Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Igra skrivača od sankcija

Korisnička ocjena:  / 10
LošeNajbolje 

velestroyTeško objašnjivu agresiju Ruske federacije na Ukrajinu možda može objasniti oligarhijska priroda vlasti u današnjoj Rusiji. Zaglavljen negdje između monarhije i demokracije, a s možda nesvjesnom željom da reinkarnira rusko carstvo s njim kao samodršcem Vladimir Putin je veliku Rusiju pretvorio u svoju igračku. U nedosatatku demokratskih instrumenata i razvijenih demokratskih institucija, apsolutnom kontrolom vojske i policije te velikih državnih poduzeća, kao i moći da svojom voljom distribuira ogromno prirodno nacionalno bogatstvo kome on želi, pretvorio je veliku državu u oligarhiju. Kad toliku moć u ruke dobije bivši špijun sovjetskog KGB-a koji se u mladosti natjeravao sa štakorima, jasno je da ne treba očekivati ništa dobro

Oligarhija kao mafija
Oligarhija koja parazitira na apsolutnoj političkoj moći i izdašnim prirodnim bogatstvima formira se i funkicionira na istim pricipima po kojima funkcionira i mafija. Na čelu organizacije je kum, a posao je podjeljen po teritoriju i po sektorima između obitelji. Tako je organizirana i Putinova oligarhija. Pojedinim oligarsima je dodijelio je unosne poslove, pa jedni crpe naftu i plin, drugi grade naftovode i plinovode, treći njima upravljaju, četvrti kontroliraju banke, peti pod kontrolom drže medije, a svima njima dirigira Putin. Ako bilo tko od njih iskoči, ili nešto odradi na svoju ruku bez Putinovog znanja dobiva dozu novičoka, dugogodišnji zatvor u Sibiru, ili u najboljem slučaju pobjegne iz zemlje. Tako je nakad najbogatiji ruski oligarh Hodorkovski samo zato što se drznuo pokazati političke ambicije ostao bez svog bogatstva i završio u Sibiru.

Primjer onih koji su radili na svoju ruku iz leđa Putinu su i veliki pravoslavni vjernici, nekadašnji vlasnici Jadranke d.d. iz Malog Lošinja, braća Ananijev koji su opljačkali Promsvyaz banku pa su morali pobjeći iz majčice Rusije u Englesku i Cipar. Jasno je da se iz oligarhijskog državnog sustava ne izlazi na lagan i bezbolan način.

A kako se ulazi i kako se postaje član toga probranog društva? Zasigurno ne putem javnog natječaja. Kriterij za ulazak u malu i probranu Putinovu oligarhijsku kliku su osobne, rodbinske, ljubavne, prijateljske, stranačke veze ili tek poznanstva s osobama koja su u istim takvim vezama s Putinom uz nužni uvjet - apsolutnu lojalnost. Pripadnost KGB-u i drugim prijateljskim tajnim službama su dobra dodatna preporuka za postati članom takve oligarhije.

Ono što je pomalo pogrešno što se u općoj javnosti, žargonu ali i službenim dokumentima Europske unije o uvođenju sankcija, pripadnici klike koja vlada Rusijom nazivaju ruski oligarski (Russian oligarch). Ispravno bi bilo reći da se radi o Putinovim oligarsima. Pridjev ruski pogrešan je na više razina. Jedna od tih pogreški izvedenih iz pridjeva "ruski" u kovanici „ruski oligarsi" je uvriježeno mišljenje da su to doslovce ruski oligarsi i da to mogu biti samo Rusi odnosno ruski državljani. Da se radi o grešci pokazuje činjenica da među opjevanim ruskim oligarsima ima osoba s finskim, engleskim, izraelskim, američkim, kazahtanskim, tađikistanskim ali i hrvatskim državljanstvom. Jasno je da to gotovo kozmoplitsko društvo ne povezuje nacionalna pripadnost već pripadanost Putinu, a Rusija je tek mjesto radnje i izvor bogaćenja.

Ono s čime su se do sada ruski olgarski busali, a među njima i hrvatski, je njihovo bogatstvo i pripadnost tom elitnom klubu moćnih Putinovih oligarha. No sada rade upravo obrnuto - žele sakriti svoje bogatstvo i svoju povezanost s Putinom.

A kraci Putinove oligarhijske hobotnice sežu i na otok Lošinj. Medijski najpoznatiji i najvidljiviji, barem zasad, jest krak koji se odnosi na Nikolaja Tokareva koji je poimence naveden u uredbi Europske unije od 28. veljače 2022. kojom se dopunjuje Uredba o restriktivnim mjerama u pogledu radnji koje se odnose na potkopavanje i ugrožavanje teritorijalnog integirteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine. Člankom 2. te Uredbe iz 2014. je određeno da će se samrznuti sva sredstva i ekonomski resursi koji su u vlasništvu, posjedu, ili su pod kontrolom bilo koje fizičke osobe ili pravne osobe, entieta ili tijele povezane s njima. Mediji izvještavaju o Nikolaju Tokarevu i njegovim firmama, nekretninama i pokretinama. To je ono što mediji vide. Ono što mediji za sada ne vide jest krak koji vodi do vlasništva „velike mame Lošinja" kako od milja zna njena uprava tepati poduzeću Jadranka d.d.

Na samu usputnu asocijaciju i povezivanje Jadranke d.d. s ruskim kapitalom, kojim su se do jučer hvaliti, i mogućim sankcijama uprava tvrtke prijeti novinarima i nakladnicima velikim i skupim tužbama. To je svakako vrhunac licemjerja i bezobrazluka onih koji su se do jučer hvastali neiscrpnim ruskim kapitalom – „lovom iz Sibira" – koji stoji iz Jadranke d.d. No krute činjenice o vezi Jadranke d.d. i Putinovih oligarha su takve da nikakvim prijetnjama, tužbama ni pravnim manevrima nije moguće pobjeći od ruskog podrijetla kapitala ni izbjeći sankcije.

Vjerovati sebi ili svojim očima
Kako uprava Jadranke d.d. želi izbjeći sankcije Europske unije kojima se mora blokirati vlasništvo ruskih oligarha? Jednostavno – pokušava uvjeriti javnost, a vjerojatno i državne institucije da ona nije rusko vlasništvo metodom opisanom u poznatom vicu u kojem je žena ulovila muža u preljubu, pa se muž branio izjavom - ženo jel' ti više vjeruješ svojim očima nego meni?. Tako nas uprava Jadranke uvjerava da vlasnik Jadranke nije onaj tko je upisan u sudskom registru nadležnog trgovačkog suda već da je vlasnik netko drugi, odnosno onaj tko je upisan u registar stvarnih vlasnika koji se vodi u FINI.

U sudskom registru je kao vlasnik Jadranke d.d. upisano Beta ulaganja d.o.o. iz Zagreba. Upisani vlasnik Beta ulaganja u sudskom registru je ALFA-KAPITAL iz Moskve. Svima osim - reklo bi se - upravi Jadranke d.d. jasnoje da je krajnji vlasnik Jadranke d.d. u Rusiji.

Kako uprava Jadranke želi sakriti tu jedinu vjerodostojnu činjenicu o svom vlasništvu? Tako što će pod nos javnosti predstavljati podatke o stvarnim vlasnicima, koji nisu službeni podaci, a koji se vode u FINI. Dokazivanje vlasništva je moguće jedino službenim ispravama. Ispravu koju izdaju službena ili sudska tijela. U slučaju dokazivanja vlasništva nad kakvim trgovačkim društvom vlasništvo se dokazuje službenom ispravom – ovjerenim izvatkom iz sudskog registra. Uprava Jadranke nas uvjerava da se vlasništvo dokazuje medijskim arlaukanjem i tek uvidom u registar stvarnih vlasnika koji vodi FINA. Koji se temelji na neprovjerenim i neverificiranim podacima. Ne postoji izvadak iz tog registra kao službena isprava; moguć je tek internetski uvid u registar. Za razliku od toga registra upis u sudski registar se provodi malo ozbiljnije i kroz tri vrste kontrola. Prvo kontrola je javnobilježnička, a zatim sudska u dva postupka. Drugi krug kontrole, a prvi sudski, je postupak rješavanja prijedloga i donošenje rješenja o upisu u sudski registar. I na kraju ostaje mogućnost žalbe na rješenje.

Za razliku od upisa u sudski registar, upis u Registar stvarnih vlasnika je vrlo jednostavan i nekontroliv. Uprave trgovačkih društava u njega upisuju stvarne vlasnike "na časnu riječ", bez ikakvih dokaza, a niti jedno državno tijelo ne provjerava istinitost podataka. Zbog toga taj registar nije registar službenih isprava niti ima ikakvu pravu težinu u smislu dokazivanja vlasništva. U registar stvarnih vlasnika uprave društva mogu pisati šta god žele. Kako je uprava Jadranke d.dd kao svoje stvarne vlasnike prvo upisala četri ruska oligarha, a kasnije dva hrvatska državljana tako je mogla upisati i Batmana, mornara Popaya ili Velikog Bleka. I ti upisi bi prošli bez problema kao što su prošli i prethodni upisi.

Koliko je Registar stvarnih vlasnika koji vodi FINA ozbiljan pokazuju i uvidi i usporedba podataka iz registra za dvije tvrtke koje imaju istog vlasnika u sudskom registru. Alpha ulaganja i Beta ulaganja imaju istog upisanog vlasnika – ALFA-KAPITAL iz Moskve. Logika govori da bi upisi u Registru stvarnih vlasnika trebali biti identični. Ali nisu! U Fininom registru kao stvarni vlasnici Alpha ulaganja su upisani Mikhail Fridman, German Khan, Petr Aven i Alex Kuzmichev, četvorica bliskih prijatelja predsjednika Putina, a kao stvarni vlasnici Beta ulaganja su upisani Krešimir Filipović i Predrag Perenčević. U oba slučaja se podudaraju podaci o vlasništvu ALFA-KAPITAL-a, i to su, navode i jedna i drug tvrtka, ALFA INVEST i AK HOLDER. I tu prestaje svaka podudarnost. U Registru stvarnih vlasnika Alpha ulaganja se navode kao vlasnici, preko te dvije tvrtke, četri spomenuta ruska oligarha, a istovremeno u istom registru za Beta ulaganja preko istih ALFA INVEST i AK HOLDER kao stvarni vlasnici su upisane druge dvije osobe - Filipović i Perenčević.

Nešto u registru ne štima... Dodatno zbunjuje i činjenica da je uprava Jadranke d.d. prvo kao stvarne vlasnike upisala poznate ruske oligarhe da bi ih, iako nije bilo nikakvih promjena u sudskom registru, naprasno izbacila iz registra i stavila dva hrvatska državljana. Da je registar neozbiljan pokazuje i to što je kao vlasnik pola Jadranke upisan i Predrag Perenčević, a ne Mihajlo Prenčević. Mihajlo Perenčević je predsjednik uprave ruskog Vellestroya u kome je brat Predrag bio samo zaposlenik. Ruski predsjednik je Ukazom br.715 odlikovao predsjednika uprave i njegovog zamjenika Mihajla Perenčevića i Krešimira Filipovića. Mihajlo koji je dobio orden ruske države i koji upravlja Vellestroyom nije upisan kao vlasnik Jadranke već je u Registar upisan njegov zaposlenik brat Predrag Perenčević!. Jasno je da Predrag Perenčević nije nikakav stvarni vlasnik ni suvlasnik Jadranke, bez obzira što to piše u nekom registru koji se ne provjerava. U svakom slučaju jasno je da Registar stvarnih vlasnika ovakav kakav je u kod nas ne služi ničemu, a kamoli svrsi radi koje je ustanovljen. U ovom slučaju registar služi tek za igru skrivača kako bi se sakrilo od sankcija vlasništvo ruskih oligarha u Jadranci d.d.

Oligarsi umjesto oligarha kao stvarni vlasnici

Uredba vijeća EU broj 269/2014 i njeni aktualni dodatci iz veljača o.g. o restriktivnim mjerama u pogledu radnji koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine u članku 2. kaže da će se zamrznuti sva sredstva i ekonomski resursi koji su u vlasništvu, u posjedu ili pod kontrolom bilo koje fizičke ili pravne osoba, entiteta ili tijela povezanih s osobama koje su označene kao oligarsi. Uredba također kaže da se nikakva sredstva ili ekonomski resursi ne smiju stavljati na raspolaganje tim osobama. Među tim osobama koje su pod sankcijma se nalaze Nikolaj Tokarev, Mikhali Fridman, German Khan, Petr Aven. Pored zdravih očiju i pameti trebali bismo vjerovati upravi Jadranke d.d. da oni koji su upisani kao vlasnici u sudskom registru, a koji su jedno vrijeme bili i upisani kao stvarni vlasnici, i onaj koji ima vilu pored hotela Bellevue pred kojim i ovi sada upisani stvarni vlasnici stoje mirno s Jadranko d.d. nemaju nikakve veze. Takav stav uprave Jadranke d.d. predstavlja pokušaj kršenja sankcija EU i zaštitu interesa Putinovog režima.

Ono što nastojanju uprave Jadranke d.d. da spasi ruski kapital ne ide na ruku jest činjenica da i kad bi naivne državen službe progutale tvrdnju da su vlasnici Jadranke Perenčević i Filipović, a ne Tokarev ili koji od spominjanih Putinovih oligraha, je za samo sada prikrivena činjenica, da su i naši državljni ruski oligarsi te da su bliski Putinu. Jednostavno i oni su dio te bezobzirne bahate oligarhije.

Nije pitanje jesu li hrvatski državljani Perenčevići i Filipovići Putinovi oligarsi, pitanje je samo vremena kad će se i oni pojaviti na listi sankcioniranih oligarha.

Dobitnici oredena predsjednika Rusije, životno povezani s političkim moćnicima Jedinstvne Rusije, dogradonačelnicom Moskve i članicom izbornog stožera samog Putina, hrvatski državljani ruski poduzetnici koji od velikih ruskih državnih poduzeća dobijaju unosne ugovore za izgradnju naftovoda i plinovoda, koji godinama plaćaju milijunski zakup u palači Gelendžik zasigurno udovoljavaju definiciji  Putinovih oligarha. Pitanje je vremena kad će se naći na listi sankcioniranih.

Do tada uprava Jadranke d.d. i oni sami mogu igrati na jedinu kartu koju imaju - na registar stvarnih vlasnika koji vodi FINA. Tako će u cilju izbjegavanja sankcija odnosno spašavanja preostalih vrijednih vila na Čikatu, Mirasol, Hygea, vjerojatno proizvoljno promijeniti podatke u registru stvarnih vlasnika za Alpha ulaganja pa će u njima umjesto poznatih ruskih Putinovih oligarha osvanuti i hrvatski državaljani, za sada nepoznati kao Putinovi oligarsi.

 

Komentari: 

013 # Na spisku ruskih neprijateljaNN 2022-03-07 13:10
Putin dobio popis neprijateljskih zemalja, među njima i Hrvatska
www.index.hr/.../2345231.aspx
"Na popisu neprijateljskih stranih država su, među ostalima, Australija, Velika Britanija, sve članice Europske unije (znači i Hrvatska)... ..." stoji u priopćenju ruske vlade.
Navodno je Putin naredio da svi Rusi koji imaju devizne obveze prema stranim kreditorima s liste neprijateljskih zemalja te obveze plaćaju rubljima. Važi li to i za službene vlasnike naše Jadranke :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Odmazda nepotrebnagost 2022-03-07 19:08
Citat NN:
Putin dobio popis neprijateljskih zemalja, među njima i Hrvatska
Mi ne trebamo brinuti. A ne mora ni Ana sa svojim stožerom.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
114 # TikTok 2022-03-08 08:50
Jučer smo saznali da je radi uvedenih sankcija Putin Hrvatsku svrstao među neprijatelje Rusije.
Saznali smo i da je Ana održala sastanak stožera Civinle zaštite Grada Malog Lošinja.
Ono što nismo saznali je u koja to skloništa bi se građani trebali skloniti u slučaju da situacija eskalira.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
113 # ............ 2022-03-08 09:14
Nije htjela objaviti da u skloništu ispod dječjeg vrtića ima mjesta samo za 100 HDZ-ovaca. Svi ostali zakopajte se u svoje podrume kojih nema.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # DingDong 2022-03-08 09:32
Nije ništa rekla ni da li sustav za uzbunjivanje stanovništva u slučaju rata ili elementarnih nepogoda ispravno funkcionira. Nekada se to redovito testiralo nedjeljom u podne.
Hoćemo li danas za te potrebe koristiti crkvena zvona!?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # TikTok 2022-03-09 17:11
U ime predsjednice stožera Civilne zaštite oglasio se portal Otoci.net sa viješću da je Jadranka d.d. (peta najveća turistička kompanija u državi) spremna primiti čak 40 izbjeglica iz Ukrajine, ako dođu na Lošinj.

Još uvijek čekamo vijesti o lokacijama skloništa za građane i potvrdu o ispravnosti sustava za uzbunjivanje građana u slučaju ratne opasnosti i elementarnih nepogoda, kojega ni radi potrebe redovitog mjesečnog testiranja nismo čuli već godinama.


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
211 # ...FF 2022-03-07 15:13
Svi već dugo znamo da je Jadranka d.d. u vlasništvu Beta Ulaganja d.o.o. koji je u vlasništvu Alpha ulaganja d.o.o., a dalje put vodi negdje u Rusiju.
Međutim, ovaj članak je ponudio još neka saznanja koja ću pokušati dokumentirati.
Pa tako pregledom dostupne online dokumentacije saznajemo da se iza vlasništva Magnum HR Nova d.o.o. (vila Marisol) po podacima FINA-e direktno nalazi ruska četvorka: Fridman, Khan, Kuzmichev, Aven.
Potpuno identično kao i u slučaju vile Hygeia d.o.o.
A po podacima FINA-e, ista ta četvorka se nalazi iza vlasništva firme Alpha ulaganja d.o.o.
Što nas opet može dovesti do zaključka čija je u stvari Jadranka d.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
112 # vila MirasolFF 2022-03-07 15:14
Vila Mirasol
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # vila HygeiaFF 2022-03-07 15:18
Vila Hygeia


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # .....gost 2022-03-07 18:26
Znači stvarni vlasnici vile Hygie su ista četiri Rusa, a poduzeće tog imena osnovalo je Alfa ulaganje iz Zagreba koje je u vlasništvu Alfa-kapitala iz Moskve.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # AlfaBeta 2022-03-07 19:13
Cijela ta rusko - hrvatsko alfa - beta šema nazvana je neinventivnim imenima i stoga je vrlo predvidljivo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # inspekcijaFučić - Hofman 2022-03-08 09:51
Vila hugeia iak ima građevinsku dozvolu od starog vlasnika od 2004 god. i uporabnu od 2008 godine.
A kako je kupljena i srušena , nema građevinske dozvole niti uporabne dozvvole kao i sve druge vile : Mirasol, vila tarabochia kao i sada ova nova kod spomenika Haračića koja se radi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Beta Ulaganja d.o.o.FF 2022-03-07 15:21
Beta Ulaganja d.o.o.Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Alpha ulaganja d.o.o.FF 2022-03-07 15:23
Alpha ulaganja d.o.o.


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # Klupko vlasništvaČeper 2022-03-07 17:46
Dakle, Alpha ulaganja d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska, osnovala je tvrtka Alfa-kapital d.o.o. sa sjedištem u Moskvi, Rusija, a ko stvarni vlasnici tog društva upisani su
- Mikhail Fridman, s 33,84 % neizravnog vlasništva,
- Petr Aven s 12,77 % neizravnog vlasništva,
- Alex Kuzmichev s 16,81 % neizravnog vlasništva,
- German Khan s 21,59 % neizravnog vlasništva
Upis je izvršen s napomenom da je jedini član društva Alpa ulaganja d.o.o. društvo s ograničenom odgovornošću Alfa-Kapital čiji su vlasnici tvrtke Alfa invest (50%) i AK Holder preko kojih upravljaju navedene fizičke osobe. Već samo ovi podaci ukazuju na gotovo nerazmrsivo klupko vlasništva nad „velikom mamom Malog Lošinja“ kojem je na početku zagrebačka tvrtka Beta ulaganja d.o.o. u vlasništvu Alpha ulaganja koja je pak u vlasništvu Alfa-kapitala iz Moskve, a već na samom početku ove vrlo zamršene priče pripisanog „novcu iz Sibira“.
Jesam li što ispustio?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # igraskrivača 2022-03-17 17:03
U vezi ove aktualne teme danas su na portalu Net.hr objavljena 2 članka

EKSKLUZIVNI REPORT / Donosimo sve detalje o biznisu Putinove petorke za Hrvatsku: Prvi je došao tip koji je u KGB-u bio rangiran više od samog Putina
net.hr/.../...

RUSKE VEZE NA LOŠINJU / Marić komentirao moćne oligarhe koji drmaju otokom: Ministar otkrio što radi Hrvatska i kako provodimo sankcije
net.hr/.../...

Zanimljivo je da su u FINA-inom registru stvarnih korisnika preko noći brže bolje promjenjeni "stvarni" vlasnici u firmama Vila Hygeia d.o.o., Magnum Nova HR d.o.o. i Alpha Ulaganja d.o.o. Umjesto gore navedena četiri Rusa, sada se kao vlasnik svega toga navodi Predrag Perenčević.
Preko noći mu pala sjekira u med. :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Predvidivo djelovanje...gost 2022-03-17 18:52
Citat skrivača:
U vezi ove aktualne teme danas su na portalu Net.hr objavljena 2 članka

EKSKLUZIVNI REPORT / Donosimo sve detalje o biznisu Putinove petorke za Hrvatsku: Prvi je došao tip koji je u KGB-u bio rangiran više od samog Putina
net.hr/.../...

RUSKE VEZE NA LOŠINJU / Marić komentirao moćne oligarhe koji drmaju otokom: Ministar otkrio što radi Hrvatska i kako provodimo sankcije
net.hr/.../...

Zanimljivo je da su u FINA-inom registru stvarnih korisnika preko noći brže bolje promjenjeni "stvarni" vlasnici u firmama Vila Hygeia d.o.o., Magnum Nova HR d.o.o. i Alpha Ulaganja d.o.o. Umjesto gore navedena četiri Rusa, sada se kao vlasnik svega toga navodi Predrag Perenčević.
Preko noći mu pala sjekira u med. :lol:
Piše na kraju gornjeg članka:
Do tada uprava Jadranke d.d. i oni sami mogu igrati na jedinu kartu koju imaju - na registar stvarnih vlasnika koji vodi FINA. Tako će u cilju izbjegavanja sankcija odnosno spašavanja preostalih vrijednih vila na Čikatu, Mirasol, Hygea, vjerojatno proizvoljno promijeniti podatke u registru stvarnih vlasnika za Alpha ulaganja pa će u njima umjesto poznatih ruskih Putinovih oligarha osvanuti i hrvatski državaljani, za sada nepoznati kao Putinovi oligarsi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # ???FF 2022-03-17 19:41
Hoće li Ministarstvo financija u svom češljanju vlasništva prioritetno vjerovati registru stvarnih vlasnika koji vodi FINA, a u koji kako se navodi u članku, bez provjere i bez ikakve dokumentacije može biti upisan i mornar Popaj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # tko je tkoa što sad 2022-03-07 23:40
Tužilaštvo: Tereni na Čikatu nisu gradski, nego državni

Alenka Juričić Bukarica

22. siječanj 2014

Riječ je o 32 čestice koje je Grad Mali Lošinj odlučio prodati Jadranki uoči dolaska novog većinskog vlasnika, iza kojeg stoji ruski kapital. Postupak je zaustavljen dok se dilema ne riješi, a iz Grada poručuju da dileme nema – na temelju važećih zemljišnoknjižn ih podataka Grad Mali Lošinj jedini je vlasnik 
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # Ruska Jadranka - Lošinjska sramotaPestilo 2022-03-08 11:16
Svi se jako dobro sjećamo šokantnog preuzimanja Jadranke od strane ruskog kapitala. Kako su došli do većinskog paketa dionica znaju oni koji su im ih prodali. Običan puk se ustrtario da će povlačenjem firme s burze ostati i bez te crkvavice pa su i oni prodali svoje. Sve je bilo gotovo u par mjeseci. A onda je uslijedio drugi šok - rušenje Bellevuea i Alhambre s pripadajućim vilama, sve u ime "rekonstrukcije " i uz blagoslov lokalne vlasti i "žmirenje" građevinskih inspekcija. Pa im je lokalna vlast u ime "uređenja šetnice" dozvolila ravnanje stijena pikamerom, izgradnju novih betonskih "sunčališta" koji neodoljivo podsjećaju na lijesove i postavljanje megalomanske "dizajnerske" rasvjete od koje bole oči (i srce, kada trebamo platiti račune za održavanje). Da ne spominjemo prodaju gradskih parcela na Čikatu za 10 milijuna kuna koje su "općinari" ulupali u loše odrađene poslove oko gradnje Muzeja Apoksimen i rive Priko. Očarani pričom o "elitnom turizmu" dopustili su "investitoru koji se samo poželjeti može" da radi doslovno što god mu padne na pamet, čak i da krene s uređenjem (i reklamiranjem) marine Čikat koje nema ni u jednom urbanističkom planu. Paralelno s tim išlo je čišćenje Jadranke od domaćih ljudi, dovođenje stranih menadžera i uvođenje engleskog kao jezika komunikacije unutar firme. Da, Jadranka je ruska firma, a Čikat ljetovalište ruskih oligarha. Nažalost, Lošinj će uskoro dobiti turističku antireklamu "kakvu nitko ne bi poželio" ni u najzlobnijim snovima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Okrenuli kabanicu prema vjetruS.N. 2022-03-20 09:50
A u sve to sramotno vrijeme isticalo se da se radi o ruskom kapitalu ("lova iz Sibira"). Otvaranjem vrata velikim stranim investicijama Cappeli je zaradio ministarsku fotelju, a Šolić se po svim medijima hvalio da će ruskim kapitalom sagraditi aerodrom, golf na Mataldi i Mali Lošinj kao grad s pet zvjezdica. A sada pod prijetnjom sankcija svemu ruskom sasraše se dokazivanjem na Jadranka d.d. nema nikakve veze s Rusima, Rusijom i s ruskim kapitalom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
29 # Lavor.... 2022-03-10 15:42
Trebalo bi pitati ove koji imaju vile na Lošinju, dali se oni slažu sa ministrom vanjskih poslova Rusije, Lavor, dali je istina da Rusija nije izvršila napad i bombardiranje gradova Ukrajine? Bilo bi jako interesantno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
82 # Lošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvudd 2022-03-10 18:01
Citat ....:
Trebalo bi pitati ove koji imaju vile na Lošinju, dali se oni slažu sa ministrom vanjskih poslova Rusije, Lavor, dali je istina da Rusija nije izvršila napad i bombardiranje gradova Ukrajine? Bilo bi jako interesantno
Lošinjska Jadranka se hvali s 90 posto više noćenja u prošloj godini, a ove godine očekuje rast. Nedolazak ruskih turista kaže neće osjetiti jer su ih do sada imali samo oko 1 posto. Pa onda ima o financijama, zapošljavanju i - šećer na kraju: Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljani
Lošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu
tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
27 # Šetnja ČikatomJeremija 2022-03-10 18:40
Citat dd:
Citat ....:
Trebalo bi pitati ove koji imaju vile na Lošinju, dali se oni slažu sa ministrom vanjskih poslova Rusije, Lavor, dali je istina da Rusija nije izvršila napad i bombardiranje gradova Ukrajine? Bilo bi jako interesantno
Lošinjska Jadranka se hvali s 90 posto više noćenja u prošloj godini, a ove godine očekuje rast. Nedolazak ruskih turista kaže neće osjetiti jer su ih do sada imali samo oko 1 posto. Pa onda ima o financijama, zapošljavanju i - šećer na kraju: Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljani
Lošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu
tportal.hr/.../...
Sve je počelo jednim demantijem, a želi se završiti ovim :sad:
No da podsjetim na prvi, onaj od prije devet godina:
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
27 # »U stroju za pranje rubalja«K.K. 2022-03-11 10:35
Citat Jeremija:
Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljaniLošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu
tportal.hr/.../...
Končarovi poslovi u Rusiji, međutim, nešto su manji od onih kojima raspolaže hrvatski poduzetnik Mihajlo Perenčević. Njegova firma Velesstroy prema nekim procjenama dobila je poslove od ruske države u vrijednosti od oko 70 milijardi rubalja.

Perenčević je navodno u dobrim odnosima s Putinovim užim krugom, ali i s nekim drugim pojedincima čija je imovina nedavno zaleđena. Mediji su pisali o neobičnoj popustljivosti moskovskih vlasti nad radom Velesstroya u okolnostima pandemije. Pritom su mislili na gradonačelnika Sergeja Sobjanina, Putinovog bliskog suradnika protiv kojeg su također uvedene sankcije. Njegova zamjenica je Anastasia Rakova, bliska Krešimiru Filipoviću, potpredsjedniku Velesstroya. Ruski mediji povezali su Perenčevića i s Putinovim dugogodišnjim suradnikom Nikolajem Tokarovim, još jednim iz najužeg kruga suradnika čija je imovina blokirana. On se obogatio kao izvršni direktor državnog Transnefta, blokirane firme koja izvozi 90 posto nafte iz Rusije. U obrazloženju blokade njegove imovine, američke vlasti spomenule su i nekretninske tvrtke registrirane u Hrvatskoj. Glase na njegovu kćer, koja je također stavljena na popis sankcioniranih, zajedno sa suprugom. Perenčević se zadnjih godina upustio u masovnu kupnju nekretnina na Malom Lošinju uz određene sumnjive poteze, o čemu je pisao portal Oštro. Na istom području luksuzne je nekretnine kupovala i obitelj Tokarev.
www.portalnovosti.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
27 # Putinovi nabogatiji HrvatiExpress 2022-03-11 13:25
Citat K.K.:
Citat Jeremija:
Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljaniLošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu
tportal.hr/.../...
Končarovi poslovi u Rusiji, međutim, nešto su manji od onih kojima raspolaže hrvatski poduzetnik Mihajlo Perenčević. Njegova firma Velesstroy prema nekim procjenama dobila je poslove od ruske države u vrijednosti od oko 70 milijardi rubalja.
www.portalnovosti.com/.../
Tko su dva najmoćnija Hrvata u ruskomm biznisu koji vrijedi stotine milijardi eura, a koji strogo kontrolira veliki vođa iz Kremlja


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
213 # Igra skrivačaNino 2022-03-10 20:08
Citat dd:
i - šećer na kraju: Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljani
Lošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu
tportal.hr/.../...
Koprcaju se, možda u ovo netko i povjeruje, dok činjenice ne počnu provjeravati EU institucije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
211 # stara šrancaupitnik 2022-03-12 22:01
Citat Nino:
Citat dd:
i - šećer na kraju: Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljani
Lošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu
tportal.hr/.../...
Koprcaju se, možda u ovo netko i povjeruje, dok činjenice ne počnu provjeravati EU institucije.
Trag novca je zakon, a kakva je praksa sa tajkunima Hrvatskim ( veliki novac velika provizija) lako se dogodi da se upišu oni kao vlasnici da se izbjegnu sankcije.
Onda pitanje svih pitanja ? Kako su dva Hrvatska tajkuna financirali cijeli projekat ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
110 # !!!??? 2022-03-13 10:25
Ovo je bajkovito i nadrealno. Da su umjesto Predrag napisali Mihajlo, možda bi netko i povjerovao. Ali Miha ima svoje razloge zašto se ne želi i ne smije eksponirati.
Možda bi "stvarni vlasnici" institucijama trebali pokazati kupoprodajne ugovore i objasniti porijeklo novca?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
38 # Umirovljeni oligarh?Bambi 2022-03-13 10:49
Citat ???:
Ovo je bajkovito i nadrealno. Da su umjesto Predrag napisali Mihajlo, možda bi netko i povjerovao. Ali Miha ima svoje razloge zašto se ne želi i ne smije eksponirati.
Ne smije navesti sebe kao vlasnika da ne bude uhvaćen u laži. Prije sedam godina je javno priznao 'Da, ja stojim iza megaprojekta na Malom Lošinju' ali se ogradio: ‘U tom projektu nema mog novca, samo utjecaja’
jutarnji.hr/.../...
Iz dugog napisa prenosim sljedeće:
Tvrtku Beta ulaganja osnovao je ruski fond UK Promsvyaz, i to krajem 2012. u Zagrebu s ciljem ulaganja u turističke projekte na Sredozemlju. Fond UK Promsvyaz je u stopostotnom vlasništvu ruske banke, Promsvyazbanke, koja je 11. na listi ruskih banaka. Sjedište je u Moskvi, a dodatnu sigurnost daje joj to što je jedan od suvlasnika Europska banka za obnovu i razvoj, dok su većinski vlasnici braća Alexey i Dmitry Ananiev za koje se prije pisalo da su “teški” 3,4 milijarde dolara. Njihova je banka, podsjetimo, 2013. počela proces preuzimanja lošinjske tvrtke. Zagrebačka tvrtka Beta ulaganja preuzela je isprva 50,18 posto temeljnog kapitala, a poslije je otkupljivala dionice, većinom od radnika, i to po cijeni od 700 kuna. Danas raspolaže s 96,86 posto dionica Jadranke d.d. Rusko preuzimanje tvrtke dovodilo se u vezu i s poduzetnikom Mihajlom Perenčevićem koji slovi za jednog od imućnijih Hrvata. On živi na Beverly Hillsu, a bio je predsjednik Uprave ruske tvrtke Velesstroy koja je također vezana uz naftni sektor. Perenčević je godinama u Rusiji gradio naftovode, predsjednik Dmitrij Medvedev odlikovao ga je Ordenom prijateljstva, a na Malom Lošinju ljetovao je od djetinjstva. Spekuliralo se da je jedan od novih suvlasnika lošinjske tvrtke, ali Perenčević to demantira. Uspjeli smo ovih dana razgovarati s njim, iako inače zazire od medija.

Tvrdi da “nema njegova novca u kupnji Jadranke”.
“Ali ima utjecaja”, dodaje Perenčević.
Tvrdi da je u mirovini te da više nema nikakvih formalnih funkcija, pa ni u ruskoj kompaniji, a ni u hrvatskim tvrtkama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
310 # Puno pitanjaBez odgovora 2022-03-13 12:40
Pod malo vjerojatnom pretpostavkom da uprava Jadranke d.d. govori istinu, postoji li ikakav dokaz ili poveznica na koji način su dva Hrvata upisana u registar FINA-e, postali vlasnici imovine banke koju je Putin nacionalizirao?
Ukoliko ne postoji neki ugovor, onda je moguće da je Jadranka d.d. vlasništvo Ruske središnje banke, odnosno majke Rusije.

Naravno, osim stvarnog vlasništva trebalo bi provjeriti kompletnu dokumentaciju, izvore prihoda, poreze... svašta nešto.

Postoji li neka poveznica
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
39 # Babuška laži?Rasputin 2022-03-13 13:12
Citat Bez odgovora:
Pod malo vjerojatnom pretpostavkom da uprava Jadranke d.d. govori istinu, postoji li ikakav dokaz ili poveznica na koji način su dva Hrvata upisana u registar FINA-e, postali vlasnici imovine banke koju je Putin nacionalizirao?
Ukoliko ne postoji neki ugovor, onda je moguće da je Jadranka d.d. vlasništvo Ruske središnje banke, odnosno majke Rusije.
Slično pitanje je i mene zakopkalo. Ako je istina da su sada vlasnici Jadranke hrvatski građani, kako su to postali ?(ne građani nego vlasnici Jadranke). Jesu li Beta ulaganja d.o.o. kao jedinog vlasnika Jadranke d.d. kupili od ruske braće ili od ruske države? Ili je i sadašnja priča o vlasništvu laž skrivena u laži skrivenoj u laži kao babuške radi izbjegavanja sankcija?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Putin =/= AnanijeviAKosir 2022-03-12 18:32
Mala napomena, Ananijevi nemaju (više) nikakve veze s Putinom. Zbog njega su i napustili Rusiju nakon što je ovaj uveo neki zakon o imovini i bankama koji se braći nije svidio.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Mutna priča o vlasništvu nad Jadrankom ddNN 2022-03-13 09:54
Citat AKosir:
Mala napomena, Ananijevi nemaju (više) nikakve veze s Putinom. Zbog njega su i napustili Rusiju nakon što je ovaj uveo neki zakon o imovini i bankama koji se braći nije svidio.
Ananijevi zaista više nemaju nikakve veze s Jadrankom d.d., ali Rusiju nisu napustili zbog neslaganja s Putinom nego zbog prezaduženost njihove banke koju je nacionalizirala ruska država. Vidi komentar Rizični kapital s privatnom ponudom na linku volim-losinj.org/politika/2732-privatizacija-prava-planiranje-prostora#comment-53877 Citiram dio komentara: "Znamo da je Jadranka d.d. u 98,56% vlasništvu Beta Ulaganja d.o.o, a sada namjerava istisnuti preostali sitniš do 100 % vlasništva.. No društvo s ograničenom odgovornošću Beta Ulaganja Zagreb je samo paravan za svog osnivača i jedinog člana Obshchestvo S Ogranichennoy Otvetstvennosty u Upravlyayuschay a Kompaniya Promsvyaz, ili skraćeno UK Promsvyaz, fonda za upravljanje investicijskim fonodovima, koji je pak kao podružnica u 100% vlasništvu Promsvyazbanke, čiji vlasnici su ruski oligarsi braća Ananiev, trenutno nešto kao ruski Todorići. Naime, krajem prošle godine prasnula je vijest "Russia’s central bank said on Friday that it would nationalise Promsvyazbank, the country’s ninth largest lender ..."(Ruska središnja banka priopćila je u petak kako će nacionalizirati Promsvyazbanku, devetog najvećeg vjerovnika u zemlji). Nisam primijetio da su hrvatski mediji o tome išta izvijestili, pa vrijedi istaknuti s kakvim se ushitom izvještavalo o bujici kapitala iz hladnog Sibira koja je zapljusnula obale Lošinja. Kako će se i hoće li se nacionalizacija Promsvyazbanke vlasnika ruskog fonda koji je vlasnik tvrtke Beta ulaganja koja je pak vlasnik Jadranke d.d. odraziti na to poduzeće ostaje da se vidi."

Mutnu priču o identitetu vlasnika lošinjske Jadranke i podrijetlu kapitala kompliciraju sankcije svemu ruskom pa se sada energično negira sve što se ranije isticalo i medijski potenciralo: Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljani
tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  WwW 27.05.2022 15:37
  ...
  ovaj zadnji već uživa beskrajno povjerenje
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  .... 27.05.2022 15:21
  HDZ u koncesiju
  A možda zbog zauzetosti dade stranku u koncesiju Fabijaniću ili Volarićima.
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  Zemo 27.05.2022 14:57
  privatizacija HDZ ML
  To mi sliči privatizaciji ogranka. Jer ovo je otok njenih djedova :lol: :lol: :lol:
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  asd 27.05.2022 14:11
  Simpatizerka likvidirala ogranak HDZ
  Nisi shvatio (ili se praviš blesav) da ovo nije članak o gradonačelnici. Ovo je članak o ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  gost 27.05.2022 12:07
  Pošten posao
  Ma nemoj! A što je ovo: USKOK istražuje je li gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić (HDZ) ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  Grunf 27.05.2022 09:53
  Obećanja ludom radovanja
  Nije on glup, a ni (samo) "dosadni, nametljivi gnjavator s kompleksom superiornosti" kako piše ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  .. 27.05.2022 07:49
  .
  daj ne seri, glup si
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  gost 26.05.2022 20:43
  Kompleksaš
  Ne, nisi ti čudak nego dosadni, nametljivi gnjavator s kompleksom superiornosti.
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  hranitelj tuljana 26.05.2022 20:22
  Ne, ne bi trebali
  Primjedbom da stvaranje javnog dojma kako je protiv nje tek šačica prostaka zapravo pomaže ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  Mrtvaška 26.05.2022 20:17
  SDP+HDZ
  Što je uopće OLAF? OLAF u izvještaju ističe da je njegova misija "detektirati, istražiti i ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  gost 26.05.2022 18:18
  HDZ + Nezavisni
  Ona nažalost i kupuje. Kao lažni lošinjski loger, žderačinu za vojsku, pohvalne članke u ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  SDP +HDZ 26.05.2022 17:40
  ......
  I bolje da neradi ništa.Manje štete.Kada radi smo prodaje.
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  gost 26.05.2022 17:32
  Narcisizam
  Da, pa? Zašto misliš da je to važno bilo kome na svijetu?
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  ww 26.05.2022 17:18
  Slaboumno
  Ovo mi je dovoljno da ne čitam ostatak. Mogu zamislit šta još si nadrobio :lol:
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  Gošća 26.05.2022 17:01
  ...
  Tuljan ima pravo a to je dokazano već sto puta .Da nema ovog portala gdje se javljaju ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  gost 26.05.2022 16:10
  Sektaška kombinatorika
  Spomenuta prva osoba jedne od sektaških Crkava na Lošinju bila je u kombinaciji za osnivanje ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  gig 26.05.2022 15:37
  ......
  O, sudbo kleta! Ne znam kako ću preživjeti što nisi pročitao ostatak pamfleta. Kako ću sad ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  Kozjak 26.05.2022 15:36
  bravo tuljane
  Tuljan je zaista čudak, u najmanju ruku. Pa ove podatke imaju samo hadezeovci i to su njihove ...
   
 • HDZ-ova cesta bez smjerokaza

  hranitelj tuljana 26.05.2022 14:42
  Kohezivni element
  Kada sam zapazio izuzetno vulgarnu naslovnu ilustraciju ostatak pamfleta nisam ni ...
   
 • Sjena odgovornosti

  ... 26.05.2022 12:47
  ...
  Mislim da je gospodin Hatunić upravo nenadmašan. To je onaj skroz lijevo koji često bez ...
   
 • Sjena odgovornosti

  Gost iz HDZ-ovog svemira 26.05.2022 11:48
  Komuništi i njihova djeca
  Da se zna na koga sam mislio evo fotke predsjednice lošinjskog HDZ-a izabrane čim se upisala ...
   
 • Sjena odgovornosti

  Gost iz HDZ-ovog svemira 26.05.2022 10:36
  Glup, gluplji
  Ne mogu njeni anonimni trolovi na portalu biti bolji od trolova koji je brane u gradskom ...
   
 • Sjena odgovornosti

  NN 26.05.2022 10:00
  Jad i bijeda Aninih trolova
  Mislim da je komentare pod nickom Gošća i Gost pisala ista osoba. Prvo je pisala kao Gošća ...
   
 • Sjena odgovornosti

  Čeper 26.05.2022 09:33
  "Nejde" ti ni trolanje
  Tvoje budalasto prebrojavanje "anđela na vrhu igle" ne mijenja činjenicu da se govori o ...
   
 • Sjena odgovornosti

  Gost iz HDZ-ovog svemira 26.05.2022 09:24
  Tuljanizam na najjače
  Volim kad vi koji niste mogli ostat živiti ovdje slavite i podržavate ove "ki su prije bili ...
   
 • Sjena odgovornosti

  SDP +HDZ 26.05.2022 09:12
  Mrtvaška
  Krepala vam krava muzara. Ko prati malo politiku, steže se obruč oko Butkovića i Bačića.
   
 • Sjena odgovornosti

  Gos. A 26.05.2022 09:05
  .....,..
  Da je projekt u redu ne bi se prosvjedovalo.A li zatvoriti luku van svake pameti. Izvadite ...
   
 • Sjena odgovornosti

  Gost 26.05.2022 08:31
  .......
  Gošća ima pravo.Zamislite vi da danas netko gradi, ceste,rive, mostove,bolnice , a ti ...
   
 • Sjena odgovornosti

  Gošća 26.05.2022 08:06
  ....
  Najpošteniji Ilovčani su šli u Ameriku jer ovdi nisu mogli živiti sa ovim šalvadigima ki ...
   
 • Sjena odgovornosti

  hranitelj tuljana 26.05.2022 07:59
  Nejde matiša?
  Kko ne, pa jasno je svakom pismenom da je komentator potvrdio da većina prosvjednika nisu s ...