Mrak projekt
za zvjezdano noćno nebo
Društva za zaštitu životinja iz Malog Lošinja i astronomskog društva Leo Brenner

 


UČENICI LOŠINJSKIH ŠKOLA
PIŠU GRADONAČELNIKU

Ekopatrole traže ekorasvjetu

LOŠINJANI PROTIV SVJETLOSNOG ZAGAĐENJA
»Mrak projekt – za zvjezdano noćno nebo«

Kontakt

MALI LOŠINJ – »Mrak projekt – za zvjezdano noćno nebo«, naziv je kampanje protiv svjetlosnog zagađenja koju su pokrenuli Astronomsko društvo Leo Brenner i Društvo za zaštitu životinja iz Malog Lošinja, a u povodu 110 godina od osnutka zvjezdarnice u Lošinju. Kampanja je počela potpisivanjem peticije u nedjelju, a već prvog dana potpisalo ju je oko 400 otočana i turista. Peticijom se želi građane i gradsku vlast upozoriti na rastući problem svjetlosnog zagađenja.
    U tekstu peticije se od Grada Malog Lošinja traži uklanjanje najvećih svjetlosnih zagađivača – lasera iznad diskokluba, podne rasvjete ispred novoobnovljene zgrade Općinskog suda te fasadne rasvjete na zgradi Grada. Organizatori kampanje traže da Grad donese Pravilnik o vrsti i načinu postavljanja javne rasvjete, te se poziva na javnu raspravu o razvoju otoka kao brižljivo čuvanog ekosustava pod zvjezdanim nebom kao značajnim okolišnim resursom.
    Aktivisti »Mrak projekta« ističu da ekološka rasvjeta ostavlja nebo tamnim, a gradove čini funkcionalnim, sigurnim i zdravim okolišem. Svjetlosno zagađenje kod nas je relativno nov i slabo poznat pojam, a u razvijenom svijetu izaziva već petnaestak godina rastuću zabrinutost zbog teškog narušavanja ekosustava, istrebljenja brojnih noćno aktivnih životinjskih vrsta te dokazanih posljedica na ljudsko zdravlje, zbog čega su neke zemlje kao Italija i Španjolska već zakonski regulirale ovaj problem. Peticija se može potpisati u Društvu za zaštitu životinja, Astronomskom društvu i Knjigovodstvenom servisu »Prompt«.

Novi list 17.8.2004.
I. C. M.

Novi list online


Vjesnik 9. rujna 2004.

Za neke oblike raka i dječju leukemiju krivo noćno svjetlo


Novi list 10.12.2004.

Sve je manje lošinjskog noćnog neba

I dok svjetlosno zagađenje lošinjsku gradsku vlast ne zanima, građanka iz Zagreba upozorava na njega, naglašavajući da se to zagađenje plaća novcem samih Lošinjana


Spremljeno

 


Svjetlosno zagađenje
The Light Pollution
Svijet, Europa, Jadran

Svjetlosno zagađenje Svijet

Light Pollution Europa - Svjetlosno zagađenje Europa

Svjetlosno zagađenje Jadran


Svjetlosno zagađenje gradsku vlast ne zanima

MALI LOŠINJ – Vrlo mali broj Lošinjana okupio se na dvosatnoj tribini o svjetlosnom zagađenju koju su u dvorani Doma kulture organizirali Astronomsko društvo »Leo Brenner« i Društvo za zaštitu životinja Malog Lošinja. Organizatore je najviše razočarala činjenica da se pozivu nije odazvao gradonačelnik, niti njegovi najbliži suradnici, a bila su nazočna tek dva gradska vijećnika, Dragutin Budi i Steno Vidulić.
    Tribinu je otvorio predsjednik AD »Leo Brenner« Dorian Božičević i potom prepustio riječ gostu iz višnjanske zvjezdarnice Koradu Korleviću, koji je uz pratnju dojmljivih fotografija ukazao na opasnosti od loše i suvišne rasvjete. Istaknuvši cresko-lošinjsko otočje kao područje na koje se redovito dolazilo promatrati zvijezde, kazao je da to sada postaje nemoguće zbog rasvjete koja »tuče« u nebo, prvenstveno podne svjetiljke ispred zgrade Općinskog suda i reflektora diskokluba. Neprikladna rasvjeta cesta uzrokuje i prometne nesreće, osvjetljavanje stabala negativno utječe na život ptica, a javlja se i problem povrede privatnosti. Korlević je naveo slučaj iz Ustrina, gdje je jedan od stupova javne rasvjete postavljen tako da svjetlo ide izravno u spavaću sobu, zbog čega je vlasnica tužila sudu Grad Mali Lošinj.
Govorili su još, u ime lošinjskog Društva za zaštitu životinja, Bojana Genov i Vlado Nikolić, navodeći da je potpisivanje peticije bilo uspješno i da svoju kampanju namjeravaju nastaviti sve dok se ne prihvati predloženi Pravilnik o rasvjeti.
Vijećnik Steno Vidulić obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se o ovom problemu govori na nekoj od sjednica Gradskog vijeća.

B. PURIĆ

 

 
 
 

LOŠINJSKO DRUŠTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA UPOZORAVA NA SVJETLOSNO ZAGAĐENJE NEBA

Mrtve ptice nasukane na svjetla gradova

Novi list 21.12.2004. | Spremljeno

Zbog nepravilne rasvjete ptice su izgubile prirodne orijentire na svojim putovanjima. Po nekim podacima samo u Sjevernoj Americi i Kanadi, u jednoj noći strada 15.000 ptica. Neboderi postaju klopke za ptice, a nakon njihovog stradavanja potpuno se narušava prirodni ciklus, rekla nam je Bojana Genov

MALI LOŠINJ – Mrtve ptice nasukane na svjetla gradova nikada ne stižu na svoja odredišta, a najviše stradavaju ptice selice, koje su, zbog nepravilne rasvjete i nepravilno postavljenih rasvjetnih tijela potpuno izgubile prirodne orijentire na svojim putovanjima. Brojke uginulih ptica su zapanjujuće, po nekim podacima samo u Sjevernoj Americi i Kanadi, u jednoj noći strada 15.000 ptica. Neboderi postaju klopke za ptice, a nakon njihovog stradavanja potpuno se narušava prirodni ciklus, jer ugrožavanje jedne životinjske vrste za sobom povlači narušavanje cijelog hranidbenog lanca i niza drugih vrsta, a završava se čovjekom, upozorila je Bojana Genov, ispred malološinjskog Društva za zaštitu životinja koje je organiziralo tribinu »Zaštita životinja – imperativ europskih integracija«, a na kojoj je bilo govora i o projektu Astronomskog društva Leo Brener »Mrak projekt za zvjezdano noćno nebo«.
Genov je izvijestila da su gradskim vlastima uputili Pravilnik o javnoj rasvjeti, kojim se definira upotreba ekološke, odnosno takve rasvjete koja osvjetljava površine koje trebamo osvijetliti, a ne osvjetljava nebo. Političari međutim, nisu reagirali, osim što smo čuli da je gradskim vlastima ideja uglavnom smiješna, rekla je Genov, koja sugerira sugrađanima da pogledaju brojne primjere neadekvatne rasvjete koja, osim što svjetlosno zagađuje i ugrožava brojne životinjske vrste, uz to narušava graditeljske tradicije i arhitektonski sklad otočnog ambijenta. Aktivisti za smanjenje svjetlosnog zagađanja, ukazuju da je ekološka rasvjeta jeftinija da se pod takvim svjetlima i ljudi i životinje bolje osjećaju. Valter Martinolić iz lošinjskog astronomskog društva ističe da se sadašnjom rasvjetom gubi mnogo energije, a da se »Mrak projektom za zvjezdano noćno nebo« ne predviđa uklanjanje, nego pravilno postavljanje rasvjete, kakvo je već postavljeno na nekoliko mjesta u gradu.
Kao dobar primjer rasvjete Martinolić je izdvojio predio Kročate, dok su svjetlosna rješenja u Zagazinjinama, parkiralištu u Velom Lošinju, na Kalvariji, na pločniku ispred zgrade Općinskog suda te na šetnici Čikat primjeri svjetlosnog zagađenja i neekološke rasvjete. Pravilnikom o javnoj rasvjeti predloženo je da se neadekvatna rasvjeta zamijeni ekološkom u roku 15 godina, te da se sva nova rasvjetna mjesta postavljaju na način da ne osvjetljavaju nebo, ali za sada, na ovakav prijedlog, nema reakcije lošinjskih političara.
Ira CUPAĆ MARKOVIĆ

 
 
Korisni linkovi: www.lightpollution.org