Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

HNS za zaštitu labudova

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

hnsKandidati Hrvatske narodne stranke za predstojeće parlamentarne izbore za ovu izbornu jedinicu smatraju da će proglašenje rezervata u moru na istočnoj obali Cresa i Lošinja na površini većoj od dvije tisuće kilometara razvojno će blokirati cijelo područje i naštetiti ribarstvu i drugim gospodarskim djelatnostima.

Budući da se odluka Ministarstva kulture temelji na inicijativi nevladine udruge Plavi svijet, kandidati HNS-a postavljaju pitanje zbog čega i za koga radi Plavi svijet, među kojima je najviše njih iz Zagreba, te stoga prporučuju neka proglase rezervat za labudove u Maksimiru kojih je također sve manje, umjesto što pokreću inicijativu za rezervat na cresko - lošinjskom području, rekla je prema pisanju Novog lista Nada Turina Đurić na predizbornoj konferenciji za novinstvo. Prijedlog Plavog svijeta Turina Đurić je nazvala brzopletim i istaknula kako stručna stajališta u vezi s rezervatom nisu usklađena.

HNS predlaže da se rezervat smanji i da bude na prostoru otočića Oruda, Palacol, Hrid i Bik s pripadajućim grebenima, ukupno 5 četvornih kilometara površine, kao što predlaže županijski ceh ribara temeljem opažanja ribara da je na tom području najviše dupina. HNS zamjera Ministarstvu kulture što je proglasilo rezervat a da nije traženo očitovanje županijske razine, a Gradu Malom Lošinju zamjeraju što nije pravodobno reagirao na proglašenje rezervata, već se govori o brendiranju dupina.

 

Komentari: 

0 0 # InaTRužan i glup 2007-11-17 12:46
A što drugo očekivati od HNS-a? Na čelu INE je Tomislav Dragičević, HNS-ov kadar, a INA je najveći zagaðivač u RH. Zasrala je i našu Osoršćicu. Na Lošinju imamo slavnog Krešu "Ne birajte lijepe i pametne" kojem je zaštita akvatorija trn u oku zbog njegovog biznisa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Jure 2007-11-17 13:05
Prljavi igraju prljavo :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # cirkusdupin 2007-11-17 15:01
Sada još samo da vidimo HSS-HSLS-PGS koji se na TV zalažu za ZERP da na Lošinju izjave da su protiv zaštite dupina ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prevaraGOST 2007-11-17 19:10
STO JE TU ČUDNO ZA HSLS PA IVKOVIĆ SE VEĆ PUNO PUTA OGLASIO PROTIV REZERVATA.
JEDINI ISTINSKI ZAGOVORNIK REZERVATA JE GARI CAPELI KOJI SVIMA PRIČA DA JE PROTIV JER SE BOJI DA CE IZGUBITI GLASOVE RIBARA ALI TO TEKO NE IZGLEDA na: vjesnik.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KurveDrago 2007-11-17 19:56
ne znam o kakvoj prevari ti pričaš. Za mene je prevara kad hoćeš ZERP i zaštitu Jadrana a nećeš rezervat za dupine i zaštitu svog akvatorija. To je politika biti i jeben i pošten.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # HDZhadezeovac 2007-11-17 20:38
priča je samo predizborni trik. Niti to žele provesti niti mogu...To je populističko dodvoravanje i ništa drugo. Zato ribari glasajte za HNS !!!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Hvalatv 2007-11-17 20:43
Hns treba napraviti reklamni spot u kojem pitaju ribara koji razvlači mreže za koga će glasati. A on kaže "za Čaćića jer on razumije ribare i proglasit ZERP i ukinut rezervat. A onda Čaćić da kaže "hvala".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # labude...stipica 2007-11-18 00:09
HNS za zastitu labudova,. od koga od Goleša, a on pripada SDP-u, znaci da je HNS protiv SDP-a
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zanat politikaXman 2007-11-18 10:46
HNS je sa svakim i protiv svih ako stranačkim budžama donosi korist. Ne treba biti jako pametan pa uočiti paradoks da je HNS-ovac Dragičević za vrijeme vladavine HDZ i dalje predsjednik najmoćnije tvrtke u Hrvatskoj (INA). Na Lošinju HNS diže dreku protiv zaštite dupina a Vesna Pusić diže dreku zbog sova: "kritizirala je način vladanja HDZ-a kroz, kako je rekla, skandalozni primjer koji se danas u Karlovcu dogodio na mjestu gdje se organizirao predizborni skup HDZ-a. Aktivisti HDZ-a šmrkovima su tjerali sove obarajući ih s drveća da ne bi smetale HDZ-u. Ptice su ugibale zbog političkog skupa što je nečuveno nasilje, ali tipično za HDZ jer simbolizira bahatost kakvom HDZ obnaša vlast i prema prirodi i prema ljudima".

Što se tiče dreke, HNS se predstavlja kao graðanska liberalna stranka, a ujedno je jedna od onih koji potežu populizam i koristi niske strasti, lokal šovinizam i regionalne netrpeljivosti za pridobijanje birača. Zato je HNS ovdje protiv zaštite mora, tamo za zaštitu sova, ondje protiv zaštite prirode u interesu razvoja gospodarstva. Po potrebi vabljenja birača HNS je za interese cijele Hrvatske, pa onda odreðene regije, grada ili općine. U Zagrebu je HNS stranka Zagrepčana i ne da da o Zagrebu odlučuju Lošinjani, a na Lošinju je stranka Lošinjana gdje Zagrepčani ima da budu kuš.

HNS je dokaz da je politika jedan od dva najstarija zanata :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # malyboo 2007-11-18 13:03
Ma što INA protiv rezervata kad je samo ona iskeširala za plavi svijet oko 150 000 kuna da se dječica mogu voziti gliserom po rezervatu i puhati delfinima dim od cigareta i hranitih bijelim šećerom
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # IstinaDrapko Holcer 2007-11-20 14:32
Štovani, ne ulazeći u polemiku želim Vas izvijestiti da je Plavi svijet od INE dobio 10.000 kuna za provoðenje programa Plavi svijet Junior namijenjen edukaciji o zaštiti okoliša školske djece iz Malog Lošinja. To je upravo 15 puta manje nego što Vi navodite. Pozdrav, Draško Holcer
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Izborne lažiMinhauzen 2007-11-20 15:01
Izbori su pa svi lažu. Ali ovaj ga je stvarno pretjerao ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # DvoličnostXman 2007-11-18 13:20
A tko je rekao da je INA protiv rezervata? Ako je dala novac Plavom svijetu, učinila je isto što rade sve zagaðivačke korporacije na svijetu. Glumi društveno odgovornu kompaniju i brigu za okoliš kako bi na drugoj strani nesmetano zagaðivala. Primjer te dvoličnosti je i Lošinj sa financiranjem Osorskih glazbenih večeri uz istovremenu zakonski vrlo sumnjivu devastaciju Osorščice. Da, INA daje novac za ekološke projekte, ali godinama truje Siščane. No to nas ne treba zabrinjavati, zar ne. Ne živimo u Sisku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Xman-a za predsjednikaSuvarAM 2007-11-20 09:54
Kao sto je netko vec prije mene komentirao da xmanovoj (iliti ga Dorijanovoj) pameti nema granica predlazem da ga izaberemo za predsjednika,st varno ga ima svuda i stvarno nam svojim strucno-pametni m komentarima siri horizonte,nema toga sto on nezna a filozofiji nema kraja,pa se pitam sto dangubi ovdje kad bi mu bilo pametnije da se kandidira za sabor.Davno sam vec prestao komentirati jer sam vidio da nema smisla prepucavati se s xmanom i njemu slicnima ako i ti slicni nisu zapravo on samo pod drugim nickom da bi se stekao dojam kako o nekim skakljivim temama ima jako puno istomisljenika, ali nekad jednostavno nemogu izdrzati da ne izrazim misljenje kad procitam sve te velike filozofije.Napr imjer ako kazem da je ovo crno i dokazem da je to crno dodje netko poput njega i kaze da moramo vidjeti sto je zapravo definicija crnoga i od tog predje na plavu s bjelim tufnicama koje su fičfiričkave. :zzz
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Odgovor gði. Turini ÐurićDrasko Holcer 2007-11-20 14:35
Štovana gðo. Turina Ðurić,
Prema izvješću sa predizbornog skupa HNS-a kojeg predstavljate objavljenom u Novom listu od 17.1.2007., a u kojem prozivate i Plavi svijet, želim Vam skrenuti pozornost na slijedeće činjenice:
1. Područje na kojem je proglašena privremena zaštita nije veće od 2000 kilometara već je gotovo četiri puta manje tj. točno 525.76 km2 od čega je 523.35 km2 površina mora te bi prije davanja ovako bombastičnih izjava trebalo konzultirati relevantne dokumente.
2. Izjava da će zaštita područja naštetiti ribarstvu i drugim gospodarskim djelatnostima nije točna jer činjenice i svjetski primjeri pokazuju upravo suprotno. S obzirom da ovakva ova izjava nije utemeljena niti na jednom primjeru ili činjenici, mogli bi je smatrati predizbornim politikantstvom . Ukoliko se zaštita i upravljanje područjem provedu na pravilan način područje može samo prosperirati. Upravo stoga je Plavi svijet predložio osnivanje javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode čiji osnivač bi bio Grad Mali Lošinj, čime bi interesi lokalnog stanovništa i gospodarstva (uključujući i ribare) bili zaštićeni.
3. Na pitanje koje postavljate „za koga i čije interese radi Plavi svijet?“ odgovor možete dobiti svaki radni dan u našem sjedištu, Kaštel 24, 51551 Veli Lošinj.
4. Izjava da u Plavom svijetu ima najviše „njih iz Zagreba“ pokazuje odreðenu dozu ksenofobije no isto tako ponovo pokazuje jasnu želju za manipulacijom činjenicama. Naime, svih pet (5) djelatnika Plavog svijeta ima svoje boravište i/ili prebivalište na Lošinju, te poreze i doprinose uplaćuje upravo na Lošinju. Takoðer, činjenica da je „netko iz Zagreba“ ni na koji način ne ograničava osobne slobode svakog pojedinca da uživa jednaka prava na cjelokupnom teritoriju vlastite domovine, u ovom slučaju Republike Hrvatske. Ta prava, kao i pravo da volimo i brinemo o svakom dijelu svoje domovine, zagarantirana su i „nama iz Zagreba“ istim Ustavom Republike Hrvatske, kao što je i Vama zagarantirano npr. pravo da se liječite u svakoj bolnici u RH pa tako i u Zagrebu. Ako je Sabor Republike Hrvatske u meðuvremenu donio neki drugi Ustav, ispričavam se na ignoriranju te činjenice.
5. Prijedlog Plavog svijeta nije brzoplet – on je utemeljen na 20 godina istraživačkog rada i činjenici da je Plavi svijet jedina znanstvena organizacija u Republici Hrvatskoj sa meðunarodnim kredibilitetom i priznanjem u području istraživanja dupina. Želite li detaljnije objašnjenje o našem znanstvenom radu, molim Vas da nam se obratite.
6. Stručna stajališta oko proglašenja rezervata u potpunosti su usklaðena te su i potvrðena na najvišoj svjetskoj razini. Naime, Plavi svijet svoj prijedlog predstavio je Državnom zavodu za zaštitu prirode koji je kao jedina nadležna državna stručna institucija naš prijedlog pregledao te temeljem njega uz dopune potrebnih podataka izradio vlastiti prijedlog za proglašenje i predao ga nadležnoj Upravi za zaštitu prirode Ministarstva kulture (dakle Ministarstvo kulture nije donijelo odluku o proglašenju temeljem prijedloga Plavog svijeta već Državnog zavoda!). Istovremeno, Državni zavod i Plavi svijet neovisno jedan od drugog, prijedlog te znanstvene podatke temeljem kojih je prijedlog izraðen predstavili su Znanstvenom vijeću Sporazuma o zaštiti kitova Mediterana i Crnog mora. Ovo Znanstveno vijeće najkompetentnij i je znanstveni forum svih zemalja Mediterana i Crnog mora (do sada je 20 zemalja ratificiralo ovaj sporazum) koji se bavi pitanjima zaštite skupine kitova u području Meditreana i Crnog mora. Znanstveno vijeće dalo je svoju preporuku za osnivanje ovog zaštićenog područja, a zemlje koje su Stranke potpisnice (uključujući i RH) prihvatile su rezolucijom tu preporuku. Jedino što još nije usuglašeno je način upravljanja budućim zaštićenim područjem, no cjelokupni proces osnivanja koji uključuje i javne rasprave prema Zakonu o zaštiti prirode dužno je provesti nadležno Ministarstvo kulture. Zašto ovaj proces još nije pokrenut niti nama nije jasno. Tek kad budu službeno predložene mjere zaštite biti će moguće govoriti i komentirati da li i kakve bi mogle biti posljedice na gospodarstvo, no istovremeno biti će moguće i predložiti i tražiti njihovu promjenu, dopunu ili odbacivanje.
7. Uz dužno poštovanje ribara i podataka o tome gdje viðaju dupine, mislim da bi prijedlog za smanjivanjem ili povećavanjem područja koje se proglašava zaštićenim trebao biti utemeljen na znanstvenim podacima i (svjetski) priznatom znanstvenom istraživanju i rezultatima istraživanja. Stoga pozivam da prije licitiranja sa veličinom područja predstavite rezultate istraživanja na kojima temeljite svoje prijedloge. Sve ostalo ako dolazi od političke stranke obično je politikantsvo.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama stojim Vam na raspolaganju.

Draško Holcer, predsjednik
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # komentarmalyboo 2007-11-20 19:41
Draško aj ti lipo u zg pa svih 7. točkica iznesi tamo i sačuvaj labude nas ne zajmavaj ionako ti je škot pobiga
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # laganjelk 2007-11-20 19:55
A ne smeta ti laganje HNSa, Maliboo. I labude hoće da čuva HNS :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # HNS čuva sove a ne dupine i labudovecinik 2007-11-21 09:46
Vesna Pusić kritizirala je način vladanja HDZ-a kroz, kako je rekla, skandalozni primjer koji se danas u Karlovcu dogodio na mjestu gdje se organizirao predizborni skup HDZ-a.

'Aktivisti HDZ-a šmrkovima su tjerali sove obarajući ih s drveća da ne bi smetale HDZ-u. Ptice su ugibale zbog političkog skupa što je nečuveno nasilje, ali tipično za HDZ jer simbolizira bahatost kakvom HDZ obnaša vlast i prema prirodi i prema ljudima', rekla je Pusić.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Re: Xmana za predsjednikaXman 2007-11-21 10:22
Za vrijeme mog izbivanja SuvarAM se pridružio onima koji se dive mojoj pameti bez granica te predlozio da me se izabere za predsjednika. No u istom se tekstu zbog mojih "strucno-pametn ih" komentara pita sto Xman dangubi ovdje kad bi mu bilo pametnije da se kandidiram za Sabor.

Pa sad ne znam, jesam li za predsjednika ili za Sabor. Naime, čak i manje pametni od meni znaju da su to posve različite funkcije i da se obje ne mogu obnašati istovremeno.

SuvarAM se žali da kad on kaže da je ovo crno i dokaže da je to crno dodje netko poput mene i kaže da moramo vidjeti sto je zapravo definicija crnoga. "Stručno-pametn im" rječnikom rečeno SuvarAM se buni protiv osnovne metode svake rasprave koja se može svesti na vrlo čest poziv sudionicima koji glasi: "Ljudi, dajte da se dogovorimo o čemu raspravljamo!".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Labuði pjev HNSaCinik 2007-11-21 13:20
A evo i labuði pjev naših HNS-ovaca :D

www.youtube.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Labuði pijevDomoljub 2007-11-21 13:34
Šteta bi bilo da taj izljev domoljubnog zanosa ostane nedostupan širokim narodnim masama :-)
Zato evo Cinikovog linka (www.youtube.com/.../), ali ispravljenog.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Sjoru HolceruSuvarAM 2007-11-21 17:51
Neka nam Holcer objasni kako je moguce da kada je gostovao u emisiji na radio rijeci mobitel kojim se javio bio prazan iako je na vrijeme bio obavjesten kada ce se emisija odrzati. Ja iz toga mogu zakljuciti samo 2 stvari, prva je da je covjek malo ako mu se to desilo, a druga je da ima ispriku da sto prije prekine ionako mu mucan razgovor

Drugo: opet je xman u akciji,mislim da su svi razumjeli bit onoga sto sam napisao a on bi se raspravljao o tome sto sam u naslovu spomenuo predsjednika a u tekstu sabor,cudi me da mi nije spomenuo da u standardnom hrvatskom rijevniku nema rijeci "ficfirickasto" i "tufnice", ali nema veze ako uvijek ulazis tako "duboko" mogao si povezati da je predsjednik politicar kao i saborski zastupnici a to je isto jer je politika ??? svi znaju sta,pa si tako iz svega toga mogao izvuci da se odes baviti politikom
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Izmeðu redakaXman 2007-11-21 18:07
Žao mi je što sam te razočarao, SuvarAM, jer nisam spomenuo tvoje "ficfirickasto" i "tufnice". No morat ću te još malo razočarati. Imam nezgodnu navadu da razgovarajući gledam sugovornika u oči, a dopisujući se čitam samo što je napisano, a ne ono što je možda izmeðu redaka. Tako i pišem: Nema teksta izmeðu redaka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Rezervat?mare 2007-11-22 16:03
Već duže vrijeme samo čitam, ali eto, da se i ja malo pridružim raspravi…

"Izjava da će zaštita područja naštetiti ribarstvu i drugim gospodarskim djelatnostima nije točna jer činjenice i svjetski primjeri pokazuju upravo suprotno" - ODLIČNO, DAJ NAM NEKE!

Meðutim, budući da ih nemate, te s obzirom da ovakva ova izjava nije utemeljena niti na jednom primjeru ili činjenici, mogli bismo je smatrati Vašom borbom za vlastite interese skrivajući se iza (ne)profitne organizacije.

Čim je on napisao i obrazlagao pola stranice, znači da pomalo kuži da su doviðenja.
Ja bih na njihovom mjestu uzela šta se uzeti da (ovo oko Palacola i to), jer tko zna šta će biti sutra... To ti je kao s dionicama HT-a.

Čula sam da Biškupića na stolu čeka kad se vrati (ako se vrati) preko 2.000,00 lošinjskih punoljetnih potpisa.

A negdje sam načula i informaciju da postoji veliki pritisak na samo Ministarstvo, i to negdje izvana, za ovaj projekt. Toliko o altruističnim malim istraživačima koji vole prirodu i dupine, a u meðuvremenu im vjetar osigurava nešto prilično nealtrustično, kada je toliko jako da može diktirati Ministarstvu. Ne vjerujem da neka udruga bez para to može. A vi? I gdje se opet vraćamo - pa na početak, dupina nema, tu i tamo se koji prošunja u lipnju i rujnu, a neki će ako prividno dokažu da to nije istina, dobiti veliku lovu.

Nemojte me krivo shvatiti, da sam ja na vašem mjestu, i ja bih se borila jednakom snagom kao i vi za taj rezervat - pa nitko nije lud pustiti lovu zbog poštenja! Nije to ništa loše. Samo evo, stjecajem okolnosti, rezervat bi na kraju još mogao ispasti i lagani pozdrav iz Rovinja. Ali ne sekiram se ja za Vas, imate Vi sponzore, za plaće će biti.

A što se tiče samog prijedloga tom Državnom zavodu, kojeg je sastavio Plavi svijet, dakle, kamenčić koji je pokrenuo lavinu, a kojeg sam imala prilike pogledati, po meni je na nivou jednog prosječnog srednjoškolskog seminarskog rada. Nikakvih ozbiljnih podataka, s obzirom na ozbiljnost zahvata, nacrtanih par kornjača i dupina, font - velik, naravno, da ispuniš prostor, paragraph spacing takoðer, da zaj... učitelja :-). Mislim, smiješno.
Oni naprave doslovno slikovnicu s kojom bi zatvorili cijeli kanal i blokirali istočnu stranu otoka uz, naravno, to da bi se njih pitalo tko može a tko ne može! Neću reći da je nečuveno, budući da živimo u Hrvatskoj i nagledamo se svega i svačega svakodnevno, ali je blizu. I najgore je što je skoro prošlo. A to je naša greška (koji smo „protiv“), i mislim da bi nam ovo trebala biti škola da ubuduće pušemo i na hladno. Opreza nikada dosta, pogotovo u sumnjivim opcijama tipa „vuk u janjećoj koži“.

Eto, toliko do mene...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # altruistiJinx 2007-11-22 15:20
A kao da ovi što su protiv rezervata imaju neke altuistične razloge. U igri su interesi i to za Marinu Nerezine, slobodan lov i jurnjava glisera bez kontrole.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Lud zbunjenogadeva 2007-11-22 15:53
Mare je napisla "Oni naprave doslovno slikovnicu s kojom bi zatvorili cijeli kanal i blokirali istočnu stranu otoka uz, naravno, to da bi se njih pitalo tko može a tko ne može!" i ostala živa. Ne znam kolko je puta već napisano da njih neće niko ništa pitati nego da će svi raditi na sastavljnju pravilnika, a onda neko napiše ovo. To je kao ono "šta radi lid zbunjenom"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .Xman 2007-11-22 16:09
Mislim da od tog brašna, tj. Peticije, neće biti pogače. Ukidanje odluke o zaštiti dupina bio bi još jedan argument Talijanima i Slovencima protiv hrvatskog ZERP-a (ono E dolazi od «ekološki»). Rekli bi da ukidanje rezervata pokazuje da Hrvatska samo glumi brigu o okolišu. A kad glavno obećanje koje političke stranke u borbi za glasove birača daju lošinjanima glasi «Poništit ćemo odluku o osnivanju rezervata za dupine», onda je to poziv biračima da se svojim glasovanjem opredijele protiv zaštite jedine još preostale vrste tih životinja u Jadranu.

No sve je moguće ... Znajući kako naše Vlade ukidaju i vlastite odluke, ne bi me čudilo da to učine i u ovom slučaju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Kakav rezervat?mare 2007-11-22 17:23
"Ne znam kolko je puta već napisano da njih neće niko ništa pitati nego da će svi raditi na sastavljnju pravilnika..." - e deva, deva, baš si deva... Ili se praviš glup ili si stvarno glup kada misliš da itko živ puši ta sranja. Odakle si, s Marsa?

A ništa Xmane, živi bili pa vidjeli... :-) Lp
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pušenjedeva 2007-11-22 17:44
A koga briga šta ti pušiš ili ne pušiš? Ako ribari ili neko ne budu sudjelovali mogu se poslje frigat. Njihov problem.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Odgovor MARE 1. dioDraško Holcer 2007-11-23 13:52
Štovana Mare,
Kao prvo ispričavam se na dugom obrazlaganju, no ne znam kako bih samo riječima da i ne uspio prenijeti ono što sam žali i želim reći
Ukratko nekoliko odgovora na vaša pitanja i teze:
„Mare kaže:“
"Izjava da će zaštita područja naštetiti ribarstvu i drugim gospodarskim djelatnostima nije točna jer činjenice i svjetski primjeri pokazuju upravo suprotno" - ODLIČNO, DAJ NAM NEKE!


Pa evo. Na svijetu postoje tisuće zaštićenih područja. Svima se upravlja drugačije, ciljevi osnivanja su različiti. Ja vam na žalost ne mogu u nekoliko rečenica predstaviti sve njih niti ih mogu objasniti. O uspjesima, tehnikama upravljanja, problemima i sl. napisane su tisuće stranica znanstvenih radova, studija i knjiga. No ono što mogu je pokazati vam dokument koji su napisali i potpisali ljudi sa PUUUUNO većim iskustvom i znanjem o zaštiti mora od moga (a usuðujem se reći i vašeg).
“ Usuglašena znanstvena izjava o morskim rezervatima i morskim zaštićenim područjima“
www.nceas.ucsb.edu/Consensus/ (www.nceas.ucsb.edu/Consensus/ )
Istraživanja pokazuju da zaštićena morska područja doprinose zaštiti mora kroz pozitivne učinke na ekosustav, staništa i zaštićene vrste. U veljači 2001. vodeći svjetski znanstvenici u istraživanju mora, njih 161, potpisali su usuglašenu izjavu pod naslovom “ Usuglašena znanstvena izjava o morskim rezervatima i morskim zaštićenim područjima (Scientific Consensus Statement” on Marine Reserves and Marine Protected Areas). Oni zaključuju kako postoje značajne i važne dobrobiti u osnivanju zaštićenih područja. Posebice, utvrdili su da rezervati imaju posebne dugotrajne i često veoma vrlo brze učinke na brojnost, bogatstvo I produktivnost morskih organizama.
Ova izjava napravljena je temeljem zahtjeva ribara, nadležnih za upravljanje morskim prirodnim resursima, državnih institucija, aktivista za zaštitu prirode, zainteresiranih graðana i drugih.
Izmeðu ostalog u izjavi se kaže “Stupnjevi zaštite izmeðu pojedinih rezervata se razlikuju; većina dozvoljava odreðene ekstraktivne aktivnosti kao što je ribarstvo, dok se zabranjuju druge kao što su bušenje i vaðenje nafte i plina”
Zaključci izmeðu ostalog kažu:“
- Rezervati štite i ribarstvo i biološku raznolikost
- Da bi se postigli ciljevi za ribarstvo i zaštitu biološke raznolikosti, rezervati moraju obuhvaćati različita staništa
- Rezervati su najbolji način zaštite rezidentnih vrsta te osiguravaju zaštitu nasljeða u važnim staništima
- Rezervati se moraju osnivati i koristiti u kontekstu ostalih mjera upravljanja
- Mreža rezervata je neophodna za osiguravanje dugotrajnog ribarstva i zaštite”
Pogledate li ove zaključke vidjet ćete mnogo sličnosti sa Lošinjskim rezervatom i činjenicama koje mi tvrdimo:
- Lošinjski rezervat osigurat će siguran i stabilan ulov ribe (to naravno ovisi o mjerama upravljanja!) te će doprinijeti zaštiti biološke raznolikosti – ne samo dupina nego i cijelog ekosustava
- Lošinjski rezervat obuhvaća različita staništa – različite tipove dna na kojem su razvijene različite biocenoze
- Zajednica dobrih dupina rezidentna je u području Kvarnerića. Njihovom zaštitom štiti se ukupno prirodno nasljeðe otoka
- Osnivanje rezervata prema našem prijedlogu povezano je sa osnivanjem lokalne ustanove za njegovo upravljanje (koja bi uključila i predstavnike DIONIKA ili interesnih skupina!), a mjere upravljanja trebale bi uključiti upravljanje različitim aktivnostima koje koriste to područje
- Lošinjski rezervat povezan je u mrežu zaštićenih područja Hrvatske u okviru Nacionalne ekološke mreže te područja predložena za Europsku mrežu zaštićenih područja, Natura 2000
Takoðer, navodim i neke primjere kako rezervati pomažu ribarstvu:
- Postojeći rezervati pokazuju izuzetno brz porast biomase riba
- Ribe i ostali organizmi unutar zaštićenih područja rastu veći nego oni u susjednim područjima te istovremeno imaju više pomlatka
- Zbog efekta „prelijevanja“ i u okolnim područjima pojavljuje se veća količina ribe
- Povećani stok ribe koja se mrijesti osigurava bolje obnavljanje fonda
- Ekonomski najvrjednije vrste obično najbolje reagiraju na zaštitu
- Zbog veće količine ribe manja je nesigurnost lošeg ulova te je istovremeno mogućnost predviðanja ulova bolja
- Zbog toga je i jednakost meðu ribarima veća (jer nije toliko važno koliko veliki brod i mrežu imate itd)
Želite li primjer sa brojkama, evo i njega – studija 150 zaštićenih područja diljem svijeta u kojima nije bio dozvoljen ribolov pokazala je da je nakon 1-2 godine zaštite
- 90% zaštićenih područja imalo značajno veću količinu ribe
- 84% područja imalo je veće ribe, a gustoća populacije bila je u prosjeku veća za 91%
- 59% područja imalo je značajno veću raznolikost morskih organizama nego okolna područja
- Biomasa je bila veća za 192%
- Prosječna veličina organizama bila je 31% veća
- Raznolikost vrsta bila je za 23% veća
Još jedan primjer sa imenom: Cape Canaveral
Zaštićeno područje osnovano je 1962. U njemu ima dva do 12 puta više ribe nego u okolnim područjima ovisno o vrsti, a ribe su značajno veće i starije. U okolnim vodama (jer se u samom području ne lovi zbog sigurnosti baze Cape Canaveral) broj ulova svjetskih rekorda nekih vrsta riba (ne znam prijevode na žalost no vrste su redfish, black drum, spotted sea trout i common snook ) veći je nego IGDJE drugdje
Želite li primjer dobrobiti za turizam, u osnovi oni su povezani sa stvaranjem percepcije kod posjetitelja. Tako su morska zaštićena područja za posjetitelje jednako privlačna kao i ona kopnena. Istovremeno, javnost ima percepciju da je živi svijet u takvom području superioran, no s vremenom područje i postaje superiorno pa se ispunjavaju očekivanja posjetitelja; sve to naravno uz pretpostavku da su metode upravljanja adekvatne.
Kao primjer možemo uzeti npr. ronilački turizam. U području u kojem se ne lovi veoma brzo dolazi do nakupljanja većih riba koje postaju “zvijezde” pa takva područja postaju privlačna turistima. Istovremeno omogućava se i stvaranje velikih jata riba, opažanje ribljih vrsta koje inače ne bi vidjeli, a mnoge vrste postaju “pitome” i lakše im je prići. Takoðer, takva područja nastanjuju i druge vrste kojima treba dugotrajna zaštita kako bi mogle narasti (npr. Koralji, gorgonije, spužve, školjkaši itd). Ako razmislite, stvaranjem takvih zona ekonomski učinak je ogroman, jer, pojednostavljen o gledano, umjesto da prodate kirnju od 5 kilograma kao 5 kilograma mesa, vi je možete prodavati gotovo beskonačno za mnogo veću cijenu.
Želite li neke primjere sa brojkama i imenom, evo i njih
Bonaire Marine Park osnovan je 1979. 1992. Uprava donosi odluku o uvoðenju plaćanja paušalnog iznosa od 10 USD (50tak kn) svima koji rone u području. Krajem 1992. Park je zaradio dovoljno novca za samofinanciranj e, a ukupni prihodi penju se na preko 23 milijuna USD. Ili npr. Crystal river – malo zaštićeno područje na Floridi osnovano s ciljem zaštite morskih krava – turisti dolaze kako bi ih vidjeli, ne ulaze u more već se uglavnom voze malim čamcima. Lokalni godišnji ekonomski učinak samo od promatranja morskih krava procjenjuje se na oko 7 milijuna USD. A što se tiče promatranja morskih sisavaca, danas je to posao koji na globalnom nivou ima godišnju zaradu od više milijardi USD
Svi ovi primjeri pokazuju odreðene učinke zaštite na biološku raznolikost i ekonomiju. Meðutim, svi ovi primjeri vezani su za odreðena područja i MJERE KOJE SU PROVEDENE NE MOGU BITI PRESLIKANE na područje Lošinja jer svako područje traži IZRADU SPECIFIČNIH MJERA ZAŠTITE I MJERA UPRAVLJANJA
Upravo zato kao papige ponavljamo isto – NA LOŠINJU JE POTREBNA LOKALNA JAVNA USTANOVA KOJA ĆE U SURADNJI SA LOKALNIM DIONICIMA IZRADITI LOKALNO UČINKOVITE I PRIHVATLJIVE MJERE ZAŠTITE I UPRAVLJANJA.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Odgovor MARE 2. dioDraško Holcer 2007-11-23 14:00
Primjer koji pokazuje kako ta stvar MOŽE (a po nama i MORA) biti napravljena je MORAY FIRTH PARTNERSHIP ili Partnerstvo za Moray Firth zaljev. Ukratko, MFP je dobrovoljna koalicija organizacija i pojedinaca sa preko 600 članova koji aktivno kroz suradnju i partnerstvo meðu članovima i ostalim dionicima radi na osiguravanju održivog razvitka područja zaljeva Moray Firth. Osnivači su izmeðu ostalog: Udruženje ribara, Uprava za ribarstvo, Highland Marine Resources & Communities Scheme, Chevron naftna kompanija, Škotski zavod za zaštitu prirode, Cromarty Lučka uprava, Škotska turistička zajednica, Udruga proizvoðača bijele ribe, Uprava za vode, razna poduzeća i organizacije itd. MFP ima za cilj pronalaženje načina za smanjivanje negativnih učinaka na prirodu ali i pronalaženje načina stimuliranja ekonomskog razvitka. MFP pomaže ljudima pronaći način da sačuvaju prirodno, ekonomsko i društveno nasljeðe područja u kojem žive i rade. Takoðer, ribarstvo je jedna od najtradicionaln ijih aktivnosti, no u području se odvijaju deseci drugih ljudskih aktivnosti. Područje obuhvaća 800 kilometara obale i širinu od 12 nautičkih milja i dom je za oko 250.000 ljudi.
Ono po čemu je zaljev najpoznatiji je REZIDENTNA ZAJEDNICA DOBRIH DUPINA. Područje u kojem obitavaju dupini je Posebno zaštićeno područje (Special area of conservation) i dio je europske mreže zaštićenih područja (Natura 2000). Cilj zaštite je osiguravanje zaštite dupina i njihovog staništa. Kroz Plan upravljanja cilj je takoðer stimulirati odvijanje svih onih aktivnosti koje doprinose boljitku područja i ljudi koji tamo žive i rade. U izradi Plana upravljanja sudjelovale su brojne organizacije i dionici a njegovu izradu olakšao je i pomogao MFP. Plan upravljanja identificira sve aktivnosti koje bi mogle imati negativni učinak na dupine te donosi 133 aktivnosti koje trebaju provesti pojedinci, organizacije i drugi trebaju provesti kako bi osigurali zaštitu dupina istovremeno uzimajući u obzir društveni i ekonomski interes stanovnika. MFP provodi niz aktivnosti kojima osigurava ekonomski boljitak područja kao npr. : Davanje dodatne vrijednosti lokalnim proizvodima iz mora, Sprječavanje onečišćenja obale, Financijske potpore za provedbu aktivnosti vezanih uz obalu i/ili more, Novosti o dupinima Moray Firth-a, Radna skupina za ribarstvo, Korištenje obnovljive energije, Zaštita kulturnog nasljeða zaljeva, Flotila tradicionalnih brodova zaljeva Moray Firth, Grupa za upravljanje posebno zaštićenim područjem , Sjeverni put, Priobalno ribarstvo itd.
Kako cijelo područje funkcionira saznajte na www.morayfirth-partnership.org / (www.morayfirth-partnership.org /)

„Mare kaže:“
MEÐUTIM, BUDUĆI DA IH NEMATE, TE S OBZIROM DA OVAKVA OVA IZJAVA NIJE UTEMELJENA NITI NA JEDNOM PRIMJERU ILI ČINJENICI, MOGLI BISMO JE SMATRATI VAŠOM BORBOM ZA VLASTITE INTERESE SKRIVAJUĆI SE IZA (NE)PROFITNE ORGANIZACIJE.
ČIM JE ON NAPISAO I OBRAZLAGAO POLA STRANICE, ZNAČI DA POMALO KUŽI DA SU DOVIÐENJA.
JA BIH NA NJIHOVOM MJESTU UZELA ŠTA SE UZETI DA (OVO OKO PALACOLA I TO), JER TKO ZNA ŠTA ĆE BITI SUTRA... TO TI JE KAO S DIONICAMA HT-A.

Moj je zaključak da sam ukratko pokazao primjere. Isto tako moj je zaključak da sam ukratko pokazao zašto smatram da zaštita i ekonomski razvitak NISU u koliziji. Molim Vas da me ako možete uvjerite u nešto drugo.
A što se tiče našeg „doviðenje“ kako vi kažete – nije mi jasno na temelju čega zaključujete da je opstanak Plavog svijeta na bilo koji način doveden u pitanje ako rezervat bude ili ne bude osnovan do kraja? Plavi svijet je izmeðu ostalog ZNANSTVENA organizacija koja provodi ZNANSTVENE projekte utemeljene na ZNANJU i SURADNJI sa domaćim i svjetskim ZNANSTVENIM institucijama. Takoðer, Plavi svijet provodi i program predškolskog, školskog i visokoškolskog OBRAZOVANJA. Plavi svijet vodi i Edukacijski centar kao što znate – mjesto kojim se velika većina otočana ali i otočka vlast ponosi, hvali i pokazuje. Itd itd itd. Prijedlog za osnivanje rezervata samo je jedan prijedlog a razlog zašto ga branimo je činjenica da smatramo kako će DOPRINIJETI BOLJITKU OTOKA I OSIGURAVANJU NJEGOVE BUDUĆNOSTI. Da li će on biti proglašen i da li će ljudi prepoznati kakvu šansu imaju ne ovisi o nama, kao što niti mi ne ovisimo o tome.
„Mare kaže:“
ČULA SAM DA BIŠKUPIĆA NA STOLU ČEKA KAD SE VRATI (AKO SE VRATI) PREKO 2.000,00 LOŠINJSKIH PUNOLJETNIH POTPISA.
A NEGDJE SAM NAČULA I INFORMACIJU DA POSTOJI VELIKI PRITISAK NA SAMO MINISTARSTVO, I TO NEGDJE IZVANA, ZA OVAJ PROJEKT. TOLIKO O ALTRUISTIČNIM MALIM ISTRAŽIVAČIMA KOJI VOLE PRIRODU I DUPINE, A U MEÐUVREMENU IM VJETAR OSIGURAVA NEŠTO PRILIČNO NEALTRUSTIČNO, KADA JE TOLIKO JAKO DA MOŽE DIKTIRATI MINISTARSTVU. NE VJERUJEM DA NEKA UDRUGA BEZ PARA TO MOŽE. A VI? I GDJE SE OPET VRAĆAMO - PA NA POČETAK, DUPINA NEMA, TU I TAMO SE KOJI PROŠUNJA U LIPNJU I RUJNU, A NEKI ĆE AKO PRIVIDNO DOKAŽU DA TO NIJE ISTINA, DOBITI VELIKU LOVU.

Apsolutno podržavam pravo svakog graðanina naše zemlje (bez obzira da li je sa Lošinja ili iz Zagreba) da se bori za svoj stav. Meðutim, držim kako je mnogo bolje kad se borite za svoj stav na temelju znanja i informacija. Takoðer, ne znam što je sporno u tome da mi radimo za plaću? Ako vi vozite turiste i zaraðujete novac, svoj dio zajednici vraćate plaćanjem poreza. I mi to isto radimo, plaćamo porez. A što se tiče pritiska – on nema nikakve veze s nama. Mi možemo anonimno aludirati na bilo što i možemo izmišljati i obrazlagati kojekakve „teorije zavjere“ no činjenica je da je Hrvatska potpisala i ratificirala brojne OBVEZUJUĆE meðunarodne sporazume koji je obvezuju na zaštitu prirode, staništa i vrsta. Isto tako Hrvatska je donije i vlastite zakone i strategije kojima se na to obvezala. Činjenica je da Hrvatska pregovara o pristupu EU te da tijekom tih pregovora mora podastrijeti ogromnu količinu dokumenata. Neki od tih dokumenata tiču se i provedbe preuzetih obveza u zaštiti mora. I to je svakako veliki pritisak.
A što se tiče dupina i činjenica ima li ih ili nema – mislim da ako ste sami ikad bili na moru znate da ih ima ne samo u lipnju i rujnu. A ako to ne znate…
„Mare kaže:“
NEMOJTE ME KRIVO SHVATITI, DA SAM JA NA VAŠEM MJESTU, I JA BIH SE BORILA JEDNAKOM SNAGOM KAO I VI ZA TAJ REZERVAT - PA NITKO NIJE LUD PUSTITI LOVU ZBOG POŠTENJA! NIJE TO NIŠTA LOŠE. SAMO EVO, STJECAJEM OKOLNOSTI, REZERVAT BI NA KRAJU JOŠ MOGAO ISPASTI I LAGANI POZDRAV IZ ROVINJA. ALI NE SEKIRAM SE JA ZA VAS, IMATE VI SPONZORE, ZA PLAĆE ĆE BITI.

Nisam siguran na što ovdje ukazujete, no kad bi znali nešto o mogućnostima financiranja iz fondova EU mogli bi znati da bi gradska uprava Grada Lošinja mogla temeljem rezervata dobiti sredstva za rješavanje velikog broja problema – od komunalnih do ekonomskih. Tada gradska uprava npr. ne bi morala brinuti kako će pronaći sredstava za osiguravanje prostora za Apoksiomena. Meðutim, za korištenje tih fondova treba imati viziju i znanje. I ti fondovi nisu namijenjeni Plavom svijetu već prije svega lokalnoj upravi! Ako mi ne vjerujete, obratite se npr. Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, Razvojnoj agenciji Jadrana (RAJ) ili npr. Regionalnoj razvojnoj agenciji "Porin" iz Rijeke.
„Mare kaže:“
A ŠTO SE TIČE SAMOG PRIJEDLOGA TOM DRŽAVNOM ZAVODU, KOJEG JE SASTAVIO PLAVI SVIJET, DAKLE, KAMENČIĆ KOJI JE POKRENUO LAVINU, A KOJEG SAM IMALA PRILIKE POGLEDATI, PO MENI JE NA NIVOU JEDNOG PROSJEČNOG SREDNJOŠKOLSKOG SEMINARSKOG RADA. NIKAKVIH OZBILJNIH PODATAKA, S OBZIROM NA OZBILJNOST ZAHVATA, NACRTANIH PAR KORNJAČA I DUPINA, FONT - VELIK, NARAVNO, DA ISPUNIŠ PROSTOR, PARAGRAPH SPACING TAKOÐER, DA ZAJ... UČITELJA :-). MISLIM, SMIJEŠNO.
ONI NAPRAVE DOSLOVNO SLIKOVNICU S KOJOM BI ZATVORILI CIJELI KANAL I BLOKIRALI ISTOČNU STRANU OTOKA UZ, NARAVNO, TO DA BI SE NJIH PITALO TKO MOŽE A TKO NE MOŽE! NEĆU REĆI DA JE NEČUVENO, BUDUĆI DA ŽIVIMO U HRVATSKOJ I NAGLEDAMO SE SVEGA I SVAČEGA SVAKODNEVNO, ALI JE BLIZU. I NAJGORE JE ŠTO JE SKORO PROŠLO. A TO JE NAŠA GREŠKA (KOJI SMO „PROTIV“), I MISLIM DA BI NAM OVO TREBALA BITI ŠKOLA DA UBUDUĆE PUŠEMO I NA HLADNO. OPREZA NIKADA DOSTA, POGOTOVO U SUMNJIVIM OPCIJAMA TIPA „VUK U JANJEĆOJ KOŽI“.

Na znam koji ste vi dokument gledali, no istina je da postoji nekoliko verzija. Jednostavnije i složenije. Neke verzije namijenjene su široj publici neke stručnjacima. Neke činjenice objavljene su u novinama, neke u znanstvenim radovima. Mislite li da bi objavljivanje dokumenata koji imaju 300 i 500 stranica bilo korisno većini? Plavi svijet je organizirao i javno predavanje tj. prezentaciju „Činjenice o osnivanje rezervata“ na kojem je prezentirao i dio znanstvenih podataka i metoda rada no javnost nije bila zainteresirana doći, poslušati i pitati. Jeste li vi bili?
Takoðer, ako mi date neko obrazloženje zašto smo mi/ili ja „VUK U JANJEĆOJ KOŽI“ možda vam i na to mogu dati odgovor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # tiSuvarAM 2007-11-23 14:16
Ti jarca mislio sam da nikad nece finiti
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2007-11-23 21:37
Wow, baš vam hvala na opsežnom gradivu. To i je vaša prednost - imate vremena proučavati statistike i uobličavati ih u tvrdnje koje idu u vašu korist. Ja nemam, pa sam letimično pregledala neke od navedenih site-ova. Ovaj Partnership - veze nema s Lošinjem i uvjetima koji se ovdje predlažu. Štoviše, na njihovoj stranici se niti ne spominju nikakva "Pravila igre" - a vi ovdje tražite vlast i stegu. Sami ste rekli na sastanku - nema koćarenja, a to sam čula na vlastite uši.

Takoðer, ono je područje prirodno bogato životom i raznolikošću već tisućama godina, pa im i ne trebaju pravila igre, oni su tamo pro forma. Radi projekta i prodaje turistima. Da bi imali lijepu stranicu i društveno prihvaćen hobi. (Piše da su svi Directors tamo dobrovoljno i za džabe).

Da npr. upetorostruče izlov na području, i dalje bi bilo ribe - po njihovom opisu izobilja. A zabrana nigdje. Dok kod nas... Lijepo smo vam rekli, odredite pravila sada tj. zagarantirajte odreðene stvari, i nema problema - vi ste rekli, nismo mi, Zavod je. Zavod je rekao - Zakon je Zakon, Pravilnik nakon Uredbe Vlade. I nismo postigli komprimis.

Znači, ne možete mi vući paralelu izmeðu nas i njih. U biti, na kraju krajeva, tko zna šta je tamo zapravo, stranica im odaje pravu malu harmoniju, baš kao i vaša od Plavog svijeta - a ovdje harmonije niti za lijek, jel' tako?

I na kraju, a što je najbitnije, oni imaju (barem tako tvrde) REZIDENTNU ZAJEDNICU DOBRIH DUPINA, što kod nas NIJE slučaj. Tako da...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # rezervat?mare 2007-11-23 21:39
Zaboravih se potpisat'.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # e pa sad ..gost 2007-11-23 22:00
Zanimljivo, tamo štite područje prirodno bogato životom i raznolikošću, a ovdje odbijaju zaštitu ugroženog i iscrpljenog mora. takvi smo mi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prigodnostipe 2007-12-10 13:16
Zvončići, zvončići zvone ...
Predsjednik čestita blagdane (www.elfyourself.com/.../) :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 23.07.2024 08:18
  Služio Bogu i narodu
  Umirovljeni vojni policajac. 1996. godine ga je Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti koja se dodjeljuje hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu pobio starce u staračkom domu među kojima i vlastitu majku. Na svom FB statusu ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 21.07.2024 15:24
  Nema kraja ludosti
  Antivakser iz DP-a novi državni tajnik Ministarstva zdravstva. Desna ruka Viliju Berošu bit će čovjek s kojim je imao toliko ozbiljna razilaženja da ga je prekršajno prijavio, tvrdeći da je na punktovima u Zadru odbijao cijepiti ljude. www.nacional.hr/.../ ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 10:53
  ......
  Može li ovo biti olakotna okolnost na suđenju za davanje mita? Imam djece, nemam mačaka ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 21.07.2024 10:03
  Medicina je nemoćna
  Poremećeni lik koji je ovo napisao izjednačuje moral tipa koji je podmitio državnu službenicu da mu ubrza kupnju nekretnine u vlasništvu RH u Malom Lošinju s moralom čovjeka koji je podmićivao nacističke vlasti da spasi velik broj poljskih Židova ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 21.07.2024 08:43
  Svrha tuljanovog preseravanja
  Već kao ponuditelj mita taj čovjek je prekršio ne samo moralni zakon nego i odredbe kaznenog zakona. A kao davatelj mita prekršio je zakon i treba biti kažnjen kao i primatelj mita. Ovo tvoje baljezganje o nekakvom drugom čovjeku i njegovom glasanju nema ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:25
  Cirqus na 1./1000
  Jedan čovjek je u procesu kupnje nekretnine, u krajnje neučinkovitom, sportom, pokvarenom, tromom sustavu, bio prisiljen dati dio svog novca da bi svoja prava mogao ostvariti u razumnom vremenskom roku a ne čekati dvije godine. Nikome ništa nije oduzeo ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 07:19
  Branitelj korupcije
  Promjeni nick u branitelj korupcije.

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:03
  Eto
  I 40-ih su mnogi potplatiti, korupcijom uspjeli spasiti nečiji život, napravili su tada zakonom zabranjene stvari. Dakle kršili su zakon, potplatiti npr. graničara da propusti ili potplatili nekog službenika da izda lažne dokumente. Nisu pritom stekli ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 06:58
  ...
  To samo ti vidiš. Iz riječi "potplatiti" i "jadni" ne proizlazi obrana. Trula hrvatska birokracije, sudstvo, zdravstvo... tjera ljude na očajničke poteze. Kao što su i nekad ljudi potplačivali razne službenike da bi izvukli živu glavu ili spasili ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 06:24
  Podrška trulom sustavu
  Tvrdnjom da nitko nije oštećen, osim jadnika koji je morao potplatiti da bi ostvario svoja prava opravdavaš korupciju i podržavaš truli sustav.

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 22:58
  I opet...
  I jasno, admin briše... Pitao sam, tko je oštećen, kad se pozivaš na moral? Rekao bih, da nitko nije oštećen, osim jadnika koji je morao potplatiti da bi ostvario svoja prava na vrijeme... izgleda da admin podržava truli sustav?!

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 20.07.2024 22:32
  Kokošarenje
  www.nacional.hr/.../ (https://www.nacional.hr/otrovna-politika-kokosarenje/)

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:52
  Izgovor zlata vrijedi
  Ovo je dobar primjer trkeljanja kojim pokušavamo pred sobom i prd drugima opravdati moralno upitne radnje. U psihologiji se to zove racionalizacija .

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:17
  ...
  I prije nego krene "aha kupovao si, imaš" moram reći da nismo svi u poziciji (niti bi prihvatili) da nam država tuđim prisilno otuđenim novcem financira stanovanje, niti smo u poziciji da nam ruski kapital osigurava krov nad glavom. Stoga moramo ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:14
  ......
  A ovaj komentar o katastrofalnoj spremnosti na sudioništvo u korupciji vlasti radi privatnog interesa.

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:04
  ... samo po žurila...
  Ovo više govori o katastrofalnoj sporosti birokracije... svatko tko je kupovao nekretninu jako dobro zna kako to sporo ide... dakle samo je požurila postupak koji bi i onako tako završio... nije trebala uzeti novac. Pitam se ima li na Lošinju onih ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 20.07.2024 19:24
  Poguranac
  Zamjenica državnog odvjetnika primila 3.000€ da ubrza kupnju nekretnine u Malom Lošinju novilist.hr/.../... (https://www.novilist.hr/novosti/crna-kronika/zamjenica-drzavnog-odvjetnika-primila-3-000e-da-ubrza-kupnju-nekretnine-u-malom-losinju/)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Admin. 19.07.2024 17:45
  »Ma nemoj popišanac«
  Ako prvu rečenicu treba smatrati upitnom iako nema znaka pitanja, odgovor glasi da primjedba nije obrisana jer je bila osnovana. Odnosila se na jedan doista smušeni komentar. Povod za brisanje svih komentara koji su uslijedili bio je tvoj komentar pod ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:43
  HDZ sretan
  I ona koju neki čuo sam zovu "Inicijativa protiv nekoliko točno određenih slučajeva bespravne gradnje" mogla bi razmisliti s kim se povezuje ako želi biti prihvaćena kod Lošinjana...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:39
  ...
  Pa admine što nisi onda i ovo obrisao. Upis kojim je sve počelo??? Lako je tako, kadija te tuži kadija te sudi, pisati svakakve gluposti a onda brisati odgovore. AK može biti zadovoljna kako si uništio stranicu koju više skoro nitko ne posjećuje. O ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 18.07.2024 20:33
  .....
  Dobio ih je devet i to MUP, Ministarstvo kulture, poljoprivredu i regionalni razvoj. AK nije na spisku podjele fotelja pa mora mandat gradonačelnice odradit do kraja.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Bing 18.07.2024 20:14
  Do pobjede na izborima vrijeđanjem birača
  Plenkovića je stvarno prebacilo, uvodi revoluciju u političkom marketingu: do pobjede na izborima vrijeđanjem birača piše Telegram. Oni koji će opet glasati za Milanovića su, po premijeru, jednostavno glupi. Plenkovića, čini se, ozbiljno prestravljuje ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ...... 18.07.2024 17:53
  Enigma
  Da su nacisti ovako šifrirali svoje poruke kao tuljan komentare ne bi izgubili rat ;-)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 18.07.2024 09:50
  Dno dna
  Jasno je vidljiv očaj jer nema dostojnog kandidata niti među kandidatima lopovske stranke niti oko nje. Svi pošteni ga izbjegavaju. A građanima reći da su glupi, pokazuje očito pomanjkanje izborne inteligencije.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Frodo 17.07.2024 15:45
  Glupi birači
  Premijer ozbiljno tvrdi da ima anketu po kojoj su kandidati HDZ-a "sjajno prošli" u duelu sa Zoranom Milanovićem, ali je ne želi nikome pokazati. Kazao je za medije ‘Ljudi se mogu jednom zabuniti, ali ako se dvaput zabuniš – onda si glup’. Kako su tek ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.07.2024 08:28
  Carevo novo ruho
  Čudno, da se toliko financira i ucjenjuje za nešto "što ne postoji".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 16.07.2024 21:05
  Prilika za Bartulicu
  To je neovisnost u okvirima koje određuje određuje EU. Evo prilike za Bartulicu da se iskaže kao borac protiv rodne ideologije.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  @@@ 16.07.2024 20:03
  Ultimativna ucjena
  Vjeruj u to, ili ćeš vječno goriti u paklu.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 19:02
  Napravi to, ili ćemo...
  To je valjda ta razvikana "neovisnost sveučilišta". Inače kad te netko prisili da napraviš nešto da ne bi ostao bez "ogromnog novca", to ima naziv. Isto tako ako neki gospodin predloži dami da napravi nešto da bi dobila "ogroman novac", to ima ime.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 18:54
  Funny how it goes...
  Čudno, "ostaju bez velikog novca" ako ne podučavaju o nečemu što - "ne postoji" ?! Ispada da su "glupi" desničari ipak u pravu; postoji neka politička i novčana sila koja potkupljuje fakultete da podučavaju o "tom nečemu" što "ne postoji"...

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 23.07.2024 08:18
  Služio Bogu i narodu
  Umirovljeni vojni policajac. 1996. godine ga je Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 21.07.2024 15:24
  Nema kraja ludosti
  Antivakser iz DP-a novi državni tajnik Ministarstva zdravstva. Desna ruka Viliju Berošu bit ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 10:53
  ......
  Može li ovo biti olakotna okolnost na suđenju za davanje mita? Imam djece, nemam mačaka ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 21.07.2024 10:03
  Medicina je nemoćna
  Poremećeni lik koji je ovo napisao izjednačuje moral tipa koji je podmitio državnu službenicu ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 21.07.2024 08:43
  Svrha tuljanovog preseravanja
  Već kao ponuditelj mita taj čovjek je prekršio ne samo moralni zakon nego i odredbe kaznenog ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:25
  Cirqus na 1./1000
  Jedan čovjek je u procesu kupnje nekretnine, u krajnje neučinkovitom, sportom, pokvarenom ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 07:19
  Branitelj korupcije
  Promjeni nick u branitelj korupcije.
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:03
  Eto
  I 40-ih su mnogi potplatiti, korupcijom uspjeli spasiti nečiji život, napravili su tada ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 06:58
  ...
  To samo ti vidiš. Iz riječi "potplatiti" i "jadni" ne proizlazi obrana. Trula hrvatska ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 06:24
  Podrška trulom sustavu
  Tvrdnjom da nitko nije oštećen, osim jadnika koji je morao potplatiti da bi ostvario svoja ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 22:58
  I opet...
  I jasno, admin briše... Pitao sam, tko je oštećen, kad se pozivaš na moral? Rekao bih ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 20.07.2024 22:32
  Kokošarenje
  www.nacional.hr/.../ (https://www.nacional.hr/otrovna-politika-kokosarenje/)
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:52
  Izgovor zlata vrijedi
  Ovo je dobar primjer trkeljanja kojim pokušavamo pred sobom i prd drugima opravdati moralno ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:17
  ...
  I prije nego krene "aha kupovao si, imaš" moram reći da nismo svi u poziciji (niti bi ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:14
  ......
  A ovaj komentar o katastrofalnoj spremnosti na sudioništvo u korupciji vlasti radi privatnog ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:04
  ... samo po žurila...
  Ovo više govori o katastrofalnoj sporosti birokracije... svatko tko je kupovao nekretninu jako ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 20.07.2024 19:24
  Poguranac
  Zamjenica državnog odvjetnika primila 3.000€ da ubrza kupnju nekretnine u Malom Lošinju ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Admin. 19.07.2024 17:45
  »Ma nemoj popišanac«
  Ako prvu rečenicu treba smatrati upitnom iako nema znaka pitanja, odgovor glasi da primjedba ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:43
  HDZ sretan
  I ona koju neki čuo sam zovu "Inicijativa protiv nekoliko točno određenih slučajeva bespravne ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:39
  ...
  Pa admine što nisi onda i ovo obrisao. Upis kojim je sve počelo??? Lako je tako, kadija te ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 18.07.2024 20:33
  .....
  Dobio ih je devet i to MUP, Ministarstvo kulture, poljoprivredu i regionalni razvoj. AK ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Bing 18.07.2024 20:14
  Do pobjede na izborima vrijeđanjem birača
  Plenkovića je stvarno prebacilo, uvodi revoluciju u političkom marketingu: do pobjede na ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ...... 18.07.2024 17:53
  Enigma
  Da su nacisti ovako šifrirali svoje poruke kao tuljan komentare ne bi izgubili rat ;-)
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 18.07.2024 09:50
  Dno dna
  Jasno je vidljiv očaj jer nema dostojnog kandidata niti među kandidatima lopovske stranke niti ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Frodo 17.07.2024 15:45
  Glupi birači
  Premijer ozbiljno tvrdi da ima anketu po kojoj su kandidati HDZ-a "sjajno prošli" u duelu sa ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.07.2024 08:28
  Carevo novo ruho
  Čudno, da se toliko financira i ucjenjuje za nešto "što ne postoji".
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 16.07.2024 21:05
  Prilika za Bartulicu
  To je neovisnost u okvirima koje određuje određuje EU. Evo prilike za Bartulicu da se iskaže ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  @@@ 16.07.2024 20:03
  Ultimativna ucjena
  Vjeruj u to, ili ćeš vječno goriti u paklu.
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 19:02
  Napravi to, ili ćemo...
  To je valjda ta razvikana "neovisnost sveučilišta". Inače kad te netko prisili da napraviš ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 18:54
  Funny how it goes...
  Čudno, "ostaju bez velikog novca" ako ne podučavaju o nečemu što - "ne postoji" ?! Ispada da ...