaju značenje. Zna se što je npr. stol. A što je žlica. Žlica nije stol zato što je žlica. Demokracija je ono što znači kroz povijest od prvog dana. Vladavina većine. Nikakva "vladavina rulje". Nikakvi kontrolni paketi od "manjina". Legitimno je ono što većina želi zato što VLAST PROIZLAZI IZ NARODA. Ništa drugo. Nikakvi disklejmeri... jer ako postoji neki vanjski entitet kao krovni autoritet koji bi određivao što to točno narod legitimno o sebi smije većinom odlučiti ili ne, to bi bilo u direktnoj koliziji s ustavnom odredbom o tome iz čega proizlazi vlast. Tada vlast ne bi proizlazila iz naroda (u praksi jest tako na žalost) nego bi narod smio izabrati iz unaprijed određenog "menija". Onaj tko određuje što je na tom meniju i što narod smije odabrati za sebe taj je vlast. I to je cijela istina. Narod može izglasati trenutno nelegitimne mjere i samim time te mjere postaju legitimne. U protivnom ni jedan narod ne bi mogao tj. smio izglasati na referendumu odcjepljenje ili neovisnost jer bi to bilo nelegitimno po zakonima postojeće državne tvorevine. Autor može pisati ode demokraciji zato što je prije 30 godina većina naroda donijela niz u Jugoslaviji nelegitimnih odluka.
Čudim se da autor to ne zna...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
022 # Lekcija o demokraciji br. 3Popaj 2020-05-19 12:52
Citat Nevio:
Ne da mi se citirati sve. Koliko pogrešnih tvrdnji! Demokracija ne znači ono što bi vi ili ja htjeli da znači. Riječi imaju značenje. Zna se što je npr. stol. A što je žlica. Žlica nije stol zato što je žlica. Demokracija je ono što znači kroz povijest od prvog dana. Vladavina većine.
Nevio, ne sramoti se. Kad bi demokracija danas zaista bila ono što je bila od prvog dana, znači oko šestog stoljeća p.n.e., pravo glasa i odlučivanja imali bi samo muškarci stariji od 30 godina, i to ako su najmanja druga generacija Atenjana po ocu i ako su slobodni. Robovi i žene bili su isključeni. Oni nisu bili demos.Citat:
Narod može izglasati trenutno nelegitimne mjere i samim time te mjere postaju legitimne.
Glupost. Članak 3. Ustava RH te demantira: Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava. Već samo ova odredba štiti manjine od vladavine rulje pred međunarodnim institucijama.
P.S.
Boli li te odredba iz članka 46. Ustava RH da Svatko pa i Mujagić ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor, pa sviđalo se to gradonačelnici, tebi i tvojoj većini ili ne?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # MujoS.D. 2020-05-19 11:43
Mujo laje a karavane prolaze.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # Glupani su u stanju i demokraciju pretvoriti u diktaturuMali Mujo 2020-05-19 20:11
Intelektualna lošinjska bratija: hranitelj tuljana, Nevio i gradonačelnica shvaćaju demokraciju odnosno volju većine kao mali Perica u osnovnoj školi. GTakvog shvaćanja prava većine na žalost puna je povijest. Za ilustraciju samo dva primjera provđenja nesputane neograničene volje većine. U Trećem rajhu su se tako lagano, voljom većine upravo kako ju shvaća lokalna trolovska bratija, elegantno riješili pitanje židovske manjine. Crveni Kmeri su 70 godina prošlog stoljeća u ime većine likvidirali par milijuna stanovnika a tisuće ljudi su pobili npr. samo zato što su nosili naočale. Prema shvaćanju malog Perice, tuljana, Nevia i gradonačelnice većina ima pravo donositi odluke kakve hoće jer su većina a manjine imaju biti kuš!

A koliki su intelektualni kapaciteti besprizornog anonimnog lika koji se krije iz nicka Nevio pokazuje njegovo obrazloženje što je to demokracija: „Žlica nije stol zato što je žlica“.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
81 # Urbrojgospođa 2020-05-20 19:37
"Joj, opet onaj..." kaže službenica koja je zaprimila predmet i počinje pripremati dopis o odbijanju Prijedloga. Na radio stanicama imaju pravilo da isti ljudi ne mogu dobiti dvaput nagradu u mjesec dana. Trebalo bi slično i za postupanje s građanima. Ako podnosiš više od X prijedloga ili pritužbi mjesečno, znači da trolaš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Mrkomir 27.05.2023 18:20
  Zanimljiv status
  Dužna sam ovim putem reći... i.imgur.com/IttorkU.png (http://i.imgur.com/IttorkU.png) Zanima ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 17:22
  Pametni otok njenih djedova
  Vjerojatno nije nazočila jer da je već bi se na fejsu pohvalila. I pozirala za zajedničku fotkuNa ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Odgovornost 27.05.2023 15:52
  Na papiru
  Možda će odgovarati isti onaj koji je odlučio da vlasnik stare osnovne škole ne plaća ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 13:33
  Za pametne otoke trebali bi pametnu vlast
  Za razvoj pametnih i održivih otoka građani trebaju birati pametnu vlast. Lošinjski birači ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 12:33
  Samo pljuneš i zalijepiš
  Hmm, nekoliko... ima toga nekoliko stotina duž cijele rive. Samo nekoliko primjera ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 11:51
  Totalni raspad
  Strava!!! Utukli su milijune kuna u ništa. Hoći li netko za ovo odgovarati? Što kaže ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  DD 27.05.2023 11:09
  A oni pričaju o pametnim otocima
  Ovo je još dobro, ali pogledaj rivu na Susku :cry: morski.hr/.../...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  VR 27.05.2023 09:44
  Povlašteni klijent gradske vlasti
  Bezobrazluk pročelnice Žunić imat će priliku ponovno doći do izražaja jer je oštećeni ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  LP 27.05.2023 09:38
  Doće maca na vratanca
  A kada im u postupku javnog savjetovanja dobronamjerno ukažeš na komunalne probleme, onda za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  nemaju pojma o životu 27.05.2023 07:24
  nesposobni za voditi grad
  Zato jer lažu. Kad ih pitanje zatekne u raskoraku, onda na prvu loptu nešto obećaju, samo da ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Gost 26.05.2023 21:41
  Riva
  Riva je napravljena kao pješačka zona za šetnju turista i djece ali se pretvorila u balkansku ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  OMG 26.05.2023 21:23
  ...
  Piše danas na Otoci.net da su u Gradu rekli da će ovih dana promijeniti nekoliko kritičnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Muflon 26.05.2023 14:50
  Koga to zanima?
  Ova što maše kutlačom danas u Opatiji sudjeluje na konferenciji Novog lista o razvoju ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 14:23
  Hvala Gari, hvala Ana ....
  Na to ju je nagovorio Gari da se može praviti važan pred tadašnjim kolegom ministrom Goranom ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Zoro 26.05.2023 13:06
  Slaboumno
  Ali to nije sve. Ugovorom je preuzela obvezu da će Grad urediti zgradu za smještaj državnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 12:51
  Vrati diplomu!
  Zbog sklapanja ugovora o zamjeni potraživanja od države za derutnu zgradu Carine zvanu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lero 26.05.2023 10:29
  Tko s kim, zašto i kako ...
  Taj vijećnik (HDZ) je još prije 14 godina ušao u politiku kao tajni partner HDZ-a osnivanjem ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  AS 26.05.2023 09:51
  Sve to plaćamo mi građani
  Gradonačelnica ne financira baš ništa što se gradi ili događa u gradu. Ne troši ona svoj ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Bankomat 26.05.2023 02:11
  ...
  Joletov nastup na trgu nije financirala gradonačelnica nego "naši" bankari. Ovaj put je ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  NL 25.05.2023 21:46
  Blizu smo točke bez povratka
  Razina Jadranskog mora do kraja stoljeća bi se mogla dići do 65centimetara Najviše će biti ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Atlantida 25.05.2023 21:26
  Kada tonemo, tonemo sa stilom
  Klimatske promjene uzrokuju podizanje razine mora, a mi imamo raspadnutu rivu koja pušta ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lurker 25.05.2023 20:32
  Doživi Lošinj
  Da li je tako sveko veče ili samo za snimanje epizode iz serije Doživi Lošinj za TV Mali ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 17:53
  .......
  Vulgarno kreveljenje s mahanjem kutlačom ne priliči jednoj gradonačelnici: cry ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ..... 25.05.2023 16:42
  ...
  veliko hvala našoj gradonačelnici što nam je za Dan mladosti omogućila Joletov koncert ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 15:39
  Aleja pukotina
  Piše ona na fejsu "Sretna sam što nam je odobreno 65.000 Eura nepovratnih sredstava za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  dd 25.05.2023 14:55
  Aleja reklamnih panoa
  Primjereniji naziv bio bi Aleja reklamnih panoa. i.imgur.com/tLyy1qV.jpg ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 12:31
  Poluraspad u polumandatu
  U stanju poluraspada je i "Grad za tebe" nakon polumandata gradonačelnice i njene vladajuće ...
   
 • Inicijativa za anonimno denunciranje

  Zagor 25.05.2023 11:18
  Prolaz na ispitu dvoličnosti
  Gradonačelnica je pred biračima odglumila odlučnost u borbi protiv bespravne gradnje. Ali to ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  RLK 25.05.2023 11:08
  Vrijeme poluraspada
  U zadnje vrijeme Rivu lošinjskih kapetana koja samo deklarativno predstavlja pješačku zonu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  prolaznik 24.05.2023 20:42
  Vatrena ješka
  Samo što ne vuku za rukav. A ovi pale vatru na terasi da namame goste na dernek. Daju i 20 ...