Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Doktrina šoka

Korisnička ocjena:  / 15
LošeNajbolje 

sokProces preuzimanja Jadranke d.d. ima sva obilježja doktrine šoka, teorije i načela iznenadne, nagle promjene pravila na primjer naglom privatizacijom ili drastičnom liberalizacijom u ekonomiji ili sužavanjem osobnih prava i sloboda u društvenim odnosima, a sve to bez pristanka naroda, izvan ili nauštrb demokratske procedure.

Sve to je moguće izvesti nakon izazivanja masovnog šoka u naroda podvrgnutog šok terapiji. Takvi su šokovi bili, primjerice rušenje Berlinskog zida, teroristički napad i rušenje WTC, prirodne katastrofe i slično. U slučaju Lošinja radi se o šoku izazvanom ulaganjem 200.000.000 eura u "našu" veliku firmu i naš mali arhipelag, vrtoglavog iznosa kojim se barata u javnosti. U današnje vrijeme ulaganje od 200.000.000 eura u Hrvatskoj koja tavori u depresiji bez vidljive perspektive, zaista predstavlja šok kako za premijera tako i za ministre, župana, pa na niže kao i za sve nas obične smrtnike. U takvoj je situaciji sasvim moguće da su šokirani ministri, župani, državni službenici po uredima, agencijama i uredima područne samouprave te predstavnici lokalne vlasti spremni ovdje zažmiriti, ondje prešutjeti, zaobići uobičajene ili propisane procedure, standarde i propise kako bi se ispunile želje ili zahtjevi investitora koji se razmahuje tokim novcem. U toj situaciji nitko ništa ne pita,  investicija od 200.000.000 eura toliko fascinira da smo spremni zaboraviti sve što je bilo jučer i u što smo se kleli. Šok je toliki da ne pitamo niti tko zapravo ulaže toliki novac, već nam je dovoljno reći da ga ulaže Beta ulaganja d.o.o. iz nedefiniranog ruskog kapitala koji stoji iza svega. I to je to. Dovoljno? 

Šaptom pade

Jadranka dioničko društvo, do jučer svijetli primjer privatizacije kao tvrtka u većinskom vlasništvu malih dioničara - radnika (među njima i pokojeg direktora i menadžera), umirovljenika te građana Malog Lošinja šaptom pade. Danas delistirana s burze, sutra nakon istiskivanja preostalih naivnih, hrabrih, drčnih ili nostalgičnih dioničara postat će d.o.o. -  društvo s ograničenom odgovornošću.

Iako se radi o firmi staroj više od 60 godina, koju su generacije razvijale, u koju su se do jučer kleli svi - od radnika do menadžera i političara u raznim prigodama, koja ima veliku vrijednost i značenje ne samo za ovaj otok, premda se radi o transakcijama od više stotina milijuna kuna o kojima izvještavaju svi mediji pa i nacionalne televizije sve je u stvari tajnovito i maglovito. Javnost pasivno i pomalo autistično guta šture činjenice bez ikakvih reakcija. Otprilike, kao da se radi o prirodnoj pojavi pa nam preostaje samo slegnuti ramenima. Šokantno ulaganje od 200.000.000 eura valjda je božja volja pa ga stoga ne treba propitivati. Ne treba čak pitati ni o čemu se tu radi i tko je stvarni vlasnik, te zašto je novi vlasnik uopće postao vlasnikom Jadranke i zašto ulaže toliki novac?

Novi vlasnik Jadranke je tvrtka Beta ulaganja d.o.o. iz Zagreba. Tko je pak vlasnikov vlasnik? To je OBSHCHESTVO S OGRANICHENNOY OTVETSTVENNOSTYU UPRAVLYAYUSCHAYA KOMPANIYA PROMSVYAZ iliti društvo za upravljanje investicijskim fondovima koje ima svoga vlasnika. Vlasnik toga društva je Promsvyaz banka. Promsvyaz banka je jedna od vodećih banaka u Rusiji. Dakle, velika ruska banka PROMSVYAZ, odnosno njeno društvo za upravljanje fondovima UPRAVLYAYUSCHAYA KOMPANIYA PROMSVYAZ, osniva u Hrvatskoj d.o.o. (društvo s ograničenom odgovornošću) za usluge i projektiranje. Teško shvatljivom poslovnom logikom ne osnivaju fond nego "firmu" za usluge i projektiranje. To društvo s ograničenom odgovornošću, Beta ulaganja, preuzima Jadranku. Novi vlasnik, uskoro i jedini vlasnik ne upravlja svojim vlasništvom jer ostavlja staru upravu i ima samo jednog (ili dva) člana nadzorno odbora. Dakle nema alate za upravljanje  svojim vlasništvom. Nema svoju upravu niti ju može kontrolirati kroz nadzorni odbor. Ne, ne može to tako biti! Idemo ponovo: velika ruska banka, preko svog fonda za upravljanje fondovima ulaže 227.000.000 kuna u društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) za usluge i projektiranje. Iako su stručnjaci za upravljanje fondovima i novcem, banka i fond ulažu novac u d.o.o. za usluge i projektiranje? Društvo za usluge i projektiranje osnovano tuđim novcem (banka i fond) ne bavi se svojom djelatnošću pružanjem usluga i projektiranjem već kupuje Jadranku d.d. Tko se tu zaigrao? Banka odnosno njen Fond za upravljanje fondovima koji nije osnovao fond ili podružnicu u Hrvatskoj nego društvo s ograničenom odgovornošću za projektiranje. Ili društvo s ograničenom odgovornošću za usluge i projektiranje koje ne projektira nego ulaže novac u dionice. Po prirodi stvari netko je pogriješio. Ili ruski fond za upravljanje fondovima koji ne upravlja fondovima ili hrvatski d.o.o., za projektiranje koji ne projektira.

Ulaganje u kupovinu Jadranke s obzirom na potrebna velika ulaganja u rekonstrukciju ne omogućava isplatu dividende te nameće težak, neizvjestan i dug povrat ulaganja s gubitkom na supstanci, osim naravno ako se ne rad o spekulativnom ulaganju. Nameće se onda i pitanje o čemu se tu radi? Fond za upravljanje fondovima ulaže u „firmu" za projektiranje 227.000.000 kuna, a „firma" za projektiranje ulaže 227.000.000 kuna u dionice koje neće donositi prinose. Zašto fondovi ne ulažu u dionice a zašto projektanti ne projektiraju?

Ipak, pored javne činjenice da ja vlasnik Jadranke d.d. tvrtka Beta ulaganje i u javnosti servirane tvrdnje da iza toga stoji ozbiljan investicijski fond odnosno ozbiljna banka, zbog šoka nitko ne postavlja logična pitanja. Zašto UPRAVLYAYUSCHAYA KOMPANIYA PROMSVYAZ nije osnovalo fond ili podružnicu u Hrvatskoj? Zašto je UPRAVLYAYUSCHAYA KOMPANIYA PROMSVYAZ uložila silne novce u Beta ulaganja d.o.o, a ne u Jadranku d.d. direktno? Zašto UPRAVLYAYUSCHAYA KOMPANIYA PROMSVYAZ kao ozbiljan fond ozbiljnog vlasnika ulaže ozbiljan novac na neozbiljan način? Bilo bi zanimljivo vidjeti i Prospekt ozbiljnog fonda za ulaganje u Beta ulaganja d.o.o. koja je osnovana krajem 2012. i nema nikakvih poslovnih aktivnosti.

Pulsirajuće investicije

Kao što je čudnovato i misteriozno ponašanje "ruskog" kapitala u preuzimanju Jadranke, tako je čudno i upravljanje i vođenje investicije u režiji novog vlasnika. Radi se o investiciji u hotel Bellevue. Počeo je s procjenom vrijednosti od 12,5 milijuna eura, a danas se govori o više od 50.000.000 eura ulaganja. Počelo je s rekonstrukcijom, da bi se završavalo s dogradnjom još dva kata. Sve to u roku od 2-3 mjeseca. Kako je moguće investiciju koju prati HBOR namjenskim kreditom, povećati za 4 puta a bez promjene dozvole ili prostornih planova?

Prilikom preuzimanja većinskog paketa novi vlasnik, Beta ulaganja d.o.o, u siječnju ove godine, nakon što su radovi radovi na rekonstrukciji hotela Bellevuea već započeli, ističe kako »podržavaju aktualne planove Jadranke te će po preuzimanju tvrtke nastaviti s provedbom postojećeg strateškog i poslovnog plana tvrtke...« citat preuzet s ove stranice i članka: "Malim dioničarima 700 kuna po dionici" od 29.01.2014. godine. Mada izjavljuju da će podržati strateški plan, prva stvar koju rade jest da ga ne poštuju ili ga mijenjaju u hodu. Investicija od 12 milijuna eura u hotel s 4 zvijezdice pretvara se u investiciju od 50 milijuna eura u hotel s 5 zvjezdica. Da stvar bude čudnija, takvu drastičnu promjenu provodi stara uprava i stari nadzorni odbor. Naravno da je za pohvaliti i podržati podizanje kvalitete, ali se postavlja pitanje strateškog planiranja i krajnjih ciljeva strategije.

Promjena strateških planova u hodu i na brzinu i za desetke milijuna eura poziva na oprez. Koga? Ne vlasnika. Vlasnik može svojim novcem raditi što god hoće, svaki dan mijenjati planove, projekte, koncepcije, strategije. To je stvar Jadranke d.d. i njenih vlasnika, tko god oni bili. Na oprezu treba biti prvenstveno lokalna vlast pa onda i područna vlast - županija, jer se ulaganje od 200.000.000 eura treba dogoditi na ovome prostoru. Tako velikim ulaganjem bi se promijenio i Grad Zagreb, a kamoli ne bi Grad Mali Lošinj. I veličina i kratki rok ulaganja od svega dvije - tri godine znače nepovratnu promjenu Grada Malog Lošinja, de facto u žurbi. Ukoliko će županijska vlast (kroz bezpogovorno mijenjanje planova, žmirenje, toleriranje, preskakanja ili nepoštivanja procedura u izdavanju dozvola) i lokalna vlast kroz prostorno planiranje ispunjavati svaku želju investitora koji u hodu mijenja strategiju, postoji mogućnost nepopravljive štete. Ako je i mala mogućnost pogreške, s obzirom na veličinu moguće štete obaveza je lokalne i županijske vlasti da budu oprezne i promišljene. Do sada to čini se nije bilo tako. Koliko ovaj birokratski aparat, ova vlast od državne do područne i lokalne, koliko ovo društvo u cjelini može apsorbirati ulaganje od 200.000.000 eura u kratkom roku, a da pri tome ostane objektivno, u okvirima zakona, racionalno i u interesu cijelog društva, a da pojedinci na bilo kojoj razini odlučivanja ne podlegnu fascinaciji novca odnosno interesima ulagača o kome ne znamo u stvari ništa.

Ne znamo ni tko je stvarno investitor (ulagač) niti koji su mu ciljevi ulaganja. Sudeći prema početku procesa treba biti zabrinut. Projekti i strategije se mijenjaju u hodu, župan dolazi na noge privatnom investitoru, a tek drugi dan obilazi lokalnu vlast.

Župan obećava ulagaču hitnu promjenu županijskog prostornog plana plana, javno obećava pomoć u rekonstrukciji hotela, slika se na gradilištu. Nadležni županijski uredi, sukladno javnom obećanju župana da će pomoći i nedvojbenoj podršci (a da nitko ne upita čemu potreba da se pomaže ako se sve radi po procedurama po kojima se jedino i može graditi!) imaju vrlo blagonaklon odnos u postupanju prema investitoru. Pomažu - servisiraju dozvolama i tumačenjima, koja su u skladu s investitorovim potrebama. Investitor od ministara traži da se ne poštuju zakonom propisane procedure dodjele koncesija i to ne samo na zatvorenim sastancima u ministarstvima nego i javno. Koliko god nam trebaju ulaganja, upravo toliko nam treba i poštivanja zakona i pravne države u kojoj neće biti „jednakijih" i u kojoj pravila i zakoni moraju djelovati jednako na sve, neovisno o tome koliko tko ima novaca.

Ma tko god bio vlasnik Jadranke, koliko god bio bogat i moćan, koliko god bilo bajkovito ulaganje od 200.000.000 eura, koliko god nam trebaju takva ulaganja, vlast i ukupno društvo trebaju o svemu dobro promisliti. Tu nema mjesta za stihiju i žurbu, a pogotovo pogrešku. Ulog je puno veći od 200.000.000 eura. Ulog je budućnost cijelog otoka i budućih generacija.

Komentari: 

08 # ....gost 2014-06-03 17:35
Sve što je ovdje navedeno je TOČNO!!!!
Mnogo toga bi se tu još moglo dodati što se zna i što se logikom može zaključiti,ali komentari na ovom portalu su opasni i vrlo brzo nakon objavljenog komentara,onaj tko je komentiran sazna tko je pisao.
Tko mi može kazati da ovo nije provokacija samog investitora da ispita puls naroda koji na ovakav način može izraziti,najisk renije ono što misli.Dali netko može kazati da Sanjin Šolić od sada nije provokator i glasnogovornik, recimo Beta ulaganja,koji svojim reportažama po javnim glasilima iznosi ono što mu nikada nije padalo na pamet a pogotovo pod vladavinom Vladimira Antolovića.Sada se taj lik predstavlja kao vizionar i veliki dušebrižnik svekolikog Lošinjskog pučanstva i prodaje maglu po novinama,jer kako se navodi u gornjem članku,nezna se tko je pravi vlasnik Jadranke ili cijelog ovog projekta.
Da čudno je kako se tako lako dobivaju dozvole od svih službi,kako se lako mijenjaju PUP ovi,i svi se prave ludi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # prostorxXx 2014-06-03 17:49
Potemkin piše "Investicija od 12 milijuna eura u hotel s 4 zvijezdice pretvara se u investiciju od 50 milijuna eura u hotel s 5 zvjezdica... Naravno da je za pohvaliti i podržati podizanje kvalitete, ali se postavlja pitanje strateškog planiranja i krajnjih ciljeva strategije." Mislim da je krajnji cilj strategije jasan: Kupovina prostora, jedinog što nam je ostalo nakon što je prodano gotovo sve vrijedno. Ovdje je to lijepo pojašnjeno:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
19 # Draž trenutkaGama zraka 2014-06-03 19:39
Novi vlasnik očito voli improvizirati. Investicije vodi takav način, Potemkin kaže da je to pulsirajuće investiranje. A i odluka Glavne skupštine (dakle vlasnika)o dokapitalizacij i je na tom tragu. Dakle odluka je da će se izvršiti dokapitalizacij a od najmanje 20 milijuna eura pa do 50 milijuna eura je na tom tragu. Moglo bi se zaključit da strateška odluka o visini dokapitalizacij i ovisi o tome kakve volje će se ntko probuditi nekog jutra.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
27 # ???pušmipuli 2014-06-03 20:06
Mene zanima a najvjerojatnije na to neću dobiti odgovor dali će i koliko izgradnja golf igrališta utjecati na opskrbu vode za nas obične ljude. Hoće li biti redukcija? Koliko će nam voda još poskupjeti? Koliko će se uhljeba još zaposliti u vodovodu? Itd,itd,itd.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # VODAAqueen 2014-06-03 22:29
Citat pušmipuli:
Mene zanima a najvjerojatnije na to neću dobiti odgovor dali će i koliko izgradnja golf igrališta utjecati na opskrbu vode za nas obične ljude. Hoće li biti redukcija? Koliko će nam voda j[quote name="pušmipuli"]Mene zanima a najvjerojatnije na to neću dobiti odgovor dali će i koliko izgradnja golf igrališta utjecati na opskrbu vode za nas obične ljude. Hoće li biti redukcija? Koliko će nam voda još poskupjeti? Koliko će se uhljeba još zaposliti u vodovodu? Itd,itd,itd.

Citat pušmipuli:
Mene zanima a najvjerojatnije na to neću dobiti odgovor dali će i koliko izgradnja golf igrališta utjecati na opskrbu vode za nas obične ljude. Hoće li biti redukcija? Koliko će nam voda još poskupjeti? Koliko će se uhljeba još zaposliti u vodovodu? Itd,itd,itd.

+++ Hoće li se pojaviti opasnost od nestašice vode?
Oko ovih golf terena bi mi, Lošinjani (pa i Cresani - i oni korise vodu iz Vranskog) trebali malo hajku dignuti... Ako su mogli Dubrovčani, što ne bismo i mi?
Njima se nije radilo o egzistenciji pitke vode...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # vodaaaa......gost 2014-06-05 18:21
Citat queen:

+++ Hoće li se pojaviti opasnost od nestašice vode?
Oko ovih golf terena bi mi, Lošinjani (pa i Cresani - i oni korise vodu iz Vranskog) trebali malo hajku dignuti... Ako su mogli Dubrovčani, što ne bismo i mi?
Njima se nije radilo o egzistenciji pitke vode...

Već smo rekli da će se voda dovoziti iz Rusije, a bit će i flaširane Todorićeve u dućanima!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # www.jadranka.ruqueen 2014-06-03 22:21
Svaka čast autoru članka na hrabrosti! Odlična stvar, u potpunosti istinito. Pogledah Doktrinu šoka Naomi Klein, sve navedeno stoji, a Beta ulaganja samo prevode ovu američku doktrinu u praksu. Pa tko još vjeruje da Ameri i Rusi ne idu ruku pod ruku :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # uz golf do blagostanjab.b. 2014-06-04 13:27
Tu će se izraditi studija od strane raznih stručnjaka i vještaka koji će na kraju dati pozitivno mišljenje tj.ono mišljenje koje investitor traži jer ih on u konačnici i plača,država će u tome prepoznati strateški "važnu" investiciju,a sad voda,ako je bude za nas ok,ako ne gradska vlast i župnik će nas uvjeriti da voda i nije toliko bitna i da se može sa puno manje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # MataldaLošinjan 2014-06-04 18:19
Opasnost leži u tome što se izvlačenjem podzemnih voda može narušiti cijeli eko sustav pa može doći do prodora morske vode u slatku .Podzemni putevi vode nisu istraženi a to nije ni moguće istražiti , golf igralište koje troši ogromne količine vode je pravi ruski rulet za ekologiju Cresa i Lošinja.Studiju tzv stručnjaka je lako platiti ,ali to može otoku nanijeti nesagledive posljedici.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ventilgost 2014-06-05 18:26
Citat Lošinjan:
Opasnost leži u tome što se izvlačenjem podzemnih voda može narušiti cijeli eko sustav pa može doći do prodora morske vode u slatku .Podzemni putevi vode nisu istraženi a to nije ni moguće istražiti , golf igralište koje troši ogromne količine vode je pravi ruski rulet za ekologiju Cresa i Lošinja.Studiju tzv stručnjaka je lako platiti ,ali to može otoku nanijeti nesagledive posljedici.

Velika je sreća da svaki vodovod ima ventil!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Sve se znaYogi 2014-06-05 15:55
Potemkin tvrdi da ne znamo ni tko je stvarno investitor (ulagač) niti koji su mu ciljevi ulaganja. Ni jedno nije istina. Predsjednik uprave Jadranke je lijepo pojasnio da je investitor hrvatska tvrtka Beta ulaganja, da se niti u jednom trenutku nije razgovaralo niti s jednim Rusom i da je Miha samo čovjek koji je prije 40 godina donio prvi košarkašku loptu na Lošinj. I objasnio je da će preobraziti Čikat u najljepšu zonu na Jadranu. Koja neće biti ograđena žicom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ne vjeruj čovjeku koji ti lažeTeddy bear 2014-06-05 17:06
Vrlo je očito da Miha nije samo loptu donio na Lošinj...

"U dvorani hotela "Aurora", projekt izgradnje golf-terena predstavili su predsjednik "Jadrankine" uprave Sanjin Šolić, suradnici na ovom projektu Mihajlo Perenčević i Damir Lojen, te Neil Lubbock, vlasnik Golf-akademije u Njemačkoj, a nakon što je slična prezentacija održana dan ranije za vodstvo Krčke biskupije, koja je vlasnik terena na Mataldi."

Cijeli članak na:
otoci.net/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # RektumozboracSherlock Holmes 2014-06-05 16:29
Yogi je zanimljiv lik. Glup i dobro upućen. Po tome bi se dalo zaključiti da je neki menadžer u Jadranci. Glup jer nije u stanju razumjeti što pročita a dobro obaviješten jer zna da Čikat neće biti ograđen žicom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Istinozboracdr. Votson 2014-06-05 16:46
Citat Sherlock Holmes:
Yogi je zanimljiv lik. Glup i dobro upućen. Po tome bi se dalo zaključiti da je neki menadžer u Jadranci. Glup jer nije u stanju razumjeti što pročita a dobro obaviješten jer zna da Čikat neće biti ograđen žicom.
Pa to znamo svi jer Šolić kađe da neće a znamo da on govori samo istinu. Ali Šolić nije rekao da na prilazima Čikatu neće biti rampe, naplatne kućice, zaštitari a možda i psi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Inteligencija i ironijaMorijarti 2014-06-05 17:05
Citat Sherlock Holmes:
Yogi je zanimljiv lik. Glup i dobro upućen.
A po ovome se vidi da si ti cijepljen protiv ironije :lol: A kažu da za razumjeti ironiju treba biti inteligentan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # $$$$lussignan 2014-06-05 17:29
E dove ge ze gari e la kumpanija??? I zogano a palon o briskula e tirano per kul tutti i Lussinani. E quel Solic mamma mia ke bona persona kel ze. Lori ga salva lussin. Bissogna fare in loro onor una statua de liberta de 300 metri e piantarla in mezzo alla bocca vera. Bravissimi lussignani ke ga da i voti a questi buzzurri. Bravissimi.. Non vedo lora che quelli di sokol maric vi cachiano da Cigale e il bagno lo fate a casa vostra se potrete pagar l'aqua o a dir meglio se avrete aqua in rubinetti. Bravissimi Lussignani
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Šetnja ČikatomCigale 2014-06-05 17:37
Dragi Lošinjani, prošetajte Čikatom dok još možete besplatno ;-) ... ...

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Tsunami urbanizacije: Slučaj ŠpanjolskaXXX faktor 2014-06-05 17:47
"Tri milijuna praznih kuća na obali, 800 novih golf terena koji troše vode koliko i 16 milijuna ljudi, ali i Španjolska banka koja je prodala većinu svojih zlatnih deviznih rezervi i državni dug od 106 posto BDP-a - posljedice su nekretninskog balona u zemlji koja ima 7 od 11 najvećih građevinskih firmi na svijetu."
Cijeli članak i video na:
h-alter.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # Lopta koja je promijenila povijstGama zraka 2014-06-05 19:44
Ispada da je James Naismith kriv za preuzimanje Jadranke d.d. Da on nije izumio košarku, Miha ne bi donio košarkašku loptu koja je promijenila Lošinj...dalje je povijest.
Dakle
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # topkataEkatarina 2014-06-05 23:09
Predlažem da Miha odnese tu loptu iz Lošinja i svo zlo loje nam je donijela ta lopta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # tvornica vodeatila 2014-06-08 07:35
Citat Ekatarina:
Predlažem da Miha odnese tu loptu iz Lošinja i svo zlo loje nam je donijela ta lopta.
već je odnio topkatu na Tetovo...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Zgrabiti mrvice od kapitalagolfer 2014-06-07 13:26
Kad je riječ o dobrom poslu za Krčku biskupiju u suradnji s Ruskom braćom, da podsjetim na jedan članak s ovog sajta od prije pet godina:

Europska agencija za okoliš u povodu Svjetskog dana voda upozorava da živimo iznad granica mogućnosti. Potrebe za vodom sve su veće, pa je potrebno štedjeti. Jedna od predloženih mjera je zabrana gradnje golfskih terena u mediteranskim dijelovima kontinenta, jer svaka 24 sata jedno igralište popije količinu vode dovoljnu za gradić od 8.000 stanovnika, iz emisije Eko zona HRT (video).I komentar ispod njega:

Dvorska luda 2009-04-05 20:18
A kod nas vladajuća stranka proglasila gradnju golf terena tako važnim i prioritetnim da zbog toga može derogirati članak 3. Ustava o nepovredivosti vlasništva i uzeti zemlju za njegovu gradnju.
Zahvaljujući našim mudrim vođama Hrvatska na svim područjima kaska desetljećima, ali ne zahvaljujući tome što su oni glupi i neuki. Sve se zna o štetnosti golf igrališta i nema se tomu što dodati. Oni koji donose odluke samo imaju druge prioritete: kako servisirati kapital, kako sebi zgrabiti mrvice od toga kapitala, a ne kako zaštititi okoliš.
Podsjećam da je u prostornom planu za Lošinj takoðer predlagano golf igralište.

volim-losinj.org/zastita-mora/1104-stednja-vode
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Prostor kao jedini isplativi ekonomski resursGost 2014-06-09 15:05
Prijedlog za razmišljanje o prostoru, turizmu, planovima i mogućim posljedicama velikih investicija:

Pod naletom privatnog interesa različiti javni, zajednički ili društveni prostori nekontrolirano su podvedeni profitnoj funkciji: travnjaci su postali supermarketi, pješačke zone parkirališta, trgovi ugostiteljske terase, plaže ograđeni i zatvoreni posjedi koncesionara, gradske jezgre restorani i trgovine, obalna zemljišta apartmanski kompleksi, a poljoprivredne ravnice golf tereni. Ono što je nekada pripadalo svima ovile su žičane ograde ili osigurale rampe sa stražarom kao nedvosmislenim obilježjima da sada pripadaju samo nekima. U tijesnom zagrljaju inficiranom korupcijom našli su se svi politički i ekonomski akteri neovisno o ideološkim bojama: središnja vlast, lokalna vlast, banke, developeri, građevinari, arhitektonski uredi, urbanisti. Takva čvrsta konstelacija javne i privatne moći postala je presudnom za eliminaciju zajedničkog prostora.
.....
Trgovine, hoteli, restorani, barovi i niz drugih uslužnih kapaciteta razvijeni su u strukturnoj ovisnosti o inozemnim kreditima, uvoznoj robi i stranome gostu. Stoga ne treba iznenaditi da turistička potrošnja organizirana oko uslužnih djelatnosti u ovim kapacitetima predstavlja nezaobilazan interes vlasti, bankara, biznisa, sve do iznajmljivača na crno. Obalne regije Istra i Dalmacija su se nestankom relativno sigurnih i sindikalno zaštićenih industrijskih radnih mjesta pretvorile u monofunkcionaln a područja čija privreda živi od turističke potrošnje. Intenziviranje privredne dinamike tijekom ljetnih mjeseci ne donosi samo otvaranje privremenih radnih mjesta i kratkotrajnu amortizaciju dugotrajne recesije već na širem ekonomskom planu jamči i makroekonomsku stabilnost.
....
No bez ikakve dvojbe, turizam je za središnju i lokalnu vlast izuzetno bitan segment ekonomije jer povećava privrednu aktivnost u ljetnim mjesecima te krpa proračunske rupe preko različitih naknada i poreza, prije svega PDV-a. Lokalne vlasti u sredinama gdje je uništena svaka proizvodnja strukturno su ovisne o turističkoj potrošnji, stoga ne treba čuditi da razvoj planiraju kroz prodaju zemljišta i uvođenje komunalnih naknada. Ako pritom lokalna vlast upravlja nekim posebno atraktivnim zemljištem, onda višestruki pritisci i zakulisni dogovori o prodaji postaju sastavnim dijelom lokalne politike.
....
Turističke djelatnosti su također bitne za nezaposlene i siromašne koji ostvarenim sezonskim zaradama u turizmu preživljavaju u vrijeme duboke ekonomske recesije. Turizam hrani i mnoge privatne iznajmljivače (nerijetko osiromašenu srednju klasu) čije su vikendice i apartmani u uvjetima niskih mirovina i malih plaća dopuna njihovim dohocima. No kada govorimo o poslovima u turizmu, onda je važno istaknuti da se radi o povremenim, sezonskim i sindikalno nezaštićenim radnim mjestima. Zbog žestoke konkurencije između turističkih destinacija takvi poslovi podvrgavaju radnike tehnikama vitke proizvodnje: dugim, iscrpljujućim i sve slabije plaćenim radnim mjestima. Pokaže li lokalno stanovništvo prezir prema servisiranju turista, onda se raspredaju priče o neljubaznim domaćinima. Zanemaruje se evidentni klasni sukob ispod površine izrabljujućih turističkih praksi, često uzduž linije – gost iz centra i radnik s periferije.
....
Konfekcijski odmor spleten oko mora i sunca više nije dovoljan, treba ga garnirati javnim pozornicama grotesknog folklornog ili muzičkog kiča, bizarnim koreografijama iz epizoda bliže i dalje povijesti, etnografskim ritualima s pitoresknim domorocima u glavnim ulogama, sve u svrhu zadovoljavanja istančanog senzibiliteta znatiželjnih posjetitelja.
....
Čitav taj komodificirani kulturni falsifikat mora uvjeriti gosta da je za svoj novac dobio odgovarajuću protuvrijednost , da se kući vraća zadovoljan i planira svoj povratak nagodinu. No za one zahtjevnije i financijski potkoženije nužno je ponuditi ekskluzivniji sadržaj. Nasuprot bučnom štanceraju kič-ceremonijal a, važno je u turističkom katalogu također plasirati tišinu seoske idile i dašak ruralne autentičnosti koja će rafiniranog gosta podsjetiti na Provansu ili Toskanu. Njegov boravak bit će ispunjen fizičkom rekreacijom, berbom grožđa ili maslina, brigom o flori ili sačmenom prašinom sportskog lova.

Za one najbogatije rezervirani su zabranjeni gradovi stambenih vila i golf terena, razigranom maštom izgrađeni u autocadu, izvedeni na najatraktivniji m lokacijama, a potom ograđeni žicom.
....
U uvjetima strukturne skučenosti upravljanja ekonomijom i sve jačeg fokusa na turističke aktivnosti, iskustvo pokazuje da je intenzivna komercijalizaci ja prostora najbrži put gubitka kontrole nad upravljanjem prostornim resursom i uravnoteženim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim razvojem. Time se hrvatska ekonomija u međunarodnoj podjeli rada čvrsto smješta na europsku periferiju, financijski i razvojno podređenu političkim i ekonomskim odlukama u zemljama centra. U takvoj situaciji, strateške vizije osmišljene oko potpune prostorne devastacije, a marketinški plasirane kroz par budalastih geografskih usporedbi, sigurno ne predstavljaju niti mogućnost razvojnog skoka niti izlazak iz kriznog stanja već samo potenciraju negativne efekte. A kakve li tek razvojne vizije možemo očekivati kada koncesionari jadranskog podmorja probodu naftnu žilu kucavicu? Sigurno već pogađate koje će biti geografske paralele…

www.bilten.org/?p=1086
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Novinarske mućkeBing 2014-06-11 09:31
Citat Gost:

Za one najbogatije rezervirani su zabranjeni gradovi stambenih vila i golf terena, razigranom maštom izgrađeni u autocadu, izvedeni na najatraktivnijim lokacijama, a potom ograđeni žicom.
Ali o tome treba obavijestiti najbogatije, a tome služe novinari koji probno odsjedaju u hotelima o kojima će pisati. Tako je jučer u Novom listu osvanula vijest u kojoj je jedan engleski novinar koji će tek pisati vijest postao senzacionalna vijest. Za novinarku Novog lista vijest je da će dotični nvinar pisati o svom boravku u Family hotelu Vespera iz grupacije Jadranka hotela i da je on čuo za nove investicije na otoku i da mu se čini kako se turistička ponuda Lošinja podiže na višu razinu i da će biti usmjerena sve više na luksuzni turizam. A da bi ta novinarska cirkusijada bila kompletna, novinarka piše kako ju je engleski kolega pitao "Kada se otvara novi aerodrom?". E neš ti objektivnog i neovisnog novinarstva :lol:
Uživajte u radosnoj vijesti:
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # ...Elio 2014-06-14 12:26
A neces ti novina, Novi List bio i ostao dobar samo za brisanje straznjice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Doktrina šokamiki maus 2014-06-10 23:55
Problem stare uprave je doista nešto što će Rusi tek shvatiti... Također će biti zanimljivo pratiti kako će se nadzornici nositi s takvom upravom. Jedino što mi doista nije jasno su tako velika ulaganja? Da se razumijemo, za otok je to mrak! Neće oni to nikud odnijeti, ali po najavljenim planovima bogami oni ni investiciju neće vratiti barem 10 godina. Mogu biti svašta, ali s takvim stanjem stvari teško da su špekulanti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # ...Čikat 2014-06-13 16:49
Ne budite naivni.Dali je netko vidio stvarne troškovnike i koliko je stvarno uloženo.To su gluposti koje pričaju da se tu investira oko 50 mil.u Belvi ida će se uložiti oko 200 300 400 mil eur u Lošinj.Do sada je uloženo oko 2 miliona EUR-a u Belvi oko 1 mil EUR u Puntu i to je sve.Ukupne investicije Rusa u Lošinj kada sve bude gotovo(ili ovako ili kada pukne barufa)bit će oko 5 miliona EUR-a a sve ostalo su priče za malu djecu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # sex, lies and machine gunsvaš privatni bankar 2014-06-14 09:13
za sada Rusi nisu uložili niti jednu kunu, za Belvi se Jadranka kod banke zadužila vlastitom imovinom
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # vrtuljakjaomeni 2014-06-15 09:25
Citat vaš privatni bankar:
za sada Rusi nisu uložili niti jednu kunu, za Belvi se Jadranka kod banke zadužila vlastitom imovinom
Možda se jadranka zadužila u banci ruske braće koja je vlasnik Beta ulaganja koji je vlasnik jadranke. A za kredit garantira vlastitom imovinom koja pripada Beta ulaganju koji pripada banci ruske braće. I to je to.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # novoNešto 2014-06-15 21:11
Kao da je nešto novo napumpati negativne bilance kroz ulaganja koja se dijele po pola i izbjeći plaćanje poreza ,a novac opran.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # novacoprah 2014-06-16 07:28
Citat Nešto:
Kao da je nešto novo napumpati negativne bilance kroz ulaganja koja se dijele po pola i izbjeći plaćanje poreza ,a novac opran.
zašto se drugi nisu sjetili na taj način ulagati i podizati kvalitetu hotela, ipak je Lošinj avangarda hrvatskog turizma.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # svi smo mi norcifebo 2014-06-15 12:12
vidjeti ćemo što će u utorak reći ministar turizma Lorencin kada vidi kako je Lošinj jedno veliko gradilište...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # alfadino 2014-06-15 21:22
Citat febo:
vidjeti ćemo što će u utorak reći ministar turizma Lorencin kada vidi kako je Lošinj jedno veliko gradilište...
vjerojatno će pohvaliti nove vlasnike Jadranke za hrabrost što su ulupali veliku lovu u luksuzne hotele.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # ..Ekatarina 2014-06-15 22:20
Hotel Belvi sa 5 zvijezdica koji je napravljen ne brzinu ala mate r[cenzurirano]
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # velik,veći...s.s. 2014-06-16 16:48
Citat Ekatarina:
Hotel Belvi sa 5 zvijezdica koji je napravljen ne brzinu ala mate r[censored]

...i svojim izgledom i gabaritima podsjeća na terminal nekog aerodroma,total no je narušio vizuru Čikata,a što će ministar reći,pa zna se,ono što investitori žele da kaže.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # zna sefridrih 2014-06-17 17:34
Citat s.s.:
Citat Ekatarina:
Hotel Belvi sa 5 zvijezdica koji je napravljen ne brzinu ala mate r[censored]

...i svojim izgledom i gabaritima podsjeća na terminal nekog aerodroma,totalno je narušio vizuru Čikata,a što će ministar reći,pa zna se,ono što investitori žele da kaže.

Citat s.s.:
[quote
...i svojim izgledom i gabaritima podsjeća na terminal nekog aerodroma,totalno je narušio vizuru Čikata,a što će ministar reći,pa zna se,ono što investitori žele da kaže.
bravo s.s., upravo je tako i rekao ministar Lorencin...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ZlatokrilaHolding 2014-06-17 09:37
Priča se da Bandić rasprodaje imovinu svog holdinga da pokrpa proračunske rupe, pa da je na redu Zlatokrila u Velom Lošinju. Sastoji se od tri smještajna objekta unutar mediteranske park šume u samoj gradskoj jezgri. Prostor se prostire na 23 000 m2 s vlastitim kupalištem, a u blizini su i javne plaže. Pogodite ko će je kupiti :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Ovako to rade Splićani:Domaći 2014-06-22 09:45
Nekoliko stotina građana i građanki Splita okupilo se ispred ribarske lučice na Matejuški kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo uzurpacijom popularnog okupljališta
Prosvjed Splićana, na kojem se okupilo više stotina ljudi, urodio je plodom: građani su ušli na okupirani prostor Matejuške. Sa svojim pićem ušetali su na mul, dio Matejuške koji nije pod koncesijom Damira Karamana, a koji je u Splitu već tradicionalno okupljalište za večernje druženje. Iako je prosvjed osiguravao veliki broj policijskih službenika, sve je prošlo bez incidenta. Karaman je morao povući svoje redare i dopustiti građanima ulaz na Matejušku. Za policijskom intervencijom nije bilo potrebe.

Karamanovi zaštitari, koji su zadnjih dana na Matejuški bahato zabranjivali Splićanima pristup, danas su se pred građanima mogli samo sakriti. No, iako nije došlo ni do kakvog fizičkog incidenta, verbalno nasilje od strane primitivaca skrivenih iza zaštitarske uniforme nije izostalo: nekoliko aktivistica zaštitari su vrijeđali nazivajući ih "nakazama", te su im dobacili: "Mi tu nešto radimo, a vi samo drkate p i č k u".

Karamanu je i dalje ostala "navijačka zona" na manjem dijelu Matejuške, koji je pod koncesijom ŠRD Lubin, od kojih je Karaman i dobio dozvolu za postavljanje videozida, šanka i stolova. Ostatak Matejuške, koji Karamanu nije ustupljen na korištenje, od večeras je opet javni prostor dostupan svim stanovnicima Splita. Na Matejuški je večeras bila poprilična gužva. Procjenjuje se da je na prosvjed došlo i do 500 ljudi, a podršku borbi za javni prostor došli su pružiti i mnogi poznati Splićani: Ante Tomić, Jurica Pavičić, Marijana Puljak sa suprugom Ivicom, zamjenica gradonačelnika Baldasara Aida Batarelo, gradski vijećnici Točni Blažević i Jakov Prkić...

Podsjećamo, firma Damira Karamana, šefa kampanje Željka Keruma iz 2009. godine, okupirala je Matejušku prigodom Svjetskog prvenstva. Na popularnom okupljalištu mladih Splićana otvoren je ugostiteljski objekt sumnjive legalnosti: Karaman, naime, od grada nije dobio nikakve dozvole, a dio Matejuške je u potkoncesiju od ŠRD Lubin, koji njome upravlja, dobio za nula kuna.

Oko Matejuške je Karaman zatim podigao ogradu, te tako zabranio građanima pristup i onom dijelu na kojem mu nije odobreno postavljanje fan zone. Splitski aktivisti odmah su upozorili na bespravnu okupaciju javnog prostora, ali gradske vlasti odlučile su ih ignorirati, što je rezultiralo prosvjedom za oslobađanje Matejuške.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # organiroko 2014-06-22 10:50
Domaći želi reći da se i lošinjani mogu organizirati kao i splićani i spriječiti ograđivanje Čikata, Poljane, Sv. Martina i ostalih zona koje su nekad bile dostupne svakom građaninu a sada je tamo ekskluziva za lovatore. Međutim zaboravlja jednu bitnu činjenicu da u Splitu još uvijek ima ljudi sa tvrdim "cohones" a u Lošinju je masa ljudi bez tog organa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Mozak s jajimaIzrod 2014-06-22 12:31
Citat roko:
Domaći želi reći da se i lošinjani mogu organizirati kao i splićani i spriječiti ograđivanje Čikata, Poljane, Sv. Martina i ostalih zona koje su nekad bile dostupne svakom građaninu a sada je tamo ekskluziva za lovatore. Međutim zaboravlja jednu bitnu činjenicu da u Splitu još uvijek ima ljudi sa tvrdim "cohones" a u Lošinju je masa ljudi bez tog organa.
Ima na Lošinju dosta ljudi s tim organom, ali ih se ne smatra pravim domaćim nego fureštima ili izrodima. Zato oni koji uz jaja imaju i mozak radije šute.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

ZADNJI KOMENTARI

 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Dragana Letić 21.09.2023 19:36
  Dragana Letić
  Poštovani tražitelji kredita, Imate li financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti ...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  Špiro 21.09.2023 17:21
  Političari šumom - građani drumom
  -- Sve navedeno smo prije imali, sjećaju se oni stariji, sve otišlo u maglu. Jedna mi stvar ...
   
 • Grad Mali Lošinj - Grad samo za njih

  gost 21.09.2023 14:33
  Otočko zdravstvo gore nego u 19.stoljeću
  Uz vijest Predstavljen brod za hitne slučajeve, o Domu zdravlja nema novosti na portalu ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  RZ 21.09.2023 14:10
  Kako je Ana ukopala Garia
  Ana je "zahvalila" Gariju tako što ga je prijavila kako je službeni auto koristio kao da ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Zico 21.09.2023 11:19
  Vrhunac nesposobnosti
  Ne samo da nije napravila ništa, nego je u zadnjoj godini građanima još i uzela. Nedavno ...
   
 • Škver: Teatar apsurda

  Nepodobni građanin 21.09.2023 11:03
  ...
  Smiju li i ostali zainteresirani građani, a koji nisu bili pozvani na sastanak, dobiti uvid ...
   
 • Škver: Teatar apsurda

  gost 21.09.2023 10:27
  ▓ ▓ ▓
  Je, ali sada su dogovorili redovito sastajanje "kako bismo jedni druge upoznali s novostima." ...
   
 • Škver: Teatar apsurda

  ..... 21.09.2023 10:08
  .....
  pa zar nije nedavno objavila da je naše more izvrsne kvalitete ???
   
 • Prividi i smutnje

  gost 21.09.2023 09:59
  OPG
  Obiteljsko pedagoško gospodarstvo ;-)
   
 • Škver: Teatar apsurda

  gost 21.09.2023 09:32
  Ana uplovljava u predizbornu kampanju
  Tek što je festival u slavu prošlosti brodogradnje na Lošinju završen gradonačelnica javlja ...
   
 • Prividi i smutnje

  Obiteljska firma 21.09.2023 08:44
  Popravni dom
  Tamo joj rade muž i sestra, bilo bi joj ugodnije nego u osnovnoj školi.
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Mali motorin 20.09.2023 23:10
  Nula bodova
  AP će možda i dobiti parlamentarne izbore, jer je usprkos sveprisutnom lopovluku ministara ...
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  Prolaznik 20.09.2023 17:42
  Tradicija u politici
  Već prvom rečenicom izbornog programa pokazuje statičnost, okrenutost postojećem. Sladunjavo ...
   
 • Kad otočni jaganjci utihnu

  gost 20.09.2023 12:46
  Kad su otočni jaganjci utihnuli
  Na kritiku svoje konobe u Osoru Mirjana Hrga piše Janjetinu nismo imali mjesecima, jer ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 20.09.2023 10:42
  Ma tko bi to sve nabrojao
  Njen partijski šef se hvali "Dakle, hrpa postignuća je toliko velika da ih je nekad teško čak ...
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  RNRL 20.09.2023 09:33
  Lokalni progonitelji kršćana i Hrvata
  Ne zaboravi Mariju Bebić. Nagradu je dobila kako se navodi »za predanu i nesebičnu brigu i ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  .... 20.09.2023 08:47
  ....
  klaun u vladi
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 19.09.2023 20:56
  pokloni svoj mi foto
  i.imgur.com/spX8frp.jpg (http://i.imgur.com/spX8frp.jpg)
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  Riki 19.09.2023 15:21
  Veslanjem u bačvama oko svijeta
  Kad nemaš viziju budućnosti ne ostaje ti drugo do njegovanje tradicije. Pa radi turista ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Marinero 19.09.2023 12:37
  Gigantsko Anino postignuće
  Ako treba glasati ja sam za ovo gigantsko postignuće. To nije postigao nitko prije nje.
   
 • Prodana »Maja«, posljednji brod Lošinjske plovidbe

  Marinero 19.09.2023 09:25
  Rekvijem lošinjskom brodarstvu
  Jučer na fejsu gradonačelnica javlja "Zatvorili smo još jedan Losinava festival", kojim se ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 19.09.2023 08:17
  Nezahvalna Ana
  Tako je Ana zahvalila Kapeliju što ju je na nagovor predsjednika mladeži HDZ imenovao u ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  .... 18.09.2023 20:37
  Postignuća Ane K.
  A koja su to njezina gigantska postignuća? Puno priče, malo postignuća.
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 18.09.2023 14:42
  Nestvarno
  Nestvarno je što unatoč svemu za Hinu izvaljuje "Naša su postignuća gigantska, s nama birači ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Žuja 18.09.2023 10:08
  Kako je? Dobro je ako si u HDz-u
  A ovaj novi skandal je već za smijeh. Da bi izbjegla javljanje na natječaj firme po čijoj mjeri ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  ZZ 18.09.2023 08:10
  Grlić Radman nije glup
  KOLIKO si glup od nula do Gordan Grlić Radman da u imovinsku karticu slučajno ili, kako ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  xxx 17.09.2023 21:21
  yyy
  HDZ-ov Grlić Radman, koji je sakrio milijune, otputovao u Los Angeles i tamo se pomolio ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  gost 17.09.2023 13:37
  Politika = kriminal
  Hrvatska demokratska zajednica 3. siječnja 2000. godine doživjela je izborni debakl jer ju ...
   
 • Nastavljanje nezapočetog

  gost 17.09.2023 10:07
  Projekt Adriatic Europa
  Za mjesec i pol dana uspjela dobiti samo 33 lajka, a tako puno se slikala i kezila zube ...
   
 • Što su sve vlasnici Jadranke d.d. napravili za Lošinj

  Administrator 17.09.2023 09:55
  Kriva procjena
  Za brisanje komentara ni općenito nema "elemenata diskriminacije po političkom uvjerenju" ...

Slikovnica-MEME

setnja

ubojstvoborocid

Komentiranje članaka