Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Novi list: Apoksiomen u Mali Lošinj

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

apoksiomenNajdragocjeniji hrvatski arhološki nalaz svih vremena - antičko brončano remek djelo Apoksiomen, trajno će biti smješten u Malom Lošinju jer je ponudio ponajbolje razrađene tehničke, sigurnosne, konzervatorske i muzeološke uvjete, piše Novi list

apoksiomen Najdragocjeniji hrvatski arhološki nalaz svih vremena - antičko brončano remekdjelo Apoksiomen, trajno će biti smješten u Malom Lošinju - glasi jednoglasna odluka s jučerašnje zajedničke sjednice Hrvatskog vijeća za kulturna dobra (HVKD) i Hrvatskog muzejskog vijeća (HMV) održane u Ministarstvu kulture. Po završetku sjednice novinarima su odluku obrazložili ministar kulture Bozo Biškupić, predsjednik HMV-a Vinko Ivić te predsjednik HVKD-a Ferdinand Meder.

- Sve tri ponude bile su vrlo ozbiljne, odlučili smo se za Lošinj i zbog ponajbolje   razrađenih tehničkih, sigurnosnih, konzervatorskih i muzeoloških uvjeta koje je ponudio taj grad, kazao je predsjednik HVKD-a Vinko Ivić. Uz spomenuto presudila su još dva razloga, a kako je jučer objašnjeno riječ je o principu decentralizacije kulturne baštine s jedne strane. te želja da arheološko blago ostane što bliže  mjestu  pronalaska - s druge.    Brončana skulptura Apoksiomena, koja je u moru nedaleko otoka Vela Orjula pronađena 1996. godine, a izvađena tri godine kasnije svoje će trajno »prebivalište« dobiti unutar lošinjske palače »Kvarner« gdje će za tu potrebu biti osigurano 700 četvornih metara izložbenog prostora. Udovoljavanje strogih konzervatorskih kriterija za smještaj nadgledat će posebna, još neimenovana komisija.

Statua prioritet lokalne vlasti

Prema nekim procjenama pripreme za smještaj bi mogle potrajati oko godine dana, no troškovi čitavog projekta još uvijek su nepoznanica. Dok svi uvjeti ne budu osigurani u Lošinju, Apoksiomen će biti pohranjen u zagrebačkom Arheološkom muzeju, gdje će, s obzirom na zahtjevnost klimatskih uvjeta nužnih za čuvanje antičke dragocjenosti, u tu svrhu biti izrađena posebna vitrina. Osim Lošinja svoje su kandidature za smještaj Apoksiomena podnijeli i Rijeka te Zadar.

Vijest o smještaju statue u Malom Lošinju gradonačelniku Gariju Cappelliju, potvrdio je ministar Bozo Biškupić.

- Ovom odlukom mijenja se povijest Lošinja. Nemam riječi da iskažem svoje veselje i zadovoljstvo. Vjerovao sam u ovaj ishod, imali smo podršku struke i premijera Ive Sanadera. Povrat Apoksiomena bio je prioritet gradske vlasti, hvala svima koji su pridonijeli odluci da mjesto stalnog postava antičke statue bude u Malom Lošinju. Odmah krećemo u realizaciju projekta, a pred nama je velik posao da ispunimo sve potrebne uvjete za postav statue. Iskoristit ćemo nazočnost ministrice Kolinde Grabar Kitarović na otoku, vezano za pretpristupne fondove i vjerujem da će u roku dvije do tri godine Apoksiomen biti izložen u Malom Lošinju, oduševljeno je komentirao Gari Cappelli.

Na podsjećanje kako su bivši ministar kulture Antun Vujić i bivši gradonačelnik Dragan Balija već bili potpisali dokument o tome da će Apoksiomen biti vraćen na Lošinj i osnovana zajednička muzejska ustanova Grada i države, te upit da li je zadovoljan da se postupilo po načelu kontinuiteta, gradonačelnik Cappelli je rekao da ne želi politizirati po ovom pitanju. On je istaknuo kako je bivša gradska vlast osigurala prostor za stalni postav u palači »Kvarner«, ali da nije riješila i imovinsko - pravne odnose, što je učinila sadašnja vlast, a ovaj je uvjet bio vrlo važan kod odlučivanja o zadovoljenju uvjeta za stalni postav Apoksiomena, rekao je Cappelli.

Priznanje restauratorima

Vijest da će se Apoksiomen vrati na Lošinj, s velikim je oduševljenjem jučer odjeknula u otočnoj javnosti, koja je, od samog otkrića iskazivala želju da statua trajno bude izložena na otoku.

Apoksiomen je više od dvije tisuće godina ležao u podmorju Velih Orjula, jugoistočno od Lošinja, na dubini od 45 metara, zaglavljen između dviju stijena, što je spriječilo njegov pad u veću dubinu. Slučajno ga je pronašao belgijski ronilac Rene Wouters 1996. godine, a 27. travnja 1999. godine četrnaest ronilaca ekipe Ministarstva kulture, Specijalne policije, malološinjske tvrtke »Submar«, pod vodstvom Marijana Orlića, izvadilo je kip iz mora. Konzervatorski radovi trajali su od listopadu 2000. do 2006. godine, a izvođeni su u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Radove je vodio talijanski stručnjak, restaurator Giuliano Tordi u suradnji s restauratorom Antoniom Serbetićem, voditeljem radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda. Od nalaza pa tijekom konzervatorsko - restauratorskih radova, Apoksiomen je pobuđivao širok interes stručnih i sveučilišnih krugova, medija i svih koji su imali prigodu upoznati se s projektom. Od rujna 2006. do siječnja 2007. godine Apoksiomen je bio izložen u Fi-enzi, a izložbu je posjetilo više od 80.000 posjetitelja. U lipnju ove godine, u Stockholmu, projekt konzervatorsko - restauratorskih radova na kipu Apoksiomena dobio je i europsko priznanje - medalju Europske unije za kulturnu baštinu za drugo mjesto u kategoriji Konzerviranje - restauriranje umjetnina, a koju dodjeljuju Europska komisija i paneuropska federacija za kulturnu baštinu Europa Nostra.

Napis potpisuju Miroslav Zec i Ira Cupać Marković

Komadina: Dobra vijest

Apoksiomenu je i mjesto u Malom Lošinju, a mi u Primorsko - goranskoj županiji to jako dobro znamo i uvijek govorimo. Veseli nas da su i u Ministarstvu kulture došli do tog zaključka, komentar je primorsko - goranskog župana Zlatka Komadine. Doduše, rekao je, više bih volio da se takve odluke ne donose dva mjeseca prije izbora. Mislim da je odluka za vraćanje Apoksiomena Lošinju dobra vijest i za turističku i za kulturnu valorizaciju našeg kraja, koji to u konačnici i zaslužuje. Pojednostavljeno, Apoksiomen će biti još jedan važan razlog dolaska turista na Mali Lošinj. Moramo biti sretni i ponosni zbog toga jer se radi o izuzetno vrijednom svjetskom nalazu, kazao je župan Komadina.

Komentari: 

0 0 # ICM opet jaše!Skubi Du 2007-10-06 20:46
Pa neka neko kaže još da ICM ne radi kao protivnik sadašnje vlasti!!! Pazi ovo: Piše ICM "Na podsjećanje kako su bivši ministar kulture Antun Vujić i bivši gradonačelnik Dragan Balija već bili potpisali dokument o tome da će Apoksiomen biti vraćen na Lošinj i osnovana zajednička muzejska ustanova Grada i države, te upit da li je zadovoljan da se postupilo po načelu kontinuiteta...."

A tko uopće kaže da se postupilo po načelu kontinuiteta? To kaže /zapravo podmeće kao da je kazano/ ICM tako da ispadne da je Lošinj dobio Apoks. samo zato što su Balija i Vujić nešto potpisali!!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICM: moj obračun s njim(a)gost 2007-10-06 22:15
Da ICM ne može smisliti Garija ili HDZ, svejedno, odnosno da obožava i održava lik i dijelo na stranicam Novog lista, omiljenog joj lokalnog političara Baliju, to je nepotrebno objašnjavati i dokazivati. Bilo bi zanimljivo dokučiti razloge. Ipak kao novinar morala bi biti profesionalna. Pa će vjerojatno ispitati na stranicama NL da li poznati bespravni graditelj i devastator Jadranka d.d. (kamp Čikat) koja je počela radove na rekonstrukciji Aurore,ima graðevinsku dozvolu. Ili to nije bitno ni zaniljivo jer to nema veze s Garijem ili HDZ-om.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICMJuki 2007-10-06 22:29
Da, trebala bi pokazati toliko mara kao za Kovčanje i što tamo radi MORH. Lakše je za ICM da ispituje MORH nego kumove u Jadranki :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICM, napadni Dinamo ako smiješMamić 2007-10-06 23:03
ICM ne voli Garija, HDZ, MORH, Hrvate iz Bosne(pogotovo iz Posavine),...
Samo još nije oprala Dinamo. Valjda zbog straha od Mamića.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICM: govor mržnjeBM 2007-10-06 23:27
Bosanski Hrvati su je "oprali" na stranici Otoci da je neinformirana pa je objavila vijest staru dva mjeseca i da koristi govor mržnje i da ima predrasude prema podrjetlu graðana. Ali to će joj donjet poene kod Balije i njegove škvadre ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICMgost 2007-10-07 00:23
Interesantna je ta ICM. Širi govor mržnje prema Hrvatima u Hrvatskoj u 2007. godini. Baš me zanima kakve je tek stavove imala 90-e god.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # icmicm 2007-10-07 21:03
ICM je bahata, arogantna i bezobrazna seljančura koja Baliji ljubi guzicu i drugim komunjarama jer se nemogu pomirit da je lošinj sada počeo cvijetat i da se velike promjene dešavaju u razvoju našeg otoka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ništa nije neobjašnjivoICM 2007-10-07 21:53
Ne voli, ICM, Baliju a mrzi novu vlast, jer sad grad cvijeta, već je razlog interesni zašto voli Baliju i intimni zašto mrzi novu vlast-HDZ.
Malo upućeniji znaju o ćemu se radi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICM OPET BI JAHALA BALIJUPERO 2007-10-07 01:29
ICM mozes slobodno jahati na i po Baliji, pisati mu hvalospjeve itd.itd. ali jedno kao profesionalni novinar (STO SE NEBI REKLO), otok Losinj i dogaðaji na otoku su interesantni svim mjestanima, a ne izvjestavanja proteklih godina,sto je radio i kad je radio Balija svi su vec siti neizvjestavanja od strane ICM u NL o otoku Lošinju. Apoksiomen, kao i zitelji na otoku ne zasluzuju da ICM kao novinarka, komentira ono sto je i sama kao i njen obojeni NL niji nece pisati da je za Apoksiomena zasluzan gradonacelnik Gari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pljuvaonicalussin 2007-10-07 10:08
Gari se ponio kao gospodin jer nije iskoristio prigodu da popljuje bivšu vlast što nije ništa napravila za smještaj apoksiomena. Balija ne propušta prigode da pljuje po sadašnjoj vlasti a ICM onda o tome opširno izvješćuje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Apoksiomenov pimpekÐoko Pimpek 2007-10-07 10:35
Mislim da je sda kad je pitanje A. rješeno primjereno citirat šta je ICM pisala:

"Lošinjska vlast nedorasla je borbi za Apoksiomena tvrdi današnji Novi list naslovom napisa u kojem se pored ostalog tvrdi kako umjesto da iznosi argumente, da kandidira projekt europskim fondovima, da "puše za vrat" onima koji će donijeti odluku o mjestu stalnog postava, gradska vlast tiska razglednice i organizira izložbe "U očekivanju Apoksiomena".

"Žalosno je kako se sve skupa odvija i kako se umjesto da od Apoksiomena napravimo brend svjetskog glasa, sve svodimo na prepucavanje gdje će biti trajno izložen, a u javnosti se već zbijaju šale kako je visoki atleta malog pimpeka", piše pored ostalog Ira Cupać Marković."

Komentar je suvišan :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zaslugegost 2007-10-07 11:35
Upravo sam pročitao članak ICM u današnjem Novom listu po kojem ispada da je Apoksiomen rješen još kad su ministar Vujić i Balija potpisali Sporazum, a da je sve drugo nakon toga sporedno. Po ICM zasluge imaju svi i svako osim gradonačelnika Kapellija jer spominje ga samo jer mu čestita Sanjin Šolić u ime Jadranke. Zna ICM pisati, ali znamo i mi čitati :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Pipo zloba 2007-10-07 11:41
A čuj, izborna kampanje je u tijeku ... šta se čudiš :-?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KomadinaJuhuhu 2007-10-07 14:25
Sve je to u funkciji izbora pa se minoriziraju zasluge jednih i izmišljaju zasluge drugih a Novi list tu odraðuje posao. Pa se onda i župan Komadina hvališe da su oni uvjek bili za takvu odluku ali kaže "više bih volio da se takve odluke ne donose dva mjeseca prije izbora." Zašto mu to smeta i koja bi bila razlika da je donesena ranije. Opet bi bilo prije izbora ;-) Mislim da time pokazuje da njega boli ona stvar za Apoksiomena i da ga brinu samo izbori.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Apoksiomen-pora z ICMgost 2007-10-07 16:23
..."Lošinjska vlast nedorasla je borbi za Apoksiomena tvrdi današnji Novi list naslovom napisa u kojem se pored ostalog tvrdi kako umjesto da iznosi argumente, da kandidira projekt europskim fondovima, da "puše za vrat" onima koji će donijeti odluku o mjestu stalnog postava, gradska vlast tiska razglednice i organizira izložbe "U očekivanju Apoksiomena"... nedavno je pisala ICM . Što sad Ira? Naravno, ona nema morala ni karakatera da se izvine vlasti (Gariju), nego sad tvrdi da je Balijin sporazum s Vujićem donio Apoksiomena.
ICM, molim te da prestaneš pisati za NL i zaposli se u škver kod svog omiljenog Balije u ureðuj njegov tvornički bilten.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gostupero 2007-10-07 16:53
Gost je potpuno u pravu, ICM ne moze se zaposliti niti u skveru, za to treba dati amen Mužić.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Jahanje mrtvog konjaRodeo 2007-10-07 17:08
Svojom teorijom o kontinuitetu obveza iz sporazuma ministra bivše Vlade s bivšim gradonačelnikom zbog kojeg je Lošinj dobio Apoksiomena ICM jaše mrtvog konja.

Da kontinuiteta nema pokazuje činjenica da je sadašnja Vlada odluku donijela na temelju ponuda zainteresiranih Gradova, a ne na temelju nekog papira sumnjive pravne valjanosti iz vremena kad je Vujić bio ministar, a Balija gradonačelnik.

Ukratko, da je sadašnja Vlada radila po načelu kontinuitetu natjecanja za Apoksiomena uopće ne bi bilo.

Zanimljivo je da ICM opširno i s dubokim poznavanjem materije piše o proceduri u kojoj je Lošinj dobio Apoksiomena. Budući da ta procedura sama po sebi negira "teoriju kontinuiteta", postavlja se pitanje zašto je inteligentna osoba kakva je ICM samoj sebi "podmetnula nogu" pitanjem Capelliju da li je zadovoljan "kontinuitetom" . Odgovor je po mojem mišljenju posvema jednostavan: Birajući izmeðu novinarskog profesionalizma i političkog aktivizma odabrala je ovo drugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # kontinuitetkontinuitet 2007-10-07 19:56
Inteligentna osoba koja izvjestava za NL, jeli ona zadovoljna izvjestavanjem "teorijom kontinuiteta" dogaðajima na otoku za što je i placena, nakon pada njenog gradonacelnika Balije. Izgleda da je ona izvjestavala samo prema prohtjevima gradonacelnika a ne prema profesionalizmu , jer mjestani otoka su zainteresirani i za izvjestavanja dogaðaja i nakon Balije. A za zasluge Apoksiomena profesionalno izvjesti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Giordano 2007-10-07 23:06
Nekima je očito lik i djelo omiljenih političara važnije od Apoksiomena i čitajući gornje postove pitam se da li oni upoće znaju što je to Apoksiomen. U ovoj pljuvačnici ekipa koja iznosi nekakve tvrdnje o ICM i ostalima zapravo nije ništa bolja od nje, zapravo je još i gora. Zar se vama ljudi ne razmišlja o ničem drugom osim o ICM; Baliji i Cappelliju? A one teze spram netrpeljivosti prema Hrvatima ili Dinamu.......pa ljudi pogiješili ste ne samo temu nego i portal.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Nije Apoksiomen nego ICMgost 2007-10-07 23:34
Giordano prosvjetitelju, naravno da se ovdje ne radi o Aposksiomenu, nego u načinu pisanja ICM koja koristi bilo koju priliku da popljuje ovu vlast, pa tako i odluku o trajnom postavu Apokisomena u Lošinju. To je jedina poveznica Apoksimena i ovih komentara. Ljudi nisu blesavi i to ovim komentarima i pokazuju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICM neprijateljGost 2007-10-08 22:31
Nisam neki obožavatelj NL niti ICM, ali pročitam članke koji se tiču otoka. Nemože se reći da je sve tako crno kako opisujete, ali možda mi je nešto promaklo. Čini mi se da neke ovdje dere paranoja kao i Mamića u zadnje vrijeme. Ajde kvalificirajte ICM i ostale kao untarnjeg neprijatelja koja ne voli vašu stranku, Hrvatsku, Basančerose (ups Hrvatine iz BIH) itd. Ona bi rušila ovu i ovakvu HR....Ovi vaši postovi smrde na kuhinju iz jedene stranke poznate po tome što su nj šefovi sastavljali nogometne momčadi, kazališne predstave itd. Ta stranka valjda ima svoj blog pa tamo možete prditi u latu o politici i diviti se liku i djelu vama bliskih političara koliko vas je volja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # karinjankasandro 2007-10-08 23:21
Eto ti pametnog "gosta". On nas lošinjane poučava i podučava o tome kako mi trebamo misliti i kako gospoða iz Karina treba formirati oblikovati javno mnijenje na Lošinju. A Dragana mora dizati u visine jer joj je zaposlio muža i to na mjestu direktora, transparentno, dabome -bez natječaja.A tko je zapravo ona i one i svi oni koji lošinjanima stavljaju u usta što reći i kako misliti. Tko god doprinjeo dolasku Apoksiomena na Lošinj - hvala mu, bez obzira na stranku itd. A kakve ona uopće ime veze s tim, da se na njzin lik i djelo treba potrošiti i jednu jedinu lipu surfajući po internetu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KuhinjaPimpać 2007-10-09 01:16
Pa ovaj Gost zaprav kaže da ICM zbilja radi protiv hadezeja na plaći Novog lista :D :D A ondsa je i to jedna kuhinja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ICMggost 2007-10-08 23:47
Gostu je očito nešto promaklo. Ne trpi ICM, u ovim komentarma na temu njenog načina pisanja, kritike kao rušitelja ili unutarnjeg neprijatelja ove države. Tema je svakako lokalnog karaktera i osobne netrpeljivosti. Netko je i rekao da ona kao svi može imati osobne stavove, ali kao novinar kad izvještava mora biti profesionalna. Pravo na svoj stav ima pravo u osobnim kolumnama i autorskim člancima. Ali kad prenosi vijest i komentira npr. da ..."Lošinjska vlast nedorasla je borbi za Apoksiomena, umjesto da iznosi argumente, da kandidira projekt europskim fondovima, da "puše za vrat" onima koji će donijeti odluku o mjestu stalnog postava, gradska vlast tiska razglednice i organizira izložbe "U očekivanju Apoksiomena"".. .
Ako gost čita ,kao što sam kaže, njene članke onda je to mogao i morao i sam uočiti. Optuživati one koji uočavaju i kritiziraju očitu tendencioznost i neprofesionalno st da su HDZ-ovci je stupidno i govori o gostu. Iz ovoga se da zaključiti da gost sigurno nije HDZ-ovac ali svakako pokazuje da nije ništa ni bolji od njih.
Kritičko ukazivanje na pisanje ICM je potrebno isto kao i kritičko ukazivanje npr. na presude sudaca kao što su Milanović i sl.
Jednostavno radi se o društvenoj higijeni. Nije ICM neprijatelj države ili Hrvata ona je neprijatelj profesionalnost i i novinarskoj etici.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..........Stipe 2007-10-09 10:58
A zašto je ova vijest drugačija od one kada je bivša vlast rekla da će A. biti smješten na Lošinju? Politika i politika. Prvo su donjeli odluku oni iz jedne stranke, sada su donjeli odluku ovi iz druge stranke, a A. je u Zagrebu i ostat će još neko vrijeme tamo. Kada će se u Lošinju stvoriti uvjeti da A. bude smješten tu, to nitko ne zna. Ne znaju niti oni koji su već trebali imati razraðenu bar ideju, ako ne program, kao što je netko ovdje već napisao. Čini mi se da je najvažnije pitanje ipak: što ćemo s A. i na koji način ćemo to iskoristiti za Lošinj. Da li je netko zapamtio koliko je ljudi vidjelo A. una izložbi u Italiji i koliko su novaca oni ubrali? Pustimo politiku, zaslužni su obojica, tko više tko manje nije bitno, niti da li je odluka vezana za izbore, kod nas se sve mjeri strankama i politikom, a ti političari gledaju samo svoj interes.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .......opet ja......Stipe 2007-10-09 11:01
Sorry, sad sam vidio i odgovor na ovo moje pitanje u slijedećem članku. Pa kaže:

"Da kultura, kada je valjano predstavljena, može biti unosna ilustrira podatak da je prihod na izložbi u Firenzi iznosio 344.624 eura. Apoksiomen je povećao broj posjeta palači Medici Riccardi te je samo u siječnju bilo zabilježeno povećanje posjeta od čak 425 posto i povećanje prihoda od 545 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije."

Toliko o tome.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Nova i stara vijestHakuna matata 2007-10-09 14:55
Stipe pita zašto je ova vijest drugačija od one kada je bivša vlast rekla da će Apoksiomen biti smješten na Lošinju. Pitanje je sasvim umjesno, no da bi se na njega odgovorilo trebalo bi znati što sadrži navodni sporazum Vujić-Balija. Svi o njemu pričaju, a nitko ga nije vidio.

Neka mi oproste svi koji iz priče o Apoksiomenu žele iscijediti politički profit, ali nadležna tijela nisu mogla postupiti drugačje nego su postupila. Ponavljam, ne znam ništa o sporazumu iz vremena bivše vlasti, ali ako se tim sporazumom smjeralo izbjeći postupak koji je primijenila sadašnja vlast, bio je to zaista "račun bez krčmara" kako je netko već napisao.

Ispunjenje obećanja iz sporazuma datih tadašnjem lošinjskom gradonačelniku zaobilaženjem Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i bez jasno definiranih pravila, prava i obveza bio bi samovoljan i lako osporiv čin.

A što je to učinila sadašnja vlast (ne znamo da li je to smjerala i bivša)? Raspisala je neku vrstu javnog natječaja za dodjelu koncesije na jedno izuzetno vrijedno kulturno dobro. Znam da će sada mnogi vrisnuti da Apoksiomen pripada Lošinju i Lošinjanima, no to naprosto nije istina.

Naime zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara u članku 19. jasno kaže da je dobro za koje se predmnijeva da ima svojstva kulturnoga dobra, a nalazi se ili se naðe u zemlji, moru ili vodi, vlasništvo Republike Hrvatske. Dakle, Apoksiomen koji je nedvojbeno kulturno dobro, a naðen je u moru vlasništvo je Republike Hrvatske i na njega se primjenjuju propisi o nalazu blaga iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Iz svega ovoga proizlazi da se vijest o dodjeli Apoksiomena na korištenje Malom Lošinju bitno razlikuje od vijesti da su Vujić i Balija potpisali nekakav sporazum o povratu Apoksiomena na Lošinj. Ova nova vijest govori o primjeni zakonskih odredbi i ishodu ravnopravnog natjecanja meðu zainteresiranim gradovima. Prethodna vijest mi liči na onaj poznati sporazum sa Slovenijom o podjeli mora kojeg su se poslije odricali i oni koji su ga potpisali.

Živimo u državi koja baš nije uzor poštivanja zakona, pa svaku vijest da se umjesto samovoljnih odluka ponegdje i ponekad donese i neka zakonita treba smatrati dobrom viješću. Ovo je jedna od tih dobrih vijesti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # famozni sporazumzbunjeni 2007-10-09 17:21
Bilo bi zapravo vrlo zanimljivo vidjeti sporazum Balija-Vujić, na koji se tako žučno pozivaju ICM i likovi kao Stipe. Sporazum je pravno ništavan sa aspekta pravne države, pozitivnih propisa i načela demokracije. On je relikt prošlih vremena iz kojih su, nakratko pojavila spomenuta dvojca. To su ona vremena kad se odlukom partije sve moglo dogovoriti i ono što se dogovorilo se i provelo, neovisno o zakonima. Dakle čisti voluntarizam. Kakva procedura, kakvi zakoni pa mi smo to dogovorili. Pa nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota.
I gle Stipinog i ICM paradoksa, poštujući zakone i proceduru ova vlast se bespotrebno mučila, a sve je već dogovoreno na relaciji Balija-Vujić.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Angažirano novinarstvoskojevac 2007-10-09 18:11
Zbunjeni piše "To su ona vremena kad se odlukom partije sve moglo dogovoriti i ono što se dogovorilo se i provelo, neovisno o zakonima", a ja dodajem: ... I kad su novinari bili društveno-polit ički radnici, tj. političari, s partijskom zadaćom da radne ljude i graðane uvjeravaju u valjanost odluka komiteta :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...ludi 2007-10-12 18:29
Kaže zbunjeni: Bilo bi zapravo vrlo zanimljivo vidjeti sporazum Balija-Vujić, na koji se tako žučno pozivaju ICM i likovi kao Stipe. Sporazum je pravno ništavan sa aspekta pravne države, pozitivnih propisa i načela demokracije. On je relikt prošlih vremena iz kojih su, nakratko pojavila spomenuta dvojca. To su ona vremena kad se odlukom partije sve moglo dogovoriti i ono što se dogovorilo se i provelo, neovisno o zakonima.

A je li zbunjeni, sada kao politika ne igra nikakvu ulogu....sve je isto samo se mijenjaju stranke, a vi ste pijuni u službi političkih interesa. Politika i dalje žari i pali i to je vidljivo na svakom koraku pa tako i u vašim porukama. Pa nedavno je predsjednik GV prozivao NL jer ne piše dovoljno o največem otočkom mijestu (znači treba pisati po dekretu).I još pogledaj samo u ovoj temi kako se ekipa prepucava, a sve zbog politike svi bi zasluge. Napada se ICM i sve bi mi bilo jasno, ali se prevoše spominje ono "Naš..." i prozivaju neki bivši. Da li bi vi svi gore podpisani promijenili stav kada bi ICM pisala ode onome tko je "Vaš"....bi jasno. Prozivate bivše kao komunjare, o opet i sada su na vlast komunjare (ljudi za sve sisteme). U ona vremena je bila jedna partija, a sada ih je više, prije su postajali i pioniri i omladinci, a sada postojite vi Mladež....

Stipe vam je sve dobro napisao, svaka mu je na mijestu. Nije Apoksiomen ni u HDZ ni u SDP, IDS,.....
Pozdrav
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Lud Stipu...zbunjeni gost 2007-10-12 19:35
Lud Stipu...hvali a ni jedan ne razumije ovu raspravu, koju je potaknuo Skubi du. Ne radi se o tome tko je zaslužan za odluku o stalnom postavu Apoksiomena, već se rasprava povela o tome kako ICM kroz svoj način "izvješćivanja" ne skriva svoju netrpeljivost prema sadašnjaoj vlasti u gradu odnosno, gradonačekniku, odnosno koliko pati za Balijom. Pa i vijest da će stalni postav Apoksiomena biti u Lošinjuje prezentira kao posljedicu sporazuma Balija-Vujić, odnosno da slučajno tko ne bi pomislio da Gari ima i malo zasluga. Da je na vlasti u gradu, trenutno SDP i Goleš npr. gradonačelnikl i da su sve napravili što i ovi sada, zasluga bi bila njihova odnosno njegova. Sad je to slučajno Gari. A ICM zbog toga ne spava. S obzirom da si sam sebe nazvao ludim, ta situacija podrazumijeva odsutnosti razuma, za shvatiti je da to ne možeš razumjeti pa ti se oprašta.
U životu nisam bio ničiji pijun i ne pripadam nikakvoj partiji stranci lil stadu. Ako ne znaš raspravljati argumentima i logikom ne javljaj se. Etiketiranje nije argumentacija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # apoks.gost 2007-10-12 20:03
A meni se čini da je dreku o Apoksiomenu da nije zaslužan Gari kapeli i HDZ prvi digao NL tj. ICM a onda i neki na ovoj stranici. Znači nekima je stalo da ispadne da niko nije zaslužan kad ne mogu biti oni :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Marsovac 2007-10-12 21:43
Nebitno je tko je zaslužan za odluku o stalnom postavu Apoksiomena. Ovdje se povela rasprava o načinu pisanja osobe ICM a ne o tome tko je više zaslužan za postav Apoksiomena. Rasprava Stipe, ludog i sl. to samo zamagljuje. ICM neprofesionalno , zlonamjernon i tendenciozno piše. Nebitne su stranke i osobe. Suptilno ili manje suptilno se krši etika i statut novinarskog ceha, a sve to se dobro uklapa u želje NL da takovim pisanjem prodaje svoje novine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # naðite si posao......neludi 2007-10-12 23:08
Ludom se mora oprostiti jer je lud no možda se i izlječi, ali nema toga što može zbunjenom pomoči pa bi mu bilo bolje da začepi. Odkuda on zna što je ICM u glavi, no očito da nema pametnijih stvari u životu pa razmišlja o tuðim mozgovima. Ako ICM pati za Balijom, neki ovdje pate za ICM. Ja osobno gospoðu nepoznam ali mora da je zgodna kad je neki i sanjaju. Vidi se da A u svemu tome sporedan, štoviše potpuno nevažan. Najvažnije je lik i djelo omiljenih "naših" političara i djelo odnosno po nj. nedjelo neprijatelja No.1 ICM i "njenog" Balije.
Zbunjenog tobože politika ne interesira, ali serucka po jednima i uzdiže druge, kao politika ga ne interesira, a njome se sustavno bavi (i glumi nesvrstanog).
Ja nisam ljubitelj NL, prije svega zbog kvalitete, svaka novina ima svoju ureðivačku politiku i to je jasno, svuda u svijetu. Neki očito ne idu dalje od Cresa i NL im je jedini prozor u svijet, pa bi ga još htjeli ureðivati. Sve mi više ličite na onog župnika iz Kastva. Ljudi naðite si posao, postoji i život bez NL (čitajte Vijesnik).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # zbunjeni 2007-10-13 00:00
Neludi, malo si nervozan i agresivan. Kad se smiriš probaj mi objasniti iz čega isčitavaš da mene "politika ne interesira, ali seruckm po jednima i uzdižm druge, kao politika me ne interesira, a njome se sustavno bavm (i glumim nesvrstanog).
Moguće je da se pokušavaš svaðati s zbunjenim gostom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Privid političkog konsenzusa

  gost 04.07.2022 10:03
  Kapelijevo tanko opravdanje
  Ispravka: Bivši gradonačelnik se pokušao opravdati. Za Novi list je kazao da je projekt ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  . 04.07.2022 10:03
  .
  Ajmo mi svi predati u Lošinjski urbanizam da dogradio svoje kuće ko Mrtvašku.Baš me zanima ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Zoro 04.07.2022 09:43
  Gradnja ili dogradnja, pitanje je sad
  Zgodno je kako Anina ekipa naglašava da podršku daje dogradnji. Gradnju višestruko većeg i ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Magarac je bio 04.07.2022 08:48
  Tko se nije skrio
  Kako to gradonačelnica voli reći: Maske su pale. Ove vijećnici su do sada glumili nezainteresiran ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Homo sapiens 04.07.2022 00:55
  Kariola
  Kariola pripada vozačima, a kome drugom? Kad ju nakrcaju pa samopuzdano krenu prema muliću ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Bombula 03.07.2022 17:48
  Đovani
  Čija je karjola na Mrtvaški? Da se odmah dogovorimo čija je najskuplja karjola na svijetu!Smatram ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Leo 03.07.2022 17:11
  Nije zlato sve što sja
  Ovi neki iz upravnog vijeća LU bi mogli završiti onkraj brave.
   
 • Privid političkog konsenzusa

  gost 03.07.2022 12:04
  Uvijek isti trik
  A kad ih izaberu pa uđu u GV priklonit će se Kučićkinom HDZ-u. Sjetite se Živkovića, Maljevca ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  ZM 03.07.2022 10:56
  Politički kurveraj
  Varaš se. političari su neuništivi kao žohari. Do narednih izbora ima još tri godine, a oni ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  PRdac 03.07.2022 10:43
  Slika sve objašnjava
  Ova slika sve objašnjava. I zašto je problem na Mrtvaški, zašto ljudi bježe s otoka i iz ...
   
 • Drama na Lošinju zbog luke Mrtvaška

  Dugi 03.07.2022 10:29
  Zastave
  Glavni urednik je umoran od nočnih zabava sa vlasnikom Kigo čartera i kapetanom ...
   
 • Drama na Lošinju zbog luke Mrtvaška

  Dugi 03.07.2022 10:22
  Dugine boje
  Znaci istina je sta se prica po kavama?, ekipa duginih boja :-x
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Žuja 03.07.2022 10:17
  Pobjedonosni hod Rivom
  Ovima smo mi taoci a ne taoci onih koji o njihovim odnosima kritički pišu. Pogledajte njihov ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Gost 03.07.2022 10:06
  Upao kao Pilat u 'Vjerovanje'
  Mujagić je u ovaj spisak upao kao ono u izreci "Poncije Pilat u Vjerovanju". (Upasti u nešto ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Homo sapiens 03.07.2022 09:47
  Podrška projektu oksimoron
  Projekti se podržavaju prije započinjanja. Ovaj apel za podršku bio bi oksimoron (drveno ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Gost, ma ne ovaj Anin trol 03.07.2022 09:41
  Mamlaz opet luduje
  Mamlaz nas i dalje pokušava uvjeriti da stanovnici otoka Lošinja imaju posebno pravo odrediti ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  .... 03.07.2022 09:40
  ....
  Neka gospođa pokaže papirologiju o Mrtvaška što je potpisala?Niti jedan dokaz niste pobili ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  NN 03.07.2022 09:31
  Dokaži blaćenje!
  Da je namjena članka blaćenje gradonačelnice u njemu bi bile napisane klevete, t.j. neistine.
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Lošinjska 03.07.2022 09:29
  Istina
  Cijeli ovaj grad i okolna mjesta i otoci su taoci bolesnih odnosa Ane,garija, nedića,mujagića ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  ... 03.07.2022 09:25
  ...
  Sama po sebi činjenica da su podnijeli zahtjev za izmjenu građevinske dozvole je dovoljan dokaz ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  ..... 03.07.2022 09:06
  GOST
  Zato nam je u državi tako jer komentare kao tvoje slušamo svaki dan. Ako imaš muda uzmi ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Vito 03.07.2022 08:58
  Di si bija kad je grmilo
  Ovi što su se sada javili, trebali su to učiniti prije godinu dana. Opake vrućine su ih ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  ..... 03.07.2022 08:57
  Adriatic. hr
  Admine krivo si lajkao. Na moju konstataciju trebao si lajkat crveno, nisi shvatio poruku
   
 • Privid političkog konsenzusa

  .... 03.07.2022 08:55
  GOST
  Ma članak je glup jer je namijenjen da oblati gradonačelnicu i vijećnike, i to ni manje ni ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Mrtvaškoj 03.07.2022 07:22
  Stanje na
  Ilovik -Mali Lošinj niti 2 000 putnika. Ilovik-Mrtvaška 19 000 putnika u godinu dana!
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Mrtvaškoj 03.07.2022 06:59
  Stanje na
  RADOVA NEMA! ZAŠTO?AKO STE DOBILI NOVCE IZ EU!DI JE PROBLEM? Sve mi smrdi da je projekt ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Popaj 03.07.2022 06:26
  Skriveni ciljevi apela
  Ne znam da li lažeš ili si preglup da shvatiš što je napisano. Autor ne tvrdi da je to nešto ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  Drug Žito 02.07.2022 22:23
  ...
  Njegovo je vrijeme prošlo? Ne razumijem dal je to prijeteća poruka ili sanjarija? Fasizam se ...
   
 • Privid političkog konsenzusa

  .... 02.07.2022 21:19
  Adriatic. hr
  Koje gluposti nekoga tko se krivo predstavlja.
   
 • Privid političkog konsenzusa

  .... 02.07.2022 20:56
  GOST
  Interesantan članak bez glave i repa koji je napisan po principu Trla baba lan. Interesantno ...