Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Neodrživi turizam

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

UntitledPriča o golfu na Mataldi ujedno je i priča o ovome društvu. Ona govori o provincijalnom karakteru većine građana, izvitoperenim društvenim odnosima, nakaradnom političkom ambijentu, javnoj upravi koja je u praksi privatni servis velikih investitora te premoći privatnog i po zajednicu štetnog interesa kojeg se predstavlja javnim i korisnim. Golfom na Mataldi će bez ozbiljnijeg stručnog i građanskog otpora biti ostvarena fiks ideja bjelosvjetskih hohštaplera kojom će se pogaziti više od 100 godina tradicije održivog turizma utemeljenog na izuzetno povoljnom blagom klimom, vrijednim i očuvanim okolišem, prirodom, čistim morem i ljekovitim zrakom 

Koncept održivog turizma koji je postao mantrom kako sadašnjih lokalnih političara tako i turističkih stručnjaka najkraće se opisuje kao razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnje generacije ne ugrožavajući pritom budućnost sljedećih generacija, a stvarno se na ovim otocima primjenjivao sve do velikog praska – dolaska investitora „kakav se samo poželjeti može", nesretne 2013. godine.

Turizam koji je Lošinju i generacijama njegovih stanovnika omogućavao prosperitet, razvoj, visoki standard i ugodan život temeljio se na privlačnosti koju su činili jedinstvena klima, visoka bioraznolikost, očuvana i nedirnuta priroda, čisto more i poseban zrak. Na tim prednostima razvijala se i najveća otočna tvrtka koja je bila jedna od najvećih i najznačajnijih turističkih tvrtki i u bivšoj državi. No nikad i nitko o golfu na području Grada Malog Lošinja nije riječ progovorio. Ni dan danas golfa nema niti u jednom strateškom planu. Nema ga – niti ga je ikad bilo – ni u gradskim prostornim planovima.

U Programu održivog razvoja turizma, još uvijek važećem, koji je usvojilo Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja, što za posljedicu ima obvezujuće djelovanje za sve, pa i za gradonačelnicu, golfa nema. Ali u Programu održivog razvoja turizma kao prvi projekt naveden Projekt zaštite prirodnih resursa: Zaštita prostora i bioraznolikosti. Cilj tog projekta je senzibiliziranje javnosti i popularizacija vrijednih prirodnih staništa / lokaliteta uvrštenih u mrežu NATURA 2000 na području Grada Mali Lošinj. Očekivane koristi projekta su:

rast svijesti o vrijednostima prirodnog okoliša Lošinja u javnosti; okolišno odgovorno turističko korištenje NATURA 2000 lokaliteta; obogaćivanje turističke ponude; djelomično samo-financiranje projekta; jačanje brenda Lošinja kao 'otoka vitalnosti' i njegovog imidža okolišno odgovorne destinacije.

U tom obvezujućem dokumentu odnosno Programu nema projekta golfa. Program održivog razvoja turizma Malog Lošinja uopće nije uzimao u obzir golf kao projekt koji se uklapa u koncept održivog turizma, što je i samorazumljivo. Spominje se tek u dodatku Programa, istraživanja stavova lokalnog stanovništa u kome se navodi da stanovnici Lošinja golf smatraju apsolutno nerelevantnim. No sva dotadašnja tradicija, dostignuća i postignuća generacija Lošinjana, sve strategije i programi, svi obvezujući dokumenti prebrisanisu  jednom naglom, neovlaštenom i suštinski bezobraznom izjavom Ane Kučić kao tadašnje zamjenice gradonačelnika. Koja je nakon samo jedne površne prezentacije golfa na kraju 2013. godine neovlašteno izjavila da u ime Grada podržava projekt golfa na Mataldi. Više od sto godina turističke tradicije, važećih i obvezujućih strategija i programa kao i jasne stavove svojih sugrađana o golfu Ana Kučić je pustila niz vodu. Bilo joj je dovoljno da joj kakav bjelosvjetski hohštapler šapne na uho: znaš Ana golf ti je super. To je bilo dovoljno da Ana Kučić zaključi da je mondeni, fensi-švensi turizam beš ono što treba Lošinju. Dodatnu potenciju besmislu podržavanja golfa „ponosne Puntarke" je da će se po prirodu štetan zahvat dogoditi upravo na području Punte Križa.

U početku bijaše riječ Ane Kučić
Ta u konačnici neodgovorna izjava Ane Kučić je bila dovoljna da dođemo u fazu završene javne rasprave o Studiji utjecaja golfa na Mataldi na okoliš. Naravno da odgovornost nije samo na gradonačelnici. U ozbiljnom društvu njena prvobitna izjava kao zamjenice gradonačelnika da u ime Grada podržava ovu zamisao bila bi ismijana kao budalasta i neozbiljna. Priča bi tu bila završena prije nego li je i počela. Ali kod nas je ta budalaština bila dovoljna da se taj zahvat nađe pred realizacijom zahvaljujući podršci onih koji se smatraju elitom svoje sredine, podrškom kojom su doprinijeli intelektualnoj i vrijednosnoj devastaciji otočne zajednice. Više od stotinu godina dugu tradiciju uništit će nepoznati vlasnici kapitala koji će transakcijom u nekakvoj egzotičnoj poreznoj oazi financirati svoje hirove. Mrvicama će se zadovoljiti osobni interesi društvenog taloga koji će omogućiti golf na Mataldi. Taj društveni talog se suprotno logici taloženja, ne nakuplja na dnu i marginama društva. Talog koji će omogućiti ovakav zahvat je na vrhu društvene piramide i vodi igru. Čine ga političari, nositelji izvršne vlasti, izabrani zastupnici građana, najamni stručnjaci, serviseri prohtjeva velikih investitora odnosno pročelnici i visoki službenici javne uprave svih razina koji će zarad svog sitnog osobnog interesa omogućiti golf na području zaštićene mreže. Taj društveni talog je spreman ovaj ekocid proglasiti društveno poželjnim i prihvatljivim.

Grad se ne bi štel mešat
U društvu u kojem talog pliva na površini, vrlo lako je došlo i do završnog čina ove upravno-pravne farse – javne rasprave o Studiji utjecaja golfa na Mataldi na okoliš. Javna rasprava je završena i ostaje tek objaviti izvještaj o njoj. Nakon toga će uslijediti pozitivno rješenje Ministarstva te na putu do golfa neće biti ozbiljnih zapreka. No bit će zanimljivo vidjeti je li Grad Mali Lošinj uopće predao kakvu primjedbe Studiju. Izvjesno ja da su – ako su uopće predane – primjedbe tek reda radi i da su besmislene, a tiču se vjerojatno nečega što uopće nije predmet Studije. Naime, odavno je jasno da gradska vlast uopće nije zainteresiran za Studiju. Na početku postupka određivanja sadržaja studije na koju je Grad mogao i morao utjecati Ana Kučić je službeno izjavila kako smatra da nema dodatnih uvjeta u pogledu sadržaja studije. Iz njene pisane izjave proizlazi da nije sigurna te da samo smatra/misli kako nema dodatnih uvjeta. Budući da ona sama, a ni gradske stručne službe nisu u stanju napisati ni jednu suvislu rečenicu jasno je da pored nedostatka interesa imaju i nedostatak kompetencija i sposobnosti da se ulove u koštac sa za Grad i važnom Studijom.

Grad i njegove stručne službe su se morali u ime i zbog građana čiji interes su pozvani ali i plaćeni štititi na ozbiljan način pozabaviti Studijom. No na javnom izlaganju predstavnici gradske vlasti šutjeli su k'o zaliveni., dok se sama gradonačelnica  skrivala na galeriji dvorane s maskom na licu. Jedino se Tanja Jović javila na kraju i komentirala problem stanovanja radnika na Mataldi koji Studijom nije niti spomenut. Tako da će Grad Mali Lošinj – možda – imati primjedbu, ali samo o stanovima za radnike koji uopće nisu predmet ni zahvata a ni Studije. Predstavnicu gradske vlasti zanima ono što nije u projektu i što nije predmet studije te što neće ni biti izgrađeno na Mataldi. Stvarni probleme Studije od uništavanje staništa i zaštićenih vrsta, zagađenja okoliša i problema navodnjavanja do opskrbe vodom Grad prepušta građanima, aktivistima i ekološkim udrugama.

Studija kao koncentrat sukoba interesa
Tako je autor ovog teksta zajedno sa Zelenom akcijom odradio posao koji je trebala odraditi gradska uprava. Budući da se nositelji gradske vlasti i službenici Uprave ne žele ili ne smiju zamjeriti velikom investitoru nisu imali ni razloga, a kamoli interesa i potrebe pročitati Studiju, a i da jesu, nisu smjeli iznijeti nikakve ozbiljne primjedbe. A ozbiljnih primjedbi odnosno problema u Studiji ne nedostaje.

Studija i ovaj postupak ocjene utjecaja zahvata na okoliš imaju ozbiljan problem sukoba interesa i netransparentnosti.
Sukob interesa je višestruk i višeslojan. Projektant golfa je dobar poslovni partner nositelja ovoga zahvata. Tako npr. pored golfa isti je projektirao lošinjsku zračnu luku i šetnice te puno drugih projekata u trećim državama. Projektant je bio i prvi ovlaštenik (onaj koji započeo izradu studije). Projektant i ovlaštenik je i naručitelj studije od novih ovlaštenika!? Projektant, ovlaštenik, naručitelj studije sudjeluje i u izradi studije. Jasno je da studiju koja se tako izrađuje treba pažljivo čitati. Projektant koji je ujedno ovlaštenik, koji je naručitelj studije i koji je izrađivač studije ima veliki interes da studija prođe jer će mu osigurati lukrativan posao na projektiranju zahvata. Sukob interesa u Studiji vidljiv je iz svemira ali ne i iz upravne zgrade Grada Malog Lošinja.

Ovaj postupak je i netransparentan. Netransparentnost ne sprječava već potiče i štiti samo Ministarstvo. Iako rad povjerenstva koje prati studiju treba biti javan, javnost ima pravo prisustvovati sjednicama, sjednice se održavaju u tajnosti, a zapisnici se javno ne objavljuju. Iako uredba to jasno navodi, a Ministarstvo to i potvrđuje u odgovoru na zahtjev da se javno objave zapisnici, zapisnici se ne objavlju. Tako je umjesto da objave zapisnike sjednica povjerenstva Ministarstvo uputilo autora članka da dokumente koje Ministarstvo mora javno objaviti izvoli tražiti prema Zakonu o pravu na pristup informacijama. Od koga ih treba tražiti? Zar od istog Ministarstva koje te iste dokumente, iako mora, ne želi objaviti. Ludo da luđe ne može biti.

Dezerteri zaštite okoliša
Grad Mali Lošinj je u povjerenstvu imao svog predstavnika – Tanju Jović. Koga je stvarno i šta je zastupala Tanja Jović u povjerenstvu ostaje tajna. Poznato je samo da je ona mogla zastupati jedino svoje osobne stavove i poglede na studiju s obzirom da nikoga nije ništa pitala niti se s kim konzultirala. Jasno je da čak i ako je razgovarala s Anom Kučić ili Antom Nedićem o Studiji to se ne može zvati stručne konzultacije.

No ironična je činjenica da Grad ima i Odbor za zaštitu okoliša. Osnovalo ga je Gradsko vijeće koje je i imenovalo njegove članove. Nekakva logika koju nameće već i sam naziv odbora govori da bi se Odbor za zaštitu okoliša trebao baviti zaštitom okoliša. Pa ipak dokument koji se zove Studija utjecaja golfa na Mataldi na okoliš nije izazvao pažnju tog Odbora. Koji li zahvat može izazvat pažnju malološinjskog tijela koji se zove Odbor za zaštitu okoliša? Možda projekt izgradnje rafinerije nafte na Čikatu?

Uglavnom, ovaj Odbor se uopće nije oglasio o Studiji. Istina, ni prošli sastav ovog odbora se nije ni trznuo na ovaj zahvat. No kako se nisu oglasili ni sada zbog golfa članovi tog odbora se trebaju zapitati što uopće rade u tom odboru. Da imaju i malo morala svi bi odmah dali ostavke. A članovi tog odbora su Marta Kosanović, k tome i predsjednica, Branko Domac, Nada Mužić, Branimir Sabadoš, Dario Dlaka, Irena Dlaka, Jasmina Laslavić.

Gradonačelnica šuti, povjerenstvo radi u tajnosti, Odbor za zaštitu okoliša ne zna ni da postoji, Ministarstvo ne štiti javni već privatni interes, Studiju pišu oni koji su je naručili, jedini zaštitnik od opasnog zahvata na više od tri milijuna kvadrata unutar ekološke mreže ostala je Tanja Jović da bi blebetala o temi koju Studija ne obrađuje. Zaista nemamo razloga za brigu!

Šuplja studija
A koliko je Studija ozbiljna govore pogrešni podaci kojima se barata u njoj. Tako se tvrdi da su šume na Mataldi u privatnom vlasništvu iako su one u državnom vlasništvu. Ako manipuliraju s tako lako provjerljivim podacima možemo zamisliti šta rade s teže provjerljivim ili s onima kojima samo oni raspolažu. Potrebu za oprezom potvrđuju i provedena istraživanja za potrebe izrade Studije. Tako je istraživanje aktivnosti šišmiša kao prioritetno zaštećene vrste na tako velikom području trajalo dva sata. Da, dva sata je trajalo istraživanje aktivnosti šišmiša na području većem od tri milijuna kvadrata! Pri tome uopće nisu vršena nužna zimska istraživanja staništa šišmiša. Nema obveznih podataka – formulara – ni podatka o osobama ni ovlaštenjima za osobe koje su provodile istraživanja. Na sličan način su provedena sva terenska istraživanja, pa tako npr. i ptica.

Terenska istraživanja ptica na tako velikom područja su provedena u 5 dana i 3 noći. U Studiji je navedeno da na područje zahvata unutar staništa obitavaju 34 međunarodno značajne vrste ptica među kojima ima preletnica. Provedeno istraživanje od pet dana, unutar intervala od 4 mjeseca u prvoj polovici godine, uspjelo je zabilježiti tek četiri (4) vrste i osam (8) jedinki. Leganj je zabilježen ali nema podataka o jedinkama? Ostaje misterij kako je zabilježena vrsta a nije evidentirana jedinka.

Matalda je stanište i bube koje se se zove Osmderna barnabita, a koja je također na crvenoj listi ugroženih vrsta i pod prioritetnom je zaštitom EU. Kako je Matalda ozbiljno stanište za rijetku i zaštićenu Osmoderna barnabitu tako će radoznali posjetitelji bez i bez traženja opaziti njihove kolonije. Ono što nađe svaki posjetitelj nisu mogli naši istraživači. Tako se u Glavnoj ocjeni navodi da je zabilježena vrsta mirišljavog samotara Osmoderma barnabita ali samo su nađeni oklopi tri odrasle jedinke te šest živih ličinki u dupljama dva stabla hrasta crnike.

Na ovom je području primijećeno više od 30 stabala s dupljama. Inače šume hrasta crnike na području zahvata ima 100 ha. Nigdje se ne navodi podatak o krčenju šuma iako se indirektno može zaključiti da se radi o krčenju 100 ha šume. Kako nema podatka o krčenju šume tako se ne može pravilno utvrditi ni izračunati smanjenje staništa i mogući značajan negativan utjecaj.

Jasno je da tako izrađena studija, bazirana na pogrešnim, skrivenim, manipuliranim podacima može donijeti samo pogrešan zaključak, da navedeni zahvat golfa na Mataldi ni slučajno ne može imati negativni utjecaj na okoliš i ekološku mrežu. To mogu vjerovati samo stručne službe Grada Malog Lošinja, Odbor za zaštitu okoliša te većina u Gradskom vijeću Grada Malog Lošinja.

Ova epizoda naturanja golfa tamo gdje se to nikako ne bi smjelo potvrđuje narodnu izreku da ne pada jabuka daleko od stabla.

Kao što se sad pod visokim pokroviteljstvom Ane Kučič gura golf unutar vrijednog i zaštićenog područja tako je prije četrdesetak godina pod pokroviteljstvom partijskog i milicijskog dužnosnika strica Ane Kučić na otok pripuštena invazivna alohtona divljač. U ime razvoja lovnog turizma stric je pripomogao uništenju ovčarstvo na otoku, a sad nećakinja iz sličnog plemenitog cilja, ovaj put razvoja golfskog turizma, smjera dopustiti uništavanje onoga što se još može uništiti.

Komentari: 

027 # PolitikaDestroy 2021-08-29 19:20
Sinoć sam se vozio od trajekta prema Malom Lošinju, auto ispred mene skoro naletio na divlju svinju, a ja jedva izbjegao udar u njega naglim skretanjem. Na cesti zgaženo malo divlje prase. Politika, čim postane aktivna, razorna je prema okolišu na ovom području. Nečinjenje ovoj političkoj garnituri ide od ruke samo kad se radi o zbrinjavanju otpada, a sve ostale aktivne mjere ciljane su da napune nečije džepove, bez obzira na održivost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # IlovikLuzer 2021-09-11 14:40
Današnje izdanje Slobodne Dalmacije
Članak o Mrtvaška
Samo da ga pročitaju oni koji bi trebali Filip i vijećnici u lučkoj upravi,Ana.....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Male žrtve velikih ambicijaZozo 2021-09-11 16:30
Citat Luzer:
Današnje izdanje Slobodne Dalmacije
Članak o Mrtvaška
Samo da ga pročitaju oni koji bi trebali Filip i vijećnici u lučkoj upravi, Ana.....
Osim njih trebaju ga pročitati i Kapeli i Butković. Na službenoj gradskoj stranici se uz kovrču i njenog posilnog još uvijek kur*e ovom fotkom svog trijumfalnog hoda rivom. S lažnim lošinjskim logerom i muzejom za jednu grčku umjetninu kao pozadinom za fotografiranje.

Link na veeeliku sliku trijumfalnog poziranja
mali-losinj.hr/.../...

Iz poduljeg članka izdvajam ove odlomke:
- Dakle, Ilovičani su u "supstitutu javne rasprave", razgovorima koje su sami tražili, u startu rekli svoje, a pobunili se javno tek kad je postalo jasno da to mjesto za njihov mali brod u Mrtvaškoj zapravo nije planirano niti ga žele uplanirati. Shvatili su što je na stvari i kad je nedavno, 11. kolovoza, usred turističke sezone, brod Lučke kapetanije Mali Lošinj zaustavio njihov brodić života i napisao prijavu brodaru.
-"Luka Mrtvaška bit će zatvorena za sav promet dok god je gradilište, a trajanje radova je predviđeno za 22 mjeseca... opstruiranje radova ne pridonosi njihovu bržem okončanju... faznost je moguća kad je predviđena lokacijskom dozvolom, a ovdje ona nije bila potrebna, nego se izravno pristupilo ishodovanju građevinske dozvole", rezolutni su iz kabineta župana Komadine. A iz ŽLU-a Mali Lošinj, u dopisu navlas istom kao i iz Županije, i jednako rezolutnom, kažu da su bili primorani podnijeti prekršajnu prijavu protiv brodara "Porat" Ilovik d.o.o. zbog svjesnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti svih putnika na toj liniji, koje proizlazi iz "pristajanja na gradilištu"!?
- Ponavljaju da je izmještanje brodske linije 311 tek privremeno. Ističu značenje, kažu, jednog od najvećih projekata u RH, kojim će se povezati lošinjski arhipelag sa srednjom Dalmacijom te Rabom i Pagom. Luka je projekt od 81, a pristupna cesta do Mrtvaške idućih 150 milijuna kuna – ukupno 230 milijuna kuna.
Dobar novac, nema što! Još bolje perspektive za unovčavanje okolnog prostora.
- "Projekt luke Mrtvaška je od državnog, županijskog i lokalnog interesa jer će omogućiti brzo pomorsko povezivanje otoka Lošinja s Rabom, Pagom, Zadrom, Silbom, Premudom, Istom, Molatom te talijanskim gradovima Pesarom, Casenaticom i Riminijem."
Zvuči jako dobro, malo je kod nas takvih projekata i tako velikih ideja za povezivanje niza malih otoka velikim brodovima, i preko velikih riva, pa i s inozemstvom! Znamo samo za ukidanja, na primjer jedine dužjadranske brodske linije od Rijeke do Dubrovnika, ali to je bilo davno i nerentabilno. Ni danas ne postoji.
Cijeli članak:
slobodnadalmacija.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Poznavanje svoga krajaLuzer 2021-09-12 13:19
Realnije Dalmatinci pišu o našem kraju,nego naši domaći mediji !!!! ????
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Poznavanje svog krajaLuzer 2021-09-12 14:35
Unije problem.
Ilovik problem.
Susak ???????
Dal' ekipa iz lučke uprave poznaje svoj kraj???A odlučuju o miljonima!
Ili samo znaju izgravati Golijota!!??
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Najslabija karikaBezjak 2021-09-12 15:47
Citat Luzer:
Dal' ekipa iz lučke uprave poznaje svoj kraj???A odlučuju o miljonima!
Ili samo znaju izgravati Golijota!!??
Za ovo s Mrtvaškom nije odgovorna samo Lučka uprava. Od Balije odgovorniji su redom Butković, Komadina, Kapeli, Kučićka i cijelo lošinjsko gradsko vijeće. Balija je samo izvršitelj, a odgovorna je škvadra politikanata koja je raspoloživi novac iz kohezijskih fondova EU morala, a zbog izbora i htjela negdje ulupati. Pa su se sjetili Lošinja kao najslabije karike i odlučili utrošiti 80 milja u sumnjiv projekt bez da pitaju građane što o njemu misle. A taj na sva usta hvaljeni projekt povlači nužnost utroška još 100-150 milja za cestu. A i po tom pitanju Kučićka je po svom običaju napravila račun bez krčmara. Pri potpisivanju ugovora je rekla: "Međutim, nema luke bez ceste pa je stoga Grad izdvojio sredstva izradio projektnu dokumentaciju sve do idejnog projekata i lokacijske dozvole te smo dali prijedlog nadležnom ministarstvu za prekategorizaci ju istoimene dionice u državnu prometnicu.” Što bi značilo da očekuje kako će prometnicu graditi država. A nitko od njih se nije usudio izazvati bahatog Plenkovića pozivanje na oprez sumnjama u perspektivnost cijelog projekta. Kapeli ga je hvalio da će izazvati demografski bum, a koristio ga je i u svojoj neuspješnoj kampanji za položaj župana PGŽ.
Pročitaj sam pa će ti biti sve jasno.
mali-losinj.hr/.../...
Kako bilo da bilo njima je to bila prigoda za još jedno poziranje radi slikanja s namještenim osmijesima

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Tko je kriv??Luzer 2021-09-12 17:10
Da je lučka uprava riješila domaću zadaću na Unijama i Mrtvaški,većina bi bila zadovoljna.Pa lučka uprava je poslala kapetaniju na Ilovčane 11.08.
Ali šta je to normalno??Tko sjedi u lučkoj?Tko su vijećnici??I tada je sam Butković spasjo Ilovčane da ne bude još veće bruke i sramote.I ovo šta se sada događa je sramotno,bolje da nisu ništa ni radili s ovakvom izvedbom bez mozga.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Pušionagizmo 2021-09-12 17:57
Citat Bezjak:
A nitko od njih se nije usudio izazvati bahatog Plenkovića pozivanje na oprez sumnjama u perspektivnost cijelog projekta. Kapeli ga je hvalio da će izazvati demografski bum, a koristio ga je i u svojoj neuspješnoj kampanji za položaj župana PGŽ.
Mrtvašku je u izbornoj kampanji koristio i Komadina. Samo što je SDP tu pobijedio a HDZ koji je za primorsko - goranskog župana želio bogatog preljubnika Garija Cappellija je popušio. Vidi članak imperijal.net/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Karnevalska mudrostgost 2021-09-14 10:06
Citat Bezjak:
Citat Luzer:
Dal' ekipa iz lučke uprave poznaje svoj kraj???A odlučuju o miljonima! Ili samo znaju izgravati Golijota!!??
Za ovo s Mrtvaškom nije odgovorna samo Lučka uprava. Od Balije odgovorniji su redom Butković, Komadina, Kapeli, Kučićka i cijelo lošinjsko gradsko vijeće. Balija je samo izvršitelj, a odgovorna je škvadra politikanata koja je raspoloživi novac iz kohezijskih fondova EU morala, a zbog izbora i htjela negdje ulupati. Pa su se sjetili Lošinja kao najslabije karike i odlučili utrošiti 80 milja u sumnjiv projekt bez da pitaju građane što o njemu misle. A taj na sva usta hvaljeni projekt povlači nužnost utroška još 100-150 milja za cestu. A i po tom pitanju Kučićka je po svom običaju napravila račun bez krčmara. Pri potpisivanju ugovora je rekla: "Međutim, nema luke bez ceste pa je stoga Grad izdvojio sredstva izradio projektnu dokumentaciju sve do idejnog projekata i lokacijske dozvole te smo dali prijedlog nadležnom ministarstvu za prekategorizaciju istoimene dionice u državnu prometnicu.” Što bi značilo da očekuje kako će prometnicu graditi država. A nitko od njih se nije usudio izazvati bahatog Plenkovića pozivanjem na oprez sumnjama u perspektivnost cijelog projekta. Kapeli ga je hvalio da će izazvati demografski bum, a koristio ga je i u svojoj neuspješnoj kampanji za položaj župana PGŽ.
Autori karnevalskog testamenta su bili mudriji od svih ovih glavešina. Pa su izrecitirali:
A neki dan su, ako niste znali, ugovor za put do Mrtvaške potpisali. Investicija je, puče, to, moj, vela, znamo za koga se sve to dela. Aš da je to nika dobra lokacija bila, još Austro-Ugarska bi ono odavno učinila! U redu je postojeću cestu malo načinit, ma ne okuri onde autoput učinit! Aš neki su unde, moj puče mili, i bez puta već kažin učinili. Pa moram ovde spomenut kroz niku strofu i pravu veloselsku katastrofu. Nama ne okuri potres da nas spraši, za to se pobrinu lošinjski bogataši. S druge su bande škoja pokupovali imanje pa su od tog odmah napravili sranje. To moj puče morate vi't, svaki do svoje parcele oće z autom prić! Za to rušu sve redom i ni im žal, pitam se ki im je za to dozvolu dal? Za nikakovu lipotu oni ne haju i bez problema i priko privatnoga pasaju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Izvrsna prilikaŽuja 2021-09-14 18:07
Citat gost:
Autori karnevalskog testamenta su bili mudriji od svih ovih glavešina.
Ali i glavešine nas znaju zabaviti. Naročito gradonačelnica. Na fejsu je razdragano objavila vijest prevažnu vijest Protekli vikend Mali Lošinj posjetio je gradonačelnik Pirana Đenio Zadković što je bila izvrsna prilika da u ovom uzvratnom posjetu u pratnji direktora Turističke zajednice Dalibora Cvitkovića zajedno obiđemo najpoznatije lošinjske znamenitosti. Bila je to izvrsna prilika za fotografiju logera kao lošinjske znamenitosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
029 # Održiva pohlepaDe Bill 2021-08-29 20:02
Održivi turizam? U Hrvatskoj! To je ona studija što su je sročili ekolozi, sociolozi i urbanisti kao važan uvjet suglasja između prirode i čovjeka i koja prašinu skuplja u arhivi ove i svih ostalih hadezeovih vlada, dok se u međuvremenu dalmatinska obala i otoci pretvaraju u betonski pakao. Održivi turizam ovdje podrazumijeva strašno uništavanje prirode, posebno pomorskog dobra, nasipanje obale tonama betona, e kako bi se dobile privatne plaže, znači bacanje u more ogromnih cementnih blokova s bovama, e kako bi se na njima, pred njihovim vilama, mogle sidriti jahte beskrupuloznih skorojevića, mahom stranih državljana... ... Uvod u članak Heni Erceg objavljen u Mladini.
radiogornjigrad.wordpress.com/ .../...
"Nama, građanima vulgaris, kao nemoćnim, ugroženim ribama i školjkama, ostaje tek gledati nježni suživot države i mafije. I da znate, ovo je tek sićušni dio ogromne priče o pohlepi i destrukciji, o bezakonju države koja se reklamira kao „Mediteran kakav je nekad bio“.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
312 # strah od istinecar je gol 2021-08-29 22:57
Kada bi naš grad zagovarao učinkovito korištenje resursa, odnosno korištenje resursa na održiv način, kada bi čuvao svoje resurse, onda ova Studija golfa ne bi mogla biti opravdana jer bi grad i njegove službe dao primjedbe na Studiju. Voda koja nam život znači dovodi se u pitanje. Tko bi razuman to mogao prihvatiti?
Struktura vlasti od 2013 godine zapisana je, ostavila je već svoj trag koji i danas postoji zahvaljujući trenutnom sazivu gradskog vijeća.
Ne može se reći da se ne zna koji su predstavnici građana omogućili provođenje ove studije i realizaciju ovog projekta. Svaki od njih preuzima svoju moralnu odgovornost.
Kada naša djeca budu suočena sa problemima koje će golf donijeti, već će biti kasno.
Stoga se nadam da će se uskoro pojaviti trenutak kada će netko reći: "car je gol" i da će naši građani jedan za drugim potvrditi ono što već duže vremena i sami vide.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # "Naš grad"gost 2021-08-30 10:49
Citat car je gol:
Kada bi naš grad zagovarao ...
Šta ti znači ono "naš grad"? Naš grad nije gradska vlast nego smo to svi mi zajedno. Ali na javno izlaganje ekocidnog projekta golfa došlo nas je premalo a još manje nas je imalo primjedbe. Tako da je ono što ti nazivaš "naš grad" a očito misliš na gradsku vlast moglo poći mirno na spavanje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # gradit ćemo koliko god staneVito 2021-08-30 07:04
Kraljevi ruskog plina i rukometnog biznisa, s bivšim šefom SOA-e, jeftino kupili zemljište uz obalu i grade megahotel

net.hr/.../...

Stručnjak pisao premijeru zbog 'hotela monstruma bez duše' na Braču: 'Ovo je očito turizam pun nekretninskog ludila'

net.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Borba za goli životLuzer 2021-09-11 15:54
Slobodna Dalmacija
Otoci TANANA NIT
Mrtvaška
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
114 # Samo su kritičari evoluiraliArsen M. 2021-08-30 13:19
Iako su se društvene okolnosti, a i društveno uređenje promijenili na otoku „njenih djedova“ i stričeva nije se promijenio odnos građana prema partiji i vlasti. Kakav je onda bio odnos prema partiji i vlasti takav je danas prema stranci i vlasti. Ako se tadašnja šutnja javnosti i građana može lako objasniti represivnim karakterom bivšeg sustava u kojem bi svaki kritičar bio proglašen protudržavnim neprijateljem i riskirao tužbu za verbalni delikt i zatvor teško je shvatiti današnju šutnju oko golfa na Mataldi. Danas kad je pravo na kritiku zakonom ugrađeno u ovakve postupke građani manje više šute. Ako je razumljivo da se građani nisu smjeli suprotstaviti miliconeru Kučiću u štetnom naumu da uveze alohtonu divljač (da bi se tadašnja crvena buržoazija, partijski i vojni funkcioneri zabavljali lovom) teško je shvatiti današnji kukavičluk građana da se suprotstave nećakinji Kučić u suludom projektu koji služi za zabavu fensi šmensi elite. Danas na radost kritičara oni mogu biti tek etiketirani od strane Ane Kučić kao saboteri. Sustavi se mijenjaju ali ćud ljudi na otoku njenih djedova se ne mijenja. Vlast je sveta krava koju se ne uznemirava. Samo se promjenio status kritičara, od podrivatelja samoupravnog sustava postali su tek nebitni saboteri.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
64 # Deva i njegovi drugovihranitelj tuljana 2021-08-30 18:41
Citat Arsen M.:
Iako su se društvene okolnosti, a i društveno uređenje promijenili na otoku „njenih djedova“ i stričeva nije se promijenio odnos građana prema partiji i vlasti. Kakav je onda bio odnos prema partiji i vlasti takav je danas prema stranci i vlasti. Ako se tadašnja šutnja javnosti i građana može lako objasniti represivnim karakterom bivšeg sustava u kojem bi svaki kritičar bio proglašen protudržavnim neprijateljem i riskirao tužbu za verbalni delikt i zatvor teško je shvatiti današnju šutnju oko golfa na Mataldi. Danas kad je pravo na kritiku zakonom ugrađeno u ovakve postupke građani manje više šute. Ako je razumljivo da se građani nisu smjeli suprotstaviti miliconeru Kučiću u štetnom naumu da uveze alohtonu divljač (da bi se tadašnja crvena buržoazija, partijski i vojni funkcioneri zabavljali lovom) teško je shvatiti današnji kukavičluk građana da se suprotstave nećakinji Kučić u suludom projektu koji služi za zabavu fensi šmensi elite. Danas na radost kritičara oni mogu biti tek etiketirani od strane Ane Kučić kao saboteri. Sustavi se mijenjaju ali ćud ljudi na otoku njenih djedova se ne mijenja. Vlast je sveta krava koju se ne uznemirava. Samo se promjenio status kritičara, od podrivatelja samoupravnog sustava postali su tek nebitni saboteri.
Ja još uvijek čekam pojašnjenje, čudno da baš nitko drugi ne pita.
Ni stotinu članaka neće izbrisati tko je veterinaru bio "ekipa".
Jeste li gospodine Mujagiću znali za Devčića što će napraviti nakon izbora ili vas je on prevario?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
59 # Trol trolagost 2021-08-30 18:59
Citat hranitelj tuljana:
Jeste li gospodine Mujagiću znali za Devčića što će napraviti nakon izbora ili vas je on prevario?
Ovo pitanje nema nikakve veze ni s temom članka a ni s citiranim komentarom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Treniranje strogoćegost 2021-08-31 11:00
Citat Arsen M.:
Kakav je onda bio odnos prema partiji i vlasti takav je danas prema stranci i vlasti. Ako se tadašnja šutnja javnosti i građana može lako objasniti represivnim karakterom bivšeg sustava u kojem bi svaki kritičar bio proglašen protudržavnim neprijateljem i riskirao tužbu za verbalni delikt i zatvor teško je shvatiti današnju šutnju oko golfa na Mataldi. Danas kad je pravo na kritiku zakonom ugrađeno u ovakve postupke građani manje više šute. Ako je razumljivo da se građani nisu smjeli suprotstaviti miliconeru Kučiću u štetnom naumu da uveze alohtonu divljač (da bi se tadašnja crvena buržoazija, partijski i vojni funkcioneri zabavljali lovom) teško je shvatiti današnji kukavičluk građana da se suprotstave nećakinji Kučić u suludom projektu koji služi za zabavu fensi šmensi elite. Danas na radost kritičara oni mogu biti tek etiketirani od strane Ane Kučić kao saboteri.
U ova tri desetljeća vlasti stranke sumnjivih namjera na razini države i upola manje na otocima Kučićkinih djedova stanje se nije bitno promijenilo. Represija prema kritičarima više nije otvorena i direktna kakva je bila u vrijeme "komunizma" kad je milicija trenirala strogoću. Strogoću se danas trenira na suptilniji način. Na primjer optužbama za sufliranje i sabotiranje i kričanjem kako su nekima maske pale. O današnjoj represiji svjedoči činjenica da na fejsu nitko ili gotovo nitko ne kritizira lokalnu vlast. Svi samo plješću na svaku narcisoidnu, samohvalisavu glupost. Poneka kritika padne s lažnih profila, ali pravi profili uglavnom služe za ulizivanje i hvatanje reda na listi za protekciju kod gradonačelnice. Na ovom portalu ljudi kritiziraju jer je anonimno pa ih to čuva od mogućih sankcija za kritiku. Možda su to isti ljudi koji na fejsu priređuju ovacije Ani Kučić za svaki njen status ili možda ipak neki drugi. Ma tko bili oni iznose sumnje, kritike, itd. i time pokazuju da se službena otočna stvarnost razlikuje od stvarne.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # Uvaljivanje lisice u kokošinjacMudraci 2021-08-30 15:46
Lošinjska vlast Stanlio i Olio (Ana Kučić-Dubravko Devčić) je zaista urnebesna. U Odbor za zaštitu okoliša su stavili PR ManageraJadrank e koja želi raditi golf unutar Natrure 2000. Vlast ne mora reći niti jedne jedine riječi podrške golfu. Oni ga podržavaju i ovakvim imenovanjima. Time pokazuju koliko loše mišljenje imaju o svojim građanima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
115 # Nije prvi od tisuću nego samo poseban među tisuću otokaPopaj 2021-08-30 18:41
Citat Mudraci:
Lošinjska vlast Stanlio i Olio (Ana Kučić-Dubravko Devčić) je zaista urnebesna. U Odbor za zaštitu okoliša su stavili PR Managera Jadranke koja želi raditi golf unutar Natrure 2000. Vlast ne mora reći niti jedne jedine riječi podrške golfu. Oni ga podržavaju i ovakvim imenovanjima. Time pokazuju koliko loše mišljenje imaju o svojim građanima.
S obzirom na to da su je za gradonačelnicu izabrali i po drugi put očito je da na lošem mišljenju o svojim sugrađanima Ani Kučić temelji svoj ponovni izbor. Kad je vidjela da su nasjeli na budalasto obećanje kako će Lošinj pod njenim vodstvom biti prvi od 1000 otoka i izabrali je shvatila je da im može obećati što god joj padne na pamet, ma koliko bilo glupo ili neostvarivo. Pogledaj samo što sve je nadrobila u onom što je nazvala Izborni programa Grad za tebe, a započela ljigavim preseravanjem "Lošinj je otok mojih djedova, otok bezvremenske ljepote i vrijednih ljudi, naš dom poseban među tisuću otoka." Kako imati dobro mišljenje o građanima koji su je opet izabrali, iako je od obećanog prvog od tisuću Lošinj srozala na "poseban među tisuću otoka"?
anakucic.hr/
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
103 # Drugi put iste grablje?hranitelj tuljana 2021-08-30 18:48
Citat Mudraci:
Time pokazuju koliko loše mišljenje imaju o svojim građanima.
Glasačima gđe Kučić navedeno nije ni smetalo jer za nju ne bi inače glasovali. A o ovim drugima dovoljno govori da su kao zlatna ribica zaboravili koji su pojedinci Dubravku pružali platformu za predizbornu kampanju i tim ljudima i dalje vjeruju te samo čekaju kojeg će im kandidata sljedeći put preporučiti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # jadnanka... 2021-08-30 20:43
Citat Mudraci:
Lošinjska vlast Stanlio i Olio (Ana Kučić-Dubravko Devčić) je zaista urnebesna. U Odbor za zaštitu okoliša su stavili PR ManageraJadranke koja želi raditi golf unutar Natrure 2000. Vlast ne mora reći niti jedne jedine riječi podrške golfu. Oni ga podržavaju i ovakvim imenovanjima. Time pokazuju koliko loše mišljenje imaju o svojim građanima.
Koliko Jadnanka ima PR-ovaca i PR agencija angaziranih?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Malo ih je ali ne žale na njimaPRdac 2021-08-30 21:08
Citat ...:
Citat Mudraci:
Lošinjska vlast Stanlio i Olio (Ana Kučić-Dubravko Devčić) je zaista urnebesna. U Odbor za zaštitu okoliša su stavili PR ManageraJadranke koja želi raditi golf unutar Natrure 2000. Vlast ne mora reći niti jedne jedine riječi podrške golfu. Oni ga podržavaju i ovakvim imenovanjima. Time pokazuju koliko loše mišljenje imaju o svojim građanima.
Koliko Jadnanka ima PR-ovaca i PR agencija angaziranih?
Dobro pitanje. Nije ih puno, svega par njih i jedna agencija. Millenium promocija.Radi se o milijunskim iznosima - godišnje. Godišnji tro
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Povjerenik Jadranke u OdboruDegen 2021-08-31 12:45
Citat Mudraci:
Lošinjska vlast Stanlio i Olio (Ana Kučić-Dubravko Devčić) je zaista urnebesna. U Odbor za zaštitu okoliša su stavili PR ManageraJadranke koja želi raditi golf unutar Natrure 2000.
Imenovanje PR Managera Jadranke d.d. u Odbor za zaštitu okoliša je logičan potez. U prošlom mandatu Domac je bio delegat vlasnika i uprave Jadranke a ne predstavnik građana. Tako se i ponašao braneći boje svog poslodavca. Usput je podržavao Anu Kučić ka da je njen rođeni hadezejac. Zapamtiću ga po tome što se u ime tradicije zalagao za kupovanje lažnog lošinjskog logera i da je pritom kazao sve što je dobro skupo je. Na zadnjim izborima kandidirao se na listi fol koalicije HNS-IDS-PGS-UK a zapravo pomoćnoj listi za podršku Ani Kučić ali nije prošao. A bilo bi grdo da gazde Jadranke d.d. ostanu bez povjerenika pri gradskoj vlasti pa ga je gradonačelnica ubacila u ovaj za investitora prevažan Odbor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # PR manager u odboru za zaštitu okolišagost 2021-09-12 10:33
Citat Degen:
Citat Mudraci:
Lošinjska vlast Stanlio i Olio (Ana Kučić-Dubravko Devčić) je zaista urnebesna. U Odbor za zaštitu okoliša su stavili PR Managera Jadranke koja želi raditi golf unutar Natrure 2000.
Imenovanje PR Managera Jadranke d.d. u Odbor za zaštitu okoliša je logičan potez. U prošlom mandatu Domac je bio delegat vlasnika i uprave Jadranke a ne predstavnik građana. Tako se i ponašao braneći boje svog poslodavca. Usput je podržavao Anu Kučić ka da je njen rođeni hadezejac. Zapamtiću ga po tome što se u ime tradicije zalagao za kupovanje lažnog lošinjskog logera i da je pritom kazao sve što je dobro skupo je. Na zadnjim izborima kandidirao se na listi fol koalicije HNS-IDS-PGS-UK a zapravo pomoćnoj listi za podršku Ani Kučić ali nije prošao. A bilo bi grdo da gazde Jadranke d.d. ostanu bez povjerenika pri gradskoj vlasti pa ga je gradonačelnica ubacila u ovaj za investitora prevažan Odbor.
U vrijeme dok je bio vijećnik držao je predavanja o razvoju golf projekta Matalda na koferencijama o golf turizmu po Hrvatskoj. A usput je kao PR manager Jadranke d.d. naglasio dominaciju ove ruske tvrtke nad Gradom Malim Lošinjom.Uživajte u cjelovitoj slatkorječivoj propovijedi PR managera.
www.youtube.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # peračlove 2021-08-31 13:08
Golf će se graditi ako je to netko zacrtao i točka. Nikakvi prosvjedi, protesti a najmanje oni "banalne" prirode. Vlast je uvijek bila vlast. Vlast je strah, vlast je slast. Ništa mi tu ne možemo promijeniti. Zamislite samo da je Plenković kralj, njegovi ministri vitezovi okruglog stola a gradonačelnici i načelnici plemići koji drilaju svoje kmetove. E sad zamisli u kojoj si ti skupini. Ako si kmet prijatelju onda si naje..o kao i ja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # previše je tu neodgovorenih pitanjaJJ 2021-08-31 15:50
Neće se graditi ni golf ni aerodrom, a jedno bez drugoga nema smisla. Bar ne u sljedećih 10 godina. Nije Miha toliko lud i nepromišljen da ulaže sve te pare u neizvjesnu investiciju samo da bi sa Šolom napucavao lopticu po svojoj livadi, kao da mu je to posljednja želja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # a zeleno na listiCrvena lista 2021-09-09 13:53
Crvena lista EU je naziv za listu prema kojoj se klasificiraju i rangiraju životinjske, biljne i ostale vrste prema stupnju rizika od izumiranja. Lista ima više stupnjeva počevši od LC-least concern do EX-extinct. Na toj listi se nalazi preko 60000 biljnih i životinjskih vrsta od interesa.

Vrsta spomenuta u ovom tekstu, Osmoderma barnabita se, istina, nalazi na toj listi no označena je kao NT, odnosno Near Threatened. Odnosno na crvenoj listi ugroženih vrsta označena je zelenom bojom.

IUCN RED LIST je naziv dokumenta koji se bavi rangiranjem rizika od izumiranja za određene vrste, a nije oznaka da je određena vrsta i sama ugrožena. Odnosno na istoj toj Crvenoj listi ugroženih vrsta EU se nalazi i običan štakor, koji naravno nije ni blizu toga da bi bio ugrožen već ima oznaku LC-least concern. I izrazito nepošteno i na kraju krajeva besmisleno bi bilo formirat argument, ali štakor se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta Europske unije. Da, nalazi se na listi, ali u kategoriji vrsta koje nisu ugrožene.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Svaštara br. 2

  Charlesgal 13.07.2024 11:51
  Установка окон ПВХ в кирпичном доме!
  Желаем Вам хорошего дня! Торговый дом "Окна М": okna-m.ru/ (https://okna-m.ru/) уже больше 30 лет предлагает услуги в области по производству и установке пластиковых окон (ПВХ) и остеклению балконов, лоджий - в Москве и Московской области, а так же в ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Abc 12.07.2024 13:01
  Lopovi popustili budalama
  Ministarstvo odbilo Rodne studije, Plenković je očito popustio Domovinskom pokretu. Reakcije pljušte,. www.nacional.hr/.../ (https://www.nacional.hr/stizu-reakcije-ministarstvo-odbilo-rodne-studije-pavlicek-ovo-je-pobjeda-normalne-hrvatske/)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 16:49
  Politika & kriminal
  Batarelovu udrugu prijavili zbog sumnje u tešku financijsku prevaru, propituju kako je potrošeno gotovo 7,5 milijuna eura Zaklada Solidarna prijavila je udrugu Vigilare nizu državnih institucija

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 16:24
  Bez afektiranja, molim
  Deder ti odgovori na pitanje i jasno napiši tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku i tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu stanovništva

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:18
  Zna se
  Joj, oprosti nisam znao da si jučer pao s Marsa i da ne znaš na koga mi u Hrvatskoj mislimo kad kažemo "ZNA SE".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:16
  A koji to?
  Netko je rekao da ćemo biti nacija qrvi i konobara, ali ne ćemo ni to... nestajemo skroz. Hvala @hdz

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 15:14
  Odgovori na postavljeno pitanje
  Pitanje je glasilo Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu stanovn tko suištva

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Figa 11.07.2024 15:09
  Može li jadnije?
  Iza kulisa Vladinog hvalisanja najvećom zaposlenošću ikad. Nekad smo bili industrijska sila, a sad ljudi najviše rade kao blagajnici i konobari Prvi put u novijoj povijesti više nemamo najviše zaposlenih u prerađivačkoj industriji

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:03
  Koji preokret...
  Kakvi sad "antirodni pokreti" kad "rodna ideologija ne postoji", prvi se odluči pa ću vidjeti... ... ne znam zašto te smetaju borci protiv Nečega "što ne postoji"...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:48
  Ne izmotavaj se
  Nisi odgovorio na pitanje

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:42
  Lupetaš...
  Na pitanje nisi odgovorio. Molitvena okupljanja “viteza” i “ratnika” na gradskim trgovima nisu u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i Ustavom. Toleriranjem njihovog djelovanja vladajući ignoriraju stavove hrvatske javnosti, a podrška koju im je ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:36
  ...
  Za sarjakazam i ironiju kažu treba inteligencija. Na od 2 i 3 stavljeni su u navodnike. Kao što je postojanje marksistički studija sam po sebi dokaz postojanja marksističke ideologije, isto vrijedi i za rodne studije. Sve te tvrdnje jednako su ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:33
  Zna SE
  ZNA SE jako dobro, ali vidiš da ima ljudi koji te koji su to učinili, nazivaju "desničarima", "domoljubima", "nacionalistima " i "katotalibanima" A oni samo uredno provode plan, davno opisan u pjesmi: Mislili su neki već nas neće biti; Ni veselje svoje ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:31
  ???
  Gdje si vidio da voditeljica marksističkih studija negira postojanje marksističke ideologije?

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:09
  Tko to tamo vlada?
  Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu stanovništva? Možda neki Internacional isti u državi kojim vladaju nacionalno svjesni domoljubi?

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 14:01
  Ne budali, curice
  Udružili se budale i lopovi a pridružili im se osim Markićke i popovi. A sve to da se skrene pažnja s bijede i propasti.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 13:12
  LoL
  1. Svaki pojam je izmišljen, svaka riječ je Izmišljena. 2. "Voditeljica Marksističkih studija: ne postoji marksistička ideologija". 3. Voditeljica Arheološki studija: "ne postoji arheologija, to je izmišljen pojam".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:26
  Curice, obrazuj se
  www.index.hr/.../2580286.aspx (https://www.index.hr/vijesti/clanak/voditeljica-rodnih-studija-rodna-ideologija-je-izmisljen-pojam/2580286.aspx)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:16
  Ma nemoj
  Dakle ne postoji skup ideja (Ideologija (fra. idéologie, od grčkog, ideja i logos) je termin kojim se označava obuhvatni sklop ideja koje uključuju način na koji pojedinac ili grupa gledaju na svijet, te ciljeve, očekivanje i aktivnosti.), koja podučava ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:13
  Lopovi i budale
  čovjek kojeg DP gura za državnog tajnika lagao da ima faks i godinama od županije nezakonito primao veliku plaću. Dok nije diplomirao u BIH, Marinko Beljo imao je srednju stručnu spremu organizatora pruge, no uredno je radio na mjestu za koje treba ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:09
  Ali... ja hranim tuljane...
  A ako neki muškarac ustvrdi da je žena? Inače, neki dan sam raspravljao s komentatorom De Bilom (vjerujem da si to ti), i ja mu vjerujem, da je onako kako se nazvao, da je zaista riječ o De Bilu. S druge strane vi sve ove godine grickate i papate i ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  .... 11.07.2024 11:59
  .....
  Budala je onaj trol što se potpisuje kao hranitelj tuljana a ne želi da mu sin "sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba". Jedan od Markićkinih sljedbenika koji vjeruje da postoji rodna ideologija.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 11:45
  .....
  Ne, oni koji hrane tuljana nisu budale ako zaista hrane tuljane. Ali ako se netko potpiše kao Napoleon to ne znači da je francuski car.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 11:35
  .......
  Zoran Milanović večer proveo družeći se s Joeom Bidenom u Bijeloj kući Kolinda Grabar Kitarović je svojevremeno došla samo do ograde Bijele kuće, a Plenkovića nikada kao premijera ondje nisu ni zvali. Piše Telegram.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 10:21
  ...
  Onda si zbunjen. "vidi se po potpisu kamo spadaš". Moj potpis je hranitelj tuljana. Hranitelji tuljana su budale?

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 09:23  
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 09:16
  ...
  Znači smatraš da su njegovatelji i hranitelji domaćih ili divljih životinja, oni koji timare i hrane tuljane, morske kornjače ili slično - budale?!

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 08:06
  Potpis
  Za tebe se nema šta zamišljati. Vidi se po potpisu kamo spadaš :D

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 10.07.2024 20:57
  Uvijek ima veća budala
  Zamislite tek kolike su budale one koji su uveli rodnu ideologiju, potjerali 400.000 mladih ljudi van i pokrenuli postupak zamjene stanovništva kakav nije zabilježen u hrvatskoj povijesti, nazivaju "nacionalistima "?!?!

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Fr 10.07.2024 19:35
  Tko vlada Hrvatskom?
  'Hrvatskom vladaju lopovi i budale. Kad bi ti nacionalisti jednom pročitali Krležu, ime bi mu brisali s groba'kaže režiser Rajko Grlić. Za svoje današnje partnere, vladajući su prije govorili da su to gole budale. Ovi, koji su se kleli da nikada neće ...

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Svaštara br. 2

  Charlesgal 13.07.2024 11:51
  Установка окон ПВХ в кирпичном доме!
  Желаем Вам хорошего дня! Торговый дом "Окна М": okna-m.ru/ (https://okna-m.ru/) уже больше ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Abc 12.07.2024 13:01
  Lopovi popustili budalama
  Ministarstvo odbilo Rodne studije, Plenković je očito popustio Domovinskom pokretu. Reakcije ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 16:49
  Politika & kriminal
  Batarelovu udrugu prijavili zbog sumnje u tešku financijsku prevaru, propituju kako je ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 16:24
  Bez afektiranja, molim
  Deder ti odgovori na pitanje i jasno napiši tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:18
  Zna se
  Joj, oprosti nisam znao da si jučer pao s Marsa i da ne znaš na koga mi u Hrvatskoj mislimo ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:16
  A koji to?
  Netko je rekao da ćemo biti nacija qrvi i konobara, ali ne ćemo ni to... nestajemo skroz. Hvala ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 15:14
  Odgovori na postavljeno pitanje
  Pitanje je glasilo Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Figa 11.07.2024 15:09
  Može li jadnije?
  Iza kulisa Vladinog hvalisanja najvećom zaposlenošću ikad. Nekad smo bili industrijska sila ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:03
  Koji preokret...
  Kakvi sad "antirodni pokreti" kad "rodna ideologija ne postoji", prvi se odluči pa ću ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:48
  Ne izmotavaj se
  Nisi odgovorio na pitanje
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:42
  Lupetaš...
  Na pitanje nisi odgovorio. Molitvena okupljanja “viteza” i “ratnika” na gradskim trgovima nisu ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:36
  ...
  Za sarjakazam i ironiju kažu treba inteligencija. Na od 2 i 3 stavljeni su u navodnike. Kao ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:33
  Zna SE
  ZNA SE jako dobro, ali vidiš da ima ljudi koji te koji su to učinili, nazivaju "desničarima" ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:31
  ???
  Gdje si vidio da voditeljica marksističkih studija negira postojanje marksističke ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:09
  Tko to tamo vlada?
  Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 14:01
  Ne budali, curice
  Udružili se budale i lopovi a pridružili im se osim Markićke i popovi. A sve to da se skrene ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 13:12
  LoL
  1. Svaki pojam je izmišljen, svaka riječ je Izmišljena. 2. "Voditeljica Marksističkih ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:26
  Curice, obrazuj se
  www.index.hr/.../2580286.aspx ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:16
  Ma nemoj
  Dakle ne postoji skup ideja (Ideologija (fra. idéologie, od grčkog, ideja i logos) je termin ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:13
  Lopovi i budale
  čovjek kojeg DP gura za državnog tajnika lagao da ima faks i godinama od županije nezakonito ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:09
  Ali... ja hranim tuljane...
  A ako neki muškarac ustvrdi da je žena? Inače, neki dan sam raspravljao s komentatorom ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  .... 11.07.2024 11:59
  .....
  Budala je onaj trol što se potpisuje kao hranitelj tuljana a ne želi da mu sin "sutra bude ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 11:45
  .....
  Ne, oni koji hrane tuljana nisu budale ako zaista hrane tuljane. Ali ako se netko potpiše kao ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 11:35
  .......
  Zoran Milanović večer proveo družeći se s Joeom Bidenom u Bijeloj kući Kolinda Grabar ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 10:21
  ...
  Onda si zbunjen. "vidi se po potpisu kamo spadaš". Moj potpis je hranitelj tuljana. Hranitelji ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 09:23
  .....
  Ne znači.
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 09:16
  ...
  Znači smatraš da su njegovatelji i hranitelji domaćih ili divljih životinja, oni koji timare ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 08:06
  Potpis
  Za tebe se nema šta zamišljati. Vidi se po potpisu kamo spadaš :D
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 10.07.2024 20:57
  Uvijek ima veća budala
  Zamislite tek kolike su budale one koji su uveli rodnu ideologiju, potjerali 400.000 mladih ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Fr 10.07.2024 19:35
  Tko vlada Hrvatskom?
  'Hrvatskom vladaju lopovi i budale. Kad bi ti nacionalisti jednom pročitali Krležu, ime bi ...