Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Prevođenje žednih preko vode

Korisnička ocjena:  / 6
LošeNajbolje 

evaporStrateška studija utjecaja golfa na Mataldi koju su izradili ovlašteni stručnjaci djeluje kao ozbiljan dokument. S Glavnom ocjenom ima gotovo 700 stranica, s puno tablica, grafičkih prikaza, nacrta, shema, kartografskih prikaza i stručnih fraza, ali radi se o nezbiljnom dokumentu koji upotrebnu vrijednost ima samo za naručitelja. Studija mu treba samo za dobivanje rješenja Ministarstva da je planirani zahvat prihvatljiv za okoliš i Ekološku mrežu, što je zadnja stepenica koju investitor mora savladati da bi ishodio lokacijsku i građevinsku dozvolu 

Koliko je Studija neozbiljna govori i poglavlje o navodnjavanju golf igrališta. Poznato je da je golf veliki potrošač vode za navodnjavanje, a da se prema odredbama prostornog plana PGŽ za golf ne smije koristiti voda iz Vranskog jezera. Zbog toga je istaknuta zamisao o navodnjavanju iz akumulacijskog jezera koje bi se punilo desaliniziranom vodom, oborinama i pročišćenim sanitanim vodama. Sukladno tom konceptu s ciljem dokazivanja da će potrebne količine vode za navodnjavanje „složene" su, odnosno kreirane bilance vode.

No problem bilanci voda iz Studije proizlazi iz nevjerodostojnih podataka podešenih za potrebu dokazivanja održivosti sustava navodnjavanja.

Prvi problem je kapcitet akumulacijskog jezera. Ako je površina jezera 3 ha, a dubina 6 m, a izračunati kapacitet je oko 165.000 m3, tada je prosječna dubina jezera 5,5 m. To znači da poprečni presjek jezera ima oblik bazena s gotovo vertikalnim obalama. Dakle, prije bi se radilo o bazenu nego o jezeru. Okomitost obale jezera zahtijevala bi i posebne vještine i troškove izrade vidljivog obalnog zida između kota jezera od 480 i 600 cm kako se to navodi u Studiji. Neprirodni presjek „jezera", odnosno okomite obale u funkciji dokazivanja velikog kapaciteta od objekta čine bazen, a ne jezero.

Jezero, vodosprema ili protočni bojler
Tvrdnja da će se vodno lice održavati na razinama od 480 do 600 cm je problematična, jer bi to značilo da je operativni kapacitet akumulacijskog „jezera" u stvari samo 36.000 m3 i to pod uvjetom da su obale jezera idealno okomite. A to bi značilo da jezero može zadovoljiti potrebe navodnjavanja samo 12 dana u ljetnom mjesecu što je u suprotnosti s tvrdnjom iz Studije, str. 394.:

„Osim što akumulacijsko jezero ima estetsku funkciju, također osigurava količinu vode za navodnjavanje golf terena od mjesec dana u kritičnom mjesecu (srpnju) u slučaju kvara desalinizatora".

S obzirom na izloženi plan funkcioniranja navodnjavanja primjereniji izraz umjesto akumulacijsko jezero kapaciteta 165.000 m3 bio bi vodosprema kapaciteta 36.000 m3. A s obzirom na stvarni operativni kapacitet sumnja u stvarnu funkcionalnost predviđenog sustava navodnjavanja desalinizacijom morske vode je sasvim opravdana. Ako se stvarno želi tijekom cijele godine održavati planirana razina vodnog lica na visinama između 480-600 cm tada će desalinizator morati raditi puno više nego li je u tablicama navedeno. Ako bi pak na početku sušnog doba godine jezero imalo razinu od 480 cm uz visoke temperature zbog negativnog utjecaja isparavanja kapacitet desalinizatora ne bi mogao zadovoljiti ni potrebe za navodnjavanje.

Friziranje bilanci
Problem ove Studije su i podaci koji se nalaze u bilancama vode. Radi se o podacima koji su preuzeti od prethodnog ovlaštenika Tempus projekta. Preuzimanje podataka od prethodnog ovlaštenika je u tome što je taj prethodni ovlaštenik i projektant golfa. Vrijednost takvog projekta mjeri se u milijunima kuna. Jasno je da se tu radi o sukobu interesa jer projektant ima veliki interes da studija „prođe". Naravno da će projektant baratati s podacima koji odgovaraju cilju – prihvaćanju Studije. A da se radi upravo o tome vidljivo je u izrađenim vodnim bilancama te izračunima kako gubitaka tako i dobitaka od priljeva vode od oborina, pročišćavanja i desaliniziranja. Tako u izračunima nema parametara temeljem kojih je izrađen izračun isparavanja vode s akumulacijskog jezera, a rezultati umanjuju stvarne gubitke od isparavanja. Malo ozbiljniji stručnjaci bi vodili računa o utjecaju povećanja prosječne temperature zraka na bilancu jezera jer povećana prosječna temperatura zraka od jednog i pol stupanja celzija, koji je zabilježen u zadnje 33 godine na Cresu, utječe na bilancu vode u Vranskom jezeru 26,8 puta više od godišnjih padalina i 6,5 puta više od crpljenja vode. Valjda nije nikome sporno da je Matalda jako blizu Vrani, da nas očekuje još brže zatopljavanje i sve manje padalina. Površnim stručnjacima koji su radili bilancu vode za akumulaciju očito ne odgovaraju činjenice koje loše utječu na bilancu vode.

Urnebesna reakcija gradskih službi
No posebna zanimljivost u ovoj javnoj raspravi je činjenica da u ime uprave Grada Malog Lošinja nitko nije prozborio ni riječi. Ta činjenica opravdava uvjerenje da ni jedan gradski službenik i ni jedna gradska služba u čijoj je to nadležnosti Studiju nisu ni pogledali, a kamo li pročitali i proučili. Kao da ovako drastičan zahvat na području Grada s poslom i odgovornosti gradske uprave nema nikakve veze. Iako Jedinstveni upravni odjel ima nadležnost zaštite i unapređenja prirodnog okolišta na nasrtaj na više od tri milijuna kvadrata unutar Ekološke mreže iz Grada nitko nije ni pisnuo. Koja je uloga ove gradske uprave kad se u ovoj situaciji drži po strani? Čini se da se ne želi miješati u vlastiti posao, pa dopušta da se javnost prevodi žedna preko vode. Na zahvat koji podrazumjeva veliku opasnost po okoliš i dragocjene prirodne resurse u Gradu ne reagiraju.

Melankonična gradska uprava je reagirala tek na pitanju smještaja investitorovih radnika. Iako je tema javne rasprave bila Studija utjecaja golfa na okoliš i Ekološku mrežu, a ne rješavanje stambene problematike smještaja radnika, tek na je spomen smještaja radnika regairala gradska službenica Tanja Jović. Na 700 stranica materijala nije reagirala, ali je regirala na ono što nije predmet Studije i javne rasprave. Ne zanima je moguće uništavanja okoliša i mogući tragični negativni ekološki utjecaji ali je zanima problem stanovanja radnika. Istovremeno urnebesno i tragično.

Komentari: 

215 # Renesansni ćovijekMateja 2021-08-14 22:04
Kako se u sve razumije taj naš Arsen... nema područja u kojem ne briljira.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
027 # Globalno zatopljenje - katastrofa za SredozemljeOMG 2021-08-15 05:08
Prosječnom građaninu nije teško provjeriti i izračunati volumen jezera/bazena, za razliku od političara koji su u stanju cijeli dan držati predavanje o temi u koju se ne razumiju. Istovremeno, nebrojeno puta smo se osvjedočili da je moral političara ispod morala drumskog razbojnika.
I na žalost, takvi nas vode.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
022 # Pržionagost 2021-08-15 08:55
Citat Mateja:
Kako se u sve razumije taj naš Arsen...
Ma kako mu samo padne na pamet da po ovoj paklenoj vrućini uz sparušene travnjake i cvjetnjake razmišlja o isparavanju vode i izračunava planirane kapacitete opskrbe golf igrališta vodom! Pa za brigu o tome imamo Šolićeve eksperte za izradu ekološke studije o utjecaju golfa, svestrano obrazovanu gradonačelnicu i ponosnu Puntarku te vrlo odgovornu gradsku upravu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
67 # ...Licemjer 2021-08-17 00:47
Citat Mateja:
Kako se u sve razumije taj naš Arsen... nema područja u kojem ne briljira.
Ne laje pas radi sela nego radi sebe.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
112 # Bumeranggost 2021-08-17 09:54
Citat Licemjer:
Citat Mateja:
Kako se u sve razumije taj naš Arsen... nema područja u kojem ne briljira.
Ne laje pas radi sela nego radi sebe.
Ovom se izrekom služimo kad želimo nečije motive dovesti u pitanje i osumnjičiti nekoga da vlastiti interes pokušava prikazati kao opći. No bez pojašnjenja koji privatni interes ima "taj naš Arsen" u kritiziranju sadržaja studije o utjecaju golfa na okoliš, primjedbama na organizaciju javne rasprave i ukazivanju na zaista "urnebesnu reakciju gradskih službi" korištenje ove izreke je bumerang koji se vraća Licemjeru. I pogađa ga ravno u glavu. Ne laje Licemjer na Arsena radi sela nego radi sebe, jer u svemu tome ima neki privatni interes.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
94 # U redu jeFranko 2021-08-17 11:30
Citat gost:
Citat Licemjer:
Citat Mateja:
Kako se u sve razumije taj naš Arsen... nema područja u kojem ne briljira.
Ne laje pas radi sela nego radi sebe.
Ovom se izrekom služimo kad želimo nečije motive dovesti u pitanje i osumnjičiti nekoga da vlastiti interes pokušava prikazati kao opći. No bez pojašnjenja koji privatni interes ima "taj naš Arsen" u kritiziranju sadržaja studije o utjecaju golfa na okoliš, primjedbama na organizaciju javne rasprave i ukazivanju na zaista "urnebesnu reakciju gradskih službi" korištenje ove izreke je bumerang koji se vraća Licemjeru. I pogađa ga ravno u glavu. Ne laje Licemjer na Arsena radi sela nego radi sebe...
U redu je Arsene, mi drugi ti vjerujemo. Nego kada će onaj obečani članak o kupnji Vijećnice? Gdje je ono zapleo, od koga ono Grad potražuje ozbiljna sredstva, ne mogu se sjetiti...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
74 # gazda pisanjamali boss 2021-08-17 12:17
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Licemjer:
Citat Mateja:
Kako se u sve razumije taj naš Arsen... nema područja u kojem ne briljira.
Ne laje pas radi sela nego radi sebe.
Ovom se izrekom služimo kad želimo nečije motive dovesti u pitanje i osumnjičiti nekoga da vlastiti interes pokušava prikazati kao opći. No bez pojašnjenja koji privatni interes ima "taj naš Arsen" u kritiziranju sadržaja studije o utjecaju golfa na okoliš, primjedbama na organizaciju javne rasprave i ukazivanju na zaista "urnebesnu reakciju gradskih službi" korištenje ove izreke je bumerang koji se vraća Licemjeru. I pogađa ga ravno u glavu. Ne laje Licemjer na Arsena radi sela nego radi sebe...
U redu je Arsene, mi drugi ti vjerujemo. Nego kada će onaj obečani članak o kupnji Vijećnice? Gdje je ono zapleo, od koga ono Grad potražuje ozbiljna sredstva, ne mogu se sjetiti...
I članak o prevari na Rukaviću ?
Di +su pare ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
311 # Boli vas palicagost 2021-08-17 12:46
Citat mali boss:
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Licemjer:
Citat Mateja:
Kako se u sve razumije taj naš Arsen... nema područja u kojem ne briljira.
Ne laje pas radi sela nego radi sebe.
Ovom se izrekom služimo kad želimo nečije motive dovesti u pitanje i osumnjičiti nekoga da vlastiti interes pokušava prikazati kao opći. No bez pojašnjenja koji privatni interes ima "taj naš Arsen" u kritiziranju sadržaja studije o utjecaju golfa na okoliš, primjedbama na organizaciju javne rasprave i ukazivanju na zaista "urnebesnu reakciju gradskih službi" korištenje ove izreke je bumerang koji se vraća Licemjeru. I pogađa ga ravno u glavu. Ne laje Licemjer na Arsena radi sela nego radi sebe...
U redu je Arsene, mi drugi ti vjerujemo. Nego kada će onaj obečani članak o kupnji Vijećnice? Gdje je ono zapleo, od koga ono Grad potražuje ozbiljna sredstva, ne mogu se sjetiti...
I članak o prevari na Rukaviću ?Di +su pare ?
Nakon tri dana od objave članka imamo skičanje anonimnih podupiratelja golfa na Mataldi koju pljuckaju po autoru članka. Nema niti jednog jedinog protuargumenta ili osporavanja teza. Argumenata ni u trgovima. Sudeći po tim reakcijama očito da je članak jako pogodio incijatore i pobornike golfa na Mataldi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # ...Vito 2021-08-17 13:02
Za ili protiv, svejedno je.
Svakom pametnom je jasno da Miha i Šole tamo nikad neće zaigrati golf.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...Licemjer 2021-08-17 13:20
Citat gost:
Nakon tri dana od objave članka imamo skičanje anonimnih podupiratelja golfa na Mataldi koju pljuckaju po autoru članka. Nema niti jednog jedinog protuargumenta ili osporavanja teza. Argumenata ni u trgovima. Sudeći po tim reakcijama očito da je članak jako pogodio incijatore i pobornike golfa na Mataldi.
Nemoj čitati između redova jer ti ne ide ;)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
310 # Imbecilnogost 2021-08-17 13:38
Citat Licemjer:
Citat gost:
Nakon tri dana od objave članka imamo skičanje anonimnih podupiratelja golfa na Mataldi koju pljuckaju po autoru članka. Nema niti jednog jedinog protuargumenta ili osporavanja teza. Argumenata ni u trgovima. Sudeći po tim reakcijama očito da je članak jako pogodio incijatore i pobornike golfa na Mataldi.
Nemoj čitati između redova jer ti ne ide ;)
Ne treba čitati između redaka. Sve je jasno rečeno: Arsen nema pojma o temi studije o utjecaja golfa na Mataldi jer nije kazao di su pare od Vijećnice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Licemjer 2021-08-17 14:32
Citat gost:
Ne treba čitati između redaka. Sve je jasno rečeno: Arsen nema pojma o temi studije o utjecaja golfa na Mataldi jer nije kazao di su pare od Vijećnice.
Ja vjećnicu nisam ni spomenuo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
27 # A radi koga laje Akcija mladihgost 2021-08-17 16:18
Citat Licemjer:
Citat gost:
Ne treba čitati između redaka. Sve je jasno rečeno: Arsen nema pojma o temi studije o utjecaja golfa na Mataldi jer nije kazao di su pare od Vijećnice.
Ja vjećnicu nisam ni spomenuo.
Nebitno je što je nisi ti spomenuo. Spomenuli su je drugi nakon što si ti na račun Mujagića napisao "Ne laje pas radi sela nego radi sebe". To je raspravu o manjkavosti studije o golfu skrenulo na osobu autora. A da s tom studijom nešto ne štima pokazuju primjedbe građana na javnom predstavljanju. Mario Okmažić iz Akcije mladih koja je s jednom vijećnicom ušla u dil s HDZ-om i gradonačelnicom je čak demonstrativno napustio dvoranu nakon što je predstavljačima studije rekao da u dva i pol sata nisu dali nijedan konkretan odgovor na postavljena pitanja. Je li i to spada pod ono tvoje da ne laje pas radi sela nego radi sebe?
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Nazdravlje gospodo ...Diditi 2021-08-17 16:33
Citat gost:
A da s tom studijom nešto ne štima pokazuju primjedbe građana na javnom predstavljanju. Mario Okmažić iz Akcije mladih koja je s jednom vijećnicom ušla u dil s HDZ-om i gradonačelnicom je čak demonstrativno napustio dvoranu nakon što je predstavljačima studije rekao da u dva i pol sata nisu dali nijedan konkretan odgovor na postavljena pitanja. Je li i to spada pod ono tvoje da ne laje pas radi sela nego radi sebe?
novilist.hr/.../...
Svugdje gdje su napravljeni golf tereni došlo je do uništavanja flore i faune jer jebiga, trava mora biti zelena i jednako podšišana. Kako se to postiže? - upotrebom pesticida, istrebljuju se svi kukci, ptice, korov, stabla itd. Da bi trava bila zelena potrebna količina vode je kao i godišnja potrošnja grada od 20.000 stanovnika. Nazdravlje gospodo.... glasi komentar uz članak u Novom listu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Dernek na Čikatugost 2021-08-17 18:37
Citat Diditi:
Nazdravlje gospodo....
Nazdravljalo se sinoć uz veliki vatromet da je sve grmjelo

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Pravo mjesto za pravo pitanjeFrost 2021-08-17 14:36
Citat Franko:
U redu je Arsene, mi drugi ti vjerujemo. Nego kada će onaj obečani članak o kupnji Vijećnice? Gdje je ono zapleo, od koga ono Grad potražuje ozbiljna sredstva, ne mogu se sjetiti...
Znači vjeruješ da je studija o golfu neozbiljna, površna, nepotpuna i frizirana. Slažeš se da se gradska uprava ponašala kao da je se Punta Križa ne tiče. A zašto onda za potraživanje Grada ozbiljnih sredstava u vezi s vijećnicom ne pitaš uz članak o sumnjivom nestanku 6,5 milijuna kuna od prodaje zgrade stare osnovne škole u Malom Lošinju na koji je gradonačelnicu reagirala optužbom interesnih skupina za uplitanje u izbornu kampanju objavom „netočne insinuacije"?
volim-losinj.org/.../...
Jer pitanje potraživanja za vijećnicu neke veze s nestankom milijuna od prodaje zgrade još i ima, ali sa studijom utjecaja golfa nema baš nikakve veze.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
35 # ...Licemjer 2021-08-17 11:43
Koji je to moj interes ovdje?
Volim kad ljudi čitaju između tuđih redova samo da bi projicirali svoju nelagodu na druge.
Vrlo jeftino. Zašto Arsen točno laje za sebe tu? Ne znam, ali ima neki razlog, inače ne bi napisao ovaj članak.
Nije Arsen nikakav izbavitelj ni mesija. Da je, bilo bi opipljivih rezultata.
Da se vratimo na "moj interes" ovdje. U mome je ineteresu da se golf resort na Mataldi ne izgradi.
Zašto? Zbog infrastrukture čiju bi obnovu i nadogradnju u svrhe golf resorta plaćali MI, a ne Jadranka. Tu su i ekološki razlozi (deslinizacija, aku. jezero, pesticidi i herbicidi na travnjacima, podzemne krške vode), naravno i ljudi koji žive tamo i u okolici.
A ti Goste, advokatu i optužitelju, i dalje skači na svaku moju. Osjećam se posebno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
121 # prodavanje magle u kolovozuLino 2021-08-15 09:17
Zanimljiva je opservacija iz studije koja kaže:

Procijenjeno je da će radom zahvata godišnje nastajati oko 2,85 kt CO2-eq, što je zanemarivo u odnosu na ukupne nacionalne emisije stakleničkih plinova.

I na nekim drugim mjestima u studiji, izrađivač procjenjuje ukupnu moguću štetu u odnosu na cijelu planetu, pa zaključuje da je to prihvatljivo.

Eto, sada znamo da planeta neće propasti radi jednog golfa, a kako će to djelovati na mikrolokaciju možemo samo nagađati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
020 # Pogled s galerijeGrunf 2021-08-15 11:14
Prije pet godina za Jadranku d.d. izrađen je Elaborat zaštite okoliša uz Zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na
okoliš za zahvat rekonstrukcije dijela obalnog pojasa oznake Plaža C1 u uvali Čikat na otoku Lošinju. Pored ostalog, spominje se i zlokoban trend zatopljenja:
Tijekom nedavnog 50-godišnjeg razdoblja (1961.-2010.) trendovi temperature zraka (srednje, srednje minimalne i srednje maksimalne) pokazuju zatopljenje u cijeloj Hrvatskoj. Trendovi godišnje temperature zraka su pozitivni i signifikantni, a promjene su veće u kontinentalnom dijelu zemlje nego na obali i u dalmatinskoj unutrašnjosti. Najvećim promjena bila je izložena maksimalna temperatura zraka s najvećom učestalošću trendova u klasi 0,3 - 0,4°C na 10 godina, dok su trendovi srednje i srednje minimalne temperature zraka bile najčešće između 0,2 i 0,3°C. Najveći doprinos ukupnom pozitivnom trendu temperature zraka dali su ljetni trendovi, a porastu srednjih maksimalnih temperatura podjednako su doprinijeli i trendovi za zimu i proljeće.
Uočeno zatopljenje očituje se i u svim indeksima temperaturnih ekstrema pozitivnim
trendovima toplih temperaturnih indeksa (topli dani i noći te trajanje toplih razdoblja) te s negativnim trendovima hladnih temperaturnih indeksa (hladni dani i hladne noći te duljina hladnih razdoblja). Trendovi indeksa toplih temperaturnih ekstrema statistički su značajni za sve trendove što potvrđuje i sveukupna značajnost trenda. Zatopljenje se očituje i u negativnom trendu indeksa hladnih temperaturnih ekstrema, ali su oni manji od trendova toplih indeksa.

mingor.gov.hr/.../...

Mogu Šolićevi plaćenici umanjivati negativne posljedice pretvaranja Matalde u golf igrališta, umjetna jezera i nastambe, ali rizici po floru i faunu na tom prostoru (a možda i šire) su ogromni, a elaborat je neuvjerljiv. No kao što danas nitko nije odgovoran za uništenje ovčarstva na otoku Cresu ni za štete od ovog projekta neće biti odgovorni investitori s Dražice bb kao ni ostali sudionici. Uključivši i one s galerije dvorane u palači Fritzi.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
215 # peračlove 2021-08-15 11:22
za renesansnog čovjeka ili Mateju. Pisao ovo Arsen ili netko drugi nemoj biti ljubomoran ili ljubomorna jer je čovjek načitan i dobro informiran a tebi i svima drugima poručio bi da prije svega stave istinu ispred sebe i da se razgovaramo argumentima a ne po partijskoj ili novčanoj pripadnosti. Po novćanoj pripadnosti nažalost plešu Rusi, naša vlast , mislim od vlada preko županijske koja donosi planove pa sve do gradske čija riječ o nekoj gradnji je zadnja kao i ples naše Crkve Katoličke( možda pod utjecajem Rusa postane i pravoslavna). Umjesto da Crkva zemljište daje siromašnim župljanima oni je daju bogatim Rusima i komunistima (o Bože vidiš li ti tog apsurda) Svi zajedno oni vrte svoje interese a vi rajo kad stignete na red.

Stavite si svoje maskice na lice i šutite a ako ne budete dobri malo ćemo vas i bosti možda fizerom a možda i ruskim cjepivom ipak mi više naginjemo majčici Rusiji. Ajd ljudi ugodan vam dan ipak je danas najveći blagdan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # ...NN 2021-08-15 12:24
Ovih dana je cijeli svijet primio ozbiljno i konačno upozorenje, ali naši političari sve to ignoriraju, u izračune ulaze sa starim brojkama i prave se kao da se sve to njih ništa ne tiče. I to je jedan od razloga zašto se gradonačelnica sakrila u zadnji red balkona.
Globalno zatopljenje katastrofa za Mediteran
Temperatura na Mediteranu porast će 20% više od globalnog prosjeka, klimatske promjene mogle bi izazvati poplave, ali i smrtonosne temperature. Površina uništena šumskim požarima mogla bi se povećati za 87 posto
Razlozi za brigu na Mediteranu
"Razlozi za brigu uključuju rizik od porasta razine mora, gubitak biodiverziteta na kopnu i u moru, rizike povezane sa sušama, šumskim požarima, promjene ciklusa kruženja vode, prijetnje proizvodnji hrane, zdravstvene rizike u urbanim i ruralnim područjima zbog vrućina te promijenjene prijenosnike bolesti", ukazuju znanstvenici.
Cijeli članak je objavljen u Novom listu i mnogim drugim portalima

novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # lako za Tanju Jovićprolaznik 2021-08-15 14:32
Sve ono gore napisano stoji, međutim tu nije kraj priče. Prema predviđanjima golf na Mataldi bi trebao funkcionirati preko cijele godine. Samim tim je iskazana potreba za još 550-600 stalnih zaposlenika kojih na otocima trenutno nema, a to uvjetuje izgradnju stambenog prostora za minimalno 1200 do 1500 novih građana, uključujući i djecu. A što opet uvjetuje izgradnju novih dućana, škola, vrtića, ambulanti i kompletne urbane infrastrukture.
Kako će se rješavati taj problem, hoće li se izgraditi kompletno novo naselje i na kojoj to lokaciji, nitko još o tome ni ne razmišlja.
A sukladno tome, studiju utjecaja golfa treba revidirati i u nju ubaciti kompletnu situaciju, znači koliko dodatnih resursa, prostornih, energetskih, vodnih, prometnih, itd. zahtjeva cjelovita situacija. Živimo na otoku, i resursi su ograničeni.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 0 # Ne valjaObjektivan 2021-08-17 13:36
Citat prolaznik:
Sve ono gore napisano stoji, međutim tu nije kraj priče. Prema predviđanjima golf na Mataldi bi trebao funkcionirati preko cijele godine. Samim tim je iskazana potreba za još 550-600 stalnih zaposlenika kojih na otocima trenutno nema, a to uvjetuje izgradnju stambenog prostora za minimalno 1200 do 1500 novih građana, uključujući i djecu. A što opet uvjetuje izgradnju novih dućana, škola, vrtića, ambulanti i kompletne urbane infrastrukture.
Kako će se rješavati taj problem, hoće li se izgraditi kompletno novo naselje i na kojoj to lokaciji, nitko još o tome ni ne razmišlja.
A sukladno tome, studiju utjecaja golfa treba revidirati i u nju ubaciti kompletnu situaciju, znači koliko dodatnih resursa, prostornih, energetskih, vodnih, prometnih, itd. zahtjeva cjelovita situacija. Živimo na otoku, i resursi su ograničeni.
Vidi se d si prolaznik. Na Lošinju je nekad živjelo znatno više ljudi nego danas čak i ako pribrojimo tu šačicu novih zaposlenika. I tko kaže da se svih 660 mora uvesti iz vama i da nitko od postojećih stanovnika ne bi tu radio? I da bi radio samo jedan član obitelji? Loše. Zlonamjerno. Glupo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # Logorski tretmanŠljaker 2021-08-17 14:01
Citat Objektivan:
Vidi se d si prolaznik. Na Lošinju je nekad živjelo znatno više ljudi nego danas čak i ako pribrojimo tu šačicu novih zaposlenika. I tko kaže da se svih 660 mora uvesti iz vama i da nitko od postojećih stanovnika ne bi tu radio? I da bi radio samo jedan član obitelji? Loše. Zlonamjerno. Glupo.
To da na Lošinju danas živi manje ljudi nego prije "zasluga" je državne, a još i više lokalne vlasti i njezine tzv. sinergije s poduzetnicima. Objasni mi što je loše, zlonamjerno i glupo u pretpostavci da bi u slučaju da se projekt ostvari trebalo uvesti 660 novih radnika? Pa ni sada bez golfa i hotela na Mataldi Jadranka nema dovoljno radnika. Zato osoblje iz uprave mora raditi kao sobarice, spremači i perači posuđa. A zbog gotovo logorskog tretmana svatko nastoji otamo što prije zbrisati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # ...RDx 2021-08-17 20:02
Citat Objektivan:
Citat prolaznik:
Sve ono gore napisano stoji, međutim tu nije kraj priče. Prema predviđanjima golf na Mataldi bi trebao funkcionirati preko cijele godine. Samim tim je iskazana potreba za još 550-600 stalnih zaposlenika kojih na otocima trenutno nema, a to uvjetuje izgradnju stambenog prostora za minimalno 1200 do 1500 novih građana, uključujući i djecu. A što opet uvjetuje izgradnju novih dućana, škola, vrtića, ambulanti i kompletne urbane infrastrukture.
Kako će se rješavati taj problem, hoće li se izgraditi kompletno novo naselje i na kojoj to lokaciji, nitko još o tome ni ne razmišlja.
A sukladno tome, studiju utjecaja golfa treba revidirati i u nju ubaciti kompletnu situaciju, znači koliko dodatnih resursa, prostornih, energetskih, vodnih, prometnih, itd. zahtjeva cjelovita situacija. Živimo na otoku, i resursi su ograničeni.
Vidi se d si prolaznik. Na Lošinju je nekad živjelo znatno više ljudi nego danas čak i ako pribrojimo tu šačicu novih zaposlenika. I tko kaže da se svih 660 mora uvesti iz vama i da nitko od postojećih stanovnika ne bi tu radio? I da bi radio samo jedan član obitelji? Loše. Zlonamjerno. Glupo.
Ti nisi shvatio ono što je utvrđeno još prije 3 godine prilikom predstavljanja izmjene Prostornog plana PGŽ.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # Nazovimo institucije pravim imenomgost 2021-08-15 15:07
S obzirom na ponašanje odnosno šutnju u javnoj raspravi o Studiji utjecaja golfa na okoliš mislim da bi racionalna odluka gradonačelnice bila da ukine neke odsjeke ili pododsjeke i da da otkaze službenicima koji su zaduženi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. A na ulazu u zgradu može staviti i ploču - Služba investicija Jadranke d.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # opet prevara na vidikuRDx 2021-08-15 15:41
U članku na Otoci.net piše...Citat:
Tanja Jović iz gradske uprave posljednja je sudjelovala u raspravi, kazavši da je Grad odmah reagirao na problem smještaja radnika i da će investitor na tu temu dopuniti dokument.
Nije mi jasno kako će to investotor dopuniti dokument kada nigdje u prostornim planovima nema predviđene gradnje tolikih stambenih kapaciteta, zajedno sa pratećom infrastrukturom to je cijelo jedno novo naselje koje je nužno za projekt funkcioniranja golfa, a nije predviđen u planovima.
Nakon što Grad isplanira naselje, tek se tada može napraviti cjelovita studija utjecaja na okoliš.
Ovo što je građanima prezentirano samo je dio onoga što treba prikazati.
Čak je i urbanista prije 3 godine na to ozbiljno upozorio.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # Koga Jovićka predstavljaRažalovana bivša pročelnica 2021-08-15 15:59
Citat RDx:
U članku na Otoci.net piše...
Tanja Jović iz gradske uprave posljednja je sudjelovala u raspravi, kazavši da je Grad odmah reagirao na problem smještaja radnika i da će investitor na tu temu dopuniti dokument.
A meni nije jasno kako to Tanja Jović zna da će investitor dopuniti dokument? Mislim da je onaj gost od maloprije dobro komentirao. Gradska uprava je samo servis velikog investitora i ništa drugo. Sramotno ali je tako.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Nijemi statisti?DF 2021-08-18 11:01
Citat Ražalovana bivša pročelnica:
Citat RDx:
U članku na Otoci.net piše...
Tanja Jović iz gradske uprave posljednja je sudjelovala u raspravi, kazavši da je Grad odmah reagirao na problem smještaja radnika i da će investitor na tu temu dopuniti dokument.
A meni nije jasno kako to Tanja Jović zna da će investitor dopuniti dokument? Mislim da je onaj gost od maloprije dobro komentirao. Gradska uprava je samo servis velikog investitora i ništa drugo. Sramotno ali je tako.
Zanima me da li je pitanje radnika uopće obrađeno studijom kao faktor utjecaja na okoliš. Jer ako nije, a gradska službenica ipak daje tumačenje o nečemu što nije predmet javnog predstavljanja, postavlja se pitanje kakva je uopće uloga gradonačelnice i njenih službenika u vezi s projektom golfa na Punti Križa. Izgleda da skrivanje gradonačelnice na galeriji dvorane i to s maskom na licu simbolizira njihovu ulogu nijemih statista.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # ...RDx 2021-08-18 13:12
Na onoj prezentaciji prije 3 godine jasno je bilo rečeno da je smještaj radnika veliki problem, i da Grad mora proširiti postojeća ili formirati nova građevinska područja. Naravno, nije napravljeno ništa, sada službenica po uhodanoj praksi prebacuje lopticu na investitora.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # glavom kroz zidpa kud puklo da puklo 2021-08-16 06:45
Citat RDx:
U članku na Otoci.net piše...
Citat:
Tanja Jović iz gradske uprave posljednja je sudjelovala u raspravi, kazavši da je Grad odmah reagirao na problem smještaja radnika i da će investitor na tu temu dopuniti dokument.
Nije mi jasno kako će to investitor dopuniti dokument kada nigdje u prostornim planovima nema predviđene gradnje tolikih stambenih kapaciteta, zajedno sa pratećom infrastrukturom to je cijelo jedno novo naselje koje je nužno za projekt funkcioniranja golfa, a nije predviđen u planovima.
Nakon što Grad isplanira naselje, tek se tada može napraviti cjelovita studija utjecaja na okoliš.
Ovo što je građanima prezentirano samo je dio onoga što treba prikazati.
Čak je i urbanista prije 3 godine na to ozbiljno upozorio.
Još jedna Bolnica na kraju grada, odnosno necjelovito sagledan projekt koji nema šanse profunkcionirat i dok se ne ispune sve bitne pretpostavke, kvalitetna radna snaga i njen cjelogodišnji smještaj. Dečki sa Dražice su se zaigrali, pa misle da mogu ovako vječno fukcionirati. Već sad su bez radne snage, a uskoro ih očekuju novi otkazi i tužbe radnika iz uprave koje za siću zlouporabljuju po hotelima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # Strategija use, nase i podasePas koji laje 2021-08-15 16:18
Express je prilikom izmjena prostornog plana PGŽ kojim se omogućava ova budalaština od golfa...:
...U Malom Lošinju ima ogromnu vilu i zemljište, a u blizini je na pomolu novi projekt - gradnja golf-igrališta u suradnji s lošinjskim turističkim divom Jadrankom. Riječ je o velebnom projektu Matalda na Punta Križi na otoku Cresu Perenčević je dospio u javnost, osim preuzimanjem Jadranke, i time što je navodno platio let privatnim zrakoplovom nekadašnjem ministru obrane Anti Kotromanoviću. Bivši ministar je zbog toga trebao platiti i kaznu od 30.000 kuna zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Perenčevićevi suradnici su braća Aleksej i Dmitrij Ananiev, nekadašnji vlasnici banke Promsvjaz, dok je ruska centralna banka nije preuzela zbog problema s naplatom kredita krajem prošle godine. Njih dvojica su 2013. preko fonda Promsvjaz preuzeli većinski paket dionica lošinjske Jadranka grupe...

Sve se mijenja ali suludi projekt ide dalje. Nema više braće Ananijev, sad su važna neka druga braća. Nema više Promsvjaz-a, sad je neki drugi ruski fond u igri. Vlasnik Matalde više nije Biskupija Krk nego Republika Hrvatska. Sve te promjene su nebitne. Primamljivi miris novca je Važniji od tamo nekih buba, šišmiša, ptica i šuma. Umjesto zova sova primamljivija je zov novca. A voda se danas i tako može kupiti i u trgovini u bocama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Šolić: Bez golfa nema ozbiljnog turizmaAlohtoni otočanin 2021-08-16 08:39
Citat Pas koji laje:
Sve se mijenja ali suludi projekt ide dalje. Nema više braće Ananijev, sad su važna neka druga braća. Nema više Promsvjaz-a, sad je neki drugi ruski fond u igri. Vlasnik Matalde više nije Biskupija Krk nego Republika Hrvatska. Sve te promjene su nebitne. Primamljivi miris novca je Važniji od tamo nekih buba, šišmiša, ptica i šuma. Umjesto zova sova primamljivija je zov novca. A voda se danas i tako može kupiti i u trgovini u bocama.
A "ponosna Puntarka" je u svoj izborni program za gradonačelnicu otoka svojih djedova poslušno stavila mutno obećanje Unaprjeđenje prometne povezanosti – najveći problem života na otoku je osjećaj izoliranosti. Radit ćemo na što boljoj povezanosti s kopnom, ali i na međuotočnoj povezanosti, poticat ćemo uvođenje avionskih i hidroavionskih veza, izgradnju heliodroma na manjim otocima. Nastavit ćemo podupirati projekt proširenja lošinjskog aerodroma kao i ponovno uspostavljanje avionske linije Mali Lošinj – Unije. piše u programu. Znači oni će "raditi", oni će "poticati", oni će "nastaviti podupirati". I tako već godinama... A pitanje zračne luke Lošinj, bez koje nema golfa na Mataldi, dok bez golfa prema Šolićevoj teoriji nema ozbiljnog turizma ostaje otvoreno. Jer lako je poticati, ali s čime će Puntarka podupirati projekt? Tko će financirati proširenje? Sav svoj program obećanja Puntarka temelji na novcu iz EU fondova, a ako je lova iz Sibira smršavila problem je što EU ne daje novac većinski privatnim firmama. Lošinjski aerodrom je privatna firma u kojoj male udjele imaju Republika Hrvatska i Grad Mali Lošinj, a Većinski vlasnici su Jadranke d.d., Lošinjske plovidbe – Turizam d.o.o. i Radnika d.d. Križevci.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
111 # Šolić: Po Bogu i po pravdiTovar 2021-08-16 10:08
Citat Alohtoni otočanin:
lako je poticati, ali s čime će Puntarka podupirati projekt? Tko će financirati proširenje? Sav svoj program obećanja Puntarka temelji na novcu iz EU fondova, a ako je lova iz Sibira smršavila problem je što EU ne daje novac većinski privatnim firmama. Lošinjski aerodrom je privatna firma u kojoj male udjele imaju Republika Hrvatska i Grad Mali Lošinj, a Većinski vlasnici su Jadranke d.d., Lošinjske plovidbe – Turizam d.o.o. i Radnika d.d. Križevci.
Zato je Šolić na Novoj TV zavapio zazivanjem Boga i Pravde:
"Bože moj, ako ova država neće pomoć nama, koji gradimo aerodrom koji bi po Bogu i po pravdi trebala raditi država ili lokalna samouprava, ako nam neće pomoći u tim detaljima da nam unese svoje zemljište unutra onda ne znam što bi drugo trebao raditi", rekao je Sanjin Šolić, predsjednik Uprave Jadranke.
Na 0:45 donjeg video zapisa
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
120 # Brigo moja pređi na drugogagost 2021-08-15 16:38
Sramotno je pasivno ponašanje Grada u slučaju Studije utjecaja golfa na okoliš. Jednostavno Grad Mali Lošinj se ne želi petljati u svoj posao i brinuti o javnom interesu zaštite okoliša. Brigu o zaštiti okoliša Grad prepustio u ruke pouzdanog i dokazanog investitora i njegovih unajmljenih stručnjaka. Ironija sudbine je da će se zahvat dogoditi na području Punta Križa u vrijeme kad je na čelu grada "ponosna Puntarka".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
023 # peračlove 2021-08-15 18:38
Ma nema veze što nemamo rengenistu usred turističke sezone sa 35 000 ljudi na otoku. Nema veze što nemamo adekvatnu helikoptersku službu.Nema veze što po jadrankinim hotelima ljudi iz uprave rade kao sobarice i spremaći jer nema dovoljno radnika. Važno je samo negdje utrpat novac a do čega će to dovesti u budućnosti nema veze. Osobno bi volio da to sve uspije i da funkcionira u najboljem izdanju ali zdrava logika mi govori, ništa od toga .Bit će to još jedna investicija bez pokrića.Stanimo malo na loptu. Došlo izgleda do toga da bi ljudi za novac i dušu prodali.Mislimo na našu djecu što ona dobivaju sa tim silnim projektima .Što nas briga za strane ulagaće dajmo smislimo projekte u kojima će se moći ostvariti naš čovjek. Nismo mi za golf. Mi smo više za masline i smokve. Držimo se naše kulture življenja, poštujmo naše pretke.Oživimo maksimalno poljoprivredu a apartmana, hotela i vila ima već i više nego dovoljno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Nas i Indijaca milijardagost 2021-08-17 20:35
Vrlo su interesantne vaše teorije zavjere. Konkretno što to točno Lošinj i stanovnici Lošinja dobivaju golfom osim straha od zagađenja zemlje i mora, straha da će se Vransko jezero zasoliti, novih stanovnika iz nekakve Indije ili Pakistana koji će se raširiti kao mravi i promjeniti kulturu življenja i stanovanja a radi se bar o 500 novih obitelji. Stavite to sve na vagu pa procjenite
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # Cjelogodišnji turizamO_O 2021-08-16 07:56
Već "sto godina" slušamo priče o cjelogodišnjem turizmu na Lošinju. U zadnje vrijeme čujemo da je aerodrom bitna pretpostavka za cjelogodišnji turizam, naravno tu je i mogući golf, a imamo mi i 250 km uređenih šetnica, kao i 2500 sunčanih sati godišnje. Imamo i jedinstvenog Apoksiomena, što nitko nema. A što se Apoksiomena tiče (hvala Sanaderu), eto od silne navale gostiju, često ne mogu proći po Rivi između muzeja i uvijek vezanog logera na kojemu nema nikoga.

Podaci kažu da Jadranka grupa broji oko 700 stalno zaposlenih, a po sezoni zapošljavaju još 600 sezonskih radnika. A tih 600 sezonaca su smješteni koje kuda i koje kako, većinom na partizanski način.

Jedna, ako ne i osnovna pretpostavka cjelogodišnjeg turizma je nužna potreba da sezonski radnici postanu stalni radnici sa kvalitetnim smještajem, ne za samce, nego za kompletne obitelji. I svakako ne kao nekadašnje barake iznad Sunčane uvale.

Dakle, pričaju nam priče o cjelogodišnjem turizmu, pa i o cjelogodišnjem zdravstvenom turizmu, i gradonačelnici i ministri i direktori, a ono nitko da shvati da ti cjelogodišnji sezonac neće cijeli život kao pas provesti u Heliosu. A zdravstveni turizam? Eto sramote, usred sezone, a nema nikoga već 2 mjeseca da u Domu zdravlja upali rendgen. Fakat bolesno.

Nitko nema ni znanja, ni ambicija za postojećih 600 sezonaca osigurati kvalitetno stanovanje, a sada na Mataldi planiraju zaposliti još 600 navodno stalnih djelatnika. No way.
Toliko o cjelogodišnjem turizmu na Lošinju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # Novo normalno... 2021-08-16 20:19
Ideja o golfu neće nikada zaživjeti, odnosno neće se sagraditi taj sporni golf teren jer je turizam kakav poznajemo nestao. Dakle pozivati se na cjelogodišnji turizam je pucanj u prazno zato što su moćnici osmislili neke druge oblike zarade.

Kako možemo posvjedočiti, koronavirus je promijenio kartu svijeta, a kada se to izbriše čeka nas klimatski lockdown. Tu ovakav projekt nema ni teoretske šanse, osim ako se gradi za odabranu nekolicinu, 12 žigosanih. Ako se zbog te nekolicine uništava biljni i životinjski svijet onda smo mi svi ludi ako to dozvolimo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Engleska trava u kamenoj pustinjiProfesor Haračić 2021-08-17 16:57
Sama ideja izgradnje najvećeg golf terena u Hrvatskoj upravo na surovom creskom kamenjaru je totalno suluda, pogotovo sada kada je svima jasno da su "povremeni vremenski ekstremi" postali nekako prečesti. Konkretno - višemjesečna suša i neprestani "toplinski valovi" postali su dio naše (posebno otočke) stvarnosti. A investitora za sve to nije briga... Izravnat će bagerima bar 4 ha kamenjara, nasuti to zemljom (tko zna odakle donešenom) i urediti - engleski travnjak. Koji će svakodnevno zalijevati iz umjetnog "jezerca"... ako sva voda ne bude već ishlapjela na ljetnoj žezi. Ili ju ne popiju žedni jeleni i divlje svinje. A kada ponestane te vode - tko nam garantira da neće posegnuti za vodom iz vodovoda? Drugi veliki problem je što se tih 4 ha finih alohtonih travnjaka treba redovito tretirati umjetnim gnojivima i pesticidima koji će ispiranjem završiti u more ili u ono "jezerce" (pa će svakim novim zalijevanjem voda biti sve više zagađena). Kažu da će netko vršiti nelu kontrolu... Možda, prvih godinu-dvije, a poslije - tko te pita. Kada šteta bude svima vidljiva, bit će prekrasno. Nama otočanima ne trebaju golf i elitni turizam zbog kojeg se uništava priroda, dovodi u pitanje lokalna infrastruktura i zatvaraju prostori za širu javnost. Nama treba jedan ozbiljan cjelogodišnji zdravstveni turizam koji će se temeljiti na očuvanom okolišu, čistoj energiji i stalno zaposlenim i pristojno plaćenim radnicima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # Teatar apsurdaAM 2021-08-17 18:26
Izmjene PPPGŽ kojim se omogućava golf na Mataldi, od 15 lošinjskih vijećnika je podržalo njih 11, a niti jedan od njih 15 nije pročitao plan. Nakon toga je Skupština PGŽ usvojila izmjene plana iako niti jedan skupštinar, prema javnom priznanju nije pročitao plan i materijale uz plan. Skupština je usvojila plan jer "to hotje Lošinjani". A Lošinjani su onih 11 vijećnika koji nisu čitali plan ni materijale uz plan.

Sada Studiju opet nitko u Gradu nije pročitao! Dakle nitko ništa ne zna i ne želi znati iako se radi o 3,25 milijuna kvadrata zaštićenog zemljišta unutar Ekološke mreže.

Prateći povijest ove investicije može se zaključiti da je u stvari sve odlučeno još davno na prezentaciji golfa u Aurori početkom 12. mjeseca 2013.g. kada je nakon prezentacije Ana Kučić izjavila da u ime Grada podržava taj projekt.

Sve nakon te javne podrške je išlo nepodnošljivom lakoćom. K'o po loju, bez čitanja, bez razmišljanja, bez rasprave. To je odličan recept za put u propast.Tada će slijediti faza bježanja od odgovornosti. A da će bježanja od odgovornosti biti je sasvim jasno. Naznaka toga je inkognito prisustvovanje javnom izlaganju bez jedne jedine riječi najodgovornije osobe za golf na Mataldi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Betonski spavačiMacmalić 2021-08-20 21:42
Jeste li gledali onu seriju o betonskim spavačima? E resort na Mataldi postati će još jedan, ako izgradnja ikad krene. Ne radi se o uništavanju šume - tamo je oduvijek bio kamenjar i siromašni pašnjaci, (usput tamo se polako provodi čišćenje, uređivanje i prilagođavanje terena) - bitne su dvije stvari. Voda - suluda ideja je navodnjavati onoliku površinu desaliniziranom vodom jer desalinizacija onolike količine vode zahtijeva ogromne količine energije bez obzira kojom se metodom desalinizacija vrši. A drugi faktor je naša omiljena bura koju nitko ne spominje.
Bura koja puše sa većimi ili manjim intenztitetom cca 280 dana u godini. Koja nosi sol za uredno soljenje engleske travice i svega ostalog. Bura koja skreće golf loptice sa putanje - jer svaki vjetar je golferska noćna mora. Bura, koja zimi nerijetko spusti temp na ispod desetak stupnjeva - baš me zanima tko će po tome udarati loptice?
I što ja tu sad pametujem kraj svih ohih projektanata, konzultanata, budućih izvođača, grebatora i ostalih mistera 0,5, 1 ili 5% koji sudjeluju u projektu i koji su dali zeleno svjetlo? Zato što je taj projekt već sada, a ako krene u relaizaciju još više debela masna koka od koje će svi oni imati koristi - osim investitora i Puntara ali koga briga za njih.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # BuraMora 2021-08-21 18:22
Na javnoj raspravi je netko iz publike spomenuo buru, no očito to nikome nije bilo zanimljivo. Nema šanse da bilo kakva trava tamo preživi buru i posolicu. Jasno je i budali da investitora ne zanimaju ni golf ni ona 2 hotela već mešetarenje s planiranih 20 vila. Pranje love, kao i na Čikatu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
23 # Netaknuta prirodaTarzicio 2021-08-23 08:12
Očuvanje okoliša zeznuta je stvar. Tko misli da bi i na primjer u ovom slučaju s linka
jutarnji.hr/.../...
ova stranica bila prepravljena negativnim člancima, da se radi o Jadrankinom ulaganju?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # Što je sporno?gost 2021-08-23 14:03
Citat Tarzicio:
Očuvanje okoliša zeznuta je stvar. Tko misli da bi i na primjer u ovom slučaju s linka
jutarnji.hr/.../...
ova stranica bila prepravljena negativnim člancima, da se radi o Jadrankinom ulaganju?
Ima li što sporno i nezakonito u vezi s tim objektom? Mislim da bi o ovom bilo negativnih komentara da se zna nešto sporno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
9 0 # Tu negdjeTarzicio 2021-08-24 06:24
Citat gost:
Ima li što sporno i nezakonito u vezi s tim objektom?
Jednako kao i s planiranim objektima na drugom kraju drugog otoka, međutim ako je sudeći po lapurlatistički m člancima i komentarima izgleda da Lošinjane više brine izgradnja kuća za turizam na Cresu nego na vlastitom otoku. Jer ako je nešto nezakonito vezano uz Mataldu to bi se trebalo prijaviti nadležnim službama a ne jalovo piskarati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # Neka institucije rade svoj posaogost 2021-08-24 08:10
Citat Tarzicio:
Jer ako je nešto nezakonito vezano uz Mataldu to bi se trebalo prijaviti nadležnim službama a ne jalovo piskarati.
Tvoje povjerenje u HDZ-ove institucije sistema je dirljivo. Primjera kako to ide je bezbroj, a meni se posebno svidio ovaj: Majka šefa zagrebačkog HDZ-a mora u zatvor, a ministarstvo taji je li počela služiti kaznu. Nacional donosi detalje pravomoćne presude Vinki Luetić Herman i Neviji Buković, nekada utjecajnim liječnicama koje su obiteljski blisko povezane sa samim vrhom HDZ-a, osuđenima na zatvorsku kaznu zbog primanja mita.
www.nacional.hr/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Samo par sitnicaumiljato janje 2021-08-24 10:07
Citat gost:
Citat Tarzicio:
Očuvanje okoliša zeznuta je stvar. Tko misli da bi i na primjer u ovom slučaju s linka
jutarnji.hr/.../...
ova stranica bila prepravljena negativnim člancima, da se radi o Jadrankinom ulaganju?
Ima li što sporno i nezakonito u vezi s tim objektom? Mislim da bi o ovom bilo negativnih komentara da se zna nešto sporno.
Naravno da ima nečeg spornog s tim objektom. Radi se o nelegalnoj izgradnji u zaštićenom obalnom pojasu na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Ništa drugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Legalizacija kriminalne stečevinegost 2021-08-24 10:41
Citat umiljato janje:
Naravno da ima nečeg spornog s tim objektom. Radi se o nelegalnoj izgradnji u zaštićenom obalnom pojasu na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Ništa drugo.
Znači radi se o još jednom zaštićenom kriminalcu kojem HDZ-ove institucije sistema dopuštaju da nelegalno gradi u zaštićenom obalnom pojasu na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. A poslije će sve to uredno legalizirati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Gregorina vrati seNevenko 2021-08-24 13:37
Citat gost:
Citat umiljato janje:
Naravno da ima nečeg spornog s tim objektom. Radi se o nelegalnoj izgradnji u zaštićenom obalnom pojasu na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Ništa drugo.
Znači radi se o još jednom zaštićenom kriminalcu kojem HDZ-ove institucije sistema dopuštaju da nelegalno gradi u zaštićenom obalnom pojasu na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. A poslije će sve to uredno legalizirati.
Uvidom u katastar vidljivo je da se zaista radi o državnom zemljištu. Međutim ono što je tragično je da on taj čin čak ne skriva nego ponosno objavljuje u medijima i reklamira na internetu. Što reći o institucijama? A kada bi na Lošinju postojao barem jedan jedini aktivist ili aktivistkinja za zaštitu okoliša i prirode, to ne bi moglo proći nezapaženo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # JanjetovaĐuka 2021-08-24 14:07
Citat Nevenko:
Citat gost:
Citat umiljato janje:
Naravno da ima nečeg spornog s tim objektom. Radi se o nelegalnoj izgradnji u zaštićenom obalnom pojasu na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Ništa drugo.
Znači radi se o još jednom zaštićenom kriminalcu kojem HDZ-ove institucije sistema dopuštaju da nelegalno gradi u zaštićenom obalnom pojasu na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. A poslije će sve to uredno legalizirati.
Uvidom u katastar vidljivo je da se zaista radi o državnom zemljištu. Međutim ono što je tragično je da on taj čin čak ne skriva nego ponosno objavljuje u medijima i reklamira na internetu. Što reći o institucijama? A kada bi na Lošinju postojao barem jedan jedini aktivist ili aktivistkinja za zaštitu okoliša i prirode, to ne bi moglo proći nezapaženo.
Pa nije svakom sestra Đuka koja je na naš račum proputovala cijeli svijet i repliku grčkog kipa predstavljala po čitavoj kugli zemaljskoj.
Pa što bi Grci grcali u dugovima da je svijet lud za antičkim kipovima ?
Zna Đuka kako musti kravu muzaru, nas blesave porezne obveznike.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Ima se, moze seĐukin bajo 2021-08-24 18:17
Još se Đukin bajo hvališe po novinama bespravnom gradnjom na državnom zemljištu...ima li srama u toj cijeloj priči, ako već nema zakona i institucija ?
Ili će to seka sve lijepo zamotati u celofan kao što je zamotala sve bedake koji su mislili da ona nešto radi za naš turizam, a ona se u stvari samo dobro za.ebavala na naš račun !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Tuđim k..cem po gloginjamadd 2021-08-24 16:29
Citat Nevenko:
Uvidom u katastar vidljivo je da se zaista radi o državnom zemljištu. Međutim ono što je tragično je da on taj čin čak ne skriva nego ponosno objavljuje u medijima i reklamira na internetu. Što reći o institucijama?
Dovoljno je reći Zna se: HDZ.Citat:
A kada bi na Lošinju postojao barem jedan jedini aktivist ili aktivistkinja za zaštitu okoliša i prirode, to ne bi moglo proći nezapaženo.
Uz ovakve institucije aktivist ne može ništa postići bez podrške građana. A građani bi tuđim k..cem gloginje mlatili i dobro se čuvaju da se ne zamjere kriminalcima pod zaštitom institucija. Nerijetko čak osuđuju aktiviste što se ne drže politike "ne talasaj".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
6 0 # Nije oportunogost 2021-08-24 17:11
Citat dd:
Citat Nevenko:
Uvidom u katastar vidljivo je da se zaista radi o državnom zemljištu. Međutim ono što je tragično je da on taj čin čak ne skriva nego ponosno objavljuje u medijima i reklamira na internetu. Što reći o institucijama?
Dovoljno je reći Zna se: HDZ.Citat:
A kada bi na Lošinju postojao barem jedan jedini aktivist ili aktivistkinja za zaštitu okoliša i prirode, to ne bi moglo proći nezapaženo.
Uz ovakve institucije aktivist ne može ništa postići bez podrške građana. A građani bi tuđim k..cem gloginje mlatili i dobro se čuvaju da se ne zamjere kriminalcima pod zaštitom institucija. Nerijetko čak osuđuju aktiviste što se ne drže politike "ne talasaj".
Aktivist će se aktivirati za bilo što što mu plate. Tko bi mu platio za ovo i zašto?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
31 # Uvijek istoNevenko 2021-08-24 17:22
Citat dd:
Uz ovakve institucije aktivist ne može ništa postići bez podrške građana..
Ma nemoj! A zašto onda "uvijek isti pojedinci" guslaju po uvijek istim temama kao da im život i primanja o tome ovise, dok apsolutno sve drugo "ne vide"? Zašto vide i guslaju npr. po Krivici gdje su papiri čisti a ne vide ilegalnu izgradnju par uvala dalje?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Bez veze ...dd 2021-08-24 18:17
Citat Nevenko:
Citat dd:
Uz ovakve institucije aktivist ne može ništa postići bez podrške građana..
Ma nemoj! A zašto onda "uvijek isti pojedinci" guslaju po uvijek istim temama kao da im život i primanja o tome ovise, dok apsolutno sve drugo "ne vide"? Zašto vide i guslaju npr. po Krivici gdje su papiri čisti a ne vide ilegalnu izgradnju par uvala dalje?
Ova tvoja pitanja nemaju nikakve veze s mojim komentarom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Budi aktivistgost 2021-08-24 18:37
Citat Nevenko:
A kada bi na Lošinju postojao barem jedan jedini aktivist ili aktivistkinja za zaštitu okoliša i prirode, to ne bi moglo proći nezapaženo.
Aktivist nije zanimanje, zvanje, profesija, ili titula. Aktivist je svatko tko se za nešto zalaže, aktivno djeluje u nekom javnom radu. Budi aktivist. Prijavi institucijama i možda neće proći nezapaženo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # ŠtetaNevenko 2021-08-25 09:05
Citat gost:
Citat Nevenko:
A kada bi na Lošinju postojao barem jedan jedini aktivist ili aktivistkinja za zaštitu okoliša i prirode, to ne bi moglo proći nezapaženo.
Aktivist nije zanimanje, zvanje, profesija, ili titula. Aktivist je svatko tko se za nešto zalaže, aktivno djeluje u nekom javnom radu. Budi aktivist. Prijavi institucijama i možda neće proći nezapaženo.
Lijepo ste to napisala. Ali ipak ne budem prijavio. A ne bude ni nitko drugi. Jer nema aktivista na otoku, ko što rekoh.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Kukavičluk na malomišćanski načinKvaka 20 2021-08-25 12:45
Citat Nevenko:
Citat gost:
Citat Nevenko:
A kada bi na Lošinju postojao barem jedan jedini aktivist ili aktivistkinja za zaštitu okoliša i prirode, to ne bi moglo proći nezapaženo.
Aktivist nije zanimanje, zvanje, profesija, ili titula. Aktivist je svatko tko se za nešto zalaže, aktivno djeluje u nekom javnom radu. Budi aktivist. Prijavi institucijama i možda neće proći nezapaženo.
Lijepo ste to napisala. Ali ipak ne budem prijavio. A ne bude ni nitko drugi. Jer nema aktivista na otoku, ko što rekoh.
Lošinjska posla. Svi bi da netko drugi izloži vlastito dupe za njihov interes. A kad neko to i napravi pljuje ga se zbog stvari koje nemaju veze s prijavom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 23.07.2024 08:18
  Služio Bogu i narodu
  Umirovljeni vojni policajac. 1996. godine ga je Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti koja se dodjeljuje hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu pobio starce u staračkom domu među kojima i vlastitu majku. Na svom FB statusu ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 21.07.2024 15:24
  Nema kraja ludosti
  Antivakser iz DP-a novi državni tajnik Ministarstva zdravstva. Desna ruka Viliju Berošu bit će čovjek s kojim je imao toliko ozbiljna razilaženja da ga je prekršajno prijavio, tvrdeći da je na punktovima u Zadru odbijao cijepiti ljude. www.nacional.hr/.../ ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 10:53
  ......
  Može li ovo biti olakotna okolnost na suđenju za davanje mita? Imam djece, nemam mačaka ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 21.07.2024 10:03
  Medicina je nemoćna
  Poremećeni lik koji je ovo napisao izjednačuje moral tipa koji je podmitio državnu službenicu da mu ubrza kupnju nekretnine u vlasništvu RH u Malom Lošinju s moralom čovjeka koji je podmićivao nacističke vlasti da spasi velik broj poljskih Židova ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 21.07.2024 08:43
  Svrha tuljanovog preseravanja
  Već kao ponuditelj mita taj čovjek je prekršio ne samo moralni zakon nego i odredbe kaznenog zakona. A kao davatelj mita prekršio je zakon i treba biti kažnjen kao i primatelj mita. Ovo tvoje baljezganje o nekakvom drugom čovjeku i njegovom glasanju nema ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:25
  Cirqus na 1./1000
  Jedan čovjek je u procesu kupnje nekretnine, u krajnje neučinkovitom, sportom, pokvarenom, tromom sustavu, bio prisiljen dati dio svog novca da bi svoja prava mogao ostvariti u razumnom vremenskom roku a ne čekati dvije godine. Nikome ništa nije oduzeo ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 07:19
  Branitelj korupcije
  Promjeni nick u branitelj korupcije.

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:03
  Eto
  I 40-ih su mnogi potplatiti, korupcijom uspjeli spasiti nečiji život, napravili su tada zakonom zabranjene stvari. Dakle kršili su zakon, potplatiti npr. graničara da propusti ili potplatili nekog službenika da izda lažne dokumente. Nisu pritom stekli ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 06:58
  ...
  To samo ti vidiš. Iz riječi "potplatiti" i "jadni" ne proizlazi obrana. Trula hrvatska birokracije, sudstvo, zdravstvo... tjera ljude na očajničke poteze. Kao što su i nekad ljudi potplačivali razne službenike da bi izvukli živu glavu ili spasili ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 06:24
  Podrška trulom sustavu
  Tvrdnjom da nitko nije oštećen, osim jadnika koji je morao potplatiti da bi ostvario svoja prava opravdavaš korupciju i podržavaš truli sustav.

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 22:58
  I opet...
  I jasno, admin briše... Pitao sam, tko je oštećen, kad se pozivaš na moral? Rekao bih, da nitko nije oštećen, osim jadnika koji je morao potplatiti da bi ostvario svoja prava na vrijeme... izgleda da admin podržava truli sustav?!

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 20.07.2024 22:32
  Kokošarenje
  www.nacional.hr/.../ (https://www.nacional.hr/otrovna-politika-kokosarenje/)

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:52
  Izgovor zlata vrijedi
  Ovo je dobar primjer trkeljanja kojim pokušavamo pred sobom i prd drugima opravdati moralno upitne radnje. U psihologiji se to zove racionalizacija .

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:17
  ...
  I prije nego krene "aha kupovao si, imaš" moram reći da nismo svi u poziciji (niti bi prihvatili) da nam država tuđim prisilno otuđenim novcem financira stanovanje, niti smo u poziciji da nam ruski kapital osigurava krov nad glavom. Stoga moramo ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:14
  ......
  A ovaj komentar o katastrofalnoj spremnosti na sudioništvo u korupciji vlasti radi privatnog interesa.

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:04
  ... samo po žurila...
  Ovo više govori o katastrofalnoj sporosti birokracije... svatko tko je kupovao nekretninu jako dobro zna kako to sporo ide... dakle samo je požurila postupak koji bi i onako tako završio... nije trebala uzeti novac. Pitam se ima li na Lošinju onih ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 20.07.2024 19:24
  Poguranac
  Zamjenica državnog odvjetnika primila 3.000€ da ubrza kupnju nekretnine u Malom Lošinju novilist.hr/.../... (https://www.novilist.hr/novosti/crna-kronika/zamjenica-drzavnog-odvjetnika-primila-3-000e-da-ubrza-kupnju-nekretnine-u-malom-losinju/)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Admin. 19.07.2024 17:45
  »Ma nemoj popišanac«
  Ako prvu rečenicu treba smatrati upitnom iako nema znaka pitanja, odgovor glasi da primjedba nije obrisana jer je bila osnovana. Odnosila se na jedan doista smušeni komentar. Povod za brisanje svih komentara koji su uslijedili bio je tvoj komentar pod ...

  Read more...

   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:43
  HDZ sretan
  I ona koju neki čuo sam zovu "Inicijativa protiv nekoliko točno određenih slučajeva bespravne gradnje" mogla bi razmisliti s kim se povezuje ako želi biti prihvaćena kod Lošinjana...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:39
  ...
  Pa admine što nisi onda i ovo obrisao. Upis kojim je sve počelo??? Lako je tako, kadija te tuži kadija te sudi, pisati svakakve gluposti a onda brisati odgovore. AK može biti zadovoljna kako si uništio stranicu koju više skoro nitko ne posjećuje. O ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 18.07.2024 20:33
  .....
  Dobio ih je devet i to MUP, Ministarstvo kulture, poljoprivredu i regionalni razvoj. AK nije na spisku podjele fotelja pa mora mandat gradonačelnice odradit do kraja.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Bing 18.07.2024 20:14
  Do pobjede na izborima vrijeđanjem birača
  Plenkovića je stvarno prebacilo, uvodi revoluciju u političkom marketingu: do pobjede na izborima vrijeđanjem birača piše Telegram. Oni koji će opet glasati za Milanovića su, po premijeru, jednostavno glupi. Plenkovića, čini se, ozbiljno prestravljuje ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ...... 18.07.2024 17:53
  Enigma
  Da su nacisti ovako šifrirali svoje poruke kao tuljan komentare ne bi izgubili rat ;-)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 18.07.2024 09:50
  Dno dna
  Jasno je vidljiv očaj jer nema dostojnog kandidata niti među kandidatima lopovske stranke niti oko nje. Svi pošteni ga izbjegavaju. A građanima reći da su glupi, pokazuje očito pomanjkanje izborne inteligencije.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Frodo 17.07.2024 15:45
  Glupi birači
  Premijer ozbiljno tvrdi da ima anketu po kojoj su kandidati HDZ-a "sjajno prošli" u duelu sa Zoranom Milanovićem, ali je ne želi nikome pokazati. Kazao je za medije ‘Ljudi se mogu jednom zabuniti, ali ako se dvaput zabuniš – onda si glup’. Kako su tek ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.07.2024 08:28
  Carevo novo ruho
  Čudno, da se toliko financira i ucjenjuje za nešto "što ne postoji".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 16.07.2024 21:05
  Prilika za Bartulicu
  To je neovisnost u okvirima koje određuje određuje EU. Evo prilike za Bartulicu da se iskaže kao borac protiv rodne ideologije.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  @@@ 16.07.2024 20:03
  Ultimativna ucjena
  Vjeruj u to, ili ćeš vječno goriti u paklu.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 19:02
  Napravi to, ili ćemo...
  To je valjda ta razvikana "neovisnost sveučilišta". Inače kad te netko prisili da napraviš nešto da ne bi ostao bez "ogromnog novca", to ima naziv. Isto tako ako neki gospodin predloži dami da napravi nešto da bi dobila "ogroman novac", to ima ime.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 18:54
  Funny how it goes...
  Čudno, "ostaju bez velikog novca" ako ne podučavaju o nečemu što - "ne postoji" ?! Ispada da su "glupi" desničari ipak u pravu; postoji neka politička i novčana sila koja potkupljuje fakultete da podučavaju o "tom nečemu" što "ne postoji"...

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 23.07.2024 08:18
  Služio Bogu i narodu
  Umirovljeni vojni policajac. 1996. godine ga je Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 21.07.2024 15:24
  Nema kraja ludosti
  Antivakser iz DP-a novi državni tajnik Ministarstva zdravstva. Desna ruka Viliju Berošu bit ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 10:53
  ......
  Može li ovo biti olakotna okolnost na suđenju za davanje mita? Imam djece, nemam mačaka ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 21.07.2024 10:03
  Medicina je nemoćna
  Poremećeni lik koji je ovo napisao izjednačuje moral tipa koji je podmitio državnu službenicu ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 21.07.2024 08:43
  Svrha tuljanovog preseravanja
  Već kao ponuditelj mita taj čovjek je prekršio ne samo moralni zakon nego i odredbe kaznenog ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:25
  Cirqus na 1./1000
  Jedan čovjek je u procesu kupnje nekretnine, u krajnje neučinkovitom, sportom, pokvarenom ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 07:19
  Branitelj korupcije
  Promjeni nick u branitelj korupcije.
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 07:03
  Eto
  I 40-ih su mnogi potplatiti, korupcijom uspjeli spasiti nečiji život, napravili su tada ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 21.07.2024 06:58
  ...
  To samo ti vidiš. Iz riječi "potplatiti" i "jadni" ne proizlazi obrana. Trula hrvatska ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 21.07.2024 06:24
  Podrška trulom sustavu
  Tvrdnjom da nitko nije oštećen, osim jadnika koji je morao potplatiti da bi ostvario svoja ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 22:58
  I opet...
  I jasno, admin briše... Pitao sam, tko je oštećen, kad se pozivaš na moral? Rekao bih ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 20.07.2024 22:32
  Kokošarenje
  www.nacional.hr/.../ (https://www.nacional.hr/otrovna-politika-kokosarenje/)
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:52
  Izgovor zlata vrijedi
  Ovo je dobar primjer trkeljanja kojim pokušavamo pred sobom i prd drugima opravdati moralno ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:17
  ...
  I prije nego krene "aha kupovao si, imaš" moram reći da nismo svi u poziciji (niti bi ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  gost 20.07.2024 21:14
  ......
  A ovaj komentar o katastrofalnoj spremnosti na sudioništvo u korupciji vlasti radi privatnog ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 20.07.2024 21:04
  ... samo po žurila...
  Ovo više govori o katastrofalnoj sporosti birokracije... svatko tko je kupovao nekretninu jako ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Bing 20.07.2024 19:24
  Poguranac
  Zamjenica državnog odvjetnika primila 3.000€ da ubrza kupnju nekretnine u Malom Lošinju ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Admin. 19.07.2024 17:45
  »Ma nemoj popišanac«
  Ako prvu rečenicu treba smatrati upitnom iako nema znaka pitanja, odgovor glasi da primjedba ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:43
  HDZ sretan
  I ona koju neki čuo sam zovu "Inicijativa protiv nekoliko točno određenih slučajeva bespravne ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 19.07.2024 15:39
  ...
  Pa admine što nisi onda i ovo obrisao. Upis kojim je sve počelo??? Lako je tako, kadija te ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 18.07.2024 20:33
  .....
  Dobio ih je devet i to MUP, Ministarstvo kulture, poljoprivredu i regionalni razvoj. AK ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Bing 18.07.2024 20:14
  Do pobjede na izborima vrijeđanjem birača
  Plenkovića je stvarno prebacilo, uvodi revoluciju u političkom marketingu: do pobjede na ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ...... 18.07.2024 17:53
  Enigma
  Da su nacisti ovako šifrirali svoje poruke kao tuljan komentare ne bi izgubili rat ;-)
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 18.07.2024 09:50
  Dno dna
  Jasno je vidljiv očaj jer nema dostojnog kandidata niti među kandidatima lopovske stranke niti ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Frodo 17.07.2024 15:45
  Glupi birači
  Premijer ozbiljno tvrdi da ima anketu po kojoj su kandidati HDZ-a "sjajno prošli" u duelu sa ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.07.2024 08:28
  Carevo novo ruho
  Čudno, da se toliko financira i ucjenjuje za nešto "što ne postoji".
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 16.07.2024 21:05
  Prilika za Bartulicu
  To je neovisnost u okvirima koje određuje određuje EU. Evo prilike za Bartulicu da se iskaže ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  @@@ 16.07.2024 20:03
  Ultimativna ucjena
  Vjeruj u to, ili ćeš vječno goriti u paklu.
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 19:02
  Napravi to, ili ćemo...
  To je valjda ta razvikana "neovisnost sveučilišta". Inače kad te netko prisili da napraviš ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.07.2024 18:54
  Funny how it goes...
  Čudno, "ostaju bez velikog novca" ako ne podučavaju o nečemu što - "ne postoji" ?! Ispada da ...