Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Kad otočni jaganjci utihnu

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

janje

Cresko-lošinjska udruga ovčara Lesa predala je gradonačelnicima Cresa i Malog Lošinja peticiju za spas ovčarstva. Zahtijevaju da gradovi posvete više pozornosti problemu alohtone divljači te predlažu da postanu koncesionari i zaposle lovnike koji će organizirati izlovljavanje divljači, izvijestio je Novi List.

Gradonačelnici Jurjako i Cappelli su prihvatili prijedloge članova udruge i obećali da će se u gradskom proračunima izdvojiti novac za naknade lovcima za svaku ubijenu divlju svinju koja bude registrirana u veterinarskoj stanici. Također je predloženo da u interesu otoka i otočana gradovi uvedu sustav neposredne kontrole rada lovačkih društava na izvršenju preuzetih obveza te da se organizira sastanak predstavnika Županije, gradova Cresa i Malog Lošinja te svih koncesionara i udruga zainteresiranih za problem očuvanja ovčarstva i lovstvo.

O problemima creskih i lošinjskih ovčara prepuštenima samima sebi Novi list je više puta pisao, a ovdje donosimo dva napisa Ire Cupać Marković o toj temi.

SVE KRVOLOČNIJE DIVLJE SVINJE, OČAJ I BIJES OVČARA, INERTNOST LOVACA TE JALOVOST DRŽAVNE I REGIONALNE BIROKRACIJE - KADROVI DESETOGODIŠNJE OTOČNE HORROR-DRAME KOJA SE BLIŽI SVOME VRHUNCU

Kad jaganjci utihnu (na creski način)

Svi preduvjeti za uništenje ovčarstva na otoku su ispunjeni. Akcijski plan o kojem u posljednje vrijeme govore samo je još jedno mazanje očiju. Na otoku više nisu ugrožene samo poljoprivredne gospodarske grane, nego ljudi, kaže ovčar Mauro Hrelja. Ako na kvarnerskim otocima nestanu ovce, nestat će i bjeloglavi supovi, pa i otoci kakve ih danas poznajemo

Creske ovce svakodnevno na meti divljih svinja

Vjerojatno je velik broj čitatelja Otočnog, kada je vidio naslov i opremu teksta, zaključio: Opet o divljim svinjama i alohtonoj divljači, pa okrenuo stranicu u potrazi za zanimljivijim i ležernijim temama. Jer po ocjeni mnogih tema je dosadna i o njoj smo sto puta pisali, a s druge strane ljudima kojima je pitanje ovčarstva i poljoprivrede od životnog značaja, smatraju da se o tome premalo govori i da su u svom problemu prepušteni sami sebi, bez podrške i konkretnog činjenja i volje da se njihov problem jednom i zauvijek riješi.

I ma koliko zahtjev otočnih poljoprivrednika, napose ovčara, izgledao jednostavan i logičan, a to je pravo na bavljenje tradicionalnim otočnim djelatnostima, oni to pravo nemaju. Naime, problem s divljim svinjama i jelenima lopatarima traje više od deset godina, a posljednjih pet, šest se o njemu konkretnije govori i poduzimaju mjere da se ublaži, ali one ni približno ne daju rezultate.

Priča s nezavičajnom, alohtonom divljači, počela je polovinom osamdesetih godina, kada je na sjevernom dijelu otoka Cresa, Tramuntani ustanovljeno lovište. Trebalo je to označiti početak velikog gospodarskog procvata razvojem lovnog turizma za lovačku elitu, ali je zapravo označilo početak kraja ovčarstva i poljoprivrede. Loviše na Tramuntani formirano je za jelene lopatare i divlje svinje, napravljen je gater, pod ogradom su nedostupni svojim pravim vlasnicima ostali hektari privatnih parcela, do kojih ni dan danas otočani ne mogu doći. Prve divlje svinje, navodno su dovezene iz Titovog lovišta na Karađorđevu, otočanima je obećavana svijetla budućnost i svekoliki napredak, ali vrlo brzo na svjetlo je izašao sav mrak takvih nepromišljenih odluka, a divlje svinje su danas, reći će mnogi, gospodari otoka. Lovište je prvih godina funkcioniralo, njime je upravljala creska Poljoprivredna zadruga, ograda se održavala, divljač je bila pod kontrolom, lovci su dolazili na otok. Međutim vrlo brzo kola su krenula nizbrdo. Ratne godine, smanjile su dolazak lovaca i efekte lovnog turizma, Poljoprivredna zadruga više nije uspijevala održavati lovište niti hraniti divljač i stvar je izmakla kontroli.

U nedostatku hrane, divljim svinjama su davane i iznutrice janjaca i ovaca, što je po nekima razlog da se divlja svinja tada navikla na svježu krv i kasnije počela napadati janjce. Osim toga ograda više nije priječila širenje alohtone divljači otokom, jer nije održavana, a u potrazi za hranom i preživljavanjem divljač je usvojila i nove oblike prehrane.

Bez službenih brojki 

Otočani su u većini od početka bili protiv ustanovljavanja lovišta, prvi su ukazali na to da je divlja svinja promijenila prehrambene navike i da napada žive janjce, ali na sve su to iz lovačkih krugova odmahivali rukom i sve one koji su to govorili omalovažavali te su tvrdili da je to nemoguće. Posljednjih godina taj se stav mijenja, jer previše je pokazatelja da svinja napada žive janjce, ali unatoč tome ovčari i dalje to teško dokazuju, a zbog problema u dokaznom postupku, većina ih više ni ne prijavljuje štete. Ne samo to, mnogi odustaju od ovčarstva, jer više ne vide smisla ustrajavati u djelatnosti, koja zapravo postaje hrana divljim svinjama.

Ne može se reći da se nisu poduzimale mjere da se nezavičajna divljač izlovi, ali se nikako ne može reći da su rezultati u korist otočana. Od 2005. godine na snazi je odluka o izlovu alohtone divljači na otocima, rješenjem ministra odstrijel je dozvoljen tijekom cijele godine, dakle nema lovostaja. Usvajana su rješenja, odluke, akcijski planovi, izdavane naredbe, formirana su raznorazna povjerenstva, sastanči se na svim razinama.

Od 2005. godine lovišta na otocima daju se u koncesiju sa zadatkom izlova alohtone divljači. Svake godine odstreljuje se sve više i divljih svinja i jelena lopatara, ali svake godine sve je više šteta u ovčarstvu. Koliko je alohtone divljači na otoku nitko ne govori, nitko službeno ne iznosi brojku, provjerenu, utemljenu na sustavnom istraživanju, koja će reći sadašnje stanje je toliko, prirast je toliki, na terenu je potrebno toliko i toliko lovaca, koji će u tom i tom vremenu divljač izloviti. Umjesto toga, nadležni za provedbu zakonom definiranih obveza, kažu odstreljuje se više nego prijašnjih godina, poduzimamo sve u skladu sa zakonom i tu je kraj. Ne iznose se podaci o tome koliko je novca uprihodovano od izlovljene divljači, gdje se plasira, tko ubire prihod, kamo ti novci idu.

Koncesije lovačkim društvima sa zadatkom izlova daju se na dvije godine, iako koncesionari do sada to nisu učinili, koncesije im se produžuju, nitko ne obvezuje lovačka društva da na terenu budu svakodnevno, da dnevno podnose izvješća o učinjenom. Izlov je praktično prepušten dobroj volji lovaca koji love koliko hoće i kad mogu. To se u konačnici svodi na vikend - lov i to u izvansezonskim mjesecima, a na takav način divljač se s otoka neće izloviti.

Izlov - dobra volja lovaca

U to su sigurni oni koji problem žive, a to su svi ovčari na otocima. Jedan od njih Mauro Hrelja, prije pet godina odlučio je iz Rijeke preseliti se na Cres, otok svojih predaka i nastaviti tamo gdje mu je stao nono, ali da je znao što ga čeka teško da bi donio takvu odluku. Naime, Mauro sa svojim bratom na Tramuntani uzgaja ovce i svaki dan iznova pita se što mu to treba i do kada ovako. Entuzijazam, ljubav prema otoku, potreba da nastavi obiteljsku tradiciju, polako ali sigurno utapaju se u problemima koje sa sobom nosi ovčarstvo na otoku. Nije mu problem raditi, nije problem sve ono što redovito i normalno prati bavljenje ovom djelatnošću, nego mu je problem što ga se onemogućava u obavljanju posla. Kako brinuti o ovcama u okruženju krda divljih svinja.

- Pozitivnih pomaka nema, a nastavi li se dosadašnjima načinom izlova, nikada ga neće ni biti. Svi preduvjeti za uništenje ovčarstva na otoku su ispunjeni. Akcijski plan o kojem posljednje vrijeme govore samo je još jedno mazanje očiju. Na otoku više nisu ugrožene samo poljoprivredne gospodarske grane, nego ljudi. Prije nekoliko dana kod Svetog Petra na Tramuntani turisti su naišli na divlju svinju s devet mladih. Takve vijesti stižu sa svih dijelova cresko lošinjskog otočja, kaže Hrelja.

Potrebni profesionalci

Veterinar Dubravko Devčić iz Malog Lošinja, inače predsjednik Udruge ovčara Cresa i Lošinja - »Lesa«, također smatra da dosadašnji način izlova neće dati rezultate:

- Činjenica je da se divlje svinje i jelene lopatare izlovljava sve više, ali da ih i sve više ima. Točan broj nitko ne govori, ali više nema dijela na cresko lošinjskom otočju bez alohtone divljači. Vikend lov ne može dati rezultate i mi tražimo da se ubuduće osigura prisustvo većeg broja lovaca na terenu, koji će loviti svakodnevno i za to biti plaćeni. Izlov i prihod od odstrijeljene divljači sam će pokriti trošak plaće za takve profesionalne lovce, dakle izlovom bi sami sebe isplatili. Ovčarstvo i poljoprivreda moraju biti strateško opredjeljenje gospodarskog razvoja na otocima, uz divlje svinje i jelene to nije moguće - zaključuje dr.vet. Dubravko Devčić.

Dr. sc. Goran Sušić, predsjednik Eko centra Caput Insulae Beli, smatra da izlov i razvoj ovčarstva definitivno nisu cilj:

- Prije nekoliko godina još sam i mislio da nadležni ne znaju na koji način problem riješiti, ali sada znam da je cilj eliminiranje tradicionalnog ovčarstva na otocima. Godinama k'o papiga ponavlajm iste stvari, ismijavali su me kada sam govorio da divlja svinja napada žive janjce, ali od toga više ne mogu pobjeći. Obistinile su se moje najave od prije nekoliko godina da će se koncesije produživati svake dvije godine, a da se problem neće riješiti. Iako sam uime ministarstva predložen da budem član povjerenstva za izradu akcijskog plana, nisam u tom povjerenstvu, iz Primorsko goranske županije, negiraju moju stručnost i znanje i mislim da je došlo vrijeme da dignem ruke od toga - rezignirano je komentirao dr. sc. Goran Sušić.

A od ovčarstva sve više ruke dižu i sami otočani.Ovčari više ne vide smisla u ustrajavanju u djelatnosti koja zapravo služi hranjenju divljih svinja.

OBILAZAK PAŠNJAKA - NOĆNA MORA

Obilazak pašnjaka za svakog je ovčara noćna mora. Umjesto radosti ovčari u panici obilaze ograjce i više ne postoji ovčar na otoku koji nije imao bliski susret s divljom svinjom i koji umjesto janjca nije naišao na prestrašne slike raskomadane životinje od koje, nakon pira divlje svinje, ostaju tek komadići runa, nogice ili kakav drugi dio raskomadanog tijela nemoćne životinje.

OTOČNA OSMRTNICA

Polako ali sigurno postajemo svjedoci nestajanja jedne djelatnosti, koja je za otok Cres mnogo važnija od samog gospodarskog značaja. Naime, ovčarstvo je na otoku ekstenzivno, ovce su slobodno na ispaši, nisu zatvorene u stajama. Kilometri otočnih gromača, dio su otočnog ovčarstva, kao i prirodne lokve, mjesta jedinstvene biološke raznolikosti. Ekstenzivno ovčarstvo preduvjet je opstanka bjeloglavih supova, kraljeva nebeskih visina, s umiranjem ovčarstva umire otok kakav danas poznajemo, zato je vapaj ovčara, nešto na što se ne smije oglušiti niti omalovažavati, a svi koji to čine potpisnici su otočne osmrtnice.

PREOSTAJE JEDINO USTAVNA TUŽBA PROTIV RH

Lovcima nije interes izlov i to oni niti ne kriju. U Lovačkom vjesniku, uostalom o tome i pišu, navode da se alohtona divljač neće moći izloviti i da bi se pametnije bilo okrenuti lovnom turizmu. Dakle, to je njihova vizija. Mislim da je došlo vrijeme za podnošenje ustavne tužbe protiv Republike Hrvatske, jer nam se oduzima pravo na rad, onemogućava nas se u obavljanju djelatnosti, koja na otocima ima stoljetnu tradiciju, kaže Mauro Hrelja, jedan od onih koji je vjerovao u priču o revitalizaciji otoka, poticajima, podršci mladima koji se odluče za život na otoku. Ostavio je siguran i dobro plaćen posao u Rijeci i uvjerio se da iza revitalizacije zapravo stoji avantura, velika i neizvjesna poslovna i ljudska avantura, u kojoj se slabo i nikako može osloniti na pravni sustav naše države.

Otočni Novi list za rujan 2009.

Izlov prepustiti lovcima isto je kao dati lisici da čuva kokoši

Činjenica je da su europski stručnjaci dokazali da svinja napada i jede živu janjad, a kod nas se tvrdi da to tek trebamo dokazati. To bi bilo kao da se u svijetu otkrije lijek za rak, a mi to ne priznamo nego i dalje inzistiramo na nekim našim istraživanjima, rekao je dr. Goran Sušić 

Napadi divljih svinja na janjad na otoku Cresu se nastavljaju. Nakon što je divlja svinja u utorak ujutro napala janje, a napadu je svjedočio ovčar iz Orleca Ivan Nino Mužić, tijekom srijede je janje, jedan dan nakon napada, uginulo.

Rane na janjetu i svjedočenje ovčara, dokaz su da divlje svinje napadaju živu janjad, iako se u lovačkvim krugovima takve tvrdnje odbijaju, pa ovčari imaju velikih problema u dokazivanju šteta.

Izlov alohtone divljači s otoka zakonska je obveza, koja se provodi vrlo slabo i dosadašnje metode izlova ni približno ne daju rezultate. Problem eskalira, iako je odstrijel divljih svinja velik i doseže brojke od nekoliko stotina, još više ukazuje na to da stvarni broj alohtone divljači nitko ne zna. To potvrđuje i činjenica da su lovci na Cresu prije nekoliko godina tvrdili da je na otoku tek nekoliko desetina primjeraka, a sada se godišnje ustreljuje nekoliko stotina.

Sa zadatkom izlova, koncesije u otočnim lovištima daju se na dvije godine. Upravo je u tijeku treće dodjeljivanje koncesije na dvije godine s istim zadatkom, ali i sa sve većom sumnjom otočana da će se problem i riješiti i da za to postoji stvarna volja. Treba podsjetiti i da su se obistinile prognoze biologa, dr. sc. Gorana Sušića o tome kako će se priča o izlovu alohtone divljači na otocima odvijati. Scenarij se ostvaruje Naime, dr. Sušić, koji na otoku Cresu dobro poznaje prilike jer se gotovo trideset godina bavi izučavanjem otočne bioraznolikosti, zaštite i opstanka bjeloglavih supova, a koja je u direktnoj korelaciji s tradicijskim ovčarstvom, prije nekoliko godina rekao je da se samo lovnim metodama problem neće rješiti.

Osim toga, kada su lovišta dana u koncesiju lovačkim društvima sa zadatkom da u dvije godine izlove alohtonu divljač, on je upozoravao kako za dvije godine problem neće biti riješen, pa će se koncesije ponovno raspisivati i produžavati u nedogled, odnosno dok se u potpunosti ne uništi tradicijsko ovčarstvo.

Sudeći po aktulanim događanjima scenarij dr. Sušića se ostvaruje. Sve vrijeme dr. Sušić tvrdi da lovstvo nije i ne smije biti jedina metoda u rješavanju ovog ogromnog problema, koji nema posljedice samo po ovčarstvo i treba ga sagledavati cjelovito. Alohtona divljač, polako, ali sigurno i sustavno, uništava otočnu tradiciju, uz ovčarstvo, narušava cjelokupnu bioraznolikost, onemogućava razvoj poljoprivrednih djelatnosti, uništava kulturno-povijesnu baštinu, jer su na udaru krda divljih svinja i jelena lopatara otočni suhozidi, gromače, kojima je otok ispremrežen.

Dr. Sušić stalno ponavlja da problem s divljim svinjama postojao i postoji u mnogim europskim državama, kao i u Australiji i da je riješen samo tamo gdje se prišlo sustavno i interdisciplinarno, a da lovci sami isključivo lovnim metodama ne mogu problem riješiti, što u konačnici potvrđuje sadašnje stanje na kavarnerskim, ali i drugim hrvatskim otocima.

Osim toga on upozorava i da lovačke teze o tome da tek treba dokazati da divlja svinja napada živu janjad i da je promijenila prehrambene navike i jede janjad, ne »drže vodu«: Zakon o otocima je jasan

- Činjenica je da su europski stručnjaci dokazali da svinja napada i jede živu janjad. Kod nas se tvrdi da to tek trebamo dokazati. To bi bilo kao da se u svijetu otkrije lijek za rak, a mi to ne priznamo nego i dalje inzistiramo na nekim našim istraživanjima, komentirao je dr. Sušić, koji razloge u nerješavanju problema izlova vidi u tome što stvarne volje nema, a sve to uz blagoslov politike koja odluke donosi u skladu s namjerama i planovima lovačkog lobija kojem izlov nije cilj, nego zadržavanje lovišta na otocima i razvoj lovnog turizma. To je kao da lisici date da čuva kokoši, zaključuje dr. Sušić.

Gradonačelnik Gaetano Negovetić smatra da je došlo vrijeme da se preispita način i metodologija po kojoj se provodi izlov:

- Rezultati definitivno ne zadovoljavaju, sadašnje metode ne daju rezultate koje smo očekivali. Zakon o otocima je jasan, a to je izlov alohtone divljači, i to je jedino što nas na otocima može zadovoljiti, rekao je Negovetić koji je nezadovoljan i izjavama predsjednika creskog Lovačkog društva Jose Pavića i kaže da bi morao dati ostavku jer nakon takvih izjava više se ne može imati povjerenja.

Kako sve držati pod kontrolom

Potvrdu da lovci nemaju vjeru u trajno rješenje izlova alohtone divljači može se naći i u Lovačkom vjesniku. Joso Pavić, predsjednik Lovačkog društva »Orebica«, koje je na Cresu zaduženo za izlov, izjavio je da, s obzirom na konfiguraciju terena i karakteristike otoka, izlov u potpunosti nije moguć i stoga predlaže »da se prihvati činjenica da je jednom unesena alohtona divljač unesena za sva vremena, a da je samo pitanje kako sve to držati pod kontrolom«. Pavić pri tom predlaže lovni turizam kao model, a da se štete od divljih svinja nadoknađuju prihodom od lovnog turizma! Ovakvi stavovi s negodovanjem su dočekani ne samo među ovčarima, nego otočanima općenito, jer do sada od lovstva i lovnog turizma otočani generalnoi nisu imali ama baš nikakve koristi, a i u suprotnosti je sa strategijom razvoja koja se temelji na razvoju turizma, ovčarstva, maslinarstva i općenito naglasku na ekologiji

Novi list 22. 4. 2009.

 

 

Komentari: 

012 # vepar 2009-10-30 14:59
Iz sveg ovog vidim da divlje svinje pobjeðuju i da će jaganci na ovim otocima zauvjek utihnuti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # Guest 2009-10-30 15:11
Ovo je dobar posao: ovčari gaje ovce, a divlje svinje se njima hrane pa lovci imaju šta da love. Znači kad ovčari nestanu divlje svinje neće imat šta za jesti. Pa možda pojedu lovce što ne bi bilo loše :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Hrana za divlje svinjeVepar 2019-10-25 14:03
Citat Guest:
Ovo je dobar posao: ovčari gaje ovce, a divlje svinje se njima hrane pa lovci imaju šta da love. Znači kad ovčari nestanu divlje svinje neće imat šta za jesti. Pa možda pojedu lovce što ne bi bilo loše :-)
Još bolje će biti kad divlje svinje pojedu i lovce pa u nedostatku hrane krenu na političare tipa Gari Kapeli i Ana Kučić.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # PITANJEzeljko znatizeljko 2009-10-31 16:24
Moze li mi netko odgovoriti koliko je ovaca registrirano na cresu, losinju i otocima oko njih?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
025 # Kad lošinjski jaganjci nestanuDingo 2019-10-24 09:47
Za šest dana bit će deseta obljetnica otkako su uz ovaj napis objavljeni članci pod naslovima Kad jaganjci utihnu i Kad lisica čuva kokoši o problemima creskih i lošinjskih ovčara prepuštenima samima sebi pred problemom šteta koje im nanosi alohtona divljač. Krajem prošle godine na sjednici gradskog vijeća je po tko zna koji put bila opet pokrenuta ta tema te je na poziv predsjednika vijećnik Luiđi Satalić pojasnio da je ekipi za snimanje terena dronovima samo pokazao pozicije na kojima se divlje svinje pojavljuju, te da o tome ne zna ništa više. Na to je za govornicu izišla gradonačelnica i uz svoje uobičaje poštapalice, mahanje rukama i smijeh zbog pojave jednog zeca pokazala da više od Satalića ne zna ni ona. Nakon njezinog bezsadržajnog izlaganja vijećnik Dubravko Devčić je istaknuo da godišnji porast odstrela divljači od 15 do 20 % može značiti da lovci bolje rade, ali i da divljih svinja ima više, te da ovčari trpe štete koje su drastično porasle za 60 do 70 %. Vijećnica Đurđica Šimičić je govorila kako je prije deset godina kao vijećnica u županijskoj skupštini bila svjedok ismijavanja žalbi ovčara, te da se nada da je županijska vlast konačno počela shvaćati ozbilnost problema. Sudeći prema tome što se o tom problemu ni do danas ništa nije čulo i ovo izlaganje na video snimku te sjednice bilo je samo predstava za javnost.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # !!!!Mango 2019-10-24 10:25
Vjerujem da se niti danas, gotovo godinu dana od te sjednice gradskog vijeća situacija nije nimalo promijenila. Svi se kao prave jako pametni, ali na kraju priznaju da nitko ništa ne zna. Čekaju povratne informacije, ali mole boga da ih ne dobiju. Ništa ne čine da požure nekakve radnje koje se dešavaju ili se ne dešavaju u županiji. Fotkanje za đir na korzu je važnije od posjete nekoj instituciji, pa da se u istom điru napravi nekoliko radnji. Očitavanju snimki sa drona se pristupa kao očitavanju snimki MR, valjda nekakav rocket science, pa to traje više od godinu dana.
A u stvari nikoga nije briga ni za što. Osim za pojedine investicije pojedinih investitora, onda se po potrebi izmišljaju skraćeni postupci i preskaču urbanistički planovi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # sve je na prodajuurban 2019-10-24 11:38
Citat Mango:
A u stvari nikoga nije briga ni za što. Osim za pojedine investicije pojedinih investitora, onda se po potrebi izmišljaju skraćeni postupci i preskaču urbanistički planovi.
Nema se vremena za bavljenje problemom divljih svinja i štete koje stvaraju ovčarstvu, mandat se bliži kraju i treba se dobro potkožiti. Investitori svakodnevno vrše pritisak i ne pitaju koliko košta izmjena prostornog plana.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
118 # izazovKišna glista 2019-10-24 11:05
"dal se vidi, dal se ne vidi, dok ne izađemo, to probno snimanje koje dogodilo se sad kad se dogodilo, oni su na neki način bili zaprepašteni kad su vidjeli da se vidi i zeca, oni su možda mislili da se možda neće vidjeti ni divlju svinju".

jadni dečki, nemaju na kopnu dovoljno šuma i livada za istraživanje što se vidi, pa su došli na osorčicu istraživati dal se iz drona vidi svinja, zec ili kišna glista.

i jadni oni koji vjeruju cijeloj ovoj neartikuliranoj priči.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # Dogodilo se probno snimanjaPopaj 2019-10-24 16:01
Citat Kišna glista:
"dal se vidi, dal se ne vidi, dok ne izađemo, to probno snimanje koje dogodilo se sad kad se dogodilo, oni su na neki način bili zaprepašteni kad su vidjeli da se vidi i zeca, oni su možda mislili da se možda neće vidjeti ni divlju svinju".
Bilo mi je teško povjerovati da visokoobrazovan a žena kao naša gradonačelnica može izgovoriti to što si citirao ali video pokazuje da je zaista kazala da se probno snimanje dogodilo i to sad kad se dogodilo (!) i da su "na neki način" bili zaprepašteni "kad su vidjeli da se vidi i zeca". Ana zna da pričom o dronovima lupeta nesuvislosti ps zsto radi kerefeke s rukama, popravljanjem frizure, smijehom i kreveljenjem da od svojih ispraznih riječi pozornost usmjeri na uvježbanu glumu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # Lošinjski gradonačelnik Gari Capelli objavio je rat divljim svinjama i to do istrebljenjaAgnus Dei 2019-10-24 12:59
Kaže gradonačelnica da se sa županijom i ministarstvima kontinuirano radi na rješavanju problema alohtone divljači.

Kako vrijeme brzo prolazi, jer od 2010. godine kada je bivši gradonačelnik najavio istrebljenje, ako treba uz pomoć specijalaca, po tom pitanju nije se napravilo apsolutno NIŠTA.

www.jutarnji.hr/.../2303405

Uzalud vam trud svirači. Ništa niste napravili. Za koji Q dobivate plaću? Vratite pare.
Hoće li nas uskoro opet netko upitati: A zašto baš sad!?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # A zašto baš sada?dron 2019-10-24 17:40
Citat Agnus Dei:
Kaže gradonačelnica da se sa županijom i ministarstvima kontinuirano radi na rješavanju problema alohtone divljači.
Kontinuirano se radi na rješavanju problema, ali do sada ništa osim što je pomoću drona snimljen jedan zec. A ako je se pita šta je nakon deset godina "kontinuiranog rada na rješavanju problema" učinjeno iščuđavat će se pitanjem "a zašto baš sada?" kao i za škver.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Apokalipsa danasA zašto ne jučer? 2019-10-25 14:24
Zašto bivši gradonačelnik, a i sam bivši branitelj, nije pokrenuo akciju istrebljenja u stilu pukovnika Kilgorea, koristeći specijalce i marince potpomognute doniranim Kiowa Warrior helikopterima?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Krivi su partijski moćniciOfca 2019-10-26 08:44
Citat Agnus Dei:
Kaže gradonačelnica da se sa županijom i ministarstvima kontinuirano radi na rješavanju problema alohtone divljači.
Kako vrijeme brzo prolazi, jer od 2010. godine kada je bivši gradonačelnik najavio istrebljenje, ako treba uz pomoć specijalaca, po tom pitanju nije se napravilo apsolutno NIŠTA.
www.jutarnji.hr/.../2303405
Uzalud vam trud svirači. Ništa niste napravili. Za koji Q dobivate plaću? Vratite pare.
Hoće li nas uskoro opet netko upitati: A zašto baš sad!?
Članak o Kapelijevoj odlučnosti za pucanje iz svih oružja završava zanimljivim odlomkom pod naslovom Tito nije lovio divlje svinje po Cresu
Znajući kako je došlo do ove pošasti koja uništava ovčarstvo i tko je za nju odgovoran Kapeli se izmorava pa kaže:

- Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja nisu imale dovoljno informacija o posljedicama naseljavanja divljih svinja na otok. Vjerovali su da će ih zadržati žičana ograda, no već nakon nekoliko godina one su se prošile po cijelom Cresu, stigle i do Lošinja, a i susjednog Krka jer su očito i dobri plivači.

Siguran sam da je inicijativa došla od tadašnjih partijskih moćnika među kojima je lov bio omiljeni hobi. No, koliko znam Josip Broz Tito najpoznatiji lovac tog vremena ovdje nikada nije dolazio radi svojih lovačkih strasti - kaže Capelli.


Pokušava nas uvjeriti da tadašnje vlasti Lošinja nisu spriječile inicijativu tadašnjih partijskih moćnika samo zato što, eto, nisu imale dovoljno informacija o posljedicama naseljavanja divljih svinja na otok. Inače bi partijskim moćnicima sigurno kazale historijsko NE. Možete misliti kako bi lokalni partijski moćnik iz obitelji sadašnje gradonačelnice republičkim partijskim moćnicima kazao NE :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # uvijek se zna tko je kriv za ekološku katastrofuKemoterapija 2019-10-26 13:34
Citat Ofca:
- Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja nisu imale dovoljno informacija o posljedicama naseljavanja divljih svinja na otok. Vjerovali su da će ih zadržati žičana ograda, no već nakon nekoliko godina one su se prošile po cijelom Cresu, stigle i do Lošinja, a i susjednog Krka jer su očito i dobri plivači.
Za 20 godina neka buduća vlast će na temu golfa na Mataldi pisati o današnjoj vlasti:

- Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja nisu imale dovoljno informacija o posljedicama golfa na ekologiju otoka i Vransko jezero kao jedini resurs pitke vode na otocima. Vjerovali su da će imati sreće pa pesticidi sa Matalde podzemnim vodotokovima neće zagaditi jezero.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # ...Wiking 2019-10-26 17:47
Citat Kemoterapija:
Vjerovali su da će imati sreće pa pesticidi sa Matalde podzemnim vodotokovima neće zagaditi jezero.
reći će: yebi ga, shit happens
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # mudre izrekedante 2019-10-26 19:05
Citat Kemoterapija:
- Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja nisu imale dovoljno informacija o posljedicama golfa na ekologiju otoka i Vransko jezero kao jedini resurs pitke vode na otocima. Vjerovali su da će imati sreće pa pesticidi sa Matalde podzemnim vodotokovima neće zagaditi jezero.
"Netko će dobiti rak, a netko ga neće dobiti" rekao je jedan vijećnik i ostao živ.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # Snažna poruka Andrina MaljevcaKarcinom 2019-10-26 20:35
Citat dante:
Citat Kemoterapija:
- Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja nisu imale dovoljno informacija o posljedicama golfa na ekologiju otoka i Vransko jezero kao jedini resurs pitke vode na otocima. Vjerovali su da će imati sreće pa pesticidi sa Matalde podzemnim vodotokovima neće zagaditi jezero.
"Netko će dobiti rak, a netko ga neće dobiti" rekao je jedan vijećnik i ostao živ.
Da, ostao živ! Postao je slavan kao najzaslužniji za odluku o golfu na Županijskoj skupštini. Tamo se govorilo da golf treba biti jer Lošinjani tako hotje. Poslao im je snažnu poruku o dobijanju raka i da herbicidi moraju biti jer ima ih i u breskvama to znamo svi.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Svemir nam nešto poručuje?Area 51 2019-10-26 21:40
Na samom početku snimke, dva puta se pojavljuje poruka Device is not available.Zanima me da li je to isto što i ova poruka...

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # prozirno do jaja, ne znam što će institucije na to rećiKandelaber 2019-10-27 09:39
Citat Karcinom:
Da, ostao živ! Postao je slavan kao najzaslužniji za odluku o golfu na Županijskoj skupštini. Tamo se govorilo da golf treba biti jer Lošinjani tako hotje. Poslao im je snažnu poruku o dobijanju raka i da herbicidi moraju biti jer ima ih i ubreskvama to znamo svi.
Ovo gore me ne čudi, postao je on slavan po mnogo čemu. Odavno je poznato čija je on marioneta. Sjećam se da se svojedobno pobunio čak i protiv povećanja komunalne naknade za rasvjetu na Čikatu, kao da će tajanstveni milijunaš sa Beverly Hillsa radi toga bankrotirati. Jasno mi je da su ga zaposlenici Jadranke morali podržati, ali mi nije jasno koji je njegov interes u svemu tome.

volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # perač novcaoprah 2019-10-27 11:49
Citat Kandelaber:
Ovo gore me ne čudi, postao je on slavan po mnogo čemu. Odavno je poznato čija je on marioneta. Sjećam se da se svojedobno pobunio čak i protiv povećanja komunalne naknade za rasvjetu na Čikatu, kao da će tajanstveni milijunaš sa Beverly Hillsa radi toga bankrotirati. Jasno mi je da su ga zaposlenici Jadranke morali podržati, ali mi nije jasno koji je njegov interes u svemu tome.
Nema tu nikakvog interesa, samo ljubav prema novcu i privilegijama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # elitni športovidn 2019-10-26 14:12
Citat Ofca:
Možete misliti kako bi lokalni partijski moćnik iz obitelji sadašnje gradonačelnice republičkim partijskim moćnicima kazao NE :P
Brzo bi prestao biti moćnik da se protivio briljantnoj zamisli o napretku ovog kraja utemeljenom na razvoju elitnog športa ubijanja životinja. Naprotiv, na sjednici skupštine tadašnje općine Cres Lošinj Anin stric je autoritetom sekretara općinskog SUP-a, znači glavnog općinskog milicionera, grubo ušutkao jednog delegata koji se usudio pitati o odstrelu divljači i pritom se usudio spomenuti nezadovoljstvo ljudi zbog uništavanja usjeva.

A sada njegova nećakinja i sama brani projekt unošenja jednog drugog elitnog športa u ovaj osjetljivi okoliš bez da je projekt barem pročitala. A radi se o športu koji je za ljude i okoliš rizičniji od alohtone divljači za koju se zalagao njen stric.Vidi komentar o kontinuitetu vlasti sa programom u se, na se i poda se na ovim otocima:

volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # Koga briga za prirodni skladMuflon 2019-10-26 15:16
O ulozi obitelji Ane Kučić u uništavanju ovčarstva na ovim otocima pisalo se prošle godine u Novom listu:
A čitava je priča o alohtonoj divljači na Cresu jako dobar predložak i za pisanje scenarija filma katastrofe. Prisjetimo se, odlukom vijećnika Općine Cres-Lošinj 1981. godine donesena je odluka o naseljavanju neizvorne divljači na Cres. U strogo definirana i ograđena lovišta. Proces je započeo 1985. godine kad su unesena 63 jelena lopatara, 54 muflona i svega 29 divljih svinja. Naravno, jedno je pretpostavka da će se ogradama i izlovom divljač držati pod kontrolom, a sasvim nešto drugo ono što nasilna ljudska želja za stjecanjem materijalnog bogatstva može učiniti nad vjekovnim prirodnim skladom. Divljač je porušila ograde i krenula nekontrolirano bujati. Istina, mufloni se u čitavom tom procesu nisu »snašli« tako da je došlo do njihovog smanjenja, pa i vjerojatnog nestanka, ali su zato divlje svinje pokazale svoju pravu ćud: kao na Životinjskoj farmi zagospodarile su Cresom, posebno slabo naseljenom Tramuntanom.

VAPAJ OVČARA - UPORNO IGNORIRANJE PROBLEMA: Na Cresu je divljih svinja pet puta više nego - ovaca
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # brigo mojapređi na drugoga 2021-08-09 11:33
Slušam neki dan na lokalnoj radio postaji, građani se bune jer se noću divlje svinje po Mandalenskoj ulici u Nerezinama spuštaju sve do centra.
Samo je pitanje dana hoće li netko od građana nastrddati.
Odgovor gradonačelnice Grada za tebe
je da to nije njen posao, neka se građani obrate lovačkom društvu Halmac. Jasno, jer lovačko društvo je zaduženo da puca po naselju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # ...JK 2021-08-10 07:06
Neće reagirati dok joj ne dogori do noktiju. Po Lošinju već neko vrijeme kruži video na kojemu se vidi divlja svinja kod groblja na Svetom Martinu, u noćnim satima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # FušerajZ.C. 2021-08-10 10:12
Citat JK:
Neće reagirati dok joj ne dogori do noktiju. Po Lošinju već neko vrijeme kruži video na kojemu se vidi divlja svinja kod groblja na Svetom Martinu, u noćnim satima.
A zašto misliš da će i tada reagirati? Osigurala si je 4 godine bezbrižnog uhljebljenja s veterinarom kao šefom svoje većine u GV, a gradskoj upravi prepustila da se bakće s dosadnim građanima. Snimak birokratskog odgovora njene uprave na radiju popratio sam video snimkom njezinog demagoškog trkeljanja po istoj temi na GV dvije godine. Puno gestikuliranja i glume da je upućena u problem, a malo ičega konkretnog. Čisti fušeraj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
114 # izgubljena kao ofcaludilo brale 2021-08-10 12:30
Od ove sjednice Gradskog vijeća prošlo je valjda dvije godine, a ništa se nije napravilo. Situacija se pogoršala.

Ova ovdje fantazira kako će se raditi usporedbe kako su to rješavali drugi gradovi, ne nužno u Hrvatskoj. Pa dobro, onda neka nam javi kako u Londonu ili New Yorku rješavaju upade divljih svinja u naselje. Možda helikopterima? Pa mi nemamo helikoptere ni kada ljude kao hitne slučajeve treba prevesti u Rijeku.

Ne možeš čovjeka prebaciti u Rijeku, a ona bi se trajektima povezivala sa Zadrom. Najbitnija stvar u životu gradonačelnice koja lupeta bez veze.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Grad za divlje svinje?Muflon 2021-08-10 14:12
Citat ludilo brale:
Od ove sjednice Gradskog vijeća prošlo je valjda dvije godine, a ništa se nije napravilo. Situacija se pogoršala.
Ova ovdje fantazira kako će se raditi usporedbe kako su to rješavali drugi gradovi, ne nužno u Hrvatskoj.
Na toj sjednice je tada još oporbeni vijećnik Devčić na Kučićkino prenemaganje reagirao podatkom da divljih svinja ima sve više, te da ovčari trpe štete koje su drastično porasle za 60 do 70 %. Od tada ne samo da se ništa nije napravilo nego je izbornim programom Kučićka svakom ovčaru poručila ovo nije "Grad za tebe". Ovčarstvo je u tom pjesničkom uratku (o otoku njezinih djedova, otoku bezvremenske ljepote i vrijednih ljudi, našem domu posebnom među tisuću otoka) spominje samo u jednom od niza raznih "poticanja", a u svezi pomodnog formiranja tzv. klastera. Citiram: Formiranje Klastera Cres&Lošinj – potaknut ćemo formiranje Klastera Cres&Lošinj koji za cilj ima jačanje lokalne proizvodnje posebice ovčarstva, maslinarstva, ribarstva i proizvoda od samoniklog ljekovitog bilja. S obzirom da je po prirodi svoje profesije i poduzetništva Devčić zainteresiran za poljoprivredu i stočarstvo bit će zanimljivo pratiti kako će kao predsjednik GV, a prema Kučićkinom predizbornom pozivu graditi Grad s njom zajedno na način kako je ona do sada tretirala problem alohtone divljači. Hoće li to biti Grad i za ovčare ili samo za divlje svinje?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # ...... 2021-08-10 15:19
Ta sjednica je održana u prosincu 2018. godine, uskoro će znači biti 3 godine kako se ništa ne radi. Pardon, radi se, donosi se Program zaštite divljači, što god to značilo.
Temeljem toga, vjerojatno su slogan Grad za tebe, divlje svinje shvatile kao da se gradonačelnica upravo njima obraća.

Fotografija snimljena pored novog ulaza na groblje Sveti Martin.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # chicken danceBart Simpon 2021-08-11 06:04
Kako možeš očekivati da će netko kome je trebalo 12 godina da završi ekonomiju u Rijeci uspješno voditi grad i rješavati probleme? Otac ju je zaposlio na odgovarajuću poziciju, uz Kapelija je bila samo fikus. Rezultati u prošlom mandatu u kojemu nije napravila ništa, sasvim jasno pokazuju kamo ovo vodi. I dalje ćete na vijeću kao glavni argument imati samo chicken dance.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Proročanski komentarČeper 2021-08-11 09:25
Citat ...:
Ta sjednica je održana u prosincu 2018. godine, uskoro će znači biti 3 godine kako se ništa ne radi. Pardon, radi se, donosi se Program zaštite divljači, što god to značilo.
Za sutra je zakazano javno izlaganje o studiji utjecaja na okoliš golf-igrališta na Punti križa, potencijalno opasnom projektu po okoliš kakvim se pokazalo i uvođenje alohtone divljači. Izlaganje je po običaju zakazano usred sezone, i to u 13 sati da bi se osigurala slaba ili nikakva posjećenost.
Inače, bivši gradonačelnik je još 2010. najavio istrebljenje, "ako treba uz pomoć specijalaca", ali kao što vidimo nije se napravilo apsolutno NIŠTA. No zanimljivo je da se Kapeli tada javno izmotavao o odgovornosti za tu pošast. Znajući da je obitelj njegove zamjenice Ane Kučić bila umiješana u uvoz alohtone divljači za Jutatnji list je kazao Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja nisu imale dovoljno informacija o posljedicama naseljavanja divljih svinja na otok. Vjerovali su da će ih zadržati žičana ograda, no već nakon nekoliko godina one su se prošile po cijelom Cresu, stigle i do Lošinja, a i susjednog Krka jer su očito i dobri plivači.
No vratimo se javnom izlaganju o projektu golfa na području gdje je prema Kapelijevim riječima "zbog nedovoljno informacija o posljedicama naseljavanja divljih svinja na otok" ovčarstvo gotovo uništeno. Netko je pod znakovitim imenom Kemoterapija napisao proročanski komentar da bi se za 20 godina neka buduća vlast na temu golfa na Mataldi mogla izmotavati o današnjoj vlasti s Anom Kučić i Dubravkom Devčićem na čelu ovim riječima:
- Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja (Ana Kučić i družina) nisu imale dovoljno informacija o posljedicama golfa na ekologiju otoka i Vransko jezero kao jedini resurs pitke vode na otocima. Vjerovali su da će imati sreće pa pesticidi sa Matalde podzemnim vodotokovima neće zagaditi jezero.
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Snažna poruka Andrina Maljevcadante 2021-08-12 09:26
Citat Čeper:
Netko je pod znakovitim imenom Kemoterapija napisao proročanski komentar da bi se za 20 godina neka buduća vlast na temu golfa na Mataldi mogla izmotavati o današnjoj vlasti s Anom Kučić i Dubravkom Devčićem na čelu ovim riječima: - Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja (Ana Kučić i družina) nisu imale dovoljno informacija o posljedicama golfa na ekologiju otoka i Vransko jezero kao jedini resurs pitke vode na otocima. Vjerovali su da će imati sreće pa pesticidi sa Matalde podzemnim vodotokovima neće zagaditi jezero.
volim-losinj.org/.../...
Da li će se ajmo reć gradonačelnica danas ukazati na javnom izlaganju golfa ili će delegirati Andrina Maljevca da opet pošalje snažnu poruku o dobijanju raka i da herbicidi moraju biti jer ima ih i u breskvama to znamo svi. Samo pitam.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Grdo bi bilo Rusima retj neUndo 2021-08-12 12:22
Na Andrinovu snažnu poruku da će netko dobiti rak, a netko neće pozvala se Ana Kučić na sjednici GV. Tom porukom uvjerio je i županijsku skupštinu. Smatralo se da on govori u ime svih Lošinjana, pa je prijedlog izmjene županijskog prostornog plana prihvaćen jer Lošinjani to hotje, a grdo bi bilo retji im ne. A da sprdačina bude kompletna članovi skupštine su priznali da materijale uz prijedlog nisu ni pogledali. Za odluku im je bilo dovoljno što Andrino to u ime svih Lošinjana hotje. A grdo bi bilo retji mu ne. Naravno, ni gradonačelnica niti Andrino (IDS) materijale nisu pogledali. Bitno im je bilo samo što Rusi to hotje, jer grdo bi bilo retji im ne.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # mrtvilo na Mrtvaškojgost 2021-08-20 13:11
Citat Čeper:
[quote name="..."] Netko je pod znakovitim imenom Kemoterapija napisao proročanski komentar da bi se za 20 godina neka buduća vlast na temu golfa na Mataldi mogla izmotavati o današnjoj vlasti s Anom Kučić i Dubravkom Devčićem na čelu ovim riječima:
- Ne želim nikoga optuživati za ovu pošast s kojom smo danas suočeni jer vjerujem da tadašnje vlasti Lošinja (Ana Kučić i družina) nisu imale dovoljno informacija o posljedicama golfa na ekologiju otoka i Vransko jezero kao jedini resurs pitke vode na otocima. Vjerovali su da će imati sreće pa pesticidi sa Matalde podzemnim vodotokovima neće zagaditi jezero.
volim-losinj.org/.../...
Mislim da će za nekoliko godina netko na isti način braniti odgovorne za promašenu investiciju na Mrtvaškoj. Da nisu imali dovoljno informacija i znanja o pomorskom prometu, potrebama stanovništva i turista i vezama među otocima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # izmišljanje tople vodePoskok 2021-08-20 14:25
Preskupa je to investicija da bi dobio ono što već imaš.

Baš gledam, državna trajektna linija broj 401, Zadar - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj, i nazad. Izvan sezone plovi 2 puta tjedno, u niskoj sezoni 3 puta tjedno, u visokoj sezoni svaki dan.
Liniju trenutno održava trajekt Lastovo, pristaje na novoj rivi kod škvera.

Izmislili su skupi kapitalni projekt da bi dobili ono što već imaju.
Trebao bi ovo netko zaozbiljno objasniti, ili gradonačelnica ili ministar prometa i veza.

Dakle luka već postoji, ako treba još jedan brod za povezivanje sa Rabom i Pagom, onda treba nabaviti brod, a ne raditi
novu luku na Mrtvškoj i još 10 km ceste, a sve uzalud.

Projektom luke Mrtvaška su još jednom dokazali da su stručnjaci za upropastiti ono što dobro funkcionira, a to je veza Lošinj - Ilovik za male brodice.

Za ovako glupe investicije se u nekim državama ide u zatvor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Plodovi 15 godina nemaragost 2023-03-23 10:44
– Nisam mogla ni sanjati da će me slike rastrganih ovaca i očajnih ovčara i ovdje proganjati. Znali smo da su i ovdje svjesno dovedene divlje svinje, o tome postoje svjedočanstva mještana, zna se tko ih je donio, gdje ih je iskrcao i kada, ali smo se nekako nadali da se ovdje neće raširiti i da neće činiti tako velike štete.

Međutim, unatrag tri godine štete su postale sve veće, a ove godine divlje svinje su nam ubile više od 70 posto odraslih ovaca na Iloviku. Samo mojoj obitelji, u manje od godinu dana, ubijeno je 17 muznih ovaca i mnoštvo janjaca. Ove godine će zbog toga gotovo sve ilovačke obitelji napustiti ovčarstvo.

Nestat će tako tradicionalne otočne djelatnosti kao što je proizvodnja jedinstvenog ovčjeg sira i skute, ali nestat će i pašnjaci, gromače, maslinici, cijeli otok će zarasti. Time će nestati i kultura i tradicija ovog kraja, običaji i znanje koje se prenosilo generacijama, kaže dr. Pavoković.

Budući da se godinama bavila alohtonom divljači i dobro upoznala sve štetne posljedice za autohtono stanovništvo i prirodu, ali i kao stručnjak u znanstvenom području biologije, dr. Pavoković smatra da je problem alohtone divljači toliko eskalirao da je postao strateški problem za državu.
Dr. Gordana Pavoković s Ilovika o divljim svinjama na otocima: ‘Samo lov nigdje u svijetu nije riješio problem’ g>
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Kad lisicama daš da čuvaju kokoši ...U.G. 2023-03-23 10:58
Citat gost:
– Nisam mogla ni sanjati da će me slike rastrganih ovaca i očajnih ovčara i ovdje proganjati.
Dr. Gordana Pavoković s Ilovika o divljim svinjama na otocima: ‘Samo lov nigdje u svijetu nije riješio problem’
novilist.hr/.../...
– Lisici se ne može dati da čuva kokoši, a onda se čuditi da se problem ne rješava. Ovakva organizacija lovstva uzročnik je problema jer lovci mahom nemaju nikakva znanja o biologiji divlje svinje i gotovo sve što su do sada tvrdili bilo je pogrešno. I dan-danas jedan dio njih produbljuje problem jer na otocima praktički uzgaja divlju svinju, a Primorsko-goran ska županija kao davatelj lovišta u zakup ne provodi ili nije u stanju provoditi nadzor, nabraja dr. Pavoković probleme i zaključuje da se ovako otoci nikada neće osloboditi divljih svinja i druge alohtone divljači. No, ne želi se samo žaliti na probleme, već predlaže rješenje. Članak u tiskanom izdanju Novog lista

Poveznica na uvećanu sliku članka
i.imgur.com/ofLLWNf.jpg
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Plodovi 14 godina nemaraNN 2023-03-23 12:35
Citat gost:
– Nisam mogla ni sanjati da će me slike rastrganih ovaca i očajnih ovčara i ovdje proganjati. Znali smo da su i ovdje svjesno dovedene divlje svinje, o tome postoje svjedočanstva mještana, zna se tko ih je donio, gdje ih je iskrcao i kada, ali smo se nekako nadali da se ovdje neće raširiti i da neće činiti tako velike štete.

Međutim, unatrag tri godine štete su postale sve veće, a ove godine divlje svinje su nam ubile više od 70 posto odraslih ovaca na Iloviku. Samo mojoj obitelji, u manje od godinu dana, ubijeno je 17 muznih ovaca i mnoštvo janjaca. Ove godine će zbog toga gotovo sve ilovačke obitelji napustiti ovčarstvo.
Hajde da se ne zezamo nego da vidimo koja adresa je za žalbe protiv ove strahote. Za Mrtvašku je Ana Kučić tvrdila da adresa nije Mali Lošinj, Riva lošinjskih kapetana 7. Možda, ali za žalbu na pošast divljih svinja i propast ovčarstva to je jedina nadležna adresa. Divlje svinje su na otoke gdje nemaju nikakve prirodne neprijatelje doveli vlastodršci nekadašnje općine Cres Lošinj, a sadašnji uhljebi koji su ih zamijenili se s tim problemom ne žele ili ne znaju nositi. Ana Kučić je u vlasti ovog Grada već 14 godina, ali s tim problemom se pozabavila samo da bi se izmotavala na Gradskom vijeću.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # A tko je doveo čagljeve, pitanje je sad ...WD 41 2023-11-21 12:10
Citat NN:
Citat gost:
– Nisam mogla ni sanjati da će me slike rastrganih ovaca i očajnih ovčara i ovdje proganjati. Znali smo da su i ovdje svjesno dovedene divlje svinje, o tome postoje svjedočanstva mještana, zna se tko ih je donio, gdje ih je iskrcao i kada, ali smo se nekako nadali da se ovdje neće raširiti i da neće činiti tako velike štete.

Međutim, unatrag tri godine štete su postale sve veće, a ove godine divlje svinje su nam ubile više od 70 posto odraslih ovaca na Iloviku. Samo mojoj obitelji, u manje od godinu dana, ubijeno je 17 muznih ovaca i mnoštvo janjaca. Ove godine će zbog toga gotovo sve ilovačke obitelji napustiti ovčarstvo.
Hajde da se ne zezamo nego da vidimo koja adresa je za žalbe protiv ove strahote. Za Mrtvašku je Ana Kučić tvrdila da adresa nije Mali Lošinj, Riva lošinjskih kapetana 7. Možda, ali za žalbu na pošast divljih svinja i propast ovčarstva to je jedina nadležna adresa. Divlje svinje su na otoke gdje nemaju nikakve prirodne neprijatelje doveli vlastodršci nekadašnje općine Cres Lošinj, a sadašnji uhljebi koji su ih zamijenili se s tim problemom ne žele ili ne znaju nositi. Ana Kučić je u vlasti ovog Grada već 14 godina, ali s tim problemom se pozabavila samo da bi se izmotavala na Gradskom vijeću.
U članku o ubijanju čaglja na Lošinju Purić piše da je prisutnost čaglja na otoku dodatna ugroza ionako na niske grane spalom otočnom ovčarstvu, ali i lovačkom turizmu.

Da je to ugroza ovčarstvu kao što su to i divlje svinje, to stoji.

Ali bojim se da se u krugovima lovaca pojavu čagljeva na otoku pozdravlja kao i namjerni unos alohtone divljači za vrijeme socijalizma. Lovni turizam koji je pred skupštinom općine Cres-Lošinj branio od kritika nije se razvio, a ovčarstvo je uništeno.
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Kad su otočni jaganjci utihnuligost 2023-09-20 12:46
Na kritiku svoje konobe u Osoru Mirjana Hrga piše Janjeti nu nismo imali mjesecima, jer da novinarka ista zna, onda bi znala da su nam divlje svinje na otoku pobile stada.
teleskop.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Uzurpacija državne imovine

  gost 21.06.2024 13:22
  služi li stranica svojoj svrsi???
  A zašto ti nisu napisao barem slovo o tome?

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  hranitelj tuljana 21.06.2024 09:07
  ???
  Ovo je zapravo jako zanimljivo ali ne samo zbog GML nego sam i ja poslao skoro 20 prijava i ni jedna se nije pojavila. Prijavio sam Ustrine ali još draže mi je bilo prijaviti slučajeve pored kojih komentatori i autori prolaze ali iz nekog razloga ...

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  Vito 21.06.2024 08:11
  Obmanjivanje javnosti kao midus operandi
  Grad se u travnju 2023. godine pridružio inicijativi protiv bespravne gradnje, na gradskom vijeću nam pričaju da borba protiv bespravne gradnje bjesni, da se upravo spremaju poslati 150 prijava na državni inspektorat, a na službenoj stranici inicijative ...

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 20.06.2024 10:14
  Papir sve trpi
  Sa ovakvim sastavom gradske vlasti i stavom gradonačelnice prema problemima inicijative za legalnost ni ne mogu biti uspješne. Tako je i na zadnjoj sjednici GV bilo po tko zna koji put govora o pošasti bespravnog graditeljstva. Na tu temu je prema ...

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  Qwert 19.06.2024 06:38
  Uzaludne inicijative
  Svaka inicijativa koja ne ide niz dlaku pa ne služi vladajućoj strukturi uzaludna je.

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 18.06.2024 17:28
  Uzaludnost inicijative za legalnost Lošinj
  Jučerašnja objava INICIJATIVE ZA LEGALNOST LOŠINJ zbog očigledne uzaludnosti nastojanja zvuči naprosto depresivno. Citiram je u cjelosti: Dakle, nakon gotovo tri godine od kada je znani Slovenac devastirao uvalu Studenac, a temeljem prijave mještana Sv.

  Read more...

   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  asd 18.06.2024 10:08
  Relaksacija uvjeta stanogradnje
  Premda se zna za koga je pogodovanje poboljšano AK je morala ponoviti javni poziv za iskazivanje interesa. Za oglas o "relaksaciji uvjeta" gradonačelnica će prema cjeniku Novog lista iskeširati 2.239,30 €. i.imgur.com/0FuTQ87.jpg ...

  Read more...

   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  Gost 18.06.2024 08:27
  Šteta za Grad za tebe
  U današnjem Novom listu je platila oglas preko cijele stranice s javnim pozivom za pokazivanje interesa za posao stanogradnje štetan za Grad.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.06.2024 05:44
  Jadna...
  Novinarka Nacionala potvrđuje negativne stereotipe o toj profesiji. Na ovim izborima znatnu većinu čine zastupnici istih klubova kao i do sada, samo u nešto drugačijim omjerima. Stoga će se sve politike drage ljevičarima i koje garantiraju unaprijed zadani ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Zorro 16.06.2024 19:21
  I naša mala prćija podesnila
  Kako je moguće da su europski građani opet povjerovali širiteljima mržnje i opasne ideologije koja je već jednom dovela do najgoreg i najkrvavijeg svjetskog rata pita se novinarka Nacionala potaknuta izbornim uspjesima desničarskih stranala. A što se ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.06.2024 17:55
  Evolucija
  Budući stanovnici Lošinja smijati će se nama budalama, čime smo se bavili umjesto da su nam, kao njima, žene rađale djecu. Ali valjda tako treba biti, slabo i efektno treba iz umrijeti, davno je Darwin pisao o tome. Evolucija.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 15.06.2024 10:35
  Na čijoj je strani Bog?
  Ako Bog postoji nije se baš iskazao ako je pomogao Bartulici i njegovoj obitelji u uspješnom vjerskom biznisu

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Nikola 15.06.2024 08:40
  ...
  Mislim da je i tvoja mama tebi propustila objasniti neke stvari.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 14.06.2024 22:39
  Little teeth
  Vidim kost se glođe sitnim zubom, ta zato je i bačena... ... podmetnut vam je lik koji nikad nije bio blizu vlasti i nikad nije sudjelovao ili donio neku odluku koja je negativno utjecala na živote Hrvata, za razliku od onih koji su ga podmetnuli... ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 14.06.2024 21:54
  Krasno društvo ima HDZ
  Riječ je o udruzi Friends of Medjugorje. Predsjednik te udruge je Bartuličin brat, svećenik Matthew Bartulica, koji je i sam 2012. u svojoj župi dobio pritužbu za "nepropisno ponašanje".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 14.06.2024 20:23
  Religija & kriminal
  Bartuličina obitelj u SAD-u ima udrugu za vjerski turizam. Potpredsjednik joj je svećenik optužen za pedofiliju. Udruga se reklamirala i tvrdnjama da je Bartuličin otac među prvima pregledao vidioce iz Međugorja.

  Read more...

   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  R. Z. 14.06.2024 18:01
  Dopunska pitanja
  Imam dojam da pisani odgovori na "ove odgovore" s potpisom pročelnice ne bi smjeli zadovoljiti vijećnike koji su ih postavili. Prema članku 47. Poslovnika o radu GV Nakon primljenog odgovora vijećnik može na sjednici Gradskog vijeća jedanput iznijeti ...

  Read more...

   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  gost 14.06.2024 12:24
  Tko to tamo i dalje laže??
  Mislim da se i u pisanim odgovorima nastavlja s muljanjem ili barem glede isplata savjetniku Priskiću. S tim u vezi pročitajte komentar na volim-losinj.org/.../... (https://volim-losinj.org/politika/3075-savjetnik-koji-sjedi-na-dvije-stolice#comment-83763) ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 14.06.2024 07:53
  mamin propust u edukaciji
  Mama mu nije rekla da ne ulazi u automobile nepoznatih ljudi. i.imgur.com/zlcX6mc.png (http://i.imgur.com/zlcX6mc.png)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ... 14.06.2024 07:05
  ...
  54 godine, uspješan političar, majka ga hrani, majka ga brani

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 13.06.2024 21:39
  Prelijepo stvorenje
  MAJKA STEPHENA BARTULICE ‘Moj sin je prelijepo stvorenje, ja ga obožavam. Kako je on znao da je taj čovjek kriminalac?’

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 13.06.2024 15:30
  Čega je pametnome dosta?
  Pa dosta je, valjda, elemenata da se shvati smisao šaljivoga čina: Stephen Bartulica, dakle, nakon što je lažirao podatke u imovinskoj kartici, nakon što se pokazalo da uz otplatu dvaju kredita u njegovu kućnom budžetu može mjesečno ostati svega ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Ja 13.06.2024 10:38
  Oj hrvatska mati
  Stojim pred vama u duhu zahvalnosti prema Bogu. On je bio izvor moje snage sve ovo vrijeme, a nije bilo lako. Želim zahvaliti i svojoj ženi i djeci, i oni su primili ožiljaka, kao i ja, ali stoje na nogama, kao i ja - rekao je Bartulica kad je izišao ...

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Čeper 13.06.2024 09:47
  Prigodne gastro delicije
  Gradonačelnica i njen izborni tim računaju da će joj isti klijenti kupiti i treći mandat. Zato u zadnjoj godini ovoga umjesto o ispunjenju izbornih obećanja bezbrižno javlja o festivalu puhačkih orkestara, tuđem projektu gerontodomaćica (ali razdragano ...

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Gost 12.06.2024 19:33
  Osovina zla
  Kakve promjene kad tijekom kampanje za parlamentarne izbore predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković govoreći na zatvorenom stranačkom skupu o medijima Nacional, N1, Index, Telegram i 24 sata – govori kao o osovini zla.

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Admin. 12.06.2024 17:20
  Brisanje iz uviđavnosti
  Tri uzastopne poruke imeđu 15:25 i 15:37 u razmacima od po šest minuta nisu bili pokušaji odgovora na pitanje. Obrisane su iz obzira prema ostalim eventualnim posjetiteljima ovog portala zbog tona i vjerojatne svrhe poruka, a i zbog sadržaja.

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  hranitelj tuljana 12.06.2024 16:49
  Promptno
  Pitaš uzalud jer te admin pravi budalom i briše svaki pokušaj odgovora.

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  ..... 12.06.2024 15:10
  Šta se promijenilo?
  Ne razumijem zašto lik uopće posjećuje ovu kako kaže potpuno nebitnu stranicu bez ikakvog značaja. Istina je da se o nečemu pisalo prije 10, 12, 15 godina a da se apsolutno ništa nije promijenilo ali to važi i za velike masovne medije. Šta se promijenilo ...

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  gost 12.06.2024 10:24
  Tuljanova opsesivna fiksacija
  Nisi ga citirao samo ispod ovog članka. Bez puno traganja našao sam ovo s početka godine. Dva komentara u razmaku od pet minuta. Pa sad kaži da ti to nije opsesivna fiksacija :lol: volim-losinj.org/.../...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  asd 12.06.2024 10:03
  Hrvatska je važna i snažna
  Kaže Bartulica Ferari je poruka onima koji su ga zlostavljali. Poruka je onaj što ga je vozio u tom Ferariju: višestruko osuđivani kriminalac. Osuđen za pokušaj ubojstva i tešku tjelesnu ozljedu u pokušaju. Pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora od ...

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Uzurpacija državne imovine

  gost 21.06.2024 13:22
  služi li stranica svojoj svrsi???
  A zašto ti nisu napisao barem slovo o tome?
   
 • Uzurpacija državne imovine

  hranitelj tuljana 21.06.2024 09:07
  ???
  Ovo je zapravo jako zanimljivo ali ne samo zbog GML nego sam i ja poslao skoro 20 prijava ...
   
 • Uzurpacija državne imovine

  Vito 21.06.2024 08:11
  Obmanjivanje javnosti kao midus operandi
  Grad se u travnju 2023. godine pridružio inicijativi protiv bespravne gradnje, na gradskom ...
   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 20.06.2024 10:14
  Papir sve trpi
  Sa ovakvim sastavom gradske vlasti i stavom gradonačelnice prema problemima inicijative za ...
   
 • Uzurpacija državne imovine

  Qwert 19.06.2024 06:38
  Uzaludne inicijative
  Svaka inicijativa koja ne ide niz dlaku pa ne služi vladajućoj strukturi uzaludna je.
   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 18.06.2024 17:28
  Uzaludnost inicijative za legalnost Lošinj
  Jučerašnja objava INICIJATIVE ZA LEGALNOST LOŠINJ zbog očigledne uzaludnosti nastojanja ...
   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  asd 18.06.2024 10:08
  Relaksacija uvjeta stanogradnje
  Premda se zna za koga je pogodovanje poboljšano AK je morala ponoviti javni poziv za ...
   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  Gost 18.06.2024 08:27
  Šteta za Grad za tebe
  U današnjem Novom listu je platila oglas preko cijele stranice s javnim pozivom za pokazivanje ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.06.2024 05:44
  Jadna...
  Novinarka Nacionala potvrđuje negativne stereotipe o toj profesiji. Na ovim izborima znatnu ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Zorro 16.06.2024 19:21
  I naša mala prćija podesnila
  Kako je moguće da su europski građani opet povjerovali širiteljima mržnje i opasne ideologije ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.06.2024 17:55
  Evolucija
  Budući stanovnici Lošinja smijati će se nama budalama, čime smo se bavili umjesto da su ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 15.06.2024 10:35
  Na čijoj je strani Bog?
  Ako Bog postoji nije se baš iskazao ako je pomogao Bartulici i njegovoj obitelji u uspješnom ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Nikola 15.06.2024 08:40
  ...
  Mislim da je i tvoja mama tebi propustila objasniti neke stvari.
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 14.06.2024 22:39
  Little teeth
  Vidim kost se glođe sitnim zubom, ta zato je i bačena... ... podmetnut vam je lik koji nikad ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 14.06.2024 21:54
  Krasno društvo ima HDZ
  Riječ je o udruzi Friends of Medjugorje. Predsjednik te udruge je Bartuličin brat, svećenik ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 14.06.2024 20:23
  Religija & kriminal
  Bartuličina obitelj u SAD-u ima udrugu za vjerski turizam. Potpredsjednik joj je svećenik optužen ...
   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  R. Z. 14.06.2024 18:01
  Dopunska pitanja
  Imam dojam da pisani odgovori na "ove odgovore" s potpisom pročelnice ne bi smjeli zadovoljiti ...
   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  gost 14.06.2024 12:24
  Tko to tamo i dalje laže??
  Mislim da se i u pisanim odgovorima nastavlja s muljanjem ili barem glede isplata savjetniku ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 14.06.2024 07:53
  mamin propust u edukaciji
  Mama mu nije rekla da ne ulazi u automobile nepoznatih ljudi. i.imgur.com/zlcX6mc.png ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ... 14.06.2024 07:05
  ...
  54 godine, uspješan političar, majka ga hrani, majka ga brani
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 13.06.2024 21:39
  Prelijepo stvorenje
  MAJKA STEPHENA BARTULICE ‘Moj sin je prelijepo stvorenje, ja ga obožavam. Kako je on znao da ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 13.06.2024 15:30
  Čega je pametnome dosta?
  Pa dosta je, valjda, elemenata da se shvati smisao šaljivoga čina: Stephen Bartulica, dakle ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Ja 13.06.2024 10:38
  Oj hrvatska mati
  Stojim pred vama u duhu zahvalnosti prema Bogu. On je bio izvor moje snage sve ovo vrijeme ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Čeper 13.06.2024 09:47
  Prigodne gastro delicije
  Gradonačelnica i njen izborni tim računaju da će joj isti klijenti kupiti i treći mandat. Zato ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Gost 12.06.2024 19:33
  Osovina zla
  Kakve promjene kad tijekom kampanje za parlamentarne izbore predsjednik HDZ-a i premijer ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Admin. 12.06.2024 17:20
  Brisanje iz uviđavnosti
  Tri uzastopne poruke imeđu 15:25 i 15:37 u razmacima od po šest minuta nisu bili pokušaji odgovora ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  hranitelj tuljana 12.06.2024 16:49
  Promptno
  Pitaš uzalud jer te admin pravi budalom i briše svaki pokušaj odgovora.
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  ..... 12.06.2024 15:10
  Šta se promijenilo?
  Ne razumijem zašto lik uopće posjećuje ovu kako kaže potpuno nebitnu stranicu bez ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  gost 12.06.2024 10:24
  Tuljanova opsesivna fiksacija
  Nisi ga citirao samo ispod ovog članka. Bez puno traganja našao sam ovo s početka godine. Dva ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  asd 12.06.2024 10:03
  Hrvatska je važna i snažna
  Kaže Bartulica Ferari je poruka onima koji su ga zlostavljali. Poruka je onaj što ga je ...