Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Stihijski, a ne strateški plan razvoja

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

velopinGradskom vijeću Grada Malog Lošinja bit će prema prijedlogu gradonačelnice ponuđen na usvajanje Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja do 2027. godine. Radi se, kako se navodi, o strateškom dokumentu. No o donošenju same odluke o izradi toga plana objavljen je na ovoj stranici članak pod naslovom Zajedničko trčanje pred rudo, jer sve što gradonačelnica radi ona radi pogrešno, površno, naopako i voluntaristički uz obavezno kršenje zakona i zakonskih procedura. Sve što radi služi samo stvaranju dojma da nešto radi 

 Opisani način rada vidljiv je i na primjeru predloženog Plana razvoja cresko-lošinjskog otočja do 2027. godine. Dokument koje predlaže Vijeću na usvajanje kao strateški plan zapravo nije strateški plan; nije sukladan Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH (dalje Zakon) na koji se poziva. Ni sama odluka o izradi toga plana iz rujna 2020. nije temeljena na Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH koji određuje procedure izrade strateških planova, nego je temeljena na Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi. Iako se u obrazloženju prijedloga odluke o usvajanju Plana poziva na Zakon u samoj odluci odnosno njenoj preambuli se navodi da Gradsko vijeće usvaja Plan temeljem Zakona o lokalnoj samoupravi. Dakle, plan koji će Vijeću ponuditi na usvajanje nije strateški plan prema Zakonu o sustavu strateškog planiranja. Očito je da se tu radi tek o glumljenju ili fingiranju strateškog planiranja, no čudno je što u tome učestvuje i gradonačelnik Cresa. 

Partnersko vijeće njima nije partner!
Navodno strateški, predloženi plan nije zakonit plan niti je donesen u zakonitoj proceduri. Prema Zakonu, članak 12., plan razvoja jedinice lokalne samouprave donosi gradsko vijeće, nakon prethodno pribavljenog mišljenja partnerskog vijeća. Pogađate: Partnersko vijeće koje bi trebalo dati mišljenje prije usvajanja Plana nije ni osnovano! Budući da se radi o zajedničkom planu trebalo je osnovati partnersko vijeća gradova Cresa i Malog Lošinja na temelju propisa kojim se uređuje područje politike regionalnog razvoja, za potrebe pripreme i praćenja provedbe dugoročnih i srednjoročnih akata planiranja, a taj propis je Uredba o osnivanju, sastavu, djelokrugu i načinu rada partnerskih vijeća. Budući da takvo vijeće uopće nije osnovano ne postoji ni njegovo mišljenje koje je propisani preduvjet da bi se na zakonit način usvojio strateški plan.

No muke po Zakonu tu ne završavaju nego tek počinju. Propisana uloga partnerskog vijeća nije samo da daje mišljenje na kraju, odnosno nakon što je plan izrađen. Njegova uloga je važna i nužna i prije početka kao i za sve vrijeme izrade.

Obveze i uloga partnerskog vijeća je određena Zakonom i spomenutom Uredbom. Između ostalog, a prema Uredbi, partnersko vijeće posebno pridonosi prepoznavanju zajedničkih razvojnih prioriteta različitih dionika; prepoznaje i predlaže strateške projekte te prati njihov učinak na razvoj; stvara kapacitete i mogućnost za poticanje i ubrzavanje društvenom – gospodarskog razvoja; uspostavlja integrirani razvoj uvažavanjem problema i potreba različitih kategorija dionika regionalnog razvoja.

Dakle partnersko vijeće je prema Zakonu aktivni sudionik izrade plana koji u ime osnivača određuju viziju razvoja, predlaže razvojne projekte te prati realizaciju i učinke. No umjesto da formiraju partnersko vijeće gradonačelnica Grada Malog Lošinja, ali i njen creski kolega su posegnuli za improvizacijom. Formirali su radnu skupinu četri tematske radne skupine. To što Zakon predviđa druga tijela i drukčiji način rada na izradi plana cresko-lošinjske improvizatore, gradonačelnike Cresa i Malog Lošinja ne zanima.

Lokalni koordinator izgubljen u nečitanju
Zna li gradonačelnica što piše u Zakonu, pa improvizira ili pak ne zna da je morala imenovati i lokalnog koordinatora, ali imenovala ga nije. No i lokalni koordinator poput partnerskog vijeća ima svoje mjesto i ulogu unutar institucionalnog okvira sustava strateškog planiranja. Između ostalog koordinacijsko tijelo, lokalni koordinator koordinira cjelokupnim sustavom strateškog planiranja, predlaže smjernice, metodologiju za izradu, sudjeluje u izradi, nadzire provedbu plana i t.d. Dakle, lokalni koordinator prema Zakonu ima ozbiljnu ulogu u izradi Plana, ali gradonačelnica ga nije imenovala. Inače – prema Zakonu – rok za njegovo imenovanje bio je 1.svibnja 2019, a prijedlog Plana koji će biti ponuđen Gradskom vijeće na usvajanje nije izrađen unutar zakonom određenog institucionalnog okvira sustava strateškog planiranja, nije izrađen na temelju Zakona i usvajat će se mimo zakonske procedure. Bez obzira na to gradonačelnica će uvjeravati i sebe i javnost da imamo strateški plan. Upotrebna vrijednost takvog dokumenta je ista kao i lovačkog trofeja, recimo preparirane jelenske glave okačene na zid dnevnog boravka ponosnog lovca.

Ovakav Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja služit će samo za samohvalu ili žargonski rečeno za foliranje da imamo strateški dokument iako ga ne moramo imati. Jasno je da se radi o glumljenju naprednosti i izvrsnosti naše gradonačelnice.

Ono kad ti regionalni koordinator piše plan
Kao vrhunac pravnog šlamperaja u postupku izrade ovog Plana jest činjenica da je ovaj plan izradila Javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije". Regionalna razvojna agencija je regionalni koordinator za našu županiju. Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja izrađuje dakle regionalni koordinator koji to po zakonu ne može. Regionalni koordinator može po Zakonu o regionalnom razvoju tek pružati stručnu pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave koji su od interesa za županiju ali ne može izrađivati planove razvoja za jedinice lokalne samouprave. Prema Zakonu i Odluci o osnivanju regionalne razvojne agencije agencija može pružati stručnu pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekta jedinica lokalne samouprave što nema nikakve veze s izradom strateškog dokumenta Plana razvoja. Jedno je pomoć u pripremi i provedbi kakvog projekta a nešto sasvim drugo je izrada strateškog plana. Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja, koji se navodno izrađuje unutar sustava strateškog planiranja, izrađuje dakle neovlaštena osoba – regionalni koordinator – a nemamo imenovanog lokalnog koordinatora ni partnersko vijeće koje treba dati mišljenje na plan! Po svemu tome bi se prije moglo zaključiti da se radi o stihijskom a ne strateškom planu.

Papir trpi sve
Jasno je da od strategije odnosno Plana razvoja koji se tako izrađuje i koji se donosi u takvoj proceduri ne treba ništa posebno ni očekivati. Čitajući Plan razvoja takva tvrdnja se potvrđuje. Radi se o formalističkom pristupu izrade strategije s pogrešnim ili loše utvrđenim činjenicama i bez stvarno određene vizije razvoja cresko-lošinjskog otočja.

Vizija razvoja ima samo dvije rečenice s općim frazama. A vizija treba biti ostvarena temeljem četiri opće fraze odnosno četiri prioriteta i to su: Visoka kvaliteta života djece i mladih te kvaliteta života svih stanovnika (to su dva prioriteta Plana, prvi i četvrti prioritet!), pametno i zeleno te održivo gospodarstvo. Naravno da takva vizija i takvi prioriteti mogu biti u svakom razvojnom planu svake jedinice lokalne samouprave.

Kakav je to Plan pokazuje i dodatak 2.– Popis projekata kojima će se ostvariti vizija. Tako se u tablici navodi 67 projekata sa procjenom vrijednosti u kunama. Činjenica da će se usvojiti dokument s vrijednostima izraženim u kunama koje su otišle u povijest pokazuje svu površnost ovoga Plana i onih koji su sudjelovali u njegovoj izradi. Ništa ozbiljniji nije ni sam popis projekata u kome se nalaze rekonstrukcije i izgradnje javne rasvjete, uređenje nerazvrstanih cesta ili postava video nadzora.

Zanimljivo je da se na popisu nalazi i Letjelište Unije za koje je navedeno da će ga provesti Grad Mali Lošinj. Prije samo koji tjedan gradonačelnica je javno obznanila da Grad to ne može.

Kao 57. po redu je naveden projekt Zračne luke Mali Lošinj u iznosu od 262.500.000 kuna, a investicija je to navodno Grada Malog Lošinja. Kako će Grad rekonstruirati zračnu luku, a ne može niti letjelište na Unijama očito nije pitanje kojim bi se opterećivala gradonačelnica. Pri tome se ne zamara ni sa činjenicom da je Zračna luka Mali Lošinj u privatnom vlasništvu s minornim vlasničkim udjelom Grada.

Grad Mali Lošinj će prema Planu izgraditi i školsku sportsku dvoranu u iznosu od 30.000.000 kuna. To je ona dvorana koja je davno trebala biti, a još nije izgrađena namjenskim sredstvima iz jedne od gradskih afera. Ali ne samo da Grad planira izgraditi školsku dvoranu koju nije u stanju izgraditi već gotovo dva desetljeća planira u slijedeće 3-4 godine izgraditi još jednu dvorane, i to javnu gradsku sportsku dvoranu, a za to planira potrošiti 35.000.000 kuna. Koliko je ozbiljna namjera provesti te projekte pokazuje činjenica da Grad godinama nije izgradio školsku dvoranu koju je davno morao izgraditi iako je to ugovorna obveza, a za ideju nove javne gradske sportske dvorane javnost do sad nije čula niti za to postoje prostorno planski preduvjeti.

Prema ovom Planu razvoja ciljeve kvalitetnijeg života na otoku će osigurati izgradnja mrtvačnice za 17.000.000 kuna dok se, recimo, na izgradnju marine za mega jahte na Velopinu zaboravilo.

Ipak, najbolja ilustracija ozbiljnosti ovoga Plana možda se nalazi u analizi stanja u glavi Fauna. Tamo se navodi, citat: „Na otoke Cres i Lošinj unesene su divlje svinje, jeleni lopatari i mufloni u svrhu lovačkog turizma. Točan im se broj danas ne može ustanoviti, a lovci koji bi trebali imati procjene o njihovoj brojnosti čuvaju podatke." Prevedeno – lovci ne želi dati svoje procjene o brojnosti divljih svinja izrađivačima navodnog strateškog plana koji se radi na temelju Zakona! Prije bilo kakve stručne recenzije i evaluacije plana lovci su utvrdili da se radi o nezbiljnom poslu. I sada će taj neozbiljni posao postati strateški razvojni dokument ovog grada? Moguće samo na otoku njenih djedova.

Komentari: 

010 # Razvojno vizionarstvogost 2023-04-24 18:20
Podivljale koze na Unijama kao stečevina razvojnog vizionarstva se u analizi stanja ne spominju. Taji se i koliko ih je ubijeno u nedavnom lovačkom derneku u organizaciji GML.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Planska šminkagost 2023-04-29 14:02
Ana Kučić ne radi planove da bi ih se ostvarivalo nego da dobro izgledaju. Takav je bio plan Lošinj prvi od 1000 a takav je i ovaj pod nazivom Plan razvoja cresko-lošinjsk og otočja do 2027. godine. Izgleda kao plan, zove se plan, ali nitko neće odgovarati ni zato što je usvojen niti zato što neće biti izvršen.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Ima li oporbe u tom Vijeću?Zero Sum 2023-05-01 09:32
Prema izvješću sa sjednice GV ova točka je prošla bez rasprave skoro jednoglasno sa samo jednim suzdržanim glasom i primjedbom da građanima treba dati neki oblik garancije da će se planirano i provesti. Za razliku od autora članka koji osporava sukladnost predloženog plana sa zakonom o strateškom planiranju vladajuća većina mu je uz suglasnost oporbe dala zeleno svjetlo. O ovom rijetko viđanom skladu oporbe s vladajućom većinom uz članak na portalu je objavljen ovaj komentar. Umjesan, po mojem mišljenju već i samo stoga što se radi o planu koji se odnosi na period izvan mandata sadašnje vlasti. Citat:
Kad sam u ovom izviješću sa sjednice vidio da je uz deset glasova "za" i jedan jedini suzdržani glas usvojen Plan razvoja cresko-lošinjsk og otočja do 2027. godine, zapitao sam se ima li oporbe u tom gradskom vijeću. Po potezanju spolovila u raspravi to se čini, ali po izostanku rasprave o ovom ključnom dokumentu to se ne može reći. Navod da je samo Okmažić mišljenja da građanima treba dati neki oblik garancije da će se planirano i provesti pokazuje kako svijest o dekorativnom karakteru planova Ane Kučić nije sasvim odumrla. Očito je da se neki sjećaju planova o prvom od tisuću otoka za prošli mandat koji je prošao bez da Lošinj dostigao taj cilj.
otoci.net/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Liječenje kompleksagost 2023-05-01 10:22
Od oporbe gora je vladajuća klika. Bivši zamjenik gradonačelnice, a prije toga predsjednik ogranka HDZ i Gradskog vijeća, sveden na posilnog Ane Kučić, sada liječi komplekse maltretiranjem bivšeg šefa oporbe. On ga educira. Honorarno. Jer profesionalno radi u školi, kaže ...

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # ...Pandora 2023-05-01 13:51
Možeš kršiti poslovnik, možeš otvarati i Pandorinu kutiju, samo ne smiješ dirati Anu, ni po poslovniku, ni mimo njega.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
6 0 # Ajme ...hranitelj tuljana 2023-05-01 15:12
Citat Pandora:
samo ne smiješ dirati Anu

A ti bi dirao Anu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # ........ 2023-05-01 16:15
ajme, još jedan pacijent
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Mrkomir 27.05.2023 18:20
  Zanimljiv status
  Dužna sam ovim putem reći... i.imgur.com/IttorkU.png (http://i.imgur.com/IttorkU.png) Zanima ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 17:22
  Pametni otok njenih djedova
  Vjerojatno nije nazočila jer da je već bi se na fejsu pohvalila. I pozirala za zajedničku fotkuNa ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Odgovornost 27.05.2023 15:52
  Na papiru
  Možda će odgovarati isti onaj koji je odlučio da vlasnik stare osnovne škole ne plaća ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 27.05.2023 13:33
  Za pametne otoke trebali bi pametnu vlast
  Za razvoj pametnih i održivih otoka građani trebaju birati pametnu vlast. Lošinjski birači ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 12:33
  Samo pljuneš i zalijepiš
  Hmm, nekoliko... ima toga nekoliko stotina duž cijele rive. Samo nekoliko primjera ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  FG 27.05.2023 11:51
  Totalni raspad
  Strava!!! Utukli su milijune kuna u ništa. Hoći li netko za ovo odgovarati? Što kaže ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  DD 27.05.2023 11:09
  A oni pričaju o pametnim otocima
  Ovo je još dobro, ali pogledaj rivu na Susku :cry: morski.hr/.../...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  VR 27.05.2023 09:44
  Povlašteni klijent gradske vlasti
  Bezobrazluk pročelnice Žunić imat će priliku ponovno doći do izražaja jer je oštećeni ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  LP 27.05.2023 09:38
  Doće maca na vratanca
  A kada im u postupku javnog savjetovanja dobronamjerno ukažeš na komunalne probleme, onda za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  nemaju pojma o životu 27.05.2023 07:24
  nesposobni za voditi grad
  Zato jer lažu. Kad ih pitanje zatekne u raskoraku, onda na prvu loptu nešto obećaju, samo da ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Gost 26.05.2023 21:41
  Riva
  Riva je napravljena kao pješačka zona za šetnju turista i djece ali se pretvorila u balkansku ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  OMG 26.05.2023 21:23
  ...
  Piše danas na Otoci.net da su u Gradu rekli da će ovih dana promijeniti nekoliko kritičnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Muflon 26.05.2023 14:50
  Koga to zanima?
  Ova što maše kutlačom danas u Opatiji sudjeluje na konferenciji Novog lista o razvoju ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 14:23
  Hvala Gari, hvala Ana ....
  Na to ju je nagovorio Gari da se može praviti važan pred tadašnjim kolegom ministrom Goranom ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Zoro 26.05.2023 13:06
  Slaboumno
  Ali to nije sve. Ugovorom je preuzela obvezu da će Grad urediti zgradu za smještaj državnih ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 26.05.2023 12:51
  Vrati diplomu!
  Zbog sklapanja ugovora o zamjeni potraživanja od države za derutnu zgradu Carine zvanu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lero 26.05.2023 10:29
  Tko s kim, zašto i kako ...
  Taj vijećnik (HDZ) je još prije 14 godina ušao u politiku kao tajni partner HDZ-a osnivanjem ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  AS 26.05.2023 09:51
  Sve to plaćamo mi građani
  Gradonačelnica ne financira baš ništa što se gradi ili događa u gradu. Ne troši ona svoj ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Bankomat 26.05.2023 02:11
  ...
  Joletov nastup na trgu nije financirala gradonačelnica nego "naši" bankari. Ovaj put je ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  NL 25.05.2023 21:46
  Blizu smo točke bez povratka
  Razina Jadranskog mora do kraja stoljeća bi se mogla dići do 65centimetara Najviše će biti ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Atlantida 25.05.2023 21:26
  Kada tonemo, tonemo sa stilom
  Klimatske promjene uzrokuju podizanje razine mora, a mi imamo raspadnutu rivu koja pušta ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  Lurker 25.05.2023 20:32
  Doživi Lošinj
  Da li je tako sveko veče ili samo za snimanje epizode iz serije Doživi Lošinj za TV Mali ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 17:53
  .......
  Vulgarno kreveljenje s mahanjem kutlačom ne priliči jednoj gradonačelnici: cry ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  ..... 25.05.2023 16:42
  ...
  veliko hvala našoj gradonačelnici što nam je za Dan mladosti omogućila Joletov koncert ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 15:39
  Aleja pukotina
  Piše ona na fejsu "Sretna sam što nam je odobreno 65.000 Eura nepovratnih sredstava za ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  dd 25.05.2023 14:55
  Aleja reklamnih panoa
  Primjereniji naziv bio bi Aleja reklamnih panoa. i.imgur.com/tLyy1qV.jpg ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  gost 25.05.2023 12:31
  Poluraspad u polumandatu
  U stanju poluraspada je i "Grad za tebe" nakon polumandata gradonačelnice i njene vladajuće ...
   
 • Inicijativa za anonimno denunciranje

  Zagor 25.05.2023 11:18
  Prolaz na ispitu dvoličnosti
  Gradonačelnica je pred biračima odglumila odlučnost u borbi protiv bespravne gradnje. Ali to ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  RLK 25.05.2023 11:08
  Vrijeme poluraspada
  U zadnje vrijeme Rivu lošinjskih kapetana koja samo deklarativno predstavlja pješačku zonu ...
   
 • Pravo na jasan, precizan i kratak odgovor

  prolaznik 24.05.2023 20:42
  Vatrena ješka
  Samo što ne vuku za rukav. A ovi pale vatru na terasi da namame goste na dernek. Daju i 20 ...