Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Inicijativa za anonimno denunciranje

Korisnička ocjena:  / 8
LošeNajbolje 

prijavaposlanaSvrha besmislenog pridruživanja besmislenoj inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje nije borba protiv bespravne gradnje već političko parazitiranje na bepravnoj gradnji. Da je gradonačelnici zaista problem bespravna gradnja ona bi ju spriječila ili zaustavila, a ne bi ju poticala ni omogućavala ili, u najboljem slučaju, ne bi ju godinama ignorirala. Jer gradonačelnica već ima dovoljno alata za borbu protiv bespravne gradnje i za to joj ne treba bilo kakva tuđa inicijativa i aplikacija 

Što će nam institucije kad imamo inicijativu i aplikaciju
Politiku bezsadržajne pojavnosti gradonačelnica Malog Lošinja je razvila do savršenstva. To pokazuje svakim danom i svakim svojim postupkom pa je tako prije nekoliko dana održala tiskovnu konferenciju, a danas o tome čitamo i u plaćenom otočnom prilogu Novog lista; o velikom koraku naprijed u borbi protiv bespravne gradnje. Taj veliki korak naprijed je priključivanje Inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje okupljenje oko stranice bespravnagradnja.hr koju su pokrenuli IDS-ovi gradovi ...". Pompoznu tiskovnu konferenciju za objavu besmislenog priključenja inicijativi može prirediti samo netko tko želi stvoriti privid o sebi kao borcu protiv bespravne gradnje. U naravi nije se dogodilo ništa osim što je na mrežnoj stranici bespravnagradnja.hr na poveznici gdje se navode članovi inicijative dodan i grb Grada Malog Lošinja.

Grad Mali Lošinj se dakle pridružio jednoj internetskoj stranici i jednoj aplikaciji!

Sadržaj stranice ja pravno dvojben, a aplikacija je u osnovi besmislena. Zašto je stranica pravno dvojbena? Zato jer se na stranici objavljuju lokacije i fotografije navodno bespravnih objekata, a da pri tome nije jasno tko je i temeljem kojeg postupka i kojih podataka utvrdio da se zaista radi o bespravno sagrađenom objektu. Teško da je Inicijativa ta koja je ovlaštena utvrđivati koji je objekt bespravan

A zašto je aplikacija besmislena? Besmislena je jer se sumnja na bespravnu gradnju podnosi nekakvoj inicijativi odnosno – nikome. Svrha prijave nije provođenje postupaka kojom bi se utvrđivala bespravna gradnja već je svrha anonimno denunciranje te podlo demagoško i političko parazitiranje nesposobnih i netalentiranih lokalnih političara na ozbiljnom društvenom problemu.

Najsmiješnije je pri tom to što se nakon „uspješne" prijave bespravne gradnje anonimnog prijavitelja obaviještava da će prijavu zaprimiti komunalni redar odabrane općine ili grada i državni inspektorat, a kopija prijave će biti sačuvana u bazi podataka. Dakle, prijavu bespravne gradnje na području Grada Malog Lošinja zaprimit će malološinjski komunalni redari! Tolika pompa za stranicu i aplikaciju kojom se upućuje građane da anonimno prijavljuju bespravnu gradnju neslužbenim kanalima umjesto da se ohrabri građane da prijavu predaju u gradsku pisarnicu ili Državnom inspektoratu.

Svrha besmislenog pridruživanja besmislenoj inicijativi nije naravno borba protiv bespravne gradnje već političko parazitiranje na bepravnoj gradnji. Da je gradonačelnici zaista problem bespravna gradnja ona bi ju spriječila ili zaustavila, a ne bi ju poticala ni omogućavala ili u najboljem slučaju ne bi ju godinama ignorirala.

Na području Kurila – Liski se navodno nalazi više od 500 bespravnih objekata. Bilo bi dobro kad bi gradonačelnica odgovorila na pitanje koliko je od tih više od 500 objekata sagrađeno na zemljištu u vlasništvu Grada Malog Lošinja. Dobar dio bespravnih objekata je izgrađen na gradskom poljoprivrednom ili državnom poljoprivrednom zemljišu koje je u zakup dao Grad. Nažalost, u velikoj mjeri su ta zemljišta davana u zakup voljom gradonačelnice a ne putem obaveznog javnog natječaja. Dakle dio bespravne gradnje može se lako rješiti raskidanjem ugovora o zakupu i uklanjanjem bespravno izgrađenog. Veliki dio bespravne gradnje se odnosi na postavljanje kontejnera, mobil-homova, manjih kućica, roštilja, zatvaranja nerazvrstanih cesta. Sve to je upravo u nadležnosti komunalnih redara. Komunalni redari imaju zakonske ovlasti donositi rješenja o uklanjanju bespravnih objekata i nadležni su ih izvršavati.

Grad ima komunalne redare. Na čelu grada je gradonačelnica. Logičan zaključak je da gradonačelnica već ima dovoljno alata za borbu protiv bespravne gradnje i da joj za to ne treba bilo kakva aplikacija. Ima mogućnost raskida ugovora o zakupu, ima komunalne redare koji mogu donositi rješenja o rušenju, no gradonačlenica se protiv bespravne gradnje bori pridruživanjem besmislenoj inicijativi i infantilnom aplikacijom za denunciranje.

Na otoku njenih djedova i njen tata je bespravni graditelj
Koliko je apusurdna gradonačelničina borba protiv bespravne gradnje na »otoku njenih djedova« pokazuje i prijava autora ovog teksta na stranici bespravanagradnja.hr – podnesena samo probe radi o funkcioniranju stranice.  Prijavljena je bespravna gradnju na k.č. 4969, 4975, 4959/1 sve k.o. Mali Lošinj. Radi se o bespravnom objektu kojeg je na svom masliniku ali i na masliniku u vlasništvu Republike Hrvatske i Grada Malog Lošinja sagradio otac same gradonačelnice. Da joj je stvarno stalo do bespravne gradnje zasigurno bi riješila barem ovaj slučaj bespravne gradnje. Ali nije. Radila je upravo obrnuto, štitila je i poticala obiteljsku „investiciju". Ne da nije poslala komunalne redare da ureduju, nego je i bez natječaja dala u zakup svom ocu maslinik na kojem se nalazi dio bespravno izgrađenog objekta. Zbog toga se ovaj medijski cirkus s pridruživanjem nekakvoj inicijativi treba gledati samo kao još jedan običan dan u uredu gradonačelnice.

Dan u kome će se nerad prikazati kao rad, dan u kome će forma sakriti nedostatak sadržaja. Ona kojoj borba protiv bespravne gradnje nije ni u peti pokušava se prikazati kao neumorni borac protiv bespravne gradnje. Ona koja nije poduzela niti jedan korak protiv bespravne gradnje, koju u stvari aktivno potiče, naslovom članka u Novom Listu se hvali da je poduzela još jedan korak protiv nelegalne gradnje! Ako je pridruživanjem Inicijativi poduzela ipak prvi korak to je korak u krivom smjeru. Pravi korak bi bio nalog komunalnim redarima da rade svoj posao.

objekt

Komentari: 

030 # TonnyNeimar 2023-04-12 20:16
Kako da komunalni redar da bilo kome nalog za uklanjanje kampera, kad je sam na Gradskom zemljištu dobivenom bez javnog natječaja postavio kamper? Možda i može
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
030 # Cornix cornici oculos non efzfodiet.Nandor 2023-04-12 21:02
Znači imamo gradonačelnicu čiji otac je bespravni graditelj, a ona po tom pitanju ništa ne poduzima, i imamo komunalnog redara koji je i sam također bespravni graditelj, pa ništa ne poduzima ni protiv sebe ni protiv drugih. I sad bi građani od njih dvoje trebali očekivati što?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # NeredRedar 2023-04-14 12:07
Citat Neimar:
Kako da komunalni redar da bilo kome nalog za uklanjanje kampera, kad je sam na Gradskom zemljištu dobivenom bez javnog natječaja postavio kamper? Možda i može
Što može komunalni redar napraviti u ovolikom neredu u prostoru?
Pogotovo što više ni sam ne zna tko je s kime povezan, kod koga smije doći kad ih je više kod kojih ne smije.
I komunalni redari trebaju živjeti sa svojim susjedima i pogledati ljudima u oči ako od njih traže dozvole dok u isto vrijeme miljenicima vlasti ne treba ništa.
Smije li redar pitati najbližu suradnicu gradonačelnice zašto njena šefica paradira s bespravnim graditeljem i poreznim prevarantom koji je prijetio vatrenim oružjem njenom mužu i zbog toga bio priveden?
Smije li taj komunalni redar zabraniti daljnje radove na vili tog velikog domoljuba kod kojeg su glavni gosti ljudi koji imaju ogromnu moć na svim razinama?
Ne budite smiješni, pustite komunalne redare na miru, oni su zadnji koji su odgovorni za ovakav kaos u gradu za nas.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
025 # Psi lajuKaravane prolaze 2023-04-12 21:45
Ne laprdajte ako niste s otoka njihovih djedova, kako kaže dragi Aleksandar.
Pravila vrijede samo za stoku sitnog zuba, za elitu su pravila zato da se krše.
Izjaviš neku glupost, priključiš se nekoj bezveznoj inicijativi, slikaš se u joga položaju na lažnom logeru, platiš objavu u novinama i sljedeći izbori su dobiveni.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
224 # zna se da se ne znatin 2023-04-13 10:11
To što otac gradonačelnice bespravno gradi ne znači da je ista s time upoznata,ona NE ZNA, isto kao što predhodni gradonačelnik iz iste ZNA SE partije nije znao da mu tadašnji prijatelj u Artatorama gradi marinu,možda bi trebalo pitati čija je bespravno izgrađena kuća u Liskoj Slatini,možda Kamalić nešto zna.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
122 # ........ 2023-04-13 11:16
Naravno da nije znala, kao što nije znala da joj otac godinama ne plaća najam za gradski prostor, pa je iz čistog neznanja sa njim obnovila ugovor o najmu istog. Kad je bal, nek je maskenbal.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # KalvarijaSrđan 2023-04-13 13:02
Klikni na poveznicu da vidiš sliku!
google.com/.../...
google.com/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # Tata patentiraoProzirni 2023-04-13 20:39
Citat Srđan:
Klikni na poveznicu da vidiš sliku!
google.com/.../...
google.com/.../...
Staviš dva razmaknuta kontejnera, na njih staviš limeni krov i nakon desetak godina obzidaš kontejnere i imaš objekt. Budale neka grade s građevinskom dozvolom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # sve za rubljerusofobija 2023-04-16 12:21
Kako je moguće da se za objekte vila na ćikatu izdaje uporabna dozvola za objekte izgrađene prije 1968 godine kada su bile manje kvadrature i manjih etaža.
ali je za to zaslužan Fućić ili Almedina koja je sve to potpisala i koja za sve mora pitati ili po direktivi mora potpisati naredbom Fućića.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Puna usta praznih obećanjaPrinceza na zrnu graška 2023-05-05 09:06
Prošlo je više od mjesec dana od objave gradonačelnice da se Grad Mali Lošinj pridružio inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje. Iako su u međuvremenu građani prijavili popriličan broj bespravnih objekata, na portalu bespravnagradnj a.hr i dalje nema nikakvih pomaka.
Gradonačelnice, što se čeka? Tko vodi ovaj grad? Jel opet oporba kriva za nerad u gradskoj upravi?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Prolaz na ispitu dvoličnostiZagor 2023-05-25 11:18
Citat Princeza na zrnu graška:
Prošlo je više od mjesec dana od objave gradonačelnice da se Grad Mali Lošinj pridružio inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje. Iako su u međuvremenu građani prijavili popriličan broj bespravnih objekata, na portalu bespravnagradnj a.hr i dalje nema nikakvih pomaka.
Gradonačelnice, što se čeka? Tko vodi ovaj grad? Jel opet oporba kriva za nerad u gradskoj upravi?
Gradonačelnica je pred biračima odglumila odlučnost u borbi protiv bespravne gradnje. Ali to je čista demagogija. Od početka je znala da je pridruživanje IDS-ovoj inicijativi, postavljanje stranice bespravnagradnj a.hr za podnošenje prijava isto što i pišanje uz vjetar. Ona zna da njenoj stranci nije u interesu sprečavanje nezakonite gradnje što se pokazalo na sjednici Sabora. Naime, prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji, predlagatelja kluba zastupnika IDS-a je odbačen.
Zastupnik IDS-a je to komentirao "Otvorili smo temu bespravne gradnje prije šest godina, čekali smo Vladu da ponudi rješenje, dočekali ga nismo, broj građevinskih inspektora smanjio se za 30 posto, pokušali smo ponuditi rješenje da lokalna samouprava preuzima dio odgovornosti i komunalni redari bi zaustavili gradnju do dolaska inspektora. Vi to niste prihvatili, slušate samo mišljenje Vlade. Isključivost će i vas isključiti, HDZ-ovci, pali ste na ispitu, nema popravnog.”
Na ispitu je pala i bivša simpatizerka HDZ-a. A upisala se u HDZ zato što je takav. Ali na ispitu dvoličnosti i demagogije je prošla.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Mrkomir 27.05.2023 18:20
  Zanimljiv status
  Dužna sam ovim putem reći... i.imgur.com/IttorkU.png (http://i.imgur.com/IttorkU.png) Zanima ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 17:22
  Pametni otok njenih djedova
  Vjerojatno nije nazočila jer da je već bi se na fejsu pohvalila. I pozirala za zajedničku fotkuNa ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Odgovornost 27.05.2023 15:52
  Na papiru
  Možda će odgovarati isti onaj koji je odlučio da vlasnik stare osnovne škole ne plaća ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 13:33
  Za pametne otoke trebali bi pametnu vlast
  Za razvoj pametnih i održivih otoka građani trebaju birati pametnu vlast. Lošinjski birači ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 12:33
  Samo pljuneš i zalijepiš
  Hmm, nekoliko... ima toga nekoliko stotina duž cijele rive. Samo nekoliko primjera ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 11:51
  Totalni raspad
  Strava!!! Utukli su milijune kuna u ništa. Hoći li netko za ovo odgovarati? Što kaže ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  DD 27.05.2023 11:09
  A oni pričaju o pametnim otocima
  Ovo je još dobro, ali pogledaj rivu na Susku :cry: morski.hr/.../...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  VR 27.05.2023 09:44
  Povlašteni klijent gradske vlasti
  Bezobrazluk pročelnice Žunić imat će priliku ponovno doći do izražaja jer je oštećeni ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  LP 27.05.2023 09:38
  Doće maca na vratanca
  A kada im u postupku javnog savjetovanja dobronamjerno ukažeš na komunalne probleme, onda za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  nemaju pojma o životu 27.05.2023 07:24
  nesposobni za voditi grad
  Zato jer lažu. Kad ih pitanje zatekne u raskoraku, onda na prvu loptu nešto obećaju, samo da ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Gost 26.05.2023 21:41
  Riva
  Riva je napravljena kao pješačka zona za šetnju turista i djece ali se pretvorila u balkansku ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  OMG 26.05.2023 21:23
  ...
  Piše danas na Otoci.net da su u Gradu rekli da će ovih dana promijeniti nekoliko kritičnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Muflon 26.05.2023 14:50
  Koga to zanima?
  Ova što maše kutlačom danas u Opatiji sudjeluje na konferenciji Novog lista o razvoju ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 14:23
  Hvala Gari, hvala Ana ....
  Na to ju je nagovorio Gari da se može praviti važan pred tadašnjim kolegom ministrom Goranom ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Zoro 26.05.2023 13:06
  Slaboumno
  Ali to nije sve. Ugovorom je preuzela obvezu da će Grad urediti zgradu za smještaj državnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 12:51
  Vrati diplomu!
  Zbog sklapanja ugovora o zamjeni potraživanja od države za derutnu zgradu Carine zvanu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lero 26.05.2023 10:29
  Tko s kim, zašto i kako ...
  Taj vijećnik (HDZ) je još prije 14 godina ušao u politiku kao tajni partner HDZ-a osnivanjem ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  AS 26.05.2023 09:51
  Sve to plaćamo mi građani
  Gradonačelnica ne financira baš ništa što se gradi ili događa u gradu. Ne troši ona svoj ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Bankomat 26.05.2023 02:11
  ...
  Joletov nastup na trgu nije financirala gradonačelnica nego "naši" bankari. Ovaj put je ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  NL 25.05.2023 21:46
  Blizu smo točke bez povratka
  Razina Jadranskog mora do kraja stoljeća bi se mogla dići do 65centimetara Najviše će biti ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Atlantida 25.05.2023 21:26
  Kada tonemo, tonemo sa stilom
  Klimatske promjene uzrokuju podizanje razine mora, a mi imamo raspadnutu rivu koja pušta ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lurker 25.05.2023 20:32
  Doživi Lošinj
  Da li je tako sveko veče ili samo za snimanje epizode iz serije Doživi Lošinj za TV Mali ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 17:53
  .......
  Vulgarno kreveljenje s mahanjem kutlačom ne priliči jednoj gradonačelnici: cry ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ..... 25.05.2023 16:42
  ...
  veliko hvala našoj gradonačelnici što nam je za Dan mladosti omogućila Joletov koncert ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 15:39
  Aleja pukotina
  Piše ona na fejsu "Sretna sam što nam je odobreno 65.000 Eura nepovratnih sredstava za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  dd 25.05.2023 14:55
  Aleja reklamnih panoa
  Primjereniji naziv bio bi Aleja reklamnih panoa. i.imgur.com/tLyy1qV.jpg ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 12:31
  Poluraspad u polumandatu
  U stanju poluraspada je i "Grad za tebe" nakon polumandata gradonačelnice i njene vladajuće ...
   
 • Inicijativa za anonimno denunciranje

  Zagor 25.05.2023 11:18
  Prolaz na ispitu dvoličnosti
  Gradonačelnica je pred biračima odglumila odlučnost u borbi protiv bespravne gradnje. Ali to ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  RLK 25.05.2023 11:08
  Vrijeme poluraspada
  U zadnje vrijeme Rivu lošinjskih kapetana koja samo deklarativno predstavlja pješačku zonu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  prolaznik 24.05.2023 20:42
  Vatrena ješka
  Samo što ne vuku za rukav. A ovi pale vatru na terasi da namame goste na dernek. Daju i 20 ...