Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Plan uređenja biciklističkih staza

Korisnička ocjena:  / 2
LošeNajbolje 

Biti biciklist na Cresu i Lošinju nije nimalo lako. Zapravo problem je veći ako se biciklist, a takvih je sve više, odluči na otok doći upravo vozeći se svojim prometalom na dva kotača. Takvi obavezno imaju i prtljagu, čime na cesti bez označene biciklističke staze zauzimaju više prostora od onih bez prtljage. Oni koji bicikl donesu na svom autu ili kamperu u boljoj su poziciji jer, ukoliko to ne žele, ne moraju uopće voziti glavnom prometnicom već se mogu koristiti nekom od lošinjskih šetnica ili uređenom biciklističkom stazom na Cresu. 

bicaNo, dio postojećih šetnica zbog nedovoljne širine ne zadovoljava istovremene potrebe biciklista i šetača. Primjerice, na potezu od Malog do Velog Lošinja, zatim od Velog Lošinja prema Rovenskoj pa dalje do uvale Javorna, staza uz more je prilično uska, s jedne je strane grmlje, a s druge stijene, pa prilikom susreta biciklista i šetača jedan se obavezno mora maknuti u stranu.

Glavna prometnica koja spaja Mali i Veli Lošinj također je uska, pa biciklisti mogu stradati od automobila. Nešto je bolja situacija na postojećoj šetnici s druge strane otoka, koja vodi uz najljepše lošinjske uvale. Tamo je staza ipak nešto šira, ali tijekom ljeta pojedinim je dijelovima gotovo nemoguće proći. Svega su toga svjesni u Turističkoj zajednici grada Malog Lošinja, koja će do iduće turističke sezone realizirati projekt koji će razveseliti sve brojnije bicikliste.
bicb– Svjesni smo opasnosti biciklista na našim cestama, time ugrožavaju svoju i sigurnost prometa, što nikako nije poželjno. Upravo zbog toga naručili smo projekt biciklističkih staza lošinjskog arhipelaga. Pregledan je teren, dobili smo naputke kako dalje i koje izmjene u prostoru moramo napraviti. Važno je da u suradnji s Gradom napravimo plan otvaranja novih biciklističkih staza, a to su stari, danas zarasli putovi, koji vode kroz maslinike i nekadašnje vinograde. Time bi se ostvarila višestruka korist – uredit će se novi kilometri bickilističkih staza, omogućiti dolazak do maslinika, malih osamljenih uvala, uredit će se protupožarni put i bit će smanjenja atraktivnost terena za alohtonu divljač, najavila je direktorica TZ Mali Lošinj Đurđica Šimičić.

Atraktivna područja

Budući da je projekt tek u fazi donošenja, još se ne može sa sigurnošću reći koji će dio Gradsko i Turističko vijeće usvojiti kao prioritet.

– Područje Punte Križa od Osora te prema Platu i Sremu bilo bi vrlo atraktivno, zbog konfiguracije terena prilagođeno za biciklizam. Izuzetno je bogato bioraznolikošću, imanjima i povijesnim građevinama, tako da bi bilo i vrlo atraktivno. Svakako bi i dio kod Artatora trebalo urediti jer trenutačno imamo velik broj biciklista u tom dijelu – govori Šimičić, koju smo pitali hoće li se širiti postojeće šetnice.
– Gdje god to bude moguće pokušat ćemo proširiti postojeće staze. Moramo razgovarati i s biciklistima Lošinja koji sada voze po arhipelagu, našim stanovnicima koji su dobro upoznati sa situacijom na terenu. Što više ljudi bude uključeno, bit ćemo uspješniji. Gledat ćemo sa što manje financijskih izdataka imati bolji efekt, a sve u skladu s europskim standardima. Nakon usvojenih proračuna znat ćemo i kada će se krenuti, a zatim i završiti uređenje biciklističkih staza. Projekt imamo, ovisimo o visini financiranja i zahtjevnosti terena te ljudskim resursima koji će nam pomoći u realizaciji. Vjerujemo da bi sve moglo biti gotovo u prvom dijelu 2014. godine, najavila je Šimičić koja je upoznata sa situacijom na drugim jadranskim otocima.

Boduli prednjače

Jedan od njih je otok Krk čiji su turistički djelatnici prepoznali važnost biciklističkih staza. Jedna takva izgrađena je na potezu od raskrižja za Valbisku pa sve do Dunata, na granici Grada Krka s Općinom Punat. Na Krku se održava i niz manifestacija kao što je »Proljeće na kotačima«, čiji je cilj promidžba krčkih biciklističkih putova te »Volim jesen – Bodul bike«, odnosno vođena rekreativna biciklijada šetnicama grada Krka uz prigodni zabavni program.

Nešto bolja situacija od Lošinja, jest i ona na otoku Cresu, gdje biciklisti koriste stare makadamske ceste. I creske šetnice u funkciji su biciklističkih staza, od kojih nam je direktorica Turističke zajednice Grada Cresa Sanja Živanović izdvojila one veće.

– »Staza maslina« duga je 15 kilometara i vodi oko grada Cresa, zatim staza Cres – Valun duga 17 kilometara. Biciklisti vole i kružnu turu dugu čak 50 kilometara koja vodi od Cresa oko Vranskog jezera i natrag do Cresa. Uređena je i staza na Tramuntani duljine oko 30 kilometara te staza Dražica – Gavza dugačka 6 kilometara. Postoji još dosta malih staza koje se također mogu staviti u funkciju šetnica, odnosno bicikilističkih staza, govori Živanović.

Produženje sezone

I Grad Cres i njegova Turistička zajednica planiraju do iduće sezone poboljšati uvjete za goste na dva kotača.
– Grad Cres od jeseni nastavlja radove na produžetku šetnice /biciklističke staze od Rta Skala do Rta Križice u dužini od otprilike 400 metara (to je takozvano područje Dražica). Također će se produljiti šetnica prema uvali Stara Gavza za nekih 200 metara. Time će se spojiti jedna lijepa staza od ukupno 6 kilometara, koju će moći koristiti biciklisti.
TZ Grada Cresa će u suradnji s Gradom razmotriti mogućnost da se urede staze isključivo za bicikliste. To je vrlo skup i zahtjevan projekt, ali iz godine u godinu se nameće kao nešto što je potrebno kao dio turističke infrastrukture. Iste bi zasigurno pomogle u produženju pred i posezone jer sve više biciklista bira upravo Cres kao svoju destinaciju. Prema podacima koje posjedujemo, organizirano brodovima na Cres dolazi tri do četiri tisuće gostiju, a pridodamo li tome one što dolaze vlastitim automobilima ili biciklom, dolazimo do brojke od pet do šest tisuća biciklista, otkrila nam je Živanović te za kraj dodala kako se gosti do sada nisu žalili na nedostatak staza.
– Postojeće staze prolaze kroz predivne krajolike – pokraj mora, kroz šumu Tramuntane, maslinike, kroz raznoliku floru i faunu otoka Cresa. Ako i naiđu na neki manji problem to u pravilu nije razlog da se vrate na Cres ili ga toplo preporuče svojim prijateljima, zaključila je Živanović.

BICIKLOM BEZ STRESA

Na pitanje postoji li podatak o broju biciklista koji godišnje posjeti Lošinj, Đurđica Šimičić kaže da ne postoji službeni podatak, ali vidljivo je da svake godine imaju povećani broj biciklista koji ili iznajme bicikl na Lošinju ili ponesu osobni. Dolaze i cijele obitelji s vlastitim biciklima, kaže Šimičić dodajući da se gosti žale na nedostatak biciklističkih staza. – Da, imamo pritužbe i upravo zbog toga smo sigurni da moramo iznaći rješenje problema. I sami smo svjesni da moramo povećati sigurnost gostiju i stanovnika koji voze bicikl, ali i postići zadovoljstvo u vožnji, a ne izazivati stres.

(Ana Braškić)

Komentari: 

03 # (o)sobni biciklZabrinuti pješak 2013-09-10 21:00
E, bilo je i vrijeme. Na svim lošinjskim prospektima biciklisti, a biciklističkih staza niotkuda. Gostima bi se trebalo prepručpiti da ponesu sobni, a ne osobni bicikl:-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Pješačka zonaBiciklist 2013-09-12 15:24
Citat Zabrinuti pješak:
E, bilo je i vrijeme. Na svim lošinjskim prospektima biciklisti, a biciklističkih staza niotkuda.
Kako niotkud. Pa biciklistička staza je usred grada na glavnoj rivi i preko trga iako je to pješačka zona
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # lošinjusluge 2013-09-10 22:49
Evo još jedna aktovnost za lošinj usluge i da mogu zaposliti jos "nekog našeg" koji će naplaćivati biciklarinu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # diletantitoni 2013-09-11 07:17
ma kakve biciklističke staze, ovi ne znaju napraviti par sto metara kanalizacije od Poljane do Runjice a da ne rasture i cestu i muliće i plažu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # daj kunu...neno 2013-09-12 07:57
očito nema više novaca za dovršiti sve investicije započete u predizbornoj godini, ali mudra je naša vlast pa je našla bogatog sponzora. Već je dobio i blagoslov od krčkog biskupa, samo da spasi Lošinj od propasti...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # malo pije, malo šarcu dajeleo 2013-09-12 16:43
e moj Toni, znaju oni zato sebi napraviti i vile i privatne muliće. To ti je kapitalizam na lošinjanski način firma u stečaj, a menadžeri grade kuće i kupuju stanove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..matalda 2013-09-12 22:38
Neno oni su samo bili kod biskupa.Biskup ih je blagoslovio i rekao:"idite u miru",ali o Matalldi i Unijama odlučuje netko drugi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lustracija 2013-09-13 20:57
Dali netko može potvrditi da HDZ uskoro počinje lustracij?Ako je tako svaka čast Karamarku i sigurno pobjeđuje na slojedećim izborima
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # -----figa 2013-09-13 21:15
Citat tracija:
Dali netko može potvrditi da HDZ uskoro počinje lustracij? Ako je tako svaka čast Karamarku i sigurno pobjeđuje na slojedećim izborima
Ne znam kako će proći na izborima, ali zbog lustracije ostao bi bez članstva.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # tko se nije skriocia 2013-09-13 21:34
HDZ će ostati bez članstva a Jadranka d.d. bez menadžera, bilo je i vrijeme da počme lustracija...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # hrvatskaruža 2013-09-13 22:24
Mislim da sada kad se Ruža priključila da će napokon početi
A što se Jadranke tiče pa menađeri nisu udbaši.Jadranka nije nilad bollje radila nego ove godine kada ju vode sposobni menageri.I to je pozitivno.Inves ticije će napokon krenuti na jesen
i to če biti pravi procvat lošinjskog gospodarstva
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # brodolomciujo 2013-09-14 07:17
cia priča gluposti, Lošinjsku plovidbu su vodili domaći menageri, pravi vjernici i pravi Hrvati pa je nestala sa lica zemlje. Daj nam Bože još udbaša da nam djeca ne moraju seliti u Ameriku i Kanadu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # rukavićkalvarija 2013-09-14 22:41
Rudi se potuko s Mićom,a Mićo je postao prijatelj od Arsena koji se posvađao sa Lešićem.I na kraju profitirat će rusi koji će sagraditi Rukavić i oni neće kupovati materijal niti od Rudia niti odćota.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # jamesbond 2013-09-15 07:59
ujo svaka ti čast, a može i par KGB-ovaca da Lošinj dobije još veću važnost...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # parole....oto 2013-09-16 07:48
je, po kafićima se svaki dan provodi lustracija na lošinjanski način. Sve je tako luštro od moby dicka do kafića na autobusnoj da čistačice iz komunalnog nemaju poslije toga što raditi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pipiveličanstveni 2013-09-16 22:33
Sređivanje LEX PERKOVIĆ po zahtjevu EU donijet će mnoge probleme i eliti u Lošinju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # operamislav 2013-09-17 07:46
proteklu noć mnogi nisu mirno spavali, a mobiteli su se užarili od poziva. Viviane je povukla vraga za rep, konačo je i EU shvatila koga su primili u zajednicu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .veličanstveni 2013-09-17 22:28
Narod šuti komentara mema.Volim lošinj je postao dosadan
vjerojatno po nalogu nekoga.A u ostalom nikad nije ništa pametno komentirano.
A di si Rudi i Ljilja?Dugo ih nema.Šute i oni.Očito su i oni dobili dio kolača pa šute.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # nevera s kvarneraugo 2013-09-18 07:27
dok narod viče i buni se situacija je pod kontrolom, ali kada zašuti znači da je voda došla do grla i nitko ne može predvidjeti daljnje događaje. Čak se ni po kafićima više ne kritizira poteze vladajuće oligarhije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # STOPPrvenstvo prolaza 2013-09-18 13:33
Da da imaš pravo ugo,iz društva STOP nema nikakvih kritika ili ogovaranja.Sumn jivo je to meni
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lexperković 2013-09-18 13:54
vjerojatno se čeka objava liste udbinih doušnika, pa će onda ponovno krenuti kritike i ogovaranja
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...mario 2013-09-24 20:57
Nitko više ne piše ništa.Čudno.Tko zna zašto?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....maria 2013-09-24 22:12
Zna se.Jer su pisači skužili da je ovkvo pisanje kontrolirano od UDBAŠA
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # malodingač 2013-09-25 07:15
maria, dugo vam je trebalo dok ste skužili da je sve pod kontrolom. No, nemojte sad plakati nad prolivenim mlijekom možda Perković i Mustač ipak progovore pa ćemo ih se riješiti...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # zena od pjeramaria 2013-09-26 21:40
Danas sem cula jednu strasnu vijest.Ne morem jos virovat
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # plaćeni članalu globusu 2013-09-30 22:43
E moj Šole očito novinarka nije shvatila da si ti zajebant i da volišzabavljati mlade cure
Od sad ćemo te zvati Lošinjski Berluscone.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # plavacmali 2013-10-01 07:41
maria dobro si čula, EBRD nije odobrila kredit za investiciju u Bellevue, pa je na Dražici panika.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # panikau globusu 2013-10-01 13:47
A šta će jadni EBRD .Neka kupe Globus i neka uzmu Šoleta za savjetnika jer kako piše u Globusu Šole ima više para od EBRD
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # iz Klisaaristokracija 2013-10-01 22:37
Ko bi gori sad je doli ko bi doli sa je gori.Dragi političari narod koji vas je izabra ikojeg ste privarili cipelarit će vas kad tad
U potpisu:Ivo Sanader
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # kuda idu divlje svinjedario 2013-10-02 07:17
jedan momak iz Klisa, jedna cura bez sisa, rado bili bi skup, ali momak je glup...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # barunMinhausen 2013-10-02 11:49
ovakvog intervju-a u Globusu ne bi se posramio ni sam Kerum iz Ogorja, Šole postavi još križ od 15 metara na Monte Baston pa ti nitko neće biti ravan odavde do Vladivostoka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Jadranka to sam ja!Šole prvi 2013-10-02 12:05
Citat Minhausen:
ovakvog intervju-a u Globusu ne bi se posramio ni sam Kerum iz Ogorja, Šole postavi još križ od 15 metara na Monte Baston pa ti nitko neće biti ravan odavde do Vladivostoka.

Šta okolišate umjesto da stavite link na članak pa da svi uživaju:

globus.jutarnji.hr/hrvatska/100-milijuna-eura-za-hrvatski-otok-snova--projekt-losinj-de-luxe

Meni je najbolje ovo:
Šolić je, inače, 52-godišnji pravnik koji je u Jadranki proveo cijeli radni vijek. Život je, kaže, posvetio poslu. Privatni život je trpio, pa je danas razveden. Bivša supruga i djeca žive u Zagrebu, a Šolić živi i radi na Lošinju. Zaposlio se u Jadranki 1987. Radili su u njoj i njegov otac i majka. Malog Šolića tada je zaposlio bivši direktor tvrtke, pokojni magistar Vladimir Antolović, koji je preuzeo upravljanje kompanijom kasnih 80-ih te ju vodio do 2005. Proveo ju je i kroz najteže razdoblje: rat pa privatizaciju. Kažu da je bio pronicljiv, pa danas slovi za legendu malološinjskog turizma. U najužem Antolovićevu timu svih tih godina bio je i Sanjin Šolić. Danas je gotovo sve u njegovim rukama. Često mu pobjegne: ‘moja kompanija’, ‘ja sam’, pa se ispravi: ‘mi smo’…
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # sponzorirana vijestkokolo 2013-10-02 13:12
Bas me zanima koliko košta da ti izadje ovakav tekst u globusu. Doduse toliko je idiotski napisano da izgleda kao da ga je sam Šolic sastavljao - mozda daju popust ako sam sastavis tekst da se novinar ne muči :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Naknada za sramotuBriškula 2013-10-02 13:31
Citat kokolo:
Bas me zanima koliko košta da ti izadje ovakav tekst u globusu. Doduse toliko je idiotski napisano da izgleda kao da ga je sam Šolic sastavljao - mozda daju popust ako sam sastavis tekst da se novinar ne muči :lol:

Cijena je bila ista kao za oglasni prostor za na pr. Pervol, a novinar je uz plaću dobio dodatak na sramotu jer je potpisao taj tekst kao da je pisan za neke školske novine. Vidi ovo:

E, sad, ključni problem koji koči projekt je zemljište, jer 250 tisuća četvornih metara u vlasništvu je države, a 350 tisuća četvornih metara posjeduju privatne osobe.

Isprva je zato Šolić otišao do Vrdoljaka.

“Rekao sam mu”, prepričava Šolić.

“Slušajte, gospodine ministre, vi ste glavni čovjek za gospodastvo, vi imate tamo neku zemlju, krš i kamenje, od koje ova država nikad neće imati ni kune, nikad ništa, i to će vam tamo stajat još sto godina. E, imate sad tu neke budale, koje tamo hoće napravit aerodrom, a po prostornom planu tamo jedino i može biti aerodrom. Zato bi bilo lijepo da uđete s nama u projekt, kako god, ili da nama date tu zemlji, ili Gradu, te da zajedno proširimo aerodrom. Tako riješimo tih 250 tisuća četvornih metara zemlje u državnom vlasništvu. Dobro vama, dobro nama. A onda taj projekt proglasite nacio­nalnim strateškim interesom kako bi po novom zakonu mogli izvlastiti privatnike s preostalih 350 tisuća četvornih metara, ali naravno otkupili bi tu zemlju po cijeni koju procjeni vještak.”

I ministar Vrodoljak ga je podržao.

Smijurija :lol: :lol: :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # privatizacijaAnonyMouse 2013-10-02 16:03
Citat Briškula:
Zato bi bilo lijepo da uđete s nama u projekt, kako god, ili da nama date tu zemlji, ili Gradu, te da zajedno proširimo aerodrom. Tako riješimo tih 250 tisuća četvornih metara zemlje u državnom vlasništvu. Dobro vama, dobro nama. A onda taj projekt proglasite nacio­nalnim strateškim interesom kako bi po novom zakonu mogli izvlastiti privatnike s preostalih 350 tisuća četvornih metara, ali naravno otkupili bi tu zemlju po cijeni koju procjeni vještak.”
I ministar Vrodoljak ga je podržao.

Lijepo je to Šole smislio. Prvo je uz pomoć HDZ-ove vlade privatizirao društvenu imovinu (poduzece Jadranku), a sada će uz pomoć SDP-ovske vlade otimati privatnu imovinu. A da ne govorimo o tome što je sve zgrabio od Balijine i Kapelijeve gradske vlasti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Otimačinasekretar 2013-10-02 16:52
Kaže Šolić: A onda taj projekt proglasite nacio­nalnim strateškim interesom kako bi po novom zakonu mogli izvlastiti privatnike s preostalih 350 tisuća četvornih metara, ali naravno otkupili bi tu zemlju po cijeni koju procjeni vještak.
---------------------------------------
Ovo je nešto kao nova komunistička otimačina privatne imovine. Samo se to sada zove nacio­nalni strateški interes
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # I projekte kriminalaca može se proglasiti strateškimDioničar 2013-10-03 15:50
Citat sekretar:
Kaže Šolić: A onda taj projekt proglasite nacio­nalnim strateškim interesom kako bi po novom zakonu mogli izvlastiti privatnike s preostalih 350 tisuća četvornih metara, ali naravno otkupili bi tu zemlju po cijeni koju procjeni vještak.
---------------------------------------
Ovo je nešto kao nova komunistička otimačina privatne imovine. Samo se to sada zove nacio­nalni strateški interes

"U Zakonu nema preciznih kriterija, a strateški investitori mogu biti čak i javne tvrtke-gubitaši . Iz prethodne verzije Zakona izbrisan je članak 8 koji je onemogućavao da investitor strateškoga projekta bude osoba koja ima pravomoćnu presudu za kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala. Dakle, sada ništa ne sprječava Vladu da projekte dokazanih kriminalaca proglasi strateškima".

Mamac za muljatore
h-alter.org/vijesti/hrvatska/mamac-za-muljatore
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # povuci vodušeik 2013-10-02 13:45
... a ja mislio da se rastao zbog Katje, a ne Jadranke !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # druženastavniče 2013-10-02 18:53
I na kraju stari Šolić će gobiti nagradu Grada za životno djelo jer je proizveo Sanjina.Čestita m Ante.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # kiseli krastavciBazooka Joe 2013-10-02 21:56
Šolićevo samoubistvo, cijela Dražica mu se smije
Globus je rasprodan, kako mala glupa novinarka kaže "na Malom Lošinju"
ovo kao da je pisala neka pripravnica koja je na plaći od 1600 kn
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # celonabar 2013-10-02 22:36
I ja sam čula u Zagrebu da mu se cijeli Lošinj smije.Bože dragi što alkohol učini od čovjeka ali jabuka ne pada daleko od stabla a i čula sam da su ga i rusi skužili.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lolek i bolekrobin 2013-10-03 07:51
sekretaru u pravu si, očevi su im provodili nacionalizaciju i konfiskaciju, a oni to isto sada nazivaju nacionalni strateški interes. Ova novinarka Vanja Nezirović postati će slavna, jer je članak izbacio na površinu puno lošinjskog smeća.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # komitetlijesekretar 2013-10-03 08:27
Citat robin:
sekretaru u pravu si, očevi su im provodili nacionalizaciju i konfiskaciju, a oni to isto sada nazivaju nacionalni strateški interes. Ova novinarka Vanja Nezirović postati će slavna, jer je članak izbacio na površinu puno lošinjskog smeća.

A ovo je jedan od boljih *bisera* u članku:
Privatizacijska priča o Jadranki, inače, jedna je od rijetkih pozitivnih u Hrvatskoj.

Što je pozitivno? Upravljanje firmom je iz partijskog komiteta samo premješteno vlasnicima koji su *slučajno* djeca bivših komitetlija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Socijalizam poslje socijalizmaDioničar 2013-10-03 09:13
Citat sekretar:

Privatizacijska priča o Jadranki, inače, jedna je od rijetkih pozitivnih u Hrvatskoj.
Što je pozitivno? Upravljanje firmom je iz partijskog komiteta samo premješteno vlasnicima koji su *slučajno* djeca bivših komitetlija.
To je izvedeno pod parolom "socijalizam poslije socijalizma". Radnici Jadranke su u okviru programa ESOP otkupljivali dionice, ali su ih predali na upravljanje Šoliću i kompaniji koji su s još nekoliko vlasnika time držali većinski paket i mogli raditi što hoće, tj. dijeliti si visoke menađerske plaće i dividende na štetu radnika. Znači, isto kao u socijalizmu: radnici su vlasnici, ali vrhnje bere uprava.

A to kaže i novinarka u članku:

Nadzorni odbor tvrtke je, naime, u sklopu rješavanja vlasničke strukture Jadranke, prihvatio prijedlog Programa zaposleničkog dioničarstva - ESOP program, koji se provodi putem društva kćeri Jadranka-Esop d.o.o. Mali Lošinj. Na taj način kupili su dionice društva koje su bile u vlasnišatvu tadašnjeg PIF-a Velebit, i tako se Jadranka-Esop dokapitaliziral a. Više od 90 posto tada zaposlenih uključilo se u ESOP program. “Tako smo formirani da mi uvijek kontroliramo većinski paket od 60 do 70 posto”, kaže Šolić dok naručuje ručak.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # statistiq fantastiqpionirka 2013-10-03 09:26
hrvatska ima najveći broj multimilijonaša po glavi stanovnika.,u srednjoj evropi 1 na 17 tisuća..
po broju siromašnih,(koj i se povećava)u postotku je također u vrhu..prva
rekla bih da lošinj samo slijedi trendove..sa malo zakašnjenja,po običaju
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # barkod 2013-10-03 18:38
Sve je to Šoliću namjestio jedan novinar kojeg je Šolić najurio kad ke tražio intrvju.Sada se pojavila zgodna maca koju Šole nije najurio i napravila je majmuna od njega a glavno tek slijedi.Priča nije gotova.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Stvar ukusaff 2013-10-03 18:45
Citat kod:
Sve je to Šoliću namjestio jedan novinar kojeg je Šolić najurio kad ke tražio intrvju.Sada se pojavila zgodna maca koju Šole nije najurio i napravila je majmuna od njega a glavno tek slijedi.Priča nije gotova.

Zgodna maca?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # stvar ukusamačor 2013-10-03 19:53
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ne bi se štel mešatbokinić 2013-10-04 07:32
očito da Jarnjak više ne može štititi svoje pulene. E hebi ga, svakoj tekmi jednom dođe kraj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .pero 2013-10-04 15:13
Ja tu ništa ne razumijem.Znači ova plavuša je ta novinarka?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # bratjanko 2013-10-04 22:22
A tko bi trebao biti ovaj ispod novinarke?Inter viuirana osoba iz Globusa?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ne klepeći...neno 2013-10-05 08:04
čujem po čaršiji da se i ministar Vrdoljak jako ljuti na intervjuiranog, jer ga je prikazao kao malog od kužine...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # isusek, isusek!gost 2013-10-05 20:48
Bože, koje budalaštine tiskaju u Globusu, to pas s maslom ne može prožvakati!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # .marko 2013-10-05 23:20
Pa koje budalaštine to je govorio čovjek koji misli da je najpametniji u Lošinju a u stvari njegova Katija je najpametnija.Ve ć mu je uzela pola
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pantiganaluka 2013-10-06 07:23
janko, tako će izgledati intevjuirani za nekoliko godina kada ga strateški partneri i Kačuša isisaju do gole kože...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Bogom dana firmamali dioničar 2013-10-06 09:43
Citat luka:
janko, tako će izgledati intevjuirani za nekoliko godina kada ga strateški partneri i Kačuša isisaju do gole kože...


tako im već godinama izgledaju dionice na burzi

sebi su prigrabili vlast i velike plaće + ogromne naknade za rad po odborima + razne povlastice tipa besplatna ručavanja po vlastitim ugostiteljskim objektima na račun firme (a što ćeš, čovjek jadan više nema ženu da mu kuha ručak), ili recimo odlazak na utakmicu Barcelona - Ajax u Barcelonu isto na teret firme, a mali dioničari ko vas hebe
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # U ime radnog narodaJanjičar 2013-10-06 11:14
Citat mali dioničar:

sebi su prigrabili vlast i velike plaće + ogromne naknade za rad po odborima + razne povlastice tipa besplatna ručavanja po vlastitim ugostiteljskim objektima na račun firme

To piše i u Globusovom članku:
"Dočekao nas je u subotu popodne, prije plivanja, rekao je, nasmijan, dobro raspoložen, u restoranu u malološinjskoj uvali Čikat. Dan prije vratio se iz Barcelone."
Pa onda dalje:
"Tako smo formirani da mi uvijek kontroliramo većinski paket od 60 do 70 posto”, kaže Šolić dok naručuje ručak. Pokušavamo se izvući da nismo gladni, ali on zove šefa kuhinje. Konobar ubrzo na stol iznosi ribu, škampe. Šolić priča, jede…". A novinari vljda ne jedu jer zapisuju sve što on žvačući i mljackajući govori."
Citat:
a mali dioničari ko vas hebe
Tako je bilo i za vrijeme socijalizma. Budže su jele, pile i vozikale se umjesto i u ime radnog naroda.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Vuk dlaku mjenja ali cud neautohtoni 2013-10-06 15:02
Dobro vama, dobro nama. A onda taj projekt proglasite nacio­nalnim strateškim interesom kako bi po novom zakonu mogli izvlastiti privatnike s preostalih 350 tisuća četvornih metara, ali naravno otkupili bi tu zemlju po cijeni koju procjeni vještak.”

Gornji citat je ako je vjerovati clanku izasao iz usta velikog managera Solica.
Neka Solic razvlascuje svojeg starog koji ima imovinu u lickoj vukojebini. Moja obitelj ima zemljiste kod airodroma koje je u nasem vlasnistvu jos dok su Solicevi preci ganjali vukove po Lici.
Uzimali su nam komunisti nakon rata u ime naroda, a sada nam otimaju djeca komunista u cilju visih interesa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .marko 2013-10-06 22:49
Moj Sanjine zar ti je to trebalo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # .marko 2013-10-06 22:54
Ovime smo sada upoznali prvog čovjeka Jadranke.E da mi je biti na jednom od poslovnih sastanaka gdje on priča sa poslovnim ljudima.Zamisli te nakon takvog poslovnog sastanka kako se moraju smijati ljudi koji su bili na tom sastanku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # veližal 2013-10-07 08:01
poslovni sastanci se u pravilu održavaju u ugostiteljskim objektima Jadranke uz iće i piće, čak je i intervju odrađen uz ribu i škampe.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ljubim te u okoyoko 2013-10-08 12:24
marko, bio bi red da malo popričamo o liku i djelu druga Darina koji je prodao svoje dionice i uživa u dubokoj zavjetrini na Punta Križi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Tata mamu ...Gost 2013-10-08 14:52
Znači, kako piše Globus "ispostavilo se da je glavni planer, strateg, financijer na otoku – Jadranka d.d., velika mama Malog Lošinja."
A piše također "Danas je gotovo sve u njegovim (tj Šolićevim) rukama. Često mu pobjegne: ‘moja kompanija’, ‘ja sam’
Pa ako je Jadranka mama Malog Lošinja Šolić je tata. A znamo šta tata radi mami ;-) A ovaj tata je napucao mamu svoje djece radi novijeg modela žene :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..marko 2013-10-08 21:26
A u stvari ako malo bolje pogledamo moramo priznati da je Šolić najveći frajer.Zašto vi niste tako pametni kao on?Priznajmo dragiprijatelji da je on macho man a i priznajmo da smo mi velike [cenzurirano]e.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .marko 2013-10-08 21:28
Admine po lošinjanski ti se to kaže MONA
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # no bikes pleaseokrznuti pješak 2014-08-08 20:10
Molim gospođu TZ Đurđicu da obavijesti svekolike turiste koji pokušavaju voziti kamikaze slalom među gomilom pješaka, da staza uz more od Velog Žala do Lanterne nije biciklistička, nego pješačka staza.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


ZADNJI KOMENTARI

 • Ilovčani kao žrtve pohlepe za bespovratnim novcem EU

  Jugo 24.10.2021 23:15
  Kada se "A je To" priprema za natječaj
  Sve nepravilnosti izlaze na vidjelo. Evo kako uhljebi u 2 poteza unište tako dobre prilike ...
   
 • Ilovčani kao žrtve pohlepe za bespovratnim novcem EU

  ----- 24.10.2021 22:53
  -----
  Ako je istina da su dobili eure na temelju tada već nevažećih dozvola, onda će OLAF ...
   
 • Ilovčani kao žrtve pohlepe za bespovratnim novcem EU

  Alex 24.10.2021 22:23
  U ovoj državi jedino je kriminal dobro organiziran
  Murphyjev zakon kaže: Ako nešto može poći krivo, poći će. Sada je potpuno jasno da projekt ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  Grad za tebe 24.10.2021 15:47
  za samopromociju ima, a vi svi drugi crknite
  Grad Poreč plaća makar pola dopunskog i to je ok. Gradonačelnica Ana je obećala da će platiti ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  gost 24.10.2021 13:32
  Anin pozdrav biračima
  U ovom znaku proći će i sva ostala njena obećanja. A za 4 godine će kao i na zadnjim izborima ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  gost 24.10.2021 13:22
  Šuplja a skupo plaćena priznanja
  Unosni biznis krčmljenja priznanja i nagrada gradonačelnicim a za biti prvi u nečemu ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  BF 24.10.2021 13:10
  Podsjetimo se...
  Gradonačelnica je prije nekoliko mjeseci obećala besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  De Bill 24.10.2021 12:58
  Pokazivanje mišića
  Nije napisala da ovo natjecanje među Gradovima na kojem ja Mali Lošinj "odnio pobjedu" u ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  diskriminirani građanin 24.10.2021 12:07
  Gradonačelnica iz nekog drugog svemira
  Gradonačelnica se kiti gomilom upitnih i besmislenih priznanja koja ne pridonose boljitku običnih ...
   
 • Politika je kurva

  gost 24.10.2021 11:04
  Prvo je sebe namirila
  Ono što je sebi obećala odmah je izvršila. U prvih 100 dana, na prvoj radnoj sjednici si ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  gost 24.10.2021 10:22
  Skretanje fokusa
  Fokus s velikih investicija gradonačelnica pokušava skrenuti na manje bolne teme. Ushićeno ...
   
 • Politika je kurva

  obećanje 24.10.2021 08:28
  ludom radovanje
  Ne vjerujem ni HDZ-ovoj gradonačelnici koja je izobećavala brda i doline, a onda je već ...
   
 • Politika je kurva

  gost 23.10.2021 19:23
  Ne vjeruj HDZ-ovim anketama
  Nisam znao da je to bila anketa u režiji Plenkijeve televizije. No zato ih je ova Mostovka ...
   
 • Politika je kurva

  ..... 23.10.2021 13:12
  .....
  Za sada im je porastao rejting samo na HTV anketama. Inače, ne vjerujem ni HDZu, ni HTVu, a ...
   
 • Politika je kurva

  gost 23.10.2021 12:57
  HDZ-u nakon presude porastao je rejting!
  Svoje želje pretvarate u neutemeljena predviđanja. Tek što je Kučićkina stranka pravomoćno ...
   
 • Politika je kurva

  Giovanni 23.10.2021 12:02
  O sole mio
  Naravno da gubi izbore. Jedini kapitalni projekt kojemu se prikrpila, kao bumerang joj ...
   
 • Politika je kurva

  Čegevara 23.10.2021 11:23
  ...
  Građani možda jesu naivni, ali nikako nisu maloumni. Kovrđa je već sad izgubila sljedeće ...
   
 • Politika je kurva

  Bandar 23.10.2021 10:21
  Predizborna kampanja za naredne izbore
  Ana Kučić, predsjednica ogranka političke stranke koja se nazivom predstavlja kao hrvatska ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  Administrator 23.10.2021 09:23
  Re: Vraćanje komentara
  Nestanak komentara zapazio te na njega podsjetio anonimni posjetitelj koristeći obrazac za ...
   
 • Što sad ljubav ima s tim, kad te više ne volim?

  Eddie 23.10.2021 09:00
  overconfidence syndrome
  Sindrom prevelikog samopouzdanja će je koštati. Sjetimo se kako su prošle prebahate HDZ-ovke ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  gost 23.10.2021 07:08
  "slučajno"
  Sam si se sjetio vratiti ili gazdarica naložila?
   
 • Fokus – na velike investicije

  Administrator 22.10.2021 17:52
  Vraćanje komentara
  Prilikom uklanjanja spama greškom je obrisan komentar unesen pod nadimkom Marsen, a zbog ...
   
 • Što sad ljubav ima s tim, kad te više ne volim?

  gost 22.10.2021 17:43
  Anin izbor
  Gradonačelnica je propustila priliku da se izvuče iz te situacije. Umjesto da se prosvjednicima ...
   
 • Što sad ljubav ima s tim, kad te više ne volim?

  vidimo se na novom prosvjedu 22.10.2021 17:06
  trust mozgova
  Ono što smo utvrdili je da i kraljica i pijun imaju putra na glavi. Kraljica laže da Grad Mali ...
   
 • Što sad ljubav ima s tim, kad te više ne volim?

  Bobi Fišer 22.10.2021 14:31
  Pobjeda pijuna
  Ako sam dobro shvatio pijun je kazao da je Grad dao suglasnost za projekt bez primjedbi. A ...
   
 • Gradonačelnica nema sreće s razmišljanjem

  Počasni Ilovčan 22.10.2021 12:35
  Bolesno preuveličavanje
  Usporedba s Minhauzenom nije promašena. Minhauzenov sindrom sigurno ima. Pogledaj ...
   
 • Gradonačelnica nema sreće s razmišljanjem

  NN 22.10.2021 12:10
  ....
  Koliko se sjećam taj epitet si je priskrbila još tokom predizborne kampanje i tu se ništa nije ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  JZ 22.10.2021 09:34
  To se nauči u pučkoj školi
  A ja bih volio vidjeti tekst koji je vlastoručno napisala gradonačelnica. Nedostatak ...
   
 • Gradonačelnica nema sreće s razmišljanjem

  dr. Noname 22.10.2021 09:12
  Promašena usporedba
  Naslovom komentara "Bit će kako ja kažem" i sadržajem "Ustav RH na Lošinju ne vrijedi" ...
   
 • Fokus – na velike investicije

  Gramatika 22.10.2021 09:07
  Bože sačuvaj
  ...vratijo...