Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Superhik u ministarstvu mora

Korisnička ocjena:  / 2
LošeNajbolje 

bilaverOgrađivanje plaža – što god lupetao državni tajnik Bilaver – jeste oblik privatizacije plaža. A da to neće biti lako jamčit će gradonačelnici i općinski načelnici. Naravno, ovo zvuči kao loš vic. Lošinjske plaže će od privatizacije, prema Bilaveru, štititi Ana Kučić koja je podržavala privatizaciju plaža hotela Alhambra i Bellevue i kad to nije bilo ni moguće niti zakonito privatizirati. Predloženim će zakonom, ako se usvoji, Ana Kučić dopustiti privatizaciju plaža ispred svih privatnih vila i hotela njenih dobrih poslovnih partnera, no sada – ako zakon bude usvojen – na zakonit način. Bilo koji zakon koji daje Ani Kučić ovlasti koje si ni ona sama nije usudila prisvojiti loš je zakon 

Od ministarstva na čijem je čelu ministar koji sam sebe opisuje kao osobu prosječnih intelektualnih sposobnosti ne treba previše očekivati. Pogotovo ne treba imati velika očekivanja ni od njegovog državnog tajnika zaduženog za more i pomorsko dobro Josipa Bilavera. Po svemu sudeći taj je još nižih intelektualnih i stručnih sposobnosti i od samog ministra. Za njegov karijerni uzlet vjerojatno je bilaverzaslužan i ulizički voajerizam koje najbolje ilustrira fotografija u opremi članka na kojoj se vidi kako uzbuđeno iz neposredne blizine nježnim pogledom promatra zagrljaj dviju sada ocvalih HDZ-ovih veličina. To mu je očito bila ključna referenca za poziciju državnog tajnika u Ministarstvu mora.
Njegovo napredovanje je primjer djelovanja tako zvanog Peterovog principa kojem ljudi napreduju do granice svoje nesposobnosti. No naš državni tajnik je napredovao daleko iznad granice svoje nesposobnosti, što bi možda prošlo neopaženo da ga nije zapalo braniti prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao uznemirenost javnosti zbog vrlo sumnjivih odredbi. Da nije tog interesa javnosti državni tajnik Bilaver se ne bi javno oglašavao, a njegova nesposobnost bi vjerojatno ostala ispod radara. Za nju bi znao samo uski krug njegovih suradnika, podređenih službenika i nesretnika koji su morali s njim komunicirati. Njegovu nesposobnost dobro su upoznali Ilovčanima koji su imali nesreću da s njim komuniciraju oko propalog projekta Mrtvaška.

Nema straha od privatizacije plaže - o tome će odlučivati gradonačelnica
Želeći umiriti javnost preplašenu mogućnosti privatizacije plaža, državni tajnik je medijima nesuvislo lupetao i time potvrdio da je strah opravdan. Treba se bojati svakog rješenja kojeg brani državni tajnik Bilaver jer javnost umiruje šaljući poruku da nema razloga za strah od privatizacije plaža iako niti jednom riječi ne opovrgava mogućnost njihove privatizacije. Naime, nije rekao da se plaže neće moći privatizirati već govori da će – navodno – privatiziranje biti otežano. A to dokazuje radosnom tvrdnjom da će jedinice lokalne samouprave imati ovlasti da kroz godišnje planove upravljanja pomorskim dobrom određuju namjenu plaža. Jasno je da tom tvrdnjom ne dokazuje kako neće biti moguća privatizacija plaža već samo da će o tome odlučivati JLS odnosno gradonačelnici koji donose planove upravljanja pomorskim dobrom.
Zaštita od privatizacije je dakle prema Bilaveru na lokalnim šerifima! Drugim riječima, državni tajnik opovrgava samoga sebe potvrđujući da je privatizacija plaža moguća, ali javnosti poručuje kako nema razloga za brigu, jer brana privatizaciji bit će prema novom zakonu - lokalni šerifi. U praksi to znači da zaštite neće biti. O statusu plaža će tako na otoku njenih djedova Lošinju i ostalim otocima oko njega odlučivati Ana Kučić! Da se smrzneš od te pomisli.
Pa tako kaže Bilaver da će Ana Kučić moći odlučivati o statusu plaža – na primjer – ispred vile Zagreb, Saborke ili plaža pred hotelima kupljenih „lovom iz Sibira" preko fonda tajnovitih ruskih oligarha . Zar to znači da neće biti privatizacije plaža?! Osim što je jeziva mogućnost da lokalni šerifi određuju namjenu plaža kroz operativne programe umjesto da se namjena plaža kao i svega pomorskog dobra određuje strateškim dokumentima odnosno prostornim planovima ta tvrdnja ili takva odredba zakona pokazuje da Bilaver pojma nema što je pomorsko dobro i ne zna što je to opće dobro. Državni tajnik u Ministarstvu mora ne zna da je pomorsko dobro u Republici Hrvatskoj po svojoj pravnoj prirodi opće dobro kako je to određeno Ustavom i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Opće dobro ne može biti u vlasti niti jedne pravne i fizičke osobe pojedinačno već su na uporabi svih. Ustav kaže da su opće dobro zrak, vode (u rijekama, jezerima, moru) i morska obala. Kao što se ne može privatizirati zrak tako se ne može privatizirati ni pomorsko dobro, pa stoga ni plaže. Još manje o tome može odlučivati Ana Kučić svojim godišnjim planovima upravljanja pomorskim dobrom i njoj slični lokalni šerifi kako to navodi Bilaver.

Logika ne stanuje u ministarstvu
Državni tajnik Bilaver umiruje javnost da neće biti ograđivanja kupališta slaboumnom tvrdnjom da „nije svako pomorsko dobro plaža". Pogrešnost tvrdnja kako će novi zakon omogućiti privatizaciju plaža Bilaver pokušava dokazati djetinjastom izrekom da nije svako pomorsko dobro plaža. I to je istina, ali to je nebitno. Bitno je da je svaka plaža pomorsko dobro. Spoznaja državnog tajnika Bilavera da svako pomorsko dobro nije plaža mu ne pomaže u negiranju mogućnosti privatizacije plaža prema novom zakonu. Nitko nije ni tvrdio da su samo plaže pomorsko dobro već da će se plaže moći privatizirati. Teza je u javnosti da će se novim zakonom omogućiti privatizicija plaža, a ne da će se privatizirati svo pomorsko dobro. A Bilaver mogućnost privatizacije plaža negira tvrdnjom da nije svako pomorsko dobro plaža ... Moramo se zapitati ne razumije li državni tajnik materiju koju brani ili se samo pravi blesav jer uznemirenu javnost, koju brine mogućnost privatizacije plaža, umiruje tvrdnjom da nije svako pomorsko dobro plaža kao da ta tvrdnja isključuje mogućnost privatizacije plaža.

Na visokom položaju, ali za suvislost prikraćeni državni tajnik uvjerava javnost da se ni u kojem slučaju ne može govoriti da će novi zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, naprotiv. Nakon ovakve tvrdnje normalan čovjek bi očekuje da mu se navedu odredbe koje bi trebale otežati ili onemogućiti mogućnosti ograđivanja i naplatu ulaska na plažu. Ali Bilaver ih ne navodi. Naprotiv – on ne navodi niti jednu odredbu koja bi onemogućila ili otežala privatizaciju plaža već potvrđuje da će to biti ovlast izvršnog tijela. Tako javnosti podmeće priču kako će novi zakon otežati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, a ne da će to biti moguće. „Jer će sad jedinice lokalne samouprave biti u aktivnijem polažaju u kontekstu plaža i upravljanja plažama", melje Bilaver istu besmislicu; tvrdi da novi zakon neće olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu, već upravo obrnuto – to će biti otežano. A otežano će biti zato što će o tome odlučivati gradonačelnici i načelnici.
Koliko bi bilo mudro i životno, a koliko uopće ustavno i zakonito, davati ovlast lokalnim šerifima da po svojoj volji upravljaju korištenje općeg dobra nisu pitanja kojima se opterećuje političar koji je napredovao daleko iznad razine svoje nesposobnosti. Gradonačelnicima dati pravo da odlučuju o privatizaciji plaža je u najboljoj maniri Superhikovog životnog mota – kradi sirotinji daj bogatima.

I ministar lupeta
Ograđivanje plaža – što god o tome lupetao državni tajnik Bilaver – jeste oblik privatizacije plaža. A da to neće biti lako jamče prema superhikovskoj ideji gradonačelnici i općinski načelnici. Naravno, ovo zvuči kao loš vic. Lošinjske plaže će od privatizacije, prema Bilaveru, štiti Ana Kučić koja je podržavala privatizaciju plaže hotela Alhambra i Bellevue i kad to nije bilo ni moguće niti zakonito privatizirati. Jasno je da će takvim zakonom, ako se takav usvoji, Ana Kučić bez problema dopustiti privatizaciju plaža ispred svih privatnih vila i hotela njenih dobrih poslovnih partnera, no sada – ako zakon bude usvojen – na zakonit način. Bilo koji zakon koji daje Ani Kučić ovlasti koje si ni ona sama nije usudila prisvojiti je loš zakon. A to upravo nudi novi zakon i to potvrđuju Bilaver, ali i ministar Butković u svojim manipulatorskim izjavama i medijskim spinovima.

Primjer takvog medijskog spina je ministrova izjava da nema govora kako će ovaj zakon omogućiti bilo kakvu zloporabu na pomorskom dobru . Time pokušava umiriti zabrinutu zbog mogućnosti privatizacije plaža. Zloporaba ili zloupotreba znači neispravnu, protuzakonitu upotrebu bilo čega. Javnost se ne boji nezakonite privatizicije plaža već se boji upravo zakonite privatizacije kakvu se želi omogućiti prijedlogom novog zakona. Nije problem – dragi ministre – što će netko zlouporabiti plažu tako što će je privatizirati, problem je što će ju privatizirati bez zloporabe odnosno, što će je privatizirati na zakonit način. Ali ova izjava razotkriva i naopaki mentalni sklop ministra. Problem je što on misli da se javnost boji zloporaba na pomorskom dobru i to mu je normalno. Bilo bi bilo logično da se zloporaba na pomorskom dobru ne boji javnost, već da se boje oni koji zloupotrebljavaju pomorsko dobro.

Na žalost po ministra prosječnih intelektualnih sposobnosti i još nesposobnijeg državnog tajnika svaka plaža je pomorsko dobro, a pomorsko dobro jest opće dobro koje nije moguće privatizirati i stoga je svaka privatizacija pomorskog dobra zloporaba barem dok se ne promjeni Ustav RH. Superhikovima iz ministarstva mora treba poručiti: šapu dolje sa plaža dok ne promjenite Ustav i ne oduzmete pomorskom dobru njegovo jedino svojstvo – svojstvo općeg dobra.

Do tada, kao što ne možete privatizirati zrak koji dišemo, vodu koju pijemo ne možete privatizirati ni plaže na kojima se kupamo. Udisati zrak, piti vodu i kupati se na plaži mogu svi, a ne samo bogati. O tome gdje će se tko kupati odlučuje svatko za sebe, a ne tamo neka gradonačelnica. Žalosno je da se to treba danas, u 2022. godini nekome objašnjavati.

No jasno je da se novim zakonom o pomorskom dobru na mala vrata gura zadnji čin kriminalne pretvorbe koje je započela privatizacijom društvenih poduzeća, a koja treba završiti jednako kriminalnom privatizacijom pomorskog dobra.

Komentari: 

116 # I sve mi se čini...hranitelj tuljana 2022-08-24 18:52
Autor je ovdje u pravu (vjerujem da ga, iako to ne spominje baš nikad, ipak na neki način zanima zaštita pomorskog dobra općenito, a ne samo ono što može predbaciti "Ani").

Jedan političar davno je rekao da ćemo postati "nacija kurvi i konobara". Hrvati masovno gube pristup Jadranu ali i svim drugim atraktivnim lokacijama. Već sad stranci su kupci u preko 80% kupnji nekretnina. Prekrasna obalna mjesta postaju pustoši bez ljudi i djece, koje su u gužvi samo dva ljetna mjeseca. Ostatak velebne vile i luksuzne zgrade ne služe životu zajednice nego sablasno stoje.

...međutim, nećemo biti ni spomenuta nacija kurbi i konobara, jer oni koji sve posjeduju, uvoze i spomenutu radnu snagu, sve više.

Žalosno je to. Ali opet, za koju "javnost" bi se obala trebala čuvati, kad nestajemo?! Pogledajte oko sebe, probudite se!?!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
117 # Selidba HaračićaDama sa Čikata 2022-08-24 19:30
Po ovome se dade naslutitit kako će Haračić fasovat i odselit na neko drugo mjesto kako bi vile Adelma i Nina dobile svoj komad mora i obale za privatnu plažu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
025 # Ne vjerovati banditimaGleda te u oči i laže 2022-08-24 19:37
Butković, Bilaver, Balija, Braut, Rak, Kučić, ... sve je to društvo koje će prevariti vlastite građane ne trepnuvši okom. Sve je poskupilo, otišlo u 3pm, država pokušava naći novce kojih nema, ako treba prodat će i pomorsko dobro, jedinu kategoriju koja je do sad bila zaštićena.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # .......... 2022-08-25 09:40
Citat Gleda te u oči i laže:
Butković, Bilaver, Balija, Braut, Rak, Kučić, ... sve je to društvo koje će prevariti vlastite građane ne trepnuvši okom. Sve je poskupilo, otišlo u 3pm, država pokušava naći novce kojih nema, ako treba prodat će i pomorsko dobro, jedinu kategoriju koja je do sad bila zaštićena.
žgadija gleda samo osobnu korist
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
22 0 # ....Domaći 2022-08-24 20:38
Mislim da bi Ilovčani koji su izgubili bitku i mol i cestu i liniju 311 mogli prestati pisati na svaku temu na ovom portalu, oni o Mrtvaški. Gospodo Ilovčani izgubili ste i prestanite kukati jer ovdje se piše o koncesiji na pomorsko dobro i plaže koje nam država želi oduzdti. O ovoj temi pušite
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
114 # Vrući krumpirIz ruke u ruku 2022-08-25 08:43
Kako čitam SOS Ilovik...Ilovča ni neće stati.Očito je da nekome vrući krumpir mora opeći ruke.Još je tu i tužba Butkovića. Domaći bi sve gurnuo pod tepih.
Možda Ilovčani i spase pomorsko dobro.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # DOMAĆI..... 2022-08-25 13:35
Preglupi ste za Ilovčane!Rastur ili su vas ko beba zvečku!Da sam na vašem mjestu dao bi ostavku!iz kuće ne bi izlazio od sramote.Vi ćete grad voditi skupa s Devčičem!smiješ ni.Postali ste predmet sprdnje po Lošinju ko Balija na karnevalu!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
112 # "Domaći" je kretenlujo 2022-08-25 09:26
Ovaj s nickom "Domaći" je običan krele. I ta činjenica je dovoljna. Ilovčani su im sjebali pamet i onemogućili totalnu urbanizaciju juga otoka. A silne novce su uložili i izgubili ogromne dobiti jer ništa ne ide. ni luka Mrtvaška niti cesta. Pušiona. Bravo Ana i Filipe, barem ste na ovom primjeru dokazali da vam se stalo do lovatara i građevinske mafije, a ne do nas otočana. Otoka vaših i naših pradjedova. Ubetoniranih, kao i mozak ovoga "Domaćeg".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Domaći autistgost 2022-08-25 14:05
Citat lujo:
Ovaj s nickom "Domaći" je običan krele. I ta činjenica je dovoljna.
Osim što je pisao kao autistično dijete koje ne kontaktira sa svijetom i ne vidi ili ne mari za to što se piše i komentira nego kao da živi u nekoj svojoj izmišljenoj stvarnosti naštetio je gradonačelnici. Tvrdio je da su Ilovčani svojim uspjehom u rušenju projekta Mrtvaška radili po programu Ane Kučić na izborima. Jer da je obećala spriječiti urbanizaciju južnog dijela otoka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Tvrd je orah taj Otok cvijećaZZ 2022-08-27 10:11
Citat lujo:
Ovaj s nickom "Domaći" je običan krele. I ta činjenica je dovoljna. Ilovčani su im sjebali pamet i onemogućili totalnu urbanizaciju juga otoka. A silne novce su uložili i izgubili ogromne dobiti jer ništa ne ide. ni luka Mrtvaška niti cesta. Pušiona. Bravo Ana i Filipe, barem ste na ovom primjeru dokazali da vam se stalo do lovatara i građevinske mafije, a ne do nas otočana. Otoka vaših i naših pradjedova. Ubetoniranih, kao i mozak ovoga "Domaćeg".
LAKO SE TUĐIM KUNAMA INATITI… pišu Ilovčani na fejsu:

Već je, eto, dvanaesti dan otkad je javnosti službeno priopćen krah projekta „Mrtvaška“, a još uvijek zaštitari angažirani po ŽLU Mali Lošinj čuvaju gradilište koje više niti formalno ne postoji. I ne samo da čuvaju, nego onemogućavaju ljudima dolazak na Ilovik, legitimiraju ljude, traže od ljudi razloge zbog kojih su odlučili putovati baš na otok Ilovik, onemogućavaju pristup vozilima muliću, zabranjuju ljudima kupanje, i, jednom riječju, provode samovlast.

Samovlast je to koja košta, košta otprilike 1.200.000,00 naših kuna, do sada…
Zamislimo samo da netko, nekakvi zaštitari (ili Ilovčani?) npr., legitimiraju ljude na nekom drugom dijelu pomorskog dobra (jer stijene u uvali Mrtvaška danas jesu „samo“ pomorsko dobro!), traže od njih razloge zbog čega su odlučili otići na kupanje baš na taj dio pomorskog dobra a ne negdje drugdje, traže obrazloženja kamo su naumili ići preko pomorskog dobra i sl. Vjerujemo da bi to izazvalo pravu buru jer se krše osnovna ljudska prava. Ali ovdje, županijske i gradske vlasti na to šute, štoviše organiziraju takvo ponašanje i maltretiranje Ilovčana, ali i drugih, svih onih koji idu u uvalu Mrtvaška ili kroz nju pokušavaju proći.

To naravno ne smeta policiji i njezinom vodstvu. Izgleda, to je država za koju su se oni borili i koju zagovaraju, to je po njima država za koju su tisuće izgubile živote, zdravlje, članove obitelji…

A da bi stvar bila paradoksalnija, tako se ponašaju i nakon što su po nalogu politike, a bez ikakvog zakonskog utemeljenja, odnosno baš protivno svim zakonima, 13. lipnja intervenirali protiv mirnih mještana otoka Ilovika, da bi samo dva dana nakon te sramotne i nezakonite intervencije bilo potpuno jasno da od projekta Mrtvaška neće biti ništa.

Dakle, samo dva dana nakon što je politika te iste ljude zloupotrijebila , a oni se dali zloupotrijebiti , ti isti ljudi i danas krše sve zakone, opet poslušno po nalogu te iste politike, i zatvaraju oči na očite nezakonitosti. Više u Mrtvaškoj nema patrola, nema nadzora da li se krši javni red i mir. Nema više svakodnevnih obilazaka policije… A zašto bi i dolazili, pa tamo su sada zaštitari koji obavljaju sve kontrole, dapače i puno više od toga…

Zaboravljaju svi da je svaka sila za vremena, da će jednom skinuti uniformu i da će bez uniforme morati svojim sugrađanima pogledati u oči… Ali to bi bio problem za one koji imaju srama i straha Božjega… Poslušnima je nažalost poslušnost bila i ostat će jedina vodilja…
Nije to jedina apsurdnost i nezakonitost.
Ni od naše brodske linije još nema ništa unatoč tome što projekt „Mrtvaška“ više ne egzistira i unatoč tome što je Mjesni odbor Ilovik zatražio vraćanje linije.

Liniju su nam, podsjećamo, ukinuli u samo jedan dan kada je Agencija za obalni linijski pomorski promet, po nalogu ministra, donijela odluku o novom plovidbenom redu. Tom je odlukom mijenjan plovidbeni red za tri brodske linije, brodsku liniju Mali Lošinj – Susak – Unije, katamaransku liniju Mali Lošinj – Rijeka, i našu, liniju 311 Ilovik – Mrtvaška.
I dok je za prve dvije linije tom odlukom doista mijenjan plovidbeni red, pod krinkom izmjene plovidbenog reda tom je odlukom ukinuta linija Ilovik – Mrtvaška. A linija je to koju je svojom odlukom, temeljem čl. 19. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu uspostavila vlada RH. U ovom je slučaju plovidbeni red mijenjan tako da brod više ne plovi u luku Mrtvaška nego u luku Mali Lošinj, dakle osam puta duže, a linija se i dalje, naravno, zove linija 311 Ilovik – Mrtvaška, iako Mrtvašku ni putnici ni teret ne vide.

Znali su oni u Agenciji dobro da petljaju, da muljaju, da rade nezakonito i da državi nanose ogromnu štetu, da o šteti stanovništvu malog pučinskog otoka i ne govorimo.

I danas, umjesto da odmah po objavi kraja projekta vrate liniju i štetu svedu na minimum, sada opet petljaju i otežu, prebacuju vruće krumpire pokušavajući stvoriti privid da nisu oni ti koji bi trebali vratiti liniju, nego da to ovisi o nekom drugome. Čekaju da, tobože vraćanje linije, zatraži ŽLU Mali Lošinj ili Grad Mali Lošinj, ili da ovi potonji daju suglasnost na „novi“ stari plovidbeni red. Čak o tome zbore i u medijima gdje javno navode kako vraćanje linije ovisi o ŽLU Mali Lošinj i Gradu Malom Lošinju. A Županija i Grad, naravno, otežu, moraju se nekako osvetiti za krah projekta pa zašto ne bi malo otegnuli s vraćanjem linije? Lako se tuđim kunama inatiti… Koliko god to koštalo porezne obveznike, jer za stanovništvo ih ionako nije briga. Dapače…

Moraju svi nekako zamaskirati ono što su radili, moraju pred javnošću sve zamagliti i stvoriti privid poštivanja zakonskih procedura.

Ali opet griješe. Griješe po tko zna koji put. Opet podcjenjuju Ilovčane i njihovu pamet.
A mi im samo savjetujemo: odmah vratite liniju i svoj položaj učinite manje teškim!

Ne zaboravite: za sve što ste napravili, odgovarat ćete.

Sud uvijek dođe na red, ako ne u ovom sastavu vlasti, doći će u drugome. A onda, neće vas spašavati ni ministar ni vaša odanost i slijepa poslušnost bilo kojem političkom moćniku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 0 # Domaći...... 2022-08-25 13:39
Nervoza i panika kod Ilovčana(ovi koji pišu ovdje) jer izgubili su i ovce i nivce. Danas čitam da će im Agencija dati liniju 311,5 koja ide direktno za Lošinj preko Suska.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Superkik u ministarstuBonaca 2022-08-25 13:45
Na toj lininji ces ti putovat.Kre.... ne govori ono sto ne pise...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Nema pomakaGost a 2022-08-26 15:03 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Mrtav projekt Mrtvaškagost 2022-08-26 15:49
Citat Gost a:
Temu je obradio i Purić u Novom listu: Repovi slučaja Mrtvaška: Jedna obitelj traži obeštećenje, povratak brodske linije neizvjestan
Iznajmljivačima je lani propala sezona, a ove godine su imali probleme zbog prilaza kući za odmor i neispravne vode pa prijete sudom ako ne dobiju odštetu.
Prigovori opozicije
Kako smo već izvještavali, Mario Franković, nestranački član (ali u koaliciji sa SDP-om) Gradskog vijeća Malog Lošinja, prozvao je gradonačelnicu Anu Kučić (HDZ) da nije pokrenula izradu urbanističkog plana uređenja Mrtvaške, da je trebala prirediti javnu tribinu na kojoj bi projekt bio predstavljen najširoj javnosti, a da je naposljetku trebala »svojim utjecajem zaštititi Ilovčane«. Ujedno, Franković je stava da projekt treba realizirati, ali tako »da bude u interesu svih otočana«.
Također opozicijski vijećnik Rudolf Ivković (HSLS) u svojem je priopćenju postavio pitanje odgovornosti za »izdavanje građevinske dozvole koja nije u skladu sa Zakonom«, zatim tko će urediti na početku radova raskopan prilaz starom pristaništu da bi se u pogon vratila linija Ilovik-Mrtvaška , te hoće li naposljetku biti izgrađena nova cesta od Malog Lošinja prema Mrtvaškoj. Ujedno postavlja pitanje koliko je novca potrošeno na zaštitarske službe dežurne na licu mjesta.
Nezadovoljni iznajmljivač
Osim Ilovčana, zainteresirana strana je i obitelj Bonić iz Velog Lošinja, koja u neposrednoj blizini uvale Mrtvaška iznajmljuje kuću za odmor.
Toni Bonić požalio se da mu je lani zbog početka radova propala turistička sezona, a ove godine odvija se uz probleme – vodovodna cijev izložena je suncu i zbog toga ne preporuča svojim gostima pijenje te vode, a prilaz kući je preko kamenjara, pošto je raniji betonski prilazni put raskopan pri radovima.
Kako kaže, očekuje da mu se netko iz Županije, odnosno Županijske lučke uprave javi i predloži obeštećenje, kako slučaj ne bi dospio na sud.
Županijska lučka uprava Mali Lošinj izvijestila je da će sa sanacijom raskopane Mrtvaške krenuti kada krug gradilišta napusti, odnosno sve svoje stvari odnese, izvođač radova s kojim je raskinut ugovor.

Povratak brodske linije neizvjestan
Nezadovoljstvo stanovnika Ilovika ponajprije je izazvalo (privremeno) ukidanje brodske linije Ilovik-Mrtvaška , za njih najbržeg puta prema lokalnom i regionalnom središtu. Posljednjih mjeseci, naime, brod plovi iz Ilovika prema Malom Lošinju, što je mnogo dulje, a za nepovoljnoga vremena prema Velom Lošinju.
No, još uvijek je neizvjesno hoće li, i kada, biti ponovo uspostavljena brodska linija od Ilovika do Mrtvaške, što je u nadležnosti Agencije za obalni linijski pomorski promet. U Mjesnom odboru Ilovika kažu da su takav zahtjev uputili Agenciji netom po odluci Županijske lučke uprave o obustavljanju radova

novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 0 # ........... 2022-08-26 17:59
Šta je vama.Linija Ilovik Mrtvaška je zatvorena za uvijek.Pa to je dogovoreno kada je zatvoren i projekt rive na Mrtvaški.ŽLU i Agencija su se tako dogovorile a bio je i predstavnik Mjesnog odbora.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Novo žarište klijentizmagost 2022-08-27 09:56
Vratimo se temi ograđivanja plaža koje je očito "zadnji čin kriminalne pretvorbe koje je započela privatizacijom društvenih poduzeća, a koja treba završiti jednako kriminalnom privatizacijom pomorskog dobra." O tome piše i portal Deutshe Welle:
Hrvatsko pomorsko dobro i zlo
Kako se čini, Hrvatska priprema zakone po kojima obala više neće biti zajednička imovina svih građana. Tvrdi se kako takve "privatizacije" neće biti, ali je sigurno da će tu biti još burne rasprave.
...
Brojni su primjeri lokalnih afera s burnim reakcijama na uzurpiranje te vrste zajedničke imovine.

Tako je barem dosad bilo, a ne znači da će i ostati. U javnost je procurilo nešto detalja o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Više je upućenih i zainteresiranih reagiralo veoma kritički na taj zakon. Prema onome što se zasad doznalo, Hrvatskoj prijete dva legislativna momenta. Prvo, moglo bi se odlučiti da lokalne vlasti brže i lakše odobravaju privatne koncesije radi komercijalizira nja obale. Drugo, predviđa se mogućnost izvlaštenja vlasnika parcele uz pomorsko dobro na koje baca oko neki poduzetnik...
...
Obala za strikane i netjake

Državna je strana brže-bolje odgovorila, na javno iznesene prigovore, da to ipak nije tako. Ministar Oleg Butković naglasio je da „nikome normalnom ne bi palo na pamet“ da građanima onemogući pristup moru. No u praksi bi se moglo dogoditi da jednom, kad ta briga padne na lokalne političare, proradi novo žarište klijentelizma. Državna razina ne bi se smatrala krivom, premda ustvari ona omogućuje taj zaokret. Što se pak tiče izvlaštenja s posjeda, ranije je ono bilo omogućeno za golfere i graditelje zelenih elektrana.

Investitori u golf-terene ili vjetroelektrane , primjerice, u različitim su momentima imali to ekskluzivno pravo. Ako im se prohtje zemljište nekoga tko ne želi prodavati svoju zemlju, tu je država da ga potjera bez daljnjeg objašnjenja. Uz financijsku naknadu, naravno, ali bez mogućnosti izbora. Naknadno je to pravo za golfere ukinuto, nakon brojnih protestnih akcija. No duh je već bio pušten iz boce pa se prijetnja vraća s drugih ulagačkih pozicija, a jednako zlokobna. Potencijalni razmjeri joj se vide i po primjerima Italije ili Grčke.
Cijeli članak vrijedi pročitati da znate šta vas čeka:
www.dw.com/.../a-62922190
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • »Tko šiša Ustavni sud, bitan je interes stranke«

  hranitelj tuljana 05.06.2023 19:50
  Blago nama.
  Kako se taj čovjek u sve razumije, čudo jedno. Neki su zastupali stav da samo liječnici ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Kako to ? 05.06.2023 18:29
  Kako to ?
  Kako to da nije nazočila slikavanju s popovima na Kalvariji ? Možda zato što je Gari bio ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  TZ 05.06.2023 17:58
  Pravila za poziranje
  Neće odustati. Lajkovi su joj pokazatelj popularnosti kod onih koji o političarima sude ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Agent WD 40 05.06.2023 17:36
  Grljenje s gradonačelnicom
  Mislim da ne šalje poljupce nego te smajlićem poziva u zagrljaj. Koliko vidim u tekst je ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  JL 05.06.2023 17:35
  Odabrala AK
  To su dizajnerske boje
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  gost 05.06.2023 17:04
  Mladež HDZ-a
  Ni ne mora ju se trpati u svaku priču. Trpa se ona sama. Nikome ne prašta, a ovaj predsjednik ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Milan 05.06.2023 15:54
  Nevidoviti
  Iako nemam niti jednu lijepu riječ o mandatu gradonačelnice, ne bih nju trpao u svaku priču.
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  OMG 05.06.2023 15:08
  OMG
  Jel to ovako treba biti po projektu ili nekako od oka. Bit će veselo ako ovako uredi cijelu ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  ..... 05.06.2023 14:49
  ...
  Možda odustane kad umjesto gomile lajkova na fejs bude dobijala provokativne komentare s ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  ..... 05.06.2023 14:43
  ...
  Možda po receptu onoga Kuščevića?
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  g.o.s.t. 05.06.2023 14:39
  Ne vrijedi 5000 eura!
  5000 naših eura! Ne svojih. Puno novca za malo svoje promiđbene koristi i nikakve naše ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  ..... 05.06.2023 14:38
  ....
  Niti ja ne poznajem AP, ali znam da je seronja.
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  .... 05.06.2023 14:04
  Pitanje kako sve stigne
  Evo ja se divim gospodinu Devčiću. Kad narastem želim biti kao on. Ali da budem kao on moram ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  gost 05.06.2023 13:04
  Stvar iskustva
  Da si pažljivo pročitao moj komentar možda bi primjetio da ničim nisam pokazao da poznajem ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  pitanje morala 05.06.2023 12:54
  Deva
  Da je Deva osvojio i tri olimpijska zlata, kao dužnosnik bi imao moralnu obvezu odreći ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Milan 05.06.2023 11:55
  Vidoviti
  Čudno koliko dobro poznajete prilike i odnose među spomenutim osobama, a ne poznajete nikog ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  momo 05.06.2023 11:33
  Krpanje infrastrukture
  Krpanje rive je naredila zbog posjete ministra Butkovića a ne zbog nekog prolaznika koji ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Tariguz 05.06.2023 10:55
  Ima se, može se!
  Pohvalila se tom kupnjom reklame i na svom Fejsu. Reklamu je nazvala intervju i poručuje ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  gost 05.06.2023 10:11
  Pitanje upletenosti
  Ne mogu suditi o osnovanosti ovih žalbi na osobu koju nazivate "klaun". Ne poznajem ni njega ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Lero 04.06.2023 13:18
  Pigpong u GV
  Tako je i sa Zajednicom sportova. Predsjednik je zaposlenik gradske tvrtke i član Gradskog ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Rambo 03.06.2023 17:47
  Presstitucija
  To je prostituiranje novinarstva, tzv. presstitucija. Ali da nema mušterija kao što je naša ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  gost 03.06.2023 17:07
  Oni će tako nastaviti i dalje
  Anu Kučić to nije spriječilo da u izbornoj kampanji laže "Stalna ulaganja u infrastrukturu ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Laže koza 03.06.2023 15:03
  A laže i rog
  Kako su se razbježali volonteri kad imaju jednu koja je važnija od svih medicinskih radnika ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  Zico 03.06.2023 12:31
  ...
  Prava istina je da godinama nema nikakvih ulaganja u održavanje rive, dok se netko ne ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  gost 03.06.2023 11:02
  Doživi Lošinj: Riva Lošinjskih kapetana
  Da je drska laž bila poruka "Stalna ulaganja u infrastrukturu i podizanje standarda javnih ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Ramboid 03.06.2023 10:22
  Ping pong u Gradskom vijeću
  Kad je nešto pod kontroloma HDZ-a ne treba te čuditi kad se sve radi u u interesu ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  Murinjo 03.06.2023 08:06
  Stvaranje iluzije
  Svakome tko se iole ozbiljnije bavio sportom poznat je efekt fenomenalnih rezultata koje ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  TZ 02.06.2023 17:39
  Instagramuša
  Sama za sebe kaže da nije klasična političarka, što je istina, ali ne radi onog što ona ...
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  ..... 02.06.2023 16:35
  ....
  Po postignutim rezultatima u zadnjih 6 godina reklo bi se da je to osnovna profesija.
   
 • Druga obljetnica proglašenja jednoumlja

  TZ 02.06.2023 14:32
  Dopunska profesija
  Fotka je iz serije koju je AK snimila za prodaju. Besplatni uzorak možeš skinuti u nižoj ...