Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Projekt Mrtvaška – priča jedne mame

Korisnička ocjena:  / 19
LošeNajbolje 

mmDvije godine nakon potpisivanja ugovora o mega projektu „među najvećima na Jadranu", Filip Balija, ravnatelj ŽLU Mali Lošinj i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić zaprepaštenim mještanima Ilovika priopćavaju kako je cijeli projekt zamišljen „iz ljubavi prema Ilovčanima", te da je s izvođačem radova već utanačeno da Ilovčani svojom pojavom smetaju u Mrtvaškoj za vrijeme izvođenja radova pa da iz „ljubavi prema Ilovčanima", da im kamen – ne daj Bože – ne doleti u glavu, ima da se snađu kako znaju i umiju, oko 22 mjeseca, a možda i dulje, ovisno o dotoku novca, vremenu, tko zna o čemu 

81,2 milijuna kuna, cifra je to koja izaziva trenutačnu hipnozu, tko od nas je ikada vidio takve novce? Vjerojatno ni Kim Yong Un nije imao takvu cifru na raspolaganju kad je dao podizati svog lika spomenik u nadnaravnoj veličini. I našim političarima očito ta cifra ledi krv u žilama, da se i sve to pošteno ulupa u hrpu betona u uvali Mrtvaška, u projektu znakovita imena „Dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaška", koji bi to monstruozni komad betona ostao budućim naraštajima u spomen? Možda će ostati i koja vreća za odljevak lica glavnih protagonista ovoga projekta, nešto poput lica američkih predsjednika na Mount Rushmore.

Vjerojatno pretpostavljate da iza nastanka takvog monumentalnog zdanja leže mjeseci i godine minuciozne pripreme projekta, jer za takve novce treba zadovoljiti mnoge uvjete. Potrebno je pribaviti regularnu građevinsku dozvolu, izraditi studiju procjene utjecaja na okoliš, projektirati gat s projekcijom korištenja proširene luke u bližoj i daljnjoj budućnosti, analizirati sadašnju situaciju korištenja Mrtvaške, predvidjeti eventualne problema za vrijeme odvijanja radova, planirati i odrediti rokove, predstaviti projekt javnosti, provesti zakonski obveznu javnu raspravu i – kao najvažnije – imati u vidu da Mrtvašku koriste Ilovčani i gosti ovoga otoka kao da je sastavni dio Ilovika. Jer Mrtvaška im je spoj s administrativnim središtem, školom, bolnicom, bankom, dućanom ...

Svatko tko se ikada okušao u pisanju EU projekata zna da su ovo minimalni zahtjevi koje svaki projekt mora zadovoljiti da bi uopće pristupio natječaju.
Ovdje se sve trebalo malo ubrzati, znate, krugovi hipnoze 81,2 milijuna kuna koji su zamaglili oči i um nisu isto što i sitni novci za nekakve lokalne projektiće. Pa je tako, usprkos činjenici da za Mrtvašku nije izrađen UPU, dobar poznavatelj naših zakona pronašao rupu kroz koju se može progurati mogućnost da se građevinska dozvola izda ako se radi o proširenju luke. Jedan problem manje. Studija utjecaja na okoliš je nekako otpala milošću ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša i prirode; koga briga za Posidoniu i svijet litorala na onoj pustopoljini nasuprot Ilovika. Korištenje luke – majstori projektanti imali su viziju daleke budućnosti i već vidjeli megakruzere, preuske i za Ilovački kanal, pa su projektirali visinu rive od dva metra. Nema veze što Ilovčani svojim linijskim brodom ili barkama mogu tako visoku rivu gledati samo iz žablje perspektive, bez mogućnosti iskrcaja.

Javna rasprava nikad nije održana, valjda se projekt tajio jer je trebao biti ugodno iznenađenje Ilovčanima, poput plesačice koja izlazi iz kutije na momačkoj večeri. A Ministarstvo mora, prometa i veza, pod pritiskom da tol'ke novce treba potrošiti, a ne vratiti EU za neku pametniju namjenu, povjerovalo je vrloj reputaciji Županijske lučke uprave Mali Lošinj i dodijelilo pare a da nitko nije prelistao osnovne dijelove projektnog prijedloga.

Što je rezultat svega toga? Dvije godine nakon potpisivanja ugovora o mega projektu „među najvećima na Jadranu", Filip Balija, ravnatelj ŽLU Mali Lošinj i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić zaprepaštenim mještanima Ilovika priopćavaju kako je cijeli projekt zamišljen „iz ljubavi prema Ilovčanima", te da je s izvođačem radova već utanačeno da Ilovčani svojom pojavom smetaju u Mrtvaškoj za vrijeme izvođenja radova pa da iz „ljubavi prema Ilovčanima", da im kamen – ne daj Bože – ne doleti u glavu, ima da se snađu kako znaju i umiju, oko 22 mjeseca, a možda i dulje, ovisno o dotoku novca, vremenu, tko zna čemu.

Ilovčani su ostali toliko zaprepašteni, da mnogi nisu mogli ni procesuirati nove informacije. Zatvoriti će nam Mrtvašku? Kako će djeca u školu? Što ćemo kad nekome treba prva pomoć? Iskrvarit će do Malog Lošinja. Kako ćemo zimi po kruh, kad zbog lošeg vremena ostanemo zarobljeni na otoku? Kako ćemo liječniku, kako će onkološki bolesnici na terapije? Tko će nam donijeti lijekove?

Nadležni, koji u cijeloj priči do tada nisu ni pomislili na Ilovčane, potrudili su se naći alternativne pravce, pa bio to i kozji put do Trasorke, što je Ilovčanima neprihvatljivo.

U međuvremenu je započeto uništavanje uvale Mrtvaška. Golemi bageri razorili su postojeći put i parkiralište, a usput i cijevi za vodu i struju do kuće Tonija Bonića koja je ostala k'o nasukani brod. Prilaz austro-ugarskom molu cijelo je ljeto izgledao poput stratišta, a hod po njemu do automobila je samo najspretnijima garantirao prolaz bez uganutih zglobova. Turisti su se zgražali i pitali se zar u tako elitnoj destinaciji kao što je Lošinj postoji ovako nešto? Turisti su padali, starci se nisu usuđivali ići u Lošinj osim u najnužnijim situacijama da izbjegnu rizik lomova. Već početkom kolovoza put je toliko izrauban da nesretnici koji nemaju terence, nisu mogli autom do mola, pa su se torbetine pune špeže, kukuruz za ovce, bakse mlijeka i kašete piva nosile „na ruke". Nesretni turisti bi već nakon prvog pređenog metra odustajali vući svoje kofere na kotačićima i teglili ih k'o marva do nesretnog parkinga.
Usred ljeta je Lučka uprava organizirala s Lučkom kapetanijom desant na brodsku liniju 311 i zabranila plovidbu usred dana, tako da turisti zatečeni na otoku isprobaju plivačke sposobnosti da se vrate do hotela ili apartmana u Lošinju. Na sreću, intervencijom ministarstva, ova je suluda akcija zaustavljena.

Najokrutnije u cijeloj priči je što nikoga nije briga za činjenicu da na Iloviku žive djeca koja imaju obvezu i pravo ići u školu. Sad kad su ilovički iseljenici i sami Ilovčani sredili školu da se djeci omoguće pristojni uvjeti školovanja, kad je napokon na Iloviku porastao broj djece i otok zbog toga zaživio, kad je škola dobila čak dvije učiteljice, kad srednjoškolci napokon mogu i na slobodne aktivnosti u Lošinj, jer se mogu vratiti doma navečer, netko je dokučio da je hrpa betona na Mrtvaškoj ipak važnija od ilovičke djece. Kad su trpjeli nemoguće uvjete školovanja tijekom dvije godine zbog pandemije, a što ne bi još malo? Neka im Amerikanci kupe kompjutore, pa i plate tečaj informatike, jer im ga škola nikad nije osigurala, i snađi se druže! Ako si trpio dvije godine, trpi još barem dvije (ako ne i dulje), koga briga?

81, 2 milijuna kuna je brzo zaludilo sve nadležne koji bi trebali čuvati djecu kao oko u glavi. Kad župan Komadina za radio izjavljuje da se Ilovčani moraju strpjeti dvije godine i djecu diskriminatorno osuđuje na nemogućnost normalnog školovanja, morao bi se zapitati odakle mu to pravo.

Na sceni je, kao i uvijek, i gradonačelnica, koja u neshvatljivom nastojanju spašavanja projekta, odlazi toliko daleko da samovoljno, bez ikakve konzultacije s Mjesnoim odborom Ilovika, potpisuje novi vozni red brodske linije i tako presuđuje Ilovčanima i Iloviku. Ni novac za izmještanje linije nije za nju problem – snosit će ga Grad – jer netko je zaboravio u projekt ukalkulirati i taj trošak. Puno je toga na što treba misliti, nešto i promakne, ne može se gledati baš na svaku sitnicu ... A Grad će osigurati djeci i smještaj u Lošinju, ako se ona ne mogu vratiti na Ilovik jer je vrijeme ćudljivo i lako se promijeni. Plemenita gesta, nema što, vjerojatno će im netko iz Grada, možda i sama gradonačelnica doći i skuhati ručak i večeru, oprati robu, a njen donedavni zamjenik obrazovne provenijencije, pomoći će im oko domaće zadaće.

Ono što tražimo je nešto što se uvijek i beziznimno primjenjuje kod svih infrastrukturnih radova, gdje se uz odgovarajuću organizaciju i privremenu regulaciju prometa, ne zatvara promet, nego promet nastavlja teći sve dok radovi traju.

Ilovčani neće dopustiti da partikularni interesi za hrpu betona postanu važniji od uništavanja djetinjstva ilovičkoj djeci, od uništavanja otoka Ilovika.

Valjda je svima jasno:

- da naša djeca ne mogu ne ići u školu dvije godine jer će im onda, navodno, poslije biti bolje;

- da nastavnica ne može dvije godine ne dolaziti u osnovnu školu na Iloviku;
- da naši bolesnici, osobito oni onkološki i hitni koji u vrlo preciznim intervalima ili trenutno moraju u bolnicu, ne mogu dvije godine „sačekati" pa će onda naknadno ići u bolnicu;
- da naši privredni subjekti, trgovina, OPG-i, restorani i ugostiteljski objekti, građevinari i drugi, ne mogu dvije godine ne imati opskrbu ili ju imati neurednu, da bi im kasnije bilo bolje...

Dakle, mi ne možemo ne jesti dvije godine, jer ćemo onda navodno jesti bolje.

Mi se sada, u 21. stoljeću, između ostalog, doslovno borimo za naše gole živote i za pravo naše djece da mogu ići u školu jer se na neodređeno namjerava zatvoriti promet u luci Mrtvaška zbog projekta znakovita imena „Dogradnja luke otvorene za javni promet".

I za kraj, 27. rujna 2021. ugasila se, nakon više od stotinu godina rada, škola na Unijama, a jedino preostalo unijsko dijete odselilo je u Rijeku. Tragedija za Unije, tragedija za Lošinj i za cijelu Hrvatsku. A samo to jedno unijsko dijete vrijedi više od svih projekata, svih novaca i svih betona. Tek kad budemo imali takav stav o otocima i svakom ljudskom životu, moći ćemo reći da smo zrelo društvo i da su nam otoci i otočani zaista prioritet.

Gordana Pavoković, mama i stanovnica Ilovika

mmama

 

mmama1

 

Komentari: 

332 # A prije, kako ste?hranitelj tuljana 2021-10-01 06:39
Kuknjava. Kako su to sve Ilovčani radili stoljećima do prije nekoliko godina Mrtvašku nisu koristili za tranzit. Sjećam se da je do nje vodila tek kozja staza.
Ilovčana je usprkos tome nekada bilo puno, puno više. Kako to?

Nemojte me krivo shvatiti. I ja sam protiv projekta Mrtvaška. Ali dajte neke druge argumente, ovo je smiješno.Ni jedan od ovih argumenata nije ni postojao prije 15-ak godina a s druge strane sve te neugodnosti su privremene i ispadate cendravci. S druge strane štetna izgradnja će ostati...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
033 # boli ih k.... za IlovčaneKapetan male barke 2021-10-01 07:59
Koliko sam upoznat i to iz više izvora, na novoj rivi, radi njene visine projektom uopće nije predviđen vez lokalne brodske linije i malih barki lokalnog stanovništva. Naravno, uz dobru volju sve se to može preprojektirati , ali sve ovo pokazuje odnos investitora i lokalne zajednice prema stanovnicima možda i jedinog otoka na Jadranu koji je uspio postići napredak, po broju stanovnika i školske djece.
Pa ti šuti i čekaj 22 mjeseca, neće ti biti ništa bolje, samo gore.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
026 # "Razmaženi" IlovčaniGost 2021-10-01 08:55
Citat hranitelj tuljana:
Kuknjava. Kako su to sve Ilovčani radili stoljećima do prije nekoliko godina Mrtvašku nisu koristili za tranzit. Sjećam se da je do nje vodila tek kozja staza.
Da ne ljute tuljančeta svojom razmaženošću Ilovčani bi trebali pristati da žive kako su živjeli stoljećima prije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
027 # kad tuljanče ima troljev komentiragost 2021-10-01 09:41
Ti si stvarno malo žešća budala. Mogli bi mi do trajekta i makadamskim putem kakvog ga se sjećam. A mogli bi i kozjim putem... Ti gledaš i danas crno-bijeli tv?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # EeeeeLuzer 2021-10-02 20:38
Kroz Mrtvašku prođe ............lju di.Zahvaljujći Iloviku.Nemožeš zatvoriti luku!?!?I rivu napraviti od 2 metra!!Šta si lud??
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # SlikovitoLuzer 2021-10-03 10:03
Ispred ulaznih vrata napravi zid od 2m,za cijeli život.pa se snalazi?!

ŠTA VAM NIJE JASNO?
za neke na vrh zida staviti bananu,da budu u top formi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Bravo FilipeLuzer 2021-10-04 08:16
Danas ne voze ove brodske linije:
Lošinj-Rijeka
Lošinj-Susak
Ilovik-Lošinj
Jugo,sve u prekidu.Jedina linija koja je mogla isploviti bila je Ilovik-Mrtvašk. Koju je Filip,Ana skupa s gospodinom Devčičem ukinuli.Danas 7 učenika nema nastavu.Danas dućan neradi.Danas pošta nije došla.Danas zidari i keramičari ne rade.Danas ste ubili Ilovik.
Bravo vijećnici!!Brav o lučka uprava!!
Bravo Ana!!
KOME SADA NIJE JASNO???ILOVIK NEMOŽE OPSTATI BEZ MRTVAŠKE!!!!!!!
????????????????????????????????????????????????????????????????
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
035 # Gradonačelnica ili noj s glavom u pijeskuAM 2021-10-01 09:20
Ovo je slučaj koji jako lijepo razotkriva našu javnu upravu, sposobnosti Balije i Ane Kučić. Umjesto da ulaganjem velikih sredstava u prometnu infrastrukturu poboljšaju i osiguraju bolje uvjete života i Ilovčanima ova investicija će ih uništiti.

Toliko javnih novaca će se potrošiti u projekt za koji do početka radova nitko nije znao a i danas ga javnost ne može vidjeti. Veliki infrastrukturni projekt je tako bez ikakvih prethodnih studija isplativosti/iz vodivosti i bez bilo kakve javne rasprave prepušten prilično ograničenom ravnatelju Baliji i površnoj i jednako sposobnoj trenutnoj gradonačelnici.

Ana Kučić umjesto da troši novce na saniranju štete koju pravi ŽLU odnosno ravnatelj Balija je trebala izraditi UPU 28- Mrtvaška koji je bio preduvjet za izdavanje zakonite građevinske dozvole. Da je to napravila Balija ne bi mogao projektirati visinu rive od 2 metra, morao bi imati i komunalni dio luke a ne samo operativnu obalu i još puno toga. Tada zasigurno ne bi bilo sadašnjih ozbiljnih problema i osobnih drama.

Žureći izrađivati i usvajati prostorne planove koje je naručivao investitor kakav se samo poželjeti može Ana Kučić je previdjela da ima obvezu izraditi i UPU Mrtvaška. Bez obzira na to što nije usvojen nužni UPU Mrtvaška Ana Kučić se nije protivila takvoj građevinskoj dozvoli, čak štoviše, i dalje i usprkos svemu nerazborito podržava projekt koji uništava Ilovčane. Jednostavno, kao što izabrala donositi planove koje joj naručuju njoj omiljeni investitori a ne bitne planove za građane tako je izabrala štiti Baliju a ne Ilovčane.

A sjetimo se njenog predizbornog prenemaganja o fokusu na mala mjesta i njenog slogana Grad za tebe. Iz ove prespektive to djeluje prilično cinično.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
119 # OtočniDiditi 2021-10-01 10:53
Citat AM:
Ovo je slučaj koji jako lijepo razotkriva našu javnu upravu, sposobnosti Balije i Ane Kučić.
U pravu si ali samo u tome što ih razotkriva u poltronstvu prema višim od sebe. Ma ne rastom, nego položajem u hijerarhiji. Bilo je novaca od EU i trebalo ih je potrošiti, a nije se znalo di. Bilo bi grdo vratiti ih pa su projekt uvalili "prvom od 1000" po poslušnosti. Balija se plašio Komadine, Kučićka Butkovića, Butković Plenkovića i .... uz asistenciju Garija Kapelija imaćemo suvremeni otočni "obrovac" simbol promašenih investicija u socijalizmu.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # ....Persona non grata 2021-10-01 11:25
Citat AM:
Jednostavno, kao što izabrala donositi planove koje joj naručuju njoj omiljeni investitori a ne bitne planove za građane tako je izabrala štiti Baliju a ne Ilovčane.
Naravno da ga štiti, novcima poreznih obveznika, građana Malog Lošinja, pokrivala bi greške i katasstrofalne promašaje svog prijatelja iz ŽLU. Pa vidiš da ga čak i u javnoj komunikaciji sa građanima, zove po imenu, Filip.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # Spirala smrtiAdam 2021-10-01 12:39
To ti je kad investicije planiraju ljudi koji ne vide dalje od svog nosa, ne znaju ni kamo, ni kojim putem bi trebali ići, a sad je jasno da se spotiču na svakom koraku čineći nove katastrofalne greške. I zato jednu glupu i nedovoljno pripremljenu investiciju pokušavaju u hodu krpati ad hoc urnebesnim kvazi rješenjima, koja su prvenstveno glupa i nedorečena, od kojih nitko nema koristi, a u konačnici za koja nemaju ni ovlasti donositi ih.
Ovo Anino spašavanje vojnika Filipa mi već pomalo liči na spašavanje brodolomca na Titaniku, bacajući mu pojas za spašavanje u more koje se nalazi na temperaturi ledišta.
Go Ana, go!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # Trijumfalni marš diletanatagost 2021-10-01 13:09
Citat Adam:
Ovo Anino spašavanje vojnika Filipa
Ja mislim da se ovdje radi o spašavanju svih s donje fotke, a ne samo Filipa. Svi oni, ali i još neki koji niti nisu na ovom snimku trijumfalnog marša po lošinjskoj rivi [s lažnim lošinjskim logerom i muzejom za grčki kip koji gradonačelnica naziva remek-djelom hrvatske i svjetske kulturne baštine kao kulisama] suodgovorni su pred EU tijelima za ovaj kažin.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
020 # Da li je ovo njena prćija?Tobogan 2021-10-01 13:16
Citat:
Ni novac za izmještanje linije nije za nju problem – snosit će ga Grad ... A Grad će osigurati djeci i smještaj u Lošinju, ako se ona ne mogu vratiti na Ilovik jer je vrijeme ćudljivo i lako se promijeni.
Ako je istina da je A. K. sve ovo obećala postavlja se pitanje zna li gospođa da ona nije kraljica "otoka svojih djedova". Ona je samo gradonačelnica pa gradskim novcem ne može baratati kao svojim novčanikom. Ako se nešto nije promijenilo dok nismo pazili, pa je gradski novac postao njena prćija :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
026 # peračlove 2021-10-01 19:14
Meni samo jedna stvar nije jasna. Kako ti nazovimo ih pametni ljudi nisu u stanju u blizini gradilišta napraviti jedan mulić za vezanje linije sa Ilovika. majku mu staru ja bi ga napravio od drveta ako ništa drugo. Badava im sve škole i fakulteti kada im je prirodna inteligencije bliža nuli.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # ...... 2021-10-02 03:56
Kaže Ana da ona nema veze sa Mrtvaškom, da se ona samo došla slikavati pri potpisivanju ugovora u Guvernerovoj palači u Rijeci.
A poslije se slikavala sa prijateljem Filipom i ispred Guvernerove palače, kao što se tom prilikom slikavala i po Korzu.Jedan HDZ-ovac je neki dan izjavio kako je Hrvatska fenomenalno mjesto za život. Mnogim otočanima to sigurno ne izgleda tako. A Ilovčani izgleda moraju ponosnoj Puntarki objašnjavati da se život ne sastoji samo od poziranja i ispraznog slikavanja za fejsbuk. Kao da je nju briga i za penzionere i za Ilovčane.

I tako, dok se jedni slikavaju da im prođe dan, i nemaju veze sa ničim, drugi ne znaju kako će sutra na siguran način poslati djecu u školu.

Gospodo, e baš ste ga zasrali.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # Lažljiva gradonačelnicagost 2021-10-02 09:09
Citat ...:
Kaže Ana da ona nema veze sa Mrtvaškom,
Da nema veze s Mrtvaškom ne bi u program stavila cestu Mrtvaška ("jer ovo je grad koji se razvija"). Pa ako ne laže ona, lažu oni koji su na službenoj stranici županije napisali da je gradona čelnica Malog Lošinja Ana Kučić istaknula kako je projekt dogradnje luke Mrtvaška od velikog značaja za građane Malog Lošinja, pogotovo Ilovčane. „Ovo je važan i veliki trenutak jer je svaki novi kilometar i nova trajektna linija preduvjet i osnov za bilo kakav daljnji razvoj“, rekla je Kučić zahvalivši Županiji i Ministarstvu.
pgz.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # kad lažeš, onda laži tako da te ne uhvate u lažiKapetan male barke 2021-10-02 10:36
Citat gost:
Citat ...:
Kaže Ana da ona nema veze sa Mrtvaškom,
Da nema veze s Mrtvaškom ne bi u program stavila cestu Mrtvaška ("jer ovo je grad koji se razvija"). Pa ako ne laže ona, lažu oni koji su na službenoj stranici županije napisali da je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić istaknula kako je projekt dogradnje luke Mrtvaška od velikog značaja za građane Malog Lošinja, pogotovo Ilovčane. „Ovo je važan i veliki trenutak jer je svaki novi kilometar i nova trajektna linija preduvjet i osnov za bilo kakav daljnji razvoj“, rekla je Kučić zahvalivši Županiji i Ministarstvu.
pgz.hr/.../...
Kako je ovo dobro pripremljen projekt i koliko je ovo od velikog značaja pogotovo za Ilovčane, vidi se iz činjenice da projektom nove rive uopće nije omogućeno pristajanje ni lokalne brodske linije, ni barki otočana.

slobodnadalmacija.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Šuplja fraza Ane KučićTovar 2021-10-02 10:05
Citat ...:
Jedan HDZ-ovac je neki dan izjavio kako je Hrvatska fenomenalno mjesto za život.
Pa Kučićka još od početka prošlog mandata gdje god može recitira šuplju frazu kako je Lošinj ugodno mjesto za život. Da je poštena rekla bi da je ugodno mjesto za život nekima, jer sigurno nije svima. Ali ona je političarka. I to HDZ-ovska političarka pa se od nje poštenje i istinoljubivost pogotovo ne može očekivati.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # peračlove 2021-10-02 13:19
naša vlast nas zafrkava u zdrav mozak kao i razni stožeri a od zdravih ljudi prave budale i tako u nedogled . Očigledno treba da se rodi jedan Tito koji će revolucijom riješiti stvari jer ovi neće stati dok na sve ne istrijebe ili porobe. Već odavno u obnašanju vlasti nema logike za siromašnog običnog i poštenog čovjeka. Sve se radi isključivo za bogatune i političke podobne a to su ljudi bez lica i karaktera .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
025 # Može seTina 2021-10-02 16:57
Nadležni su dužni brinuti se o otocima i njihovim stanovnicima. Što se tiče Luke Mrtvaška da je uspostavljen makar jedan normalan razgovor sa otočanima znali bi više o njihovim zahtjevima, zašto ne mogu bez luke Mrtvaška i kako je jednostavno ostvariti kompromisno rješenje za svih. Radi ostvarenja megaprojekta ne mogu se blokirati hitne intervencije otočana. Ne može život otočana stati na 2 ili više godina.
1. Put do bolnice za hitne slučajeve preko Uvale Mrtvaška je jedini koji funkcionira po nevremenu, kada se ni jednim drugim putem ne plovi i ne može ploviti, a i helikopter ne može doći. Brojni životi su spašeni zbog te luke, sve je evidentirano. U vremenima kada se može ploviti drugim putem dolazak u bolnicu se produljuje za važnih sat vremena. Znači Ilovčanima je to jedini put koji spašava živote, a to se više puta potvrdilo i u praksi. Rivica iz Austrougarske se oduvijek tamo koristila za hitne slučajeve, i davno kada je tamo bio makadamski put Ilovčani su znali da imaju svoju "sigurecu". Nije ni ova postojeća cesta puno bolja, ali ono što je važno je da je riva tamo, u sigurnoj luci i da se može pristati. Sada nadležni žele srušiti postojeću rivu, potpuno onemogućiti pristajanje 22 mjeseca ili duže, te izgraditi novu rivu visoku 2 metra na koju male brodice otočana uopće ne mogu pristati. Ne znam tko je toliko bezobrazan da ga nije briga koliko će otočana u sljedeće 2 godine morati hitno u bolnicu i da li će stići na vrijeme???
Ruta na koju nadležni žele izmjestiti postojeću liniju ima preko 100 neplovnih dana godišnje (skoro cijela zima). Ideje da se školskoj djeci osigura smještaj u Lošinju u slučaju lošeg vremena su smiješne. Maloljetna djeca ne mogu biti negdje smještena bez nadzora roditelja ili odgovorne osobe.
Ideja da otočka djeca imaju nastavu on-line još dvije godine je toliko nehumana da je ne želim ni komentirati. Pa ta djeca su već zakinuta za toliko stvari koje su gradskoj djeci normalne, da im još i normalno školovanje oduzmemo?
Takve ideje ne mogu dolaziti od nadležnih ljudi koji su tu da brinu o otocima i njihovim stanovnicima. Otoci nisu bezveze područja od posebne državne skrbi. Život na njima bi se trebao poticati a ne uništavati bez razmišljanja.
2. Prije nego je uspostavljena redovna linija Ilovik-Mrtvaška mlade obitelji sa djecom školske dobi su se sa otoka odselile, moja obitelj je upravo jedna od njih. Prije dvadesetak godina od nas 6-ero djece školske/predško lske dobi nas 4 se sa obiteljima preselilo u okolne gradove, a u školi je godinama bilo maksimalno 3 djece, jedno vrijeme i samo jedno.
Od kada je uspostavljena linija Ilovik-Mrtvaška na otoku lijepo živi i funkcionira 20-ak djece (od predškolaca do studenata).
Nekada je život obitelji sa malom djecom na otoku bio gotovo nemoguć.
Još se sijećam odlazaka doktoru u Lošinj po nevremenu. Ni jedan brod nije vozio, već nas je vozio djed sa drvenom pasarom, dok su valovi prelazili preko prove. Pa što bi i danas djeca trebala imati takva iskustva odlaska doktoru??? Otočani su kruh pekli doma jer brod koji je vozio iz Lošinja okolnim putem zbog lošeg vremena nije dolazio po 2 tjedna. Sreća da su si osigurali zalihe brašna i kvasca. Ako roditelji nisu mogli djeci na otoku garantirati da će imati sutra kruh možete samo zamisliti kako je bilo sa drugim stvarima.
Netko tko je postavio pitanje kako su otočani mogli nekad bez redovne linije Ilovik-Mrtvaška je jako bezobrazan. Nekad je bilo jako teško živjeti na otoku.
Nije ni sada lako i samo najhrabriji se na to odlučuju, ali uz mogućnosti pristajanja u luku Mrtvaška je sve puno jednostavnije i sigurnije. Bolesnici mogu na vrijeme stići u bolnicu, a djeca žive vrlo slično kao njihovi vršnjaci u gradu (naravno još uvijek sa puno manje mogućnosti). Nadležni bi trebali raditi na tome da život na otoku bude jednostavniji i bolji, pogotovo za djecu, a ne ga otežavati bez razloga.
3. Vrlo je jednostavno ugoditi Ilovčanima u cijeloj toj priči. Oni samo žele da im se dok traju radovi omogući pristajanje u Uvali Mrtvaška (kao što je to oduvijek bilo). Da li će im se tamo omogućiti pristajanje na postojećoj rivici iz Austrougarske, možda na novoj pomoćnoj rivici (koja bi naspram cijele investicije bila zanemariv trošak) ili na neki drugi način Ilovčanima nije važno. Važno je da mogu pristati u sigurnu luku koja je do sada spasila brojne živote.
Promet uz gradilište nije tako teško organizirati. Kako se može prometovati uz skoro svako svjetsko gradilište uz regulaciju prometa tako se može i ovdje uz samo malo dobre volje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # peračlove 2021-10-02 21:19
Ma ne može ne mogu to njihovi mozgovi shvatiti ipak je jednostavnije da se ljudi voze brodom sve do Lošinja. Tuga i žalost a već sam spomenuo da njihovi fakulteti ne znaće ništa jerbo im je životna mudrost ravna nuli.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Kako najlakše otjerati Ilovčane sa Mrtvaske?Vito 2021-10-03 07:58
Ne znam zašto poručuju Ilovčanima da se strpe 22 mjeseca koliko je predviđeno da radovi traju, kad projektom nove rive uopće nije omogućen privez barki i manjih brodica. Postavlja se pitanje jesu li ovi u ŽLU (i GML) samo glupi i nesposobni ili sve ovo rade namjerno. A ovi u Gradu (3 gracije), kad im to odgovara onda se u sve razumiju, a kad im ne odgovara onda peru ruke od svega.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # ....FF 2021-10-03 12:10
Citat Vito:
Ne znam zašto poručuju Ilovčanima da se strpe 22 mjeseca koliko je predviđeno da radovi traju, kad projektom nove rive uopće nije omogućen privez barki i manjih brodica. Postavlja se pitanje jesu li ovi u ŽLU (i GML) samo glupi i nesposobni ili sve ovo rade namjerno. A ovi u Gradu (3 gracije), kad im to odgovara onda se u sve razumiju, a kad im ne odgovara onda peru ruke od svega.
Niti jedna od ove tri gracije, čak i da pokaže volju, nije sposobna ispravno pročitati građevinski projekt, a ona koja bi od njih tri trebala biti najstručnija, već nekoliko godina priča o aglomeracijama, nazivajući ih anglomeracije. Jadni Englezi, još će oni bit za sve krivi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Izborna prijevara Ane Kučić u ime HDZ-aDundo 2021-10-03 09:24
Citat Tina:
Nadležni su dužni brinuti se o otocima i njihovim stanovnicima. Što se tiče Luke Mrtvaška da je uspostavljen makar jedan normalan razgovor sa otočanima znali bi više o njihovim zahtjevima, zašto ne mogu bez luke Mrtvaška i kako je jednostavno ostvariti kompromisno rješenje za svih.
Ovaj vrlo umjesni i nadasve uljudni prikaz nebrige za stanovnike jednog malog mjesta pokazuje da je predizborni plaćeni oglas Ane Kučić (HDZ) o fokusu ulaganja u mala mjesta bio jedna od predizbornih prijevara.
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

ZADNJI KOMENTARI

 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Dragana Letić 21.09.2023 19:36
  Dragana Letić
  Poštovani tražitelji kredita, Imate li financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti ...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  Špiro 21.09.2023 17:21
  Političari šumom - građani drumom
  -- Sve navedeno smo prije imali, sjećaju se oni stariji, sve otišlo u maglu. Jedna mi stvar ...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  gost 21.09.2023 14:33
  Otočko zdravstvo gore nego u 19.stoljeću
  Uz vijest Predstavljen brod za hitne slučajeve, o Domu zdravlja nema novosti na portalu ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  RZ 21.09.2023 14:10
  Kako je Ana ukopala Garia
  Ana je "zahvalila" Gariju tako što ga je prijavila kako je službeni auto koristio kao da ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Zico 21.09.2023 11:19
  Vrhunac nesposobnosti
  Ne samo da nije napravila ništa, nego je u zadnjoj godini građanima još i uzela. Nedavno ...
   
 • Škver: Teatar apsurda

  Nepodobni građanin 21.09.2023 11:03
  ...
  Smiju li i ostali zainteresirani građani, a koji nisu bili pozvani na sastanak, dobiti uvid ...
   
 • Škver: Teatar apsurda

  gost 21.09.2023 10:27
  ▓ ▓ ▓
  Je, ali sada su dogovorili redovito sastajanje "kako bismo jedni druge upoznali s novostima." ...
   
 • Škver: Teatar apsurda

  ..... 21.09.2023 10:08
  .....
  pa zar nije nedavno objavila da je naše more izvrsne kvalitete ???
   
 • Prividi i smutnje

  gost 21.09.2023 09:59
  OPG
  Obiteljsko pedagoško gospodarstvo ;-)
   
 • Škver: Teatar apsurda

  gost 21.09.2023 09:32
  Ana uplovljava u predizbornu kampanju
  Tek što je festival u slavu prošlosti brodogradnje na Lošinju završen gradonačelnica javlja ...
   
 • Prividi i smutnje

  Obiteljska firma 21.09.2023 08:44
  Popravni dom
  Tamo joj rade muž i sestra, bilo bi joj ugodnije nego u osnovnoj školi.
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Mali motorin 20.09.2023 23:10
  Nula bodova
  AP će možda i dobiti parlamentarne izbore, jer je usprkos sveprisutnom lopovluku ministara ...
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  Prolaznik 20.09.2023 17:42
  Tradicija u politici
  Već prvom rečenicom izbornog programa pokazuje statičnost, okrenutost postojećem. Sladunjavo ...
   
 • Kad otočni jaganjci utihnu

  gost 20.09.2023 12:46
  Kad su otočni jaganjci utihnuli
  Na kritiku svoje konobe u Osoru Mirjana Hrga piše Janjetinu nismo imali mjesecima, jer ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 20.09.2023 10:42
  Ma tko bi to sve nabrojao
  Njen partijski šef se hvali "Dakle, hrpa postignuća je toliko velika da ih je nekad teško čak ...
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  RNRL 20.09.2023 09:33
  Lokalni progonitelji kršćana i Hrvata
  Ne zaboravi Mariju Bebić. Nagradu je dobila kako se navodi »za predanu i nesebičnu brigu i ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  .... 20.09.2023 08:47
  ....
  klaun u vladi
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 19.09.2023 20:56
  pokloni svoj mi foto
  i.imgur.com/spX8frp.jpg (http://i.imgur.com/spX8frp.jpg)
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  Riki 19.09.2023 15:21
  Veslanjem u bačvama oko svijeta
  Kad nemaš viziju budućnosti ne ostaje ti drugo do njegovanje tradicije. Pa radi turista ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Marinero 19.09.2023 12:37
  Gigantsko Anino postignuće
  Ako treba glasati ja sam za ovo gigantsko postignuće. To nije postigao nitko prije nje.
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  Marinero 19.09.2023 09:25
  Rekvijem lošinjskom brodarstvu
  Jučer na fejsu gradonačelnica javlja "Zatvorili smo još jedan Losinava festival", kojim se ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 19.09.2023 08:17
  Nezahvalna Ana
  Tako je Ana zahvalila Kapeliju što ju je na nagovor predsjednika mladeži HDZ imenovao u ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  .... 18.09.2023 20:37
  Postignuća Ane K.
  A koja su to njezina gigantska postignuća? Puno priče, malo postignuća.
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 18.09.2023 14:42
  Nestvarno
  Nestvarno je što unatoč svemu za Hinu izvaljuje "Naša su postignuća gigantska, s nama birači ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Žuja 18.09.2023 10:08
  Kako je? Dobro je ako si u HDz-u
  A ovaj novi skandal je već za smijeh. Da bi izbjegla javljanje na natječaj firme po čijoj mjeri ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  ZZ 18.09.2023 08:10
  Grlić Radman nije glup
  KOLIKO si glup od nula do Gordan Grlić Radman da u imovinsku karticu slučajno ili, kako ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  xxx 17.09.2023 21:21
  yyy
  HDZ-ov Grlić Radman, koji je sakrio milijune, otputovao u Los Angeles i tamo se pomolio ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 17.09.2023 13:37
  Politika = kriminal
  Hrvatska demokratska zajednica 3. siječnja 2000. godine doživjela je izborni debakl jer ju ...
   
 • Nastavljanje nezapočetog

  gost 17.09.2023 10:07
  Projekt Adriatic Europa
  Za mjesec i pol dana uspjela dobiti samo 33 lajka, a tako puno se slikala i kezila zube ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Administrator 17.09.2023 09:55
  Kriva procjena
  Za brisanje komentara ni općenito nema "elemenata diskriminacije po političkom uvjerenju" ...

Slikovnica-MEME

setnja

ubojstvoborocid

Komentiranje članaka