Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Organizirano nečinjenje nadležnih

Korisnička ocjena:  / 10
LošeNajbolje 

Prvo te ignoriraju,
Onda ti se smiju,
Onda se bore protiv tebe,
Onda pobjeđuješ.
           Mahatma Ghandi

ilovik-thU očekivanju odluke Europskog ureda za borbu protiv prijevara u slučaju Mrtvaška, a što je jedini mogući razlog zašto sada sve aktivnosti stoje, donosimo priču o odvijanju naše borbe za pravo na luku Mrtvaška u proteklih godinu dana. Iz, nažalost, bogatog iskustva, slobodno možemo reći da ova priča može opisati bilo koji drugi projekt s negativnim konotacijama u Republici Hrvatskoj.

Kaže se da je nečinjenje ljudski obrambeni mehanizam kojim se nastoji izbjeći neki problem. Mnogo puta u životu nešto ne napravimo jer nam je tako lakše. Nečinjenje je nekad i kažnjivo, ako na primjer vidimo saobraćajnu nesreću, a ne želimo se zaustaviti i pomoći ili ako se ne očisti snijeg s krova, a zna se da on može nekoga ozlijediti. Ponekad ne činimo ništa jer nemamo znanja za nešto učiniti, pa kažemo da smo nešto stavili u ladicu za neka bolja vremena.

No je li nečinjenje opravdano ponašanje kod ljudi koji su zaposleni u državnim institucijama i plaćeni od strane poreznih obveznika da djeluju kad je to potrebno?

Bliži se godinu dana od kada su Ilovčani prvi puta službeno obaviješteni o projektu Mrtvaška i od kada im je obznanjeno da se više neće moći služiti mulićem za pristajanje. Kao i u svim sličnim situacijama, kad započneš borbu protiv neke investicije koju smatraš problematičnom, prvo nastojiš nadležnim tijelima ukazati na štetne posljedice koje projekt može izazvati. U slučaju Mrtvaške to su  bile posljedice za cjelokupno stanovništvo otoka Ilovika, koje će ostati odsječeno od svijeta najmanje dvije do tri godine, a posebno za djecu kojoj će biti onemogućeno normalno školovanje te starijima i bolesnima kojima se projektom onemogućuje normalna liječnička pomoć. Osim ljudskih, u takvim projektima ugroženi su i okolišni čimbenici, odnosno prisutan je negativan utjecaj na okoliš i prirodu. I u našem slučaju s Mrtvaškom nisu izostala takva pitanja, no zaključili smo da ćemo se fokusirati na probleme stanovništva, jer političare, a nažalost i cjelokupnu javnost, lakše je animirati ako se radi o ljudima, nego o okolišu, prirodi (npr. morskoj cvjetnici), krajobrazu i sličnim temama.

I tako smo započeli pisati dopise nadležnima kojima ukazujemo na očite greške u projektu, smatrajući ih grubim previdima iz neznanja u nadi da će kad saznaju za njih, zasigurno reagirati i ispraviti ih. Nažalost, gotovo u pravilu se ispostavi da su projekti koje javnost ili dio javnosti smatra pogrešnima također i protuzakoniti, jer u slučajevima kad se striktno poštuje zakonska procedura, projekti su rijetko kad problematični.

Prvo smo pisali neposredno odgovornim sudionicima – Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj, Primorsko – goranskoj županiji, te jedinici lokalne samouprave koja bi prije svih drugih trebala štititi interese građana i okoliša na području izvedbe projekta – Gradu Malom Lošinju, točnije gradonačelnici i predstavnicima Gradskog vijeća. Sve ove institucije su naše primjedbe i zamolbe ignorirale, štoviše do samoga kraja godine tvrdokorno su se držale stava da se projekt ne može ni na koji način mijenjati. Nakon ovoga prvog stupnja ignoriranja, pisali smo instituciji koja je na nadređena ovima što su nas ignorirali – Ministarstvu mora – ministru i državnim tajnicima.

Sa svim ovim akterima održavali smo i formalne sastanke koji u konačnici nisu imali nikakvog učinka. Kad je na njima nešto bilo i dogovoreno, dogovori su redoviti bili izigrani.

Potom smo pisali institucijama za koje smo mislili da bi mogle i trebale imati utjecaja na nadležne. Željeli smo ih potaknuti na djelovanje smatrajući da je njihovo postojanje i osmišljeno za postupanje kad prijeti nastupanje negativnih posljedica. Obratili smo se  Saborskom odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu, Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, pravobraniteljici za djecu, ministru obrazovanja, predsjedniku Vlade RH, te predsjednik RH.

No sve ove institucije, ako te potpuno ne ignoriraju, uglavnom pošalju formalni odgovor kojim te obavještavaju da će tvoje dopise proslijediti nadležnima, izjavljujući da nisu nadležni za probleme na lokalnoj razini, te da vjeruju kako će naša zamolba pobuditi zanimanje nadležnih i slično. Suštinski - ne žele riješiti ništa.

U skupini institucija kojima smo se obratili jedini svijetli primjer bio Konzervatorski odjel iz Rijeke koji nam je dostavio stručno mišljenje i obrazložio odnos prema arheološkoj i tradicijskoj baštini.

Gradonačelničin izbor
Kad smo vidjeli da od lokalnih kreatora projekta ne dobivamo konkretne odgovore, odlučili smo se za prosvjed u Malom Lošinju, prvi takav organiziran na ovome otoku. U prosvjedu su sudjelovali svi zdravi ili pokretni stanovnici Ilovika. Prije prosvjeda na prosvjednike je vršen pritisak od strane Policije pod izlikom situacije s Covidom 19, jer za veći broj prosvjednika dozvolu za njegovo organiziranje daje načelnik Stožera civilne zaštite, a to je sama gradonačelnica, zbog čijeg sudioništva u projektu Mrtvaška je prosvjed i bio organiziran.

Gradonačelnica je nakon podužeg trajanja prosvjeda, konačno izašla pred prosvjednike i otvoreno im se smijala, sigurna da će biti pregaženi ma što govorili.

Nedugo nakon prosvjeda gradonačelnica Malog Lošinja je javnim Facebook priopćenjem poručila Ilovčanima da se za buduće prosvjede njoj više ne obraćamo, a ako mora birati između šačice otočana i velikog projekta izgradnje luke te nakon toga izgradnje pristupne ceste, ona bira potonje.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj odlučio je nastaviti s izvođenjem radova uništavanjem austro-ugarskog mulića kojeg su Ilovčani branili svojim parkiranim vozilima ispred mulića kao i svojim tijelima. Organizirao je dolazak vozila za uklanjanje naših automobila, a tijekom noći prešao je na plan B; dao je napraviti kavez na muliću kako bi našoj djeci onemogućio iskrcaj na putu za školu (koji smo mi odmah sljedećeg jutra uklonili), a na mjesto događaja doveo je i zaštitare i policiju. Kad smo vidjeli da od rušenja mulića on ne odustaje, započeli smo 24-satna dežurstva i danonoćno čuvali Mrtvašku, kao da živimo u ratnoj zoni, a ne u slobodnoj demokratskoj zemlji.

No najveća je tragedija što se u svojoj zemlji nemaš kome obratiti. Nitko uistinu ne osjeća da je dužan postupati, odnosno spriječiti nastup negativnih posljedica po stanovništvo Ilovika.

Suočeni s organiziranim nedjelovanjem na svim razinama vlasti, odlučili smo potražiti tko je nadležan za europske projekte i pronašli smo dvije relevantne institucije Olaf – europski ured za borbu protiv prijevara i EPPO – ured europskog javnog tužitelja. Da ne postoje ove dvije institucije, svjesno nedjelovanje vlasti omogućilo bi nesmetano odvijanje projekta Mrtvaška, a Ilovčani bi ostali bez ikakvog mehanizma obrane u vlastitoj zemlji.

Komentari: 

022 # Gradonačelničin izborHogar 2022-01-10 11:02
Ana Kučić je pred prosvjednike izašla da im zamjeri što je to, kako je kazala, "politički intoniran skup" i da je to jako žalosti. Prema pisanju Novog lista i objavljenim snimkama dočekana je zvižducima i povicima, što je nastavljeno tijekom njenog obraćanja skupu.

Prosvjednicima se očito nije svidjelo što gradonačelnica koja je u izbornoj kampanji uz svoju fotku s razgaljenim osmijehom slatkorječivo gudila kako je Grad "tu zbog ljudi, Grad je snaga i zaštita" i da takav Grad želi i dalje graditi "sa svima vama". No Ilovčanima je zamjerila što su to obećanje shvatili ozbiljno, umiješali se u gradsku politiku i silno je ražalostili.

Da Mali Lošinj nije obećani "Grad koji razumije, koji brine, koji štiti", a ni "Grad koji sluša, Grad koji vidi" pokazalo se čim je ponovno izabrana. U slučaju Ilovika i lučice Mrtvaška jasno je kazala da pod njenim vodstvom Grad nije tu zbog svih ljudi, da ga neće graditi s svima nama nego samo s nekima, te da to neće biti "Grad koji razumije, koji brine, koji štiti" svoje građane i da nije "Grad koji sluša, Grad koji vidi".

Svojim "izvanrednim" FB priopćenjem to je jasno rekla i time porekla sve što je u izbornoj kampanji velikodušno obećavala.
Citat:
Nedugo nakon prosvjeda gradonačelnica Malog Lošinja je javnim Facebook priopćenjem poručila Ilovčanima da se za buduće prosvjede njoj više ne obraćamo, a ako mora birati između šačice otočana i velikog projekta izgradnje luke te nakon toga izgradnje pristupne ceste, ona bira potonje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
022 # Izborno kokošarenjegost 2022-01-10 13:00
Citat Hogar:
Citat:
Nedugo nakon prosvjeda gradonačelnica Malog Lošinja je javnim Facebook priopćenjem poručila Ilovčanima da se za buduće prosvjede njoj više ne obraćamo, a ako mora birati između šačice otočana i velikog projekta izgradnje luke te nakon toga izgradnje pristupne ceste, ona bira potonje.
Tu se barem radi o 80 mil. za luku plus 300 mil. za cestu i prilici za unosne špekulacije okolnim terenima. Ali nije njoj mrsko ni kokošarenje sitnicama kao što je prevara umirovljenika za obećano besplatno dopunsko osiguranje. Obećala besplatno, a planira sufinanciranje i to kroz 4 godine. Mnogi to neće ni dočekati. A penzići koji su za nju glasali jer da će im godišnje ostati 840 kuna tj. za cirka 800 kg kruha ispali su naivci. Kao i mnogi drugi jer su povjerovali u obećanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Nepolitički intonirano prenemaganje?gost 2022-01-11 12:57
Citat Hogar:
Ana Kučić je pred prosvjednike izašla da im zamjeri što je to, kako je kazala, "politički intoniran skup" i da je to jako žalosti.
Ako je žalosti kad je neki skup politički intoniran volio bih znati kako je bilo intonirano njeno prenemaganje s komičarom Jurkotićem u nizu predizbornih "Đireva"? Je li to bilo prijateljsko čavrljanje pred kamerom da se gledatelji zabave bez političkih poruka? Jesu li i njeni predizborni spotovi snimani ispred lažnog lošinjskog logera bili nepolitički intonirani, više kao zafrkancija?

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Ne žalostite nam gradonačelnicu!Gizmo 2022-01-12 09:34
Citat gost:
Citat Hogar:
Ana Kučić je pred prosvjednike izašla da im zamjeri što je to, kako je kazala, "politički intoniran skup" i da je to jako žalosti.
Ako je žalosti kad je neki skup politički intoniran volio bih znati kako je bilo intonirano njeno prenemaganje s komičarom Jurkotićem u nizu predizbornih "Đireva"? Je li to bilo prijateljsko čavrljanje pred kamerom da se gledatelji zabave bez političkih poruka? Jesu li i njeni predizborni spotovi snimani ispred lažnog lošinjskog logera bili nepolitički intonirani, više kao zafrkancija?
Kad dugogodišnja politička uhljebuša zamjeri građanima što ju žaloste politički intoniranim skupom postaje očigledno da je u ozbiljnoj svađi s demokracijom. Kao predsjednica lokalnog ogranka stranke koja u imenu ima riječ "demokratska" ovom izjavom je pokazala da je nedorasla položaju na koji je izabrana. A izabrana je političkom voljom većine birača u demokratskom postupku izbora. Nije ona ni prva ni zadnja osoba koja se uhljebi kao političar, a kad se domogne položaja smatra da se jedina smije baviti politikom. Do sljedećih izbora kad će građane opet pozivati da se bave politikom. Ali da se politikom bave samo toliko da je izaberu, ali da je poslije ne žaloste politički intoniranim skupovima.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # dirljiva ljudska pričaLojzek 2022-01-12 10:24
12 godina studiranja ekonomije, nakon toga 12 godina uhljebništva, većinom kao fikus. nema ta pojma o životu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # ~ NE BAVIMO SE POLITIKOM ~Popaj 2022-01-12 10:57
Citat Gizmo:
Citat gost:
[quote name="Hogar"]Ana Kučić je pred prosvjednike izašla da im zamjeri što je to, kako je kazala, "politički intoniran skup" i da je to jako žalosti.
Ako je žalosti kad je neki skup politički intoniran volio bih znati kako je bilo intonirano njeno prenemaganje s komičarom Jurkotićem u nizu predizbornih "Đireva"? Kad dugogodišnja politička uhljebuša zamjeri građanima što ju žaloste politički intoniranim skupom postaje očigledno da je u ozbiljnoj svađi s demokracijom.
Zaista je komično kad profesionalna političarka prosvjednicima kaže "... ne bavimo se politikom, nego pokušamo tražiti rješenja ..." (na 0:23 video snimka). Profesionalka i na čijoj FB stranici piše 'Službena Facebook stranica gradonačelnice Grada Malog Lošinja' i "Ana Kučić političar' očito ne zna da je rješavanje problema osnovna zadaća političara.


Kad se ona kao profesionalna političarka ne bavi politikom da riješi probleme Ilovčana, Ilovčani su bili prisiljeni organizirati politički intoniran skup. Koji nju žalosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # Grad za njuSuzyQ 2022-01-12 18:10
U ova izazovna vremena svatko, pa i djeca se imaju pravo boriti za svoja prava kako bi si osigurali bolji život. Nitko im ništa neće pokloniti, pogotovo ne HDZova gradonačelnica. Kao što smo vidjeli na prvoj radnoj sjednici GV, ona brine samo za sebe.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # hranitelj tuljana 2022-01-13 08:33
Citat SuzyQ:
U ova izazovna vremena svatko, pa i djeca se imaju pravo boriti za svoja prava kako bi si osigurali bolji život. Nitko im ništa neće pokloniti, pogotovo ne HDZova gradonačelnica. Kao što smo vidjeli na prvoj radnoj sjednici GV, ona brine samo za sebe.
Da, zanimljiva su ovo vremena. Ako je itko ikada zamišljao kako bi se ponašao u Njemačkoj ili Sovjetskom savezu 1935., u Jugoslaviji 1946., za vrijeme robovlasništva ili u bilo kojem drugom režimu u kojem se otvoreno gaze osnovna ljudska prava, sada zna odgovor. I oni koji su nakon gledanja Ratova zvijezda maštali o pripadnosti pobunjenicima i otporu Imperiju, sad znaju gdje bi oni bili u tom scenariju. Sad svatko od nas ponaosob zna gdje bi bio na onoj legendarnoj fotografiji na kojoj jedino g. Landmesser nije digao ruku u nacistički pozdrav....

...svatko od nas treba se boriti za svoja prava a plemeniti među nama bore se i za tuđa. Sada konačno znamo tko su plemeniti moralni ljudi, a tko se "borbom za ljudska prava" bavio samo zato što je za to novac davao krupni kapital, State Department ili njima vazalne EU odnosno VRH (pritom su financijeri jasno odredili što smatraju "ljudskim pravima a što ne, tj što im koristi a što ne). Sad i najsporiji znaju da ne možemo od ljudi koje je postavio ili financirao režim očekivati da nas od režima - brani. Isto tako, takozvana "ljevica" u cijelom svijetu je po tko zna koji put pokazala jasno opredjeljenje za kršenje ljudskih prava, diskriminaciju te podređivanje naših života interesima krupnog farmacija kapitala. Sprega totalitarne države i krupnog kapitala (kako se ono zove takvo političko uređenje?) nije zasmetao skoro ni jednom tzv. ljevičari. Treba znati: kad dajemo potporu režimu koji drugima oduzima osnovna prava a nama ne (ili nam to oduzimanje prava čak ide u korist) trebamo biti svjesni da smo takvom režimu svi mi isti i sutra možemo biti žrtva neke druge prisile.

Inače primjetno je da se (a naravno od kud drugo nego iz US od A) službeni narativ ponešto mijenja (prije svega kako odgovara krupnom kapitalu) pa je moguće da će uskoro i naši zaspali "dežurni društveni higijeničari", aktivisti i "neovisni novinari" dobiti signal da se probude. Od kad je Bijela kuća pustila signal u "našim" medijima, Indexu, Jutarnjem, Telegramu...mog li smo zadnja dva tjedna pročitati tvrdnje koje ste prije mogli pročitati jedino od ljudi kao što sam ja...
Možda su taj signal "naši" već i dobili pa sad smišljaju kako da opravdaju dvije godine šutnje (šutnja je odobravanje) a neki nisu samo šutjeli nego su i npr. osobno diskriminirali. Znaju li da se kazneno djelo diskriminacije ne može opravdati primljenim nalogom?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Otok njenih djedova, njena prćijagost 2022-01-13 10:15
Citat SuzyQ:
U ova izazovna vremena svatko, pa i djeca se imaju pravo boriti za svoja prava kako bi si osigurali bolji život. Nitko im ništa neće pokloniti, pogotovo ne HDZova gradonačelnica. Kao što smo vidjeli na prvoj radnoj sjednici GV, ona brine samo za sebe.
A za koga drugog da se brine? Ovo je otok njenih djedova, njena prćija. To vam je nabijala na nosu video spotovima u izbornoj kampanji a ipak ste je izabrali.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Bolji svijetJasminka 2022-01-13 10:45
Citat gost:
Ovo je otok njenih djedova, njena prćija
Hoće li i ona poput djedova paziti kakva će otok ostaviti svojim potomcima?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Totalna rasprodajagost 2022-01-13 11:49
Citat Jasminka:
Citat gost:
Ovo je otok njenih djedova, njena prćija
Hoće li i ona poput djedova paziti kakva će otok ostaviti svojim potomcima?
Ako bude imala potomke ostavit će im dugove. S sve što još nije prodala prodat će uz podršku ortaka koji je na zadnje izbore izišao pod revolucionarnom parolom NEMA PREDAJE - NEMA PRODAJE. Ili obrnuto. Ali to je bilo nekada, a sada je on povezan sa skupinom oko Ane Kučić.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
92 # Klasika...hranitelj tuljana 2022-01-13 12:52
Citat gost:
a sada je on povezan sa skupinom oko Ane Kučić.
Isti koji su ti rekli da glasuješ za Garija "jer je drugačiji", rekli su ti i na ovim izborima za koga da glasuješ. A ništa, poslušaj ih i sljedeći put. I ljuti se na "skupinu oko Ane Kučić".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Više slika nego tekstagost 2022-01-13 19:40
Nisam glasao kako su mi drugi rekli da glasam nego po tome što su mi rekli sami kandidati. A na samom početku svog izbornog programa Ana Kučić mi je poručila "Lošinj je otok mojih djedova, otok bezvremenske ljepote i vrijednih ljudi ..." i time mi ogadila i samu pomisao da glasam za nju. Nakon ovog ljigavog uvoda nisam ni pročitao što je sve nadrobila. Samo sam skrolao da potvrdim pretpostavku kako njene fotke i parole Jer ovo je grad za građane, Sad je bitno, itd zauzimaju više prostora od teksta programa. Nekoliko održanih radnih sjednica pod Devčićevim formalnim, a Nedićevim stvarnim vodstvom uz gradonačelničin e ispade potvrdili su mi da sam dobro procijenio kvalitet kandidatkinje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # DemokracijaGost 2022-01-14 07:57
65m4u
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
92 # Demos + kratoshranitelj tuljana 2022-01-14 10:37
Citat Gost:
Osoba koja posjeduje ovu web stranicu deklarativno se zalaže za demokraciju a s druge strane na svom privatnom portalu drži osličicu s ovakvim porukom (koja nije jedina antidemokratske sličica među onima koje se izmjenjuju).
Zanimljivo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Tko s Anom Kučić tikve sadiJoker 2022-01-14 10:40
Citat Gost:
Ovi dosad uopće nisu slušali glas ljudi kazao je za Novi list Dubravko Devčić uoči izbora.
A nakon izbora objeručke je prihvatio podršku istih onih koji dosad uopće nisu slušali glas ljudi. I postao predsjednik Gradskog vijeća :o
Naslov tog članka je bio ‘Tko uzme novac za kampanju – ima obavezu’. Sada možemo reći 'tko prihvati podršku HDZ-a - ima obvezu'. Vođenjem sjednica pokazuje da tu obvezu revnosno izvršava.
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # Da li je i HDZ stranka njenih djedova?NN 2022-01-14 09:50
Citat gost:
"Lošinj je otok mojih djedova, otok bezvremenske ljepote i vrijednih ljudi ..."
A na samom vrhu izbornog programa stoji logo HDZ-a :lol: Žalosno je da ono što je još preostalo od lošinjskog HDZ-a nije vidjelo ništa sporno da program pod logom stranke sadrži ovakvu primitivnu bedastoću.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # HDZc5gost 2022-01-19 08:09
Plenković Hrvatsku zamišlja kao jednu svoju privatnu prćijicu, kazala je Sabina Glasovac za N1 Tv. Isto tako Ana Kučić zamišlja Grad Mali Lošinj.
jutarnji.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
027 # f*ck offWiking 2022-01-10 13:27
Citat gost:
A penzići koji su za nju glasali jer da će im godišnje ostati 840 kuna tj. za cirka 800 kg kruha ispali su naivci.
Marija Antoaneta Kučić time im je poručila: Penzići, ako nemate za kruh, jedite kolače.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
022 # Koko šanelgost 2022-01-10 14:10
Citat Wiking:
Citat gost:
A penzići koji su za nju glasali jer da će im godišnje ostati 840 kuna tj. za cirka 800 kg kruha ispali su naivci.
Marija Antoaneta Kučić time im je poručila: Penzići, ako nemate za kruh, jedite kolače.
Tako im i treba kad manekenku biraju za gradonačelnicu. Neće imati za kruh ali barem će moći gledat modne fotke.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # ...Licemjer 2022-01-12 10:51
U normalnim zemljama bi je podigli i bacili s rive u more, zajedno s njenim majordomom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # Poraz pravne države....... 2022-01-13 08:46
U normalnim zemljama slučaj Mrtvaška se ne može dogoditi!Za Mrtvašku je sve rečeno i ispričano.Izgle da da sada da svi kupuju vrijeme i očekuju javljanje OLAF-a!Budemo vidjeli!Žalosno je da ni jedan akter(lučka prava, grad, urbanizam, županija, ministarstvo) u slučaju Mrtvaška nije preuzeo odgovornost!?Št a je to normalno u pravnoj državi? Vidim da je i ravnatelj lučke uprave ostao isti. Strašno! Jedan čovjek maltretirati građane Lošinja dok neide u penziju? Samo u Hrvatskoj!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # RHPravna država 2022-01-15 00:35
Komunistička nakaza od države! Mrtvaška dokaz! Nema odgovornosti.Ni ko nije kriv. Nije ni čudo da ljudi bježe glavom bez obzira. Rađe jaja peru penzićima po Njemačkoj nego da žive u ovakvoj pravnoj državi.
Kakvu poruku je poslao grad ML dijeci Ilovika? Završila u getu zbog budala koji ne znaju svoj posao!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # ..Pravna država 2022-01-15 00:53
Plavi ili crveni sve je to isto.U slučaju Mrtvaška jedni i drugi u istu tikvu pušu.Pokrivaju jedne druge.Toliko laži izrekli.....Jed ini spasitelj je OLAF.Nažalost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Imamo svoju Hrvatsku!Joker 2022-01-14 14:01
"Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onaka kakvi sami želimo i nećemo nikom dopustati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude!"


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # ....Lino 2022-01-14 17:05
Na Lošinju nas je u 10 godina manje za oko 500 stanovnika, sa 8116 smo pali na 7565.
Direktna posljedica HDZ-ove u se, na se i poda se politike.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
62 # Kad podvučemo crtu...hranitelj tuljana 2022-01-14 17:36
Citat Lino:
Na Lošinju nas je u 10 godina manje za oko 500 stanovnika, sa 8116 smo pali na 7565.
Direktna posljedica HDZ-ove u se, na se i poda se politike.
"Raselit nas triba da nas manje ima, nisu tu ni bili, tad će reći svima"...kako proročanski sada zvuči ovaj stih... nesretan naš narod ima izbor između onih koji su Hrvatsku opljačkali i onih koji ju nisu nikad ni željeli... isto tako, HDZ proračunskim sredstvima tako uporno goji sve one koji nam nisu prijatelji.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # +++gost 2022-01-14 18:51
U politici nema prijatelja, nema prijateljstava. Postoje samo interesi. A za iseljavanje su krivi oni koji Hrvatsku sustavno pljačkaju, a ne oni koji ju nikad nisu željeli.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
9 0 # Ma nemoj?hranitelj tuljana 2022-01-15 06:05
Citat gost:
U politici nema prijatelja, nema prijateljstava. Postoje samo interesi.
Dobro, sad kad smo to utvrdili (a i ostali komentatori se očekivano 100% slažu), da ostanemo na temi: razumljivo je koji su interesi Ilovčana. ALI koji je interes onih koji ne žive na Iloviku da sudjeluju u ovim događajima?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Nitko nije otokgost 2022-01-15 07:23
Citat gost:
koji je interes onih koji ne žive na Iloviku da sudjeluju u ovim događajima?
Odgoj političara za demokraciju. Solidarnost. Danas susjedu, sutra meni...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # ...... 2022-01-15 08:43
Loše rive(redom):
1.Susak
2.Unije
3.Mrtvaška(još se bore)
Danas meni,sutra tebi!
Krivca nema,još su i nagrađeni.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # ............ 2022-01-15 13:02
Citat:
ALI koji je interes onih koji ne žive na Iloviku da sudjeluju u ovim događajima?
Nevjerojatno glupo pitanje, kao da dolazi iz ureda gradonačelnice koja živi u svom balončiću bez trunke empatije prema sugrađanima, pogotovo onima koje je prevarila za obećano besplatno dopunsko osiguranje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
62 # Ne praviti se gluphranitelj tuljana 2022-01-15 13:41
Nemojte se praviti nevješti...kome ntator je napisao da u politici postoje jedino interesi. Za to je dobio niz odobravanja. Pa onda pitam koji je interes tih pojedinaca za političko djelovanje. Ne žive na Iloviku. I ne znam kakve veze ima obećanje da ćemo mi građani prisilno plaćati svojim sugrađanima dopunsko (a i neki od nas ga nemaju), štoviše ti naši sugrađani bi objeručke prihvatili da im mi drugi plaćamo dopunsko, što dosta govori o njima. Ali to je njihov interes. Pa se može razumjeti u kontekstu one cinične izjave. I za kraj, ne postoje glupa pitanja, tek glupi odgovori. Ako ne znaš kakve veze ima šuti, ne javljaj se.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Glupi Nobelovcigost 2022-01-15 14:27
Citat hranitelj tuljana:
Pa onda pitam koji je interes tih pojedinaca za političko djelovanje. Ne žive na Iloviku.
A da se zapitaš koji je interes bio onih 127 dobitnika Nobelove nagrade iz cijeloga svijeta koji nisu živjeli u Hrvatskoj da u jeku najžešćih napada srpskih paravojnih postrojbi i JNA na Hrvatsku potpišu peticiju za zaustavljanje rata u Hrvatskoj?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
41 # Vjerodostojnohranitelj tuljana 2022-01-15 16:14
Citat gost:
Citat hranitelj tuljana:
Pa onda pitam koji je interes tih pojedinaca za političko djelovanje. Ne žive na Iloviku.
A da se zapitaš koji je interes bio onih 127 dobitnika Nobelove nagrade iz cijeloga svijeta koji nisu živjeli u Hrvatskoj da u jeku najžešćih napada srpskih paravojnih postrojbi i JNA na Hrvatsku potpišu peticiju za zaustavljanje rata u Hrvatskoj?
Evo uspio sam u kratko vrijeme dobiti nekoliko reakcija da ipak nije u politici sve u interesima, nešto ima i u vrijednostima.. . i te reakcije (jasno) dobile su zelene palce...čudno.. .komentatori se istodobno i slažu i ne slažu s jednakim tvrdnjama...val jda ovisno samo o autoru...zaniml jivo. I vjerodostojno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Brigo mojaZaobiđi me 2022-01-15 14:46
Bio sam na skupu i dao sam podršku Ilovčanima, ne iz političkih nego iz ljudskih razloga. I dati ću opet. Ne smatram da su skup organizirali političari nego stanovnici Ilovika sa jasno istaknutim ciljem!
Samo zlonamjerna osoba ili kompletni idiot može to proglasiti političkim skupom.
A dopunsko zdravstveno osiguranje je bez prisile obećala HDZ-ova gradonačelnica
u svoje ime. Neka ga plati sama ili od HDZ-ovih donacija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # ...... 2022-01-15 18:03
..vrijednostima u politici...To je pitanje za gospodina Devčića i Pavelu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Trend izumiranjaStatističar 2022-01-14 18:38
Citat Lino:
Na Lošinju nas je u 10 godina manje za oko 500 stanovnika, sa 8116 smo pali na 7565.
Direktna posljedica HDZ-ove u se, na se i poda se politike.
U ovih deset godina od zadnjeg popisa Hrvatska se smanjila za 9,25 % stanovnika. U istom razdoblju Grad Mali Lošinj je izgubio 6,78 % stanovnika. Prošli smo za 2,47 % bolje od prosjeka države, ali to je zato što smo pod HDZ-om bili nešto kraće vrijeme. Ali u trendu smo, a HDZ na otoku Aninih djedova ima još tri i pol godine da sustigne rezultat na državnoj razini.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Tko je dobio Hrvatsku?Lokalni akter 2022-01-18 09:43
Dobili smo Hrvatsku, ali ostasmo bez Hrvata ... ... komentira Zoran Šprajc na RTL-u.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # ...... 2022-01-14 20:39
Od kad je HDZ uzeo Hrvatsku, broj stanovnika pao je za milijun


index.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
43 # Jao nama!hranitelj tuljana 2022-01-16 07:43
Citat ...:
..vrijednostima u politici...To je pitanje za gospodina Devčića i Pavelu.[quote name="..."]Od kad je HDZ uzeo Hrvatsku, broj stanovnika pao je za milijun
Sačuvaj nas, Bože, ljevičarske "demokracije i tolerancije", hadezeovskog "domoljublja" i krokodilskih suza promicatelja pobačaja zbog lošeg nataliteta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
23 # .....gost 2022-01-16 08:20
Nema promicatelja pobačaja. Postoje samo promicatelji PRAVA na pobačaj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
33 # Hoće yes nouhranitelj tuljana 2022-01-16 08:46
Citat gost:
Nema promicatelja pobačaja. Postoje samo promicatelji PRAVA na pobačaj.
Dobro, držite se semantike... kako bismo ono zvali "promicatelje PRAVA na fašizam"?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Priznanje krivnje........ 2022-01-16 10:13
Napokon,nakon godinu dana!Lučka uprava je promijenila projekt luke Mrtvaška(strani ca lučke uprave).Vratili su stari projekt iz 2006 godine.Sada postoje faze.Može se pristajati u luku.Kako se sada odjednom sve može?
Nadam se da aktere Mrtvaška i dalje čeka OLAF.Mislim da i od ovog projekta neće biti ništa.Pa zar bi i vi financirali projekt s istim ljudima koji su zamutili vodu u Mrtvaški?EU čisto sumnjam,jedino ako država bude sama financirala.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Prisvajanje zaslugaPopaj 2022-01-16 10:31
Citat ........:
Napokon,nakon godinu dana!Lučka uprava je promijenila projekt luke Mrtvaška(stranica lučke uprave). Vratili su stari projekt iz 2006 godine.Sada postoje faze. Može se pristajati u luku. Kako se sada odjednom sve može?
Sad će Kučićka hvalisavo objaviti kako je to rezultat njenog zalaganja. "Jer ovo je Grad za tebe".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Poraz Ane Kučić i društvaZumba 2022-01-16 10:51
Citat Popaj:
Citat ........:
Napokon,nakon godinu dana!Lučka uprava je promijenila projekt luke Mrtvaška(stranica lučke uprave). Vratili su stari projekt iz 2006 godine.Sada postoje faze. Može se pristajati u luku. Kako se sada odjednom sve može?
Sad će Kučićka hvalisavo objaviti kako je to rezultat njenog zalaganja. "Jer ovo je Grad za tebe".
Hoće li opet biti izvanredno priopćenje kao ono u kojem je dramatičnim govorom za sve okrivila lokalne političke aktere ka da su Ilovčani ovce koje netko treba voditi? Ne vjerujem da će priznati kako su bili u pravu kad su ih podržali i da im nije cilj, kako je rekla, građane držati u "trajnom stanju napetosti" i za sve okrivljavati nju i gradsku upravu. Ako je ovo istina, Ana Kučić je doživjela katastrofalan politički poraz, a zajedno s njom i njena posluga u HDZ-u i većina GV koja joj drži ljestve.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Spasimo otok Ilovikgost 2022-01-16 11:31
Citat Zumba:
Sad će Kučićka hvalisavo objaviti kako je to rezultat njenog zalaganja. "Jer ovo je Grad za tebe".
Citat:
Hoće li opet biti izvanredno priopćenje kao ono u kojem je dramatičnim govorom za sve okrivila lokalne političke aktere ka da su Ilovčani ovce koje netko treba voditi? Ne vjerujem da će priznati kako su bili u pravu kad su ih podržali i da im nije cilj, kako je rekla, građane držati u "trajnom stanju napetosti" i za sve okrivljavati nju i gradsku upravu.
Ako je ovo istina, Ana Kučić je doživjela katastrofalan politički poraz, a zajedno s njom i njena posluga u HDZ-u i većina GV koja joj drži ljestve.Piscu njenih tekstova neće biti lako napisati nešto suvislo nakon jučerašnje objave na FB stranici Spasimo otok Ilovik. Pored ostalog piše Mrtvašk a kakvu ste zamislili nikad neće biti izgrađena! I vi ste toga svjesni i zato nemojte kalkulirati u cilju spašavanja svoje političke sudbine, nego hitno vratite državnu liniju 311 na rutu Ilovik – Mrtvaška da se ljudi na Iloviku mogu vratiti svom normalnom životu.
Vašu političku i drugu sudbinu, što god vi mislili, determinirati će rezultati ovog popisa stanovništva i sve ono što ste do sada činili.
Vraćanje linije Ilovik – Mrtvaška bit će vam barem olakšavajuća okolnost pred licem pravde.

www.facebook.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Rijeka osušena banana. 2022-01-16 13:44
Nikako mi nisu jasni birači koji biraju non stop iste ljude.Po čemu je Komadina zaslužio da bude Župan?Akteri Mrtvaška su njegov kadar.Rak di god je bio samo je sranje napravio.Rak je vijećnik u Lošinjskog lučkoj upravi isto sranja kolko hoćeš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Komadina kadar..... 2022-01-17 08:52
Nesposobnost Komadinog kadra:
1.riva na Susku
2.riva na Unijama
3.Mrtvaška
4.solarna elektrana na Cresu(nema radova kao i u Mrtvaškoj)
Pametnom dosta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ......... 2022-01-16 18:19 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ................. 2022-01-16 13:29 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ............... ............ 2022-01-16 13:54
To su trebali napravit.A napravili su megalomanski projekt.Neznam zašto to nisu promijenili ili je možda istina?(nevjruj em)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 18:33
  Gari u službi Putinovog oligarha
  Po ovome što piše Nacional Gari je zaslužan što je cijeli Čikat isporučio Putinovim oligarsima.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  AK 07.12.2022 18:28
  Sette bandiere
  Gari je politički prevrtljivac opisan u literaturi kao šetebandijerist , onaj koji lako ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Gerija 07.12.2022 16:28
  Miodrag
  Danas se Geri smijulji iza leđa Matešiću dok ovaj raspreda o sumnjivom šeiku i još sumnjivijim ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Tebe 07.12.2022 16:22
  Lova za njih
  A smeta mu što se svi petljaju u poslovanje Grada, a on bi volio da se samo njegovi ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Realist 07.12.2022 14:32
  Trla baba lan da gradonačelnica žmiri na dugove
  Buđenje HDZ-a iz kome Volariću sigurno ne odgovara. Ima sve što mu treba (vodi čak tri ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 10:47
  Ne talasaj
  Buđenje članstva iz kome nekima ne bi odgovaralo. Kao napr. Nediću ,Volariću, Fabijaniću..
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:27
  Ruske veze
  Koliko se sjećam koncesiju je dobio Rus preko svoje firme Katina d.o.o. Ne znam kako ...
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:05
  Privatizacija javnog dobra
  Pomorskom dobru na Lošinju odzvonilo je odavno zahvaljujući poltronstvu gradskih vlasti.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Grad za Tebe 06.12.2022 08:41
  A lova za nju
  Ne zamišlja si. Jesu.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  NN 06.12.2022 08:12
  a ona troši li ga troši
  Valjda si zamišlja da su građani kojima plaća nije povećana već 15 godina njen bankomat. I ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Beg 05.12.2022 18:17
  Avaj
  Uskočit će pobratimi iz Turske s kojom miljom . Pa nije beg cicija. Šta će nama EU kad imamo ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Licemjer 05.12.2022 13:10
  ...
  Ne možeš povećanje troškova uslijed inflacije i nestašice zbog rata u Ukrajini pokrivat iz ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  .... 05.12.2022 12:14
  ...
  Okrećemo se EU-u kao izvoru novca, reče gradonačelnica. A onda digne poreze i druge namete ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Jojo 04.12.2022 08:59
  Kapelijev terenski rad
  Kad im se ne da u Sabor, zastupnici pišu “terenski rad”, piše portal N1 ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Doktori i doktorice 03.12.2022 20:26
  Grad za tebe
  Ima tih hdz- ovih doktora i doktorica koliko god im treba. Nije ni skupo, treba samo obraz ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Z 03.12.2022 10:11
  Tko se okoristio pretrčavanjem
  Gari nije bio među osnivačima. Kad je grmilo bio je u HNS-u. Ali od pridošlica kad je prošla ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  .... 02.12.2022 20:33
  ....
  Gricko, Miško i Sivko
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  garda 02.12.2022 16:40
  Lago di
  Kako ne, pa Geri je bio na Lago di Garda i to više puta, nakon što je pretrčao iz Zvezdinog ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 13:20
  .....
  Napisao sam stara garda osnivača HDZ-a. Garda tj ZNG je osnovana kasnije oko mjesec dana ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Stara garda 02.12.2022 11:08
  ...
  Stara garda ,a većina ih nije bila ni u gardi kad je grmilo.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Nosač kofera 02.12.2022 11:07
  Doktor klaun
  Taj klaun je trebao nositi kofere kako mu je i preporučio šef u Jadranci, a ne gurati nos ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 10:24
  Kad je prošla opasnost ....
  Dali će buđenju iz kome pomoći stara garda osnivača Prkačin, Kikić, Levinger i drugi. I991.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Jel ga neko tražio 01.12.2022 13:54
  Nije, ali hoće
  Baš na toj zadnjoj objavi je njen kompanjon koji mlati lovu na kruzeru, a u ljubljenoj ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Bijar 01.12.2022 12:56
  Pasivni agresivci
  Ana je prošlim mandatom neispunjenih obećanja i proteklim dijelom ovoga, tekućeg napravila ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  asdf 01.12.2022 12:22
  Je li HDZ ML odumro?
  Izgleda da je njena nesposobnost zabrinula neumrežene hadezejce za budućnost stranke.
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 01.12.2022 12:19
  ......
  Voditelj na lokalnom radiju koji sam sebi tepa da je novinar. Na jednom mjestu kaže "čitao ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  gost 01.12.2022 10:02
  Svi sveci zaštitnici
  Nastupi na radiju Jadranka postaju redovita dopuna njenih propagandnih statusa na Fejsu.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Kim 30.11.2022 17:25
  demokracija kao u Sjevernoj Koreji
  Ta žena stvarno nema pametnijeg posla, vrhunski domet joj je posjet lokalnom radiju i ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 30.11.2022 15:11
  Cenzura
  Odmah nakon objave pao je komentar da je puno obećala a malo napravila. Sada ga više nema :P ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  gost 30.11.2022 14:56
  Advent aktualniji od veze s Putinovim oligarsima
  Eno se opet slikala. Na fejsu je objavila Upravo na Radio Lošinj - Radio Jadranka govorimo ...