Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Pobuna zaštićenih "svetih krava"

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

lukaU rubrici Reagiranja Novog lista objavljen je osvrt Marija Miloševića iz Malog Lošinja na problematiku korištenja javnih luka na lošinjskom području i sustav dodjele koncesija     

Osobno sam bio sudionik prvih javnih natječaja u ŽLU Mali Lošinj 2001 godine kao direktor tvrtke Luka Lošinj d.o.o., pa tako ponešto znam o načinu upravljanja unutar spomenute ustanove.

Smatram da se javnost ni malo ne treba čuditi događajima oko malološinjske luke što ovih dana puni novinske stupce Vašeg i našeg lista. Korijeni svega ovog stari su više od jednog desetljeća, sežu do samog osnivanja Županijske lučke uprave Mali Lošinj 1999 godine.

Mnogi se vjerojatno ne sjećaju zbivanja oko kontroverznog izbora upravitelja ŽLU Mali Lošinj, prvih raspisivanja javnih natječaja gdje su se dodjeljivale koncesije tvrtkama bez ponuda i natječajne dokumentacije, bez studija ekonomske opravdanosti, tvrtkama sa daleko lošijim ponudama koje su godinama poslovale u luci sa sredstvima rada koja nisu imala ateste, osiguranja niti radnih dozvola.

Tada Ministarstvo pomorstva prometa i veza svojim Upravnim nadzorima redovito je utvrđivalo nepravilnosti u radu ŽLU Mali Lošinj pa čak i jalovo naređivalo ponavljanja tada svih natječaja zbog mnogih nepravilnosti i podilaženja pojedinim koncesionarima. U ono vrijeme se ništa nije događalo iako su o svemu tome znali PGŽ Upravni odjel za pomorstvo, Lučka kapetanija Rijeka, Ministarstvo pomorstva prometa i veza. Akteri svega ovog su nesmetano nastavili svoju rabotu do dana današnjeg zaštićeni pod političkom kapom raznih interesnih skupina.

Provodiocima ovakve poslovne politike je tada bilo kud i kamo lakše držati pod kontrolom i izbjeći događaje poput ovih sada u malološinjskoj luci. Da su onda PGŽ Upravni odjel za pomorstvo, Lučka kapetanija Rijeka, Ministarstvo pomorstva prometa i veza energično stali na kraj ovakvom ponašanju i praksi, danas do svega ovog ne bi došlo.Političke strukture koje danas, sa malo drugačijim manevarskim sposobnostima, odlučuju o izboru ravnatelja, sastavu upravnog vijeća, donošenju odluka, raspisivanju Javnih natječaja i svega ostalog, dovele su ovu ustanovu u položaj da promiče interese pojedinih političkih struktura i koncesionara a tek u drugom redu interese koje moraju provoditi sa položaja funkcija na kojima se nalaze.

Pojedini koncesionari mijenjaju i političke boje pokušavajući zadržati svoj status koncesionara u luci što ponekad može biti za njih dvosjekli mač. Sada se i takvi bune na one principe koji su im svih ovih godina omogućavali bahaćenje, bogaćenje i status zaštićenih »svetih krava«. Ne treba smetnuti s uma da se tu radi o zaradama koje premašuju milijune kuna godišnje a da ne navodim koliko je to u deset, petnaest, dvadeset godina koliko se vrši naplata u malološinjskoj luci.

Novac koji se utržuje u lukama mora razvijati lučke infrastrukture i suprastrukture, mora luke učiniti funkcionalnim na zadovoljstvo ne samo sezonskih nautičara turista već ribara, brodskih prijevoznika putnika i robe, građana kojima se mora osigurati funkcionalnost luka. Ne smije se nikako dogoditi da koncesionari u javnom dobru stječu velika osobna bogatstva a da sa druge strane Lučka uprava podiže kredite kako bi kupovala opremu i ostale stvari. Protiv sam politike da se luke otvorene za javni promet, kao što je ova naša malološinjska, prvenstveno pretvaraju u marine a ostalo što ostane neka onima koji tu žive i privređuju cijelu godinu.

Svjedoci smo da su operativne obale na našim susjednim otocima u nadležnosti ŽLU Mali Lošinj ljeti pretvaraju u marine što se prešutno tolerira od strane onih koji bi trebali po tom pitanju uvesti reda. Ostalim korisnicima, brodskim prijevoznicima putnika i robe, ribarima, građanima ne preostaje ništa drugo osim svakodnevnih međusobnih svađa i svađa sa ostalim nautičarima.

Tema je široka ali da je završimo; mislim da je krajnje vrijeme odstupiti od takvog načina razmišljanja i vođenja jedne ustanove, javnih natječaja i svega ostalog. Poslovanje mora biti providno i u interesu luka, javnog dobra, građana i turista. Moraju se provoditi opći interesi a koncesionare uklopiti u te interese. Oni nikako ne smiju sjediti u Upravnim vijećima, pripremati javne natječaje i odlučivati o dodjelama koncesija. Nitko ne smije zbog kupovine političkih glasova i provođenja uskih političkih interesa postavljati ravnatelje, upravna tijela, koncesionare već to moraju biti zakoni, struka i poštenje.

U svemu tome vidimo i krivu procjenu onih koji su pripremali javni natječaj. Računali su da će kao i svih ovih godina rješavati dodjele koncesija po svojim željama umjesto po zakonu. Da će sve to lako proći pošto sezona kuca na vrata pa »ne talasaj«.

Mario Milošević, Mali Lošinj


Komentari: 

0 0 # kk 2011-05-17 20:30
Zar opet HDZ???
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-05-17 20:56
Kako siješ tako ćeš i žeti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Luka i Lučka UpravaDon Kiki 2011-05-18 09:40
Sve što je Mario napisao gore je točno i ta ekipa je tu ustanovu osnovala prvenstveno za osobni harač i zaradu. Istina je i da su ravnatelja koj je radio na viljuškaru u Marini postavili na tu poziciju kako bi sa njime mogli raditi ovu rabotu koju su radili svih ovih godina potpomognuti vrlim Lošinjskim Kapetanom Tomićem koj se je uklopio u njihove programe tek tu i tamo je morao malo pisati koj zapisnik da se pokaže kako eto on radi svoj poso. Svi su oni povezani još im je samo trebala Rukonjička unutra i onda je sve za pet. Kja je to ekipa ,ma njih svih treba najuriti odnade i postaviti nove ljude u tu ustanovu. Nikakvih više Lekića, Kučića i Petrinića netreba biti unutra. Postaviti nove ljude bez ikakve hipoteke prošlih vremena i politike nego samo struka i onda možemo očekivati napredak i rezultate.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-05-18 10:44
Da Mario jedan od hrabrih koji su i tad imali muda reći svoje. A tu je borbu sa Kućićem i kap. Tomićem i Petrinićem vodio i svojevremeno i Krstaš dok je bio predsjednik udruge brodara isto je prošao kao i Mario izgurali ga interesi.
To sve govori da je na vlasti kako i kaže predsjednik SDP-a zločinačka organizacija koja ne preza pred ničim, vrli kapetan Tomić se pravi lud i ne poduzima ništa po pitanju pontona u luci koji su tamo od početka bespravno a pogotovu sad kad Kučić više nema koncesiju na te pontone se vežu brodovi i nikom ništa a da je slučajno situacija drugačija on bi već napisao stotinjak prijava
Možda bi trebalo probati dovest dva pontona i vezat ih u luku te vidjet bili se dotični kapetan pojavio sa svojim blokićem. :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # LukaGogo 2011-05-18 11:49
Interesantno je kako je ova vlast HDZ prije prvih izbora kada su došli na vlast govorila da to treba promijeniti , no kako su se uhvatili Dumanića i Komadine a oni drmaju Lučkom upravom jer je to pod županijom nisu mogli ništa napraviti jer bratija iz LP odlučuje što će biti skupa sa Dumanićem. Oni gledaju sam kako da uvale škver i Marinu nekome za dobru lovu strpaju ogromne novce u ðeove i svi zadovoljni. Ono što su nekada kupili pod sada sumnjivim okolnostima za 300 000 maraka sada traže 20 milijuna eura. Za takav biznis im zbilja treba skinuti kapu. Valjalo bi ih staviti na prve stranice stranih novina da se okaže zapadnom svijetu što je u Hrvatskoj uspješna poslovnost i razvoj kompanije pa da i oni na zapadu nešto nauče.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # O tužnobankar 2011-05-18 15:06
Tko je taj Mario Milošević? Možebit onaj samonazvani direktor vlastitog obrta LUKA koji je ima samo jednog zaposlenog bez završene srednje škole, samoga sebe. I on je bidan iz tužne škvadre gubitnika koji je osta bez serðovih milijuna. Uvik vridi ona narodna VAŽNO JE TKO GOVORI A NE ŠTO GOVORI. O tužno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Tko ili štoMudonja 2011-05-18 16:29
Mario Milošević je čovjek koji ima muda javno progovoriti, a takvih je u ovoj vukojebini malo. Mario Milošević nije kukavica koja se krije iza nicka kao ti i ja. A narod se baš ne pokazuje jako pametan, jer važno je ŠTO NETKO GOVORI, A NE TKO.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Superhik 2011-05-18 16:44
Hajde ti bankare ne filozofiraj o narodnim mudrostima nego reci što nije na mjestu i što nije točno a što piše Mario. Jer vrjedi i ona narodna Ko lopovu gleda kroz prste i sam je lopov.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KorpomortoPonton 2011-05-18 20:05
Ma svi ste vi ovce.Politiku Lošinja od 1880.godine(da 1880 godine)vodi fameja Mužić Vinka.Oni drmaju otokom Cresom i pridruženim im otočićem Lošinj.Sve što oni zamisle oni i ostvare.U doba komunizma su bili najveći komuništi,i jebali su svih od reda tko je iša o crkvu.Kada je počela demokracija malo su se povukli i počeli su privatizaciju sa strateškim partnerima iz inozemstva i stranim ulagačima.Kada su obavili posao sa stranim ulagačima i strateškim partnerima,onda su dirigirali Baliji šta će se radi na otocima ali prvenstveno na Cresu jer je to siromašnija općina a u stvari sve je to njihovo.Sada je došao Gari i društvo i ponovo oni dirigiraju i vode politiku tako da Garija pozovu na marendu i onda se dogovore što treba raditi,a sve to pod kontrolom Kapetana duge plovidbe Marinka Dumanića.Onda Gari kaže Badurini,da ide na marendu sa Vinkom i onda Vinko obradi i tog Lumena,i taj tip se svije ko dupe na mokre gaće i divi se kako je Vinko pametan,a do jučer ga je pljuvao na svakom kantunu.Svaka ti čast Vinko.Ti si legenda i treba ti dignuti spomenik za ono što si učinio za ove otoke.Doduše nije ti bilo teško,jer si oko sebe imao budale a sa takvima je lako voditi politiku.Još jednom iskrene čestitke.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-05-19 11:06
Ponton svaka čast više nego pogoðeno. :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # OsorOsor 2011-06-01 20:40
Mario Milošević je bio koncesionar, tko zna kako je to završilo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # skelti 2011-06-01 22:19
Pontonu?
Izgleda da si i ti lumen koji se svije ko d... u mokre gaće... kako to radi Badurina i kako sada radi Ivković. Kada možeš čestitati legendi Vinku MUžiću. Pa takvih Mužića na otoku je još, ali nema onih pravih koji imaju muda i to velika muda da napokon raskrinkaju, takve i ostale Mužiće. Koji su za svoju korist uništili buducnost na otoku, prisvajajuci i otimajuci pretvorbom kakko oni iz Rijeke tako i oni iz Zagreba. Dovoljno je samo uskok ili poreznjaci, onda bi se vidjelo tko zaslužuje čestitke ili via romu...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # uskok javi semali 2011-06-02 16:33
Pa zar opet Vinko Mužić i Kapetan Marinko Dumanić, dosta je što su uništili škver i LP a sada bi htjeli i marinu u gradu.
U šta su ovih 15 godina kako suvlasnici ili vlasnici ili voditelji kljucne tvrtke LP uložili za poboljšanje svoje tvrtke u s razvoj grada u povecanje radnih mjesta VELIKO NIŠTA ili O,
osim što su u škveru izbacili radnike, žive od koperanata (a i oni od njih -. velika provizija). Prodali su sve što su mogli prodati, izgradili su i uredili sve na cemu bi mogao mlaði
brat Tercizio Mužić mogao oprati lovu. itd.itd. za uskok dovoljno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


ZADNJI KOMENTARI

  • Vrijedilo je ...

    .... 28.01.2022 07:13
    ....
    Linija 311 Ilovik- Mrtvaška 2021. -1 000 putnika Linija 311 Ilovik- Mali Lošinj 2022. -200 ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ..... 27.01.2022 20:59
    .....
    i on se ponaša kao da zna o čemu se radi, zadnjih godinu dana ga demantira
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 27.01.2022 18:22
    ####
    Kad makneš one koji ne znaju zamjene ih korumpirani. Govna uvijek isplivaju na površinu.
     
  • Vrijedilo je ...

    TITO 27.01.2022 15:23
    Drug
    "Po kratkom postupku SDP oduzeti sve lučke uprave,bez rasprave!" Pokazali su da ne znaju!
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 27.01.2022 14:15
    Poslovnik
    Prijedlog A. Volarić da se uvede internetska stranica groblja s pretraživačem pokojnika ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Zomby 27.01.2022 10:56
    Virtualna šetnja među grobovima
    Po partijskom zadatku oglasila se i Aleksandra Volarić (HDZ) lani na aktualnom satu. Inače ...
     
  • Vrijedilo je ...

    .... 27.01.2022 09:41
    ....
    .....4 riva koja je u banani..
     
  • Vrijedilo je ...

    Deva 26.01.2022 15:33
    Riva
    Vidim danas nova tema na našem otočju. Sada i Cresani kao Ilovčani nezadovoljni rivom, jar ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Hahar 26.01.2022 15:27
    Demokracija
    Demokracija je ozbiljna stvar koju treba godinama graditi i poštivati pravila ponašanja.
     
  • Vrijedilo je ...

    Bambi 26.01.2022 10:18
    Pitanja po partijskom zadatku
    Nedićeva pitanja nisu poslužila samo za predstavu gradonačelnice nego i da se oporbi oduzme ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Bjesomar 25.01.2022 17:54
    Policija trenira strogoću
    “Udri munjo, pukni grome… zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini”, komentar je s ...
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 25.01.2022 14:16
    Predstava za naivne
    Nakon njenih izlaganja Nedić skače za govornicu da prisnaži njene riječi, daje obrazloženja ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ZC 25.01.2022 13:44
    Politika&kriminal
    Telegram ju je opisao kao živopisnu :lol: Pod naslovom Živopisna HDZ-ova gradonačelnica ne ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 25.01.2022 11:44
    Isti, isti...
    Opisao bih je jednako kao i sve druge koji se zalažu za ukidanje ljudskih sloboda i prava ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 25.01.2022 10:55
    Zajamčena karijera
    Kćerka je već drugi mandat u GV. Na pretprošlim izborima bila je na listi ali nije izabrana.
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 25.01.2022 10:18
    Suspenzija osnovnih ljudskih prava
    A kako bi ti opisao osobu koja je zbog pandemije samovoljno zabranila slobodno kretanje ...
     
  • Vrijedilo je ...

    !!! 25.01.2022 09:11
    !!!
    Misliš li da se premijer uvrijedio jer mu ovaj nije pripremio fritaju?
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 25.01.2022 08:08
    Čudo, čudo...
    A kako bi ste vi opisali osobu koja nakon dvije godine najgrubljih kršenja osnovnih ljudskih ...
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 24.01.2022 19:27
    ha ha ha demokrati
    Da razumije što je demokraciji ne bi te ničim izazvan vrijeđao pretpostavkom da si se upravo ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 24.01.2022 19:12
    Što je demokracija? Koliko % glasača mora glasati da bih ja nešto morao na silu uštrcati u ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ... 24.01.2022 18:43
    ....
    Nemoj mi o takvoj demokraciji,o kojoj ti pričaš.Ti si prespavao ovaj period corone i ne ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 24.01.2022 16:45
    Dobro jutro!
    ...da... ne znam jesi li se upravo probudio iz dulje kome da bi ostavio taj komentar ali ...
     
  • Vrijedilo je ...

    ... 24.01.2022 14:18
    ...
    ukoliko se ovakve stvari dešavaju, jasno je da ne živimo u demokraciji
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 24.01.2022 13:10
    kritika kao narušavanje javnog reda i mira
    Na zLošinju barem još ne uhićuju. Ali ovo treba uzeti kao upozorenje: Priveden zbog komentara ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Grunf 24.01.2022 10:24
    Vulgarni šminkeraj
    Dupelizac je na svom fejsu objavio i ovu fotku na kojoj "jake snage cresko-lošinjsk og ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Hahar 24.01.2022 08:05
    Dubinska zgađenost
    Neprestane afere, krupni politički promašaji, bahato poistovjećivanj e države sa strankom ...
     
  • Vrijedilo je ...

    Gost 24.01.2022 07:32
    Frka u HDZ-u
    Bahatost i bezobrazluk bez granica. [youtube]vZ-ko1 oS-Zc[/youtube]
     
  • Vrijedilo je ...

    Zemo 23.01.2022 20:45
    Priko i Adamićeva
    Deva dobro zboriš!!!! U tijeku su pripreme. Koliko čujem Ilovčani već pripremaju neke ...
     
  • Vrijedilo je ...

    hranitelj tuljana 23.01.2022 19:23
    Ništa?
    Ništa, što bi bilo? To su njihova djeca, RODITELJI imaju razumljivo i prirodno pravo boriti ...
     
  • Vrijedilo je ...

    gost 23.01.2022 15:07
    Prijetvorna briga za djecu
    A što je s porukama kojih se djeca ne bi nikad sjetila, a roditelji ih stavljaju u dječje ruke ...